2 napja:
Nincs bajom a biciklivel, én is szoktam néha tekerni, pl ma is egy tízest a gyerekekkel. De a kis f....m, csak úgy engedném ki a forgalomba hogy kresz vizsga, nem nagy pénz, talán 30000 (?), biztosítás ha nekem jön vagy miatta van baleset, pl elüt egy gyalogost, nekimegy az autónak stb, na meg műszaki vizsga a bringára. Mert vagy van fék vagy nincs, lámpa luxus, ha van is csak pislákol, vagy épp villog és elvakít, prizma a keréken, pedálon, fényvisszaverős gumi, stb. Ja meg pia nuku. Ha nekem autósnak ezeket mind be kell tartanom akkor a bringásnak miért nem?
Ezzel egyet is értek. Ebből a szempontból a germánok valamennyivel előrébb vannak. Kötsz egy személyes felelősség biztosítást (családi, kettő évre kb. 85 EUR), ebben benne van minden általam elkövethető faszság 100000EUR-ig, kivéve persze a szándékosságot. Teszem azt, Gipsz Jakab-ot elsodrom, mert az utolsó pillanatben kilép elém, mert a fején a pilótafelszerelés, nyom egy seggest, összetörik az 500 eurós fülhallgatója meg az ájfon, akkor ha én voltam a hunyó a pólcáj szerint, akkor erre fizet a biztosító, ha kizárható a szándékosság.Ha a bringám nem felelő, akkor is ugrik - vagyis ilyen miatt bukni nettó faszság. Ellenben ma benne volt az újságban, hogy a rendőrök elkezdik nemsokára a bringások ellenőrzését. Felállítottak a városban 10 helyet, ahová elviheted a bringádat és átnézik, illetve nevetséges áron vehetsz lámpát, ha valami tesztet meg hibátlanul kitöltesz, akkor kapsz egy csomagot ajándékba (kukásmellény, lámpa, csengő, biztonsági okosságok). Ez 2 hétig lesz, utána viszont jön a jó vastagon fogó ceruza.
Munkahelyen ugyanez. Ha céges bringával jársz, arra kétévente "műszaki". Te nem javíthatod, ha valami van, akkor elhozol egy pótbiciklit. A céges bringával hazamehetsz - egyedi bicikli, az elektromossal nem mehetsz ki. Ha bringával szabálytalankodsz az üzem területén belül és elkaptak, akkor kapsz egy figyelmeztetést. A második esetet lejelentik a felettesednek. Mivel ez biztonsági kihágás, ez felmegy a legfelső szintre, mivel az igazgatótanács egyik tagja kötelezően a biztonsági felelős. Utána felmegy a főnököd egy fejmosásra, neked meg az éves prémiumod lefeleződik... (ez mínusz 5000-től kezdve mínusz 30000 is lehet). Bent van 4 főútvonal, a többi mind jobbkezes kereszteződés. Ha külsősként csinálod, akkor az első eset 50EUR a második pedig kitiltás. Szóval, ha megyek bringával, akkor a jobbkezes kereszteződésben mindenki megáll. A biztonságiak majd összes kocsijában ott a kamera meg traffipax. Sisak nélkül be sem mehetsz, otthagyod a bringát a parkolóban és felszállsz a belső buszra.
Ugyanez szintén van a kutyára. Ismerősöm elé kiment egy pórázon vezetett kutya - a gazdi ezerrel szelfizett a Rajna-hídon, a srác nyomott arcost az útra - mínusz 3 fog. Persze az átlag betegbiztosítás fogakra nem terjed ki, de mivel a csajnak volt kutyára is felelősség-biztosítása, a biztosító fizetett.
OFF
Nekem van:
- egy családi felelősség-biztosítás
- lakás + beleértve a biciklik
- családi betegbiztosítás
- baleseti biztosítás nekem, mint állandóan úton lévő
- cégnél egy általános + kiterjesztett: sugárzás(röntgen plusz nukleáris, plusz izotóp), mérgező gázok, robbanás, égés, sav, lúg, zuhanás
- 12 euró/hónap jogbiztosítás (munkahely, polgári jog + bérleti jog - az autó nem érdekel, mert nincs és nem is szándékozom. Ha kell, akkor bérelek, full casco)
Amin még gondolkodom, az a munkaképtelenségi biztosítás. Ha munkaképtelenné