De ennek okai vannak és nem csak úgy.
Nem úgy működik, hogy merő jófejségből lesz olcsóbb.
- A technológia időközben elavul, ergo a kifutó részét olcsóbban kell adnod, hogy ne rohadjon rád.
- Bejönnek a versenytársak. Megszűnik a monopol helyzet és nem csak a vevő árérzékenysége játszik, mert van helyettesítő termék is.
- Az induláshoz képest több gyártósort gyárt magasabb kapacitással, kisebb fajlagos költséggel.
Igen, ezek miatt is megy lejebb az ára.
A lényeg, hogy nem igaz az, amit mondasz, hogy nem lesznek olcsóbbak, mert már 100 éve készülnek akkuk és elektromotorok, vagyis kiforott technika.
Olyan típusú akkuk és elektromotorok amik kellenek az elektromos autókba csak most kezdenek készülni, így most drága, ha felfut a termelés és nagyon sok cég fogja csinálni ugyanazt, akkor meg olcsóbb lesz.
Nézz szét a háztartási elektromos gépeid között. Pl. a mosógép 40 éve még jópár havi fizetés volt most meg pár napot dolgozunk érte. Egyre olcsóbb lett, pedig már 200 éves az elektromotor, meg az acéllemez.
De, pontosan ezt történt az agyonajnározott Teslánál. Nem nagy cellákat gyártanak, hanem irgalmatlan sok, lényegében laptop akksit összekötve. Ezek összekapcsolása pont olyan mérnöki feladat, mint mondjuk egy csővezeték hálózat tervezése szivattyúkkal, stb. de ennyi. Semmiféle új dolog nincs benne, ami eddig nem volt.
Igen, ebben igazad van. A Tesla tényleg ezt végtelenül egyszerű utat választotta. Fogta a piacon elérhető legolcsóbb akkut és összekötötte őket.
Gyerekkoromban én is sok kis 1,5 V-os elemet kötöttem össze dróttal, ha nagyobb motort akartam meghajtani.
Az SDI viszont teljesen új fejlesztésű akkukat gyárt a kocsikba. Meglátjuk melyik lesz a jobb.
Olyan hülyeségeket posztolnak egyesek, hogy Musk forradalmasította az autógyártást, mikor a saját rózsaszín ködös mennyiségi kvótát nem sikerül tartani és olyan miőségi problémák vannak évek után is. A gyártási költséget alulfizetett munkaerővel próbálják lent tartani = nagy fluktuáció = ez így soha nem lesz gördülékeny.
Semmi ilyesmit nem állítok.
Én Muskot a Space X miatt kedvelem.
Az autóiparban nem túl sok esélyt adok neki. Most még eldöcög mert kevés szereplős az elektromos autók piaca, de amint beindulnak a nagy hagyományos gyártók is, nem sok esélye lesz az életben maradáshoz. Az egyedüli reménye az hogy korábban kezdte el, mint a legtöbb nagy gyártó így ismert lett a neve, ha elektromos autó, akkor a legtöbb embernek a Tesla ugrik be elsőre.
A problémám az, hogy olyan horror történeteket látok használt autó vásárlásról, hogy gyakorlatilag fej/írás alapon lehet az, hogy megveszem a kocsit és kiderül, hogy az 1-2 millás autóra lehet még 1-2 millát rákölteni hogy alig pár évet fusson. És úgy hallani ilyeneket, hogy "hozzáértő" autószerelő előtte megnézte.
Nem tudom miért, de Magyarországon nagyon drága a használt autó. Pl. Romániában töredékéért találni ugyanúgy a németből hozott autókat. Németből kell venni egyenest.