Környezetvédelem

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 909
12 141
113
Meg a hülyeséget is!
Na azt kellene igazán szabályozni!
..
Lassan olyan kevés a tápanyag a tóban, hogy még az a megmaradt kevéske halállomány is rövidúton ki fog pusztulni. Mert éhen hal!
Igazad van. Ezek szerint az a legjobb megoldás, ha megszórjuk a tavat egy halom foszforral, aztán csodálkozunk, amikor beindul az algavirágzás...

• Hűha
Reactions: formosa1

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 909
12 141
113
Nem erről beszéltem...
A beszórható etetőanyag mennyiségének szabályozásáról szólt a cikk. Bármilyen etetőanyagot juttatsz be, abban ilyen-olyan formában, de van foszfor. Így nem igazán megoldás, hogy mindent az eredeti rendszerben hagyunk.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
A beszórható etetőanyag mennyiségének szabályozásáról szólt a cikk. Bármilyen etetőanyagot juttatsz be, abban ilyen-olyan formában, de van foszfor. Így nem igazán megoldás, hogy mindent az eredeti rendszerben hagyunk.
De érzékeled a dolog banalitását!?
És mondom, alig van már hal a tóban, ahhoz képest, ami volt a kilencvenes/kétezres években.
(Ráadásul az etetőanyag sorsa nagy hányadban az lesz, hogy a halak felcsipegetik.)

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 909
12 141
113
De érzékeled a dolog banalitását!?
És mondom, alig van már hal a tóban, ahhoz képest, ami volt a kilencvenes/kétezres években.
(Ráadásul az etetőanyag sorsa nagy hányadban az lesz, hogy a halak felcsipegetik.)
Persze, értelek. Ettől függetlenül biztosan lehetne valamilyen egyéb, kevésbé szennyező megoldást is találni.
Biztos nem véletlenül fejezték be évekkel ezelőtt a kereskedelmi célú halászatot a Balatonon (és minden más hazai vízen), ennek is - feltételezem - a halállomány védelme volt a célja. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy kezd eltűnni a tóból a busa és az angolna, mert ezeknek aztán semmi keresnivalója nincs a hazai ökoszisztémában.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 340
4 902
113
Persze, értelek. Ettől függetlenül biztosan lehetne valamilyen egyéb, kevésbé szennyező megoldást is találni.
Biztos nem véletlenül fejezték be évekkel ezelőtt a kereskedelmi célú halászatot a Balatonon (és minden más hazai vízen), ennek is - feltételezem - a halállomány védelme volt a célja. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy kezd eltűnni a tóból a busa és az angolna, mert ezeknek aztán semmi keresnivalója nincs a hazai ökoszisztémában.
Az angolna előfordult korábban is a tóban (már Hermann Ottó is említi ( http://mek.oszk.hu/03100/03104/html/), csak töredék mennyiségben.
De a mostani állomány eltűnését az idő garantálja; új telepítés nincs, nem szaporodik, ergo el fog tűnni. https://haki.naik.hu/hakinapok/2011...-allomany-allapota-biologiai-hatasa-es-jovoje
A busa meg köszöni szépen, jól berendezkedett a hazai viszonyok között, és szaporodásképes. Így a szelektív busahalászatot leet, hogy fent kellene tartani.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 909
12 141
113
Az angolna előfordult korábban is a tóban (már Hermann Ottó is említi ( http://mek.oszk.hu/03100/03104/html/), csak töredék mennyiségben.
De a mostani állomány eltűnését az idő garantálja; új telepítés nincs, nem szaporodik, ergo el fog tűnni. https://haki.naik.hu/hakinapok/2011...-allomany-allapota-biologiai-hatasa-es-jovoje
A busa meg köszöni szépen, jól berendezkedett a hazai viszonyok között, és szaporodásképes. Így a szelektív busahalászatot leet, hogy fent kellene tartani.
Én csak ezt láttam: "Elterjedése: HECKEL mint eltévedt vendéget Mohácsról említi; PETÉNYI - mint tudjuk - Komárom alól, én ugyanonnan és Budapestről említhetem." Itt nincs szó a Balatonról.
A busáról azt olvastam korábban, hogy a folyóinkban képes ívni, azonban a Balatonban feltételezhetően nem. Minden esetre a szelektív halászat tényleg nagyon jó dolog lenne.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
új telepítés nincs, nem szaporodik, ergo el fog tűnni.
Háát... Ehhez képest láttam már üvegangolnát a mólón a kövek közt. Igaz, sok-sok évvel ezelőtt. (Egyébként fogtam is, ugyanúgy mólóról gilisztával.)
Vagy titokban tesznek/tettek bele valakik, vagy megtréfálja a természetet és valahogy sokszorozza magát és képes replikálódni áthágva a természeti törvényeket! :)

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 288
14 525
113
@milagro
Tudsz valamit azokról a tervekről, hogy a tó körülötti berkeket visszacsatolják, visszaállítják, hogy legyen ívóhely?

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 340
4 902
113
Háát... Ehhez képest láttam már üvegangolnát a mólón a kövek közt. Igaz, sok-sok évvel ezelőtt. (Egyébként fogtam is, ugyanúgy mólóról gilisztával.)
Vagy titokban tesznek/tettek bele valakik, vagy megtréfálja a természetet és valahogy sokszorozza magát és képes replikálódni áthágva a természeti törvényeket! :)
Nagy világszenzáció lenne, ha itt szaporodna. De minden lehetséges...

