Ja, költözzön egy lukba, és adósodjon el évtizedekre, hogy Kapitalista Károly haszna meglehessen a csak városban levő munkahelyen, és nehogy Pesti Péter kényelmetlenül érezze magát.
Ezt kommentet úgy nem értem, ahogy van.
A CSOK miatt a házépítés és a lakásépítés mindenhol drágább lett.és emiatt a bérlés is, mert az új lakások, amit kiadnak, hogy visszahozzák a pénzt drágán vannak kiadva. Csak aki meg egyedülálló az IJ. Az ember meg nem 40 évesen szeretne otthonról elköltözni... Azok, akik éppen családalapítás előtt vannak, ők sem jártak jobban, mert a több pénzből kb. olyan lakást vesznek, mint a CSOK előtt. A többieknek viszont meg már semmi nem jut. Ezt előre megjósolta kb. mindenki. Vastaps...
Bérelhető lakást az agglomerációban még nehezebb találni, mert kisebb a piac. Meg nem is olcsóbb annyira, hogy megérje a bejárás költsége és ideje. ---> Bp megfizethető részére mész. Tök egyformán rohadt nagy adósság lakást venni ma akér Bp-n, akár máshol.
Nem igazán értem, hogy aki agglomerációban is panelbe lakott és a fővárosba meg belső kertes társasházba költözik, az mitől érzi magát kényelmetlenül. Mert ilyen is van. Pl én.
Szóval nem értelek. Aki agglomerációba költözik ki és hitelből vesz kocsit és házat is, majd ül a dugóban és piszkít az én orrom alá Bp-n, akkor ki adósodik el és ki kit károsít meg? Mert én nem hitelből lakok bérelt lakásban és a bringám sem hitelre vettem.
A jelenlegi budapesti lakhatási költségek mellett nem feltétlen akkora buli közelebb költözni, ráadásul simán lehet, hogy Budapesten belül is egy órát utazik az ember még viszonylag jó közlekedésű vonalakon is.
Akkor Budapesten is rossz helyen lakik. Én 2015 óta kényszerből 2-szer költöztem és most a 3. helyen vagyok. 5 km-nél, 20 perc bringánál soha nem voltam messzebb a cégtől. Ez most 12 perc és 4 km. Ha az új melóhelyem megkövetelte volna, akkor bizony költöztem volna. Mondjuk tekintve, hogy fél óra alatt 8-9 km-re is eltekerek ezért nehéz olyan helyet találni Bp-n, ami ne felelne meg most éppen úgy, hogy a Metrót is gyorsan el tudom érni. Persze aki képtelen elengedni azt, hogy márpedig neki kertes ház kell...
Ha pedig két évente munkahelyet vált, akkor költözzön két évente, hogy mindig a munkahelyhez közel lehessen, ha a cég menőbb környékre, vagy éppen rosszabbra (mondjuk rozsdaövezeti új iroda park) költözik, költözzön ő is utána?
- A világ egy felén már ez a trend és ezért nem divat a saját lakás, mert borzalmasan nagy a kezdeti beruházási költsége és röghöz köt.
- Ha valaki két évente vált munkahelyet, akkor gondolom több fizetésért. Akkor meg telik az adott esetben drágább lakásra is. Viszont, ha saját lakást használsz és el kell adni gyorsan, akkor szinte garantált az anyagi bukás.
Persze ahol mondjuk egy fiatal párnál apuci vagy anyuci gazdag és összedobja, akkor telik olyan úri hóbortra, hogy 25 évesen 120 m2-es házat vegyen 45 milláért agglomerációban az ifjú pár. Egy közeli barátom munkatársa ilyen.
Mert kislány olyan szinten el van szállva, hogy az apját sajnálja, hogy 55 nm-en "tengődik" egy luxuslakásba, amibe válása után költözött. Szerinte az a nyomorúság. Érdekes egyesek realitásérzéke no.
Ha nekem ennyi pénzt adott volna 25 évesen, mint amt a csajhoz és párjához hozzávágott a két család akkor persze én is könnyen beszélnék az autózás praktikusságáról és leszarnám a költséget, mert ennyi tőke éves hozama is sok mezei államkötvényben.
Igaziból a legyen mindenki bogárember vonulatot utálom a folyton az "élhető, sétálható" várost propagálókban, mert mindig előjön ez a legyen közel a munkahelyhez, de drága az ingatlan, mert ahol munka van ott megdrágul, lakjunk koporsókban, együnk férgeket, nehogy ingázással szennyezzünk. Az nem merül sosem fel megoldásként, hogy az ingázás okát, a munkahelyek túlkoncentrációját kéne csökkenteni.
Azért a ló másik oldalára nem kéne átesni. Én pl. speciel most egy olyan lakóparkban lakom, aminek belső kertje van és emiatt csendes is. Igen, tudom, nem mindenki lakik ilyen helyen, de agglomerációban sem minden csak családi ház...
Ott van például Frisco, ahol most 1600$ egy szoba bérlése havonta. Egy lakás bérleti díját még ki tudja fizetni egy jól menő szoftver fejlesztő, de a takarító, a szerelő, a kávéházi barista max egy lukban lakhat, "manchildren"-ként csak egy szobával bírva 30-40 korában is, vagy ingázhat. Ezért is kell folyton az (illegális) bevándorló utánpótlás az ilyen helyekre, mert ők a remélt haszonért könnyebben feladják emberi méltóságuk, vagy a korábbi körülményeikhez képest ez is előrelépés esetleg, de ez nem egy humánus, és fenntartható életmódot jelent.
Szuper és a világ egyetlen városa, ami szélsőséges, akkor az biztos 1:1-ben BP?
Budaörs pl több helyen drágább, mint a Hungária tája, metró közelében. De onnan meg mindennel szívás, mert kötöttpálya az nincs.
A fentiekhez: persze az is gond, hogy sokan most már fingani is autóba ülnek. Én például szeretem azt, hogy a sok hátránya ellenére a paneldzsumbiban minden szolgáltatás elérhető séta távolságon belül: mosoda (mondjuk én nem használom), patyolat, jóga, fodrász, óvoda, iskola, bolt, fitnessz terem, virágbolt, minden max 15 perc séta (de akkor már nagyon roki tempóban mentem).
Na akkor ezt a 15 perc sétát cseréld le 15 perc bringára. Kényelmes tempóban az 4 km. Döfjél le Bp-n egy pontot és húzzál köré 3 km-et. Mi nincs ekkora területen? A nagy népsűrűség előnye a magas szolgáltatás koncentráció. De ahol lakom speciel ez is igaz. Bringával hazafelé melóból meg aztán tényleg nem nagyon van olyan napi szintű dolog, amit nem lehetne kapni vagy elintézni.