Angolul nézelődj, úgy emlékszem, hogy úgy több anyag van. De azon kívül, hogy mikor ez így itthon kezdett divatba jönni, utána olvasgattam, nem igazán foglalkoztam vele. Én nem hiszek az ilyen jellegű csodákban, pedig mint ökogazda és bionövénytermesztő értelemszerűen annyira nem állnának távol a kevésbé mainstream dolgok. (igaz, az más kérdés, hogy mi ma a mainstream gazdálkodás) De érdemes belegondolni, ha annyira nyerő dolog lenne, akkor miért nem terjedt el jobban. Szóvalez egy érdekes hobby, valakinek hit, de én max ennyit látok bele. A hiper monokultúrás, hiper intenzív termesztési módszerek és a nagyon alternatív szemléleti módon között véleményem szerint az észszerű középútra kell törekedni.
Kérdés, hogy mekkora a telekméret. Mert van az a méret, amikor az a legracionálisabb, hogy élvezd, üllj ki, olvasgass, borozgass, fórumozz, még nem keltesz hangulatot... ilyenek.
Meg max milyen gyakran, mennyi időre tudtok, akartok ott lenni.
De azt felejtsd el, hogy van olyan, amivel nem kell foglalkozni.
Én csinálnék egy lugast, meg gyümölcsfákat. Abból lehet pálinkát főzni, meg pálinkát, de akár még pálinkát is.
De a pálinkán túl nagyon sok hasznosítása van, nyersen, kompótnak, levesnek, aszalni és akkor ott van az alkohol szekció pálinkának, de én idén próbálkozni akarok megy és szilvaborral.
Lehet több félét, pl. kipróbálsz modern fajtákat és hagyományosokat. Mindenek van előnye és hátránya is.
Hogy milyen konkrét fajtákat érdemes, azt meg egyenként jó megnézni, meg egy fajból több fajtát érdemes, mert jobb a termékenysége.
Dió helyett megnézném a mogyorót.
Szóval összefoglalva az én javaslatom a rekreációs hasznosítású gyümölcsös.