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
Nagy világszenzáció lenne, ha itt szaporodna. De minden lehetséges...
Mármint amit fogtam, az a rendes kifejlett angolna volt. Az üvegangolna a kövek között vergődött. Nem értettem, hogy lehet ez!?
(Mástól is hallottam aztán évekkel később, hogy látott. Biztos nem gyakori.)

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 667
11 932
113
A horgászturizmus miatt szűnt meg a halászat, minden természetes vizünkben, csak szelektív és kutatási célú maradt. Mintha lenne egy elnökünk aki pecázik...
A busa köszöni, ezt a pályát letarolná, már szaporodik. A Balatonban meg van hal, csak nem kellene állandóan egy szinten tartani a vizet, mert az nem természetes és megöli a nádast amire csomó faj ikrázni szeret (elöntött mezők hiányában)
Az algavirágzásokat nem csak a bejutó szennyezés okozza, hanem a viharok felkavarják az iszap felső vékony rétegét amit hirtelen tápanyagdúsulást okoz.
A Balatonon vizminőség probléma az utobbi években nem sokszor volt, tavaly lett talán a Keszthelyi öböl 2, osztályú pár hétre, pont vihar utáni keveredés nyomán.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 340
4 902
113
Mármint amit fogtam, az a rendes kifejlett angolna volt. Az üvegangolna a kövek között vergődött. Nem értettem, hogy lehet ez!?
(Mástól is hallottam aztán évekkel később, hogy látott. Biztos nem gyakori.)
Erre csak Szári Zsolt tudna válaszolni, már ha nem érdekelt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. a "véletlen előfordulásban" ;)

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
@milagro
Tudsz valamit azokról a tervekről, hogy a tó körülötti berkeket visszacsatolják, visszaállítják, hogy legyen ívóhely?
Nem. Mondjuk, hiába a jó szándék, az M7 autópályát túl közel vitték annak idején. Tönkretettek azzal és az autópálya alatti feltöltéssel rengeteg mindent. A balatonfenyvesi nagybereki részt kettévágták konkrétan. Pedig emlékszem, annak idején még ment a nyugtatgatás, hogy majd cölöpökön lesz elhelyezve, hogy a vizenyős részek és legfőképpen a víz útja ne sérüljön. Hát nem ez lett! Az eredmény meg ismert...:(
..
Nem tudom most már hogyan akarnák a dolgot orvosolni. Ráadásul majdnem teljesen körbeépült a tó. Egy körülbetonozott teknőt csináltak a Balatonból. Balatonfenyvesnél pedig a pár éve emelt szörnymóló végén konkrétan hallod az M7-est dübörögni, olyan közel van. Különösen déli légáramláskor.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
A horgászturizmus miatt szűnt meg a halászat, minden természetes vizünkben, csak szelektív és kutatási célú maradt.
Mondjuk vicc és nevetséges, hogy egy balatoni strandon kazah hekket lehet kapni, meg halastavi keszeget. Nonszensz! :mad:
Vissza kéne állítani a halászatot. Természetesen ésszerű méretre szabva.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 667
11 932
113
Nem. Mondjuk, hiába a jó szándék, az M7 autópályát túl közel vitték annak idején. Tönkretettek azzal és az autópálya alatti feltöltéssel rengeteg mindent. A balatonfenyvesi nagybereki részt kettévágták konkrétan. Pedig emlékszem, annak idején még ment a nyugtatgatás, hogy majd cölöpökön lesz elhelyezve, hogy a vizenyős részek és legfőképpen a víz útja ne sérüljön. Hát nem ez lett! Az eredmény meg ismert...:(
..
Nem tudom most már hogyan akarnák a dolgot orvosolni. Ráadásul majdnem teljesen körbeépült a tó. Egy körülbetonozott teknőt csináltak a Balatonból. Balatonfenyvesnél pedig a pár éve emelt szörnymóló végén konkrétan hallod az M7-est dübörögni, olyan közel van. Különösen déli légáramláskor.
Kavicscölöpökön megy, mindig erről volt szó, ami a mérnöki tudományok mai állása alapján engedi a felszín alatti vízáramlást. Nagyon sűrűn van alatta hüllő és kisvad átjáró. 1999-ben egy egész nyáron át ennek a szakasznak a környezetvédelmi tervét rajzoltam az Uvatervben.
Nagy, francia gépek püffölték be a kavicsot/követ a tőzgebe egészen a teherbíró rétegig.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
12 058
26 503
113
Kavicscölöpökön megy, mindig erről volt szó, ami a mérnöki tudományok mai állása alapján engedi a felszín alatti vízáramlást. Nagyon sűrűn van alatta hüllő és kisvad átjáró. 1999-ben egy egész nyáron át ennek a szakasznak a környezetvédelmi tervét rajzoltam az Uvatervben.
Nagy, francia gépek püffölték be a kavicsot/követ a tőzgebe egészen a teherbíró rétegig.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
És ez elég?
(Számomra sokkal jobban tetszett volna, ha nem vitték volna ennyire közel a nyomvonalat és legalább szakaszonként ténylegesen cölöpökre került volna az egész pálya. De már mindegy...)