Nem feltétlen környezetvédelem; inkább vidékfejlesztés jellegű:
A MAGOSZ vezetője hangsúlyozta, hogy minden eszközt fel fognak használni a földadó megakadályozása érdekében.
mandiner.hu
Személy szerint én teljes mértékben támogatnék földadót.
Egyrészt akinek földje van, a kezelés módjától függetlenül kötelező helyi adót fizessen, egyrészt a település javának szolgálva -mint ahogy helyi iparűzési adót is fizetnek a vállalkozások; másrészt mezőőrség fenntartására. Ez a főleg mezőgazdasági jellegű települések fejlődéséhez is hozzájárulhat.
Másrészt az részben igazságtalan, részben a piac torzulásához vezető dolog, hogy a termőföldön kívül (ha jól tudom), mind befektetés után adót kell fizetni. Ez a kivételezés oda vezetett, hogy sokan csak befektetésként vásárolnak és tartanak termőföldet, holott nem gazdálkodnak rajta. Ezért én úgy gondolom, hogy aki nem maga műveli a földjét legalább részben -és nincs is hozzá eszköze- és csak bérmunkában művelteti, vagy bérbe adja saját kezelés helyett, az igenis fizessen annyi adót utána, mint ha értékpapírból, vagy ingatlan bérbeadásból származna jövedelme. Még annyiban is megengedő vagyok, hogy mondjuk ez csak 5 ha fölött legyen érvényben. Mert a jelenlegi helyzet a külföldi vásárlók kizárása mellett is olyan versenyhelyzetet teremt, ami pont a termelő gazdákat szorítja hátrányba és a kis és közepes gazdaságokat lehetetleníti el. Ezzel (is) a mezőgazdaságba kezdő fiatalabbakat is ellehetlenítve, miközben a gazda-társadalom átlagéletkora is rohamosan öregszik.