Mondom te vagy a szakember a témában én teljesen laikus vagyok, de én tartok attól, hogy teljesen függetlenül attól, hogy mit akarnak a debreceniek a kínai akkugyár megépül és úgy járnak a debreceniek mint a gödi emberek a Samsung akkugyárával ahol a talajvízben lítium és a N-metil-2-pirrolidon nevű oldószert (NMP) találtak hozzáteszem a mértéke a határérték alatt volt. De ez szerintem nem nyugtatta meg az ott élő embereket.
Szerintem felrement annak az ertelme, amit irtam. Kb. azt akartan irni, hogy az allam kepviselojet is megetetik, azert mert ugyan a tudas nem all ossze hatosagi szinten egy rendszerbe, attol meg erzik, hogy ez nincsen jol, de a polirikai akarat ugy mukodik, hogy odaszolok es kesz..... A szakmaisag nelkul... Csak gondold at, agglomeracios, vIzhianyos szinten is akarnak egy 4000 m3/napos vizigenyu uj uzemet.... Ez ott is az ivoviz rovasara menne,
1. Mert most sincsen eleg viz,
2. mert ha ennek ellenere atnyomjak, 5-10 eves tavlatban szamitani lehet a retegviz szintek drasztikus csokkentesere...
Ha ott, amirol irok, kitutodna a lakossag szamara, ledobbennenek.....
Egyebkent jogosnak erzem a debreceniek hozzaallasat, mert per-pill a magyar allam nem tesz azert semmit, hogy korlatozzak az ilyeb cegek vizigenyet.
Lehet, hogy mindenki azt hiszi, hogy hantazok, de en tenyleg tudom mirol van szo. A modszeremmel 50 %-kal is csokkenthro a vizigeny, mig a kibocsajtott viz a Balatonra, illetve mas jogszabalyokba meghatarozott minimum haterertekekbel is kb. egy nagysagrendnyi eredmennyel jobb minoseget produkal.
Tudom, azert nem szeretik, mert draga, es ez a koltseg sort emeli egy teruleten. De, van akikkel el lehet fogadtatni, hogy egy kb. 1000 m2-es csarnokot epitsenek, megtomve technologiaval csak erre a celra, es ezen a helyen csak 1100-1200m3/ nap kozotti lett volna eredetileg a brutto vizigeny, ami durva volt ott is, csak a lakossag nem lazadozott, mert ezt a temat nem kapta fel a media....
Ennekem az nem tetszik, hogy eladjuk gombokert azt a termeszeti eroforrasokat, amiket amugy is korlatozottan birtokolunk.
Mint mondtam, az elkepzelesem vegrehajtasa zold utat kapott, marcius-aprilis kornyekeb tobbet tudok mondani mar, de a teljes csapat azon dolgozik, hogy keszen legyen.
Ami meg meg durvabb, az az, hogy, mint irtam, ezekkel a technologiakkal kapcsolatos kornyezeti hatasokrol meg az allami vagyonkezelo embereit sem tajekoztattak, valakik korrekten.... Es pont ezert volt szamomra meglepo, hogy pozitivan fogadtak a technologiam, bar meg vagyonkezeloi engedelyt varhatoan a jovo ev elejen kap ez a cucc....
Ennek a mellekszala, hogy egy regi, volt baratnom visszatert az eletembe, igaz ket kulonbozo oldalon allunk, en a cegen, o meg az allam oldalarol, de szakmailag.....es igy egyet akarunk. Es ez is csak segit megtalalni a kozos pontokat.... Csak azt is mondta, ezt a hozzaallasat addig csinalhatja, amig felulrol nem kap egy telefont....pedig osztalyvezetoi titulusa van mar neki....
Hat igy mennek ma a dolgok, de ismetlem, sajnalom a debrecenieket, mert bemagyarazzak nekik is, hogy vilagszinvonalu technologiat kapnak, pedig nem. Mert a vilagszinvonal az, amirol rebuszokban irtam eddig, egyensulyozva a kozleskenyszer es a titoktartasai kotelezettseg kozott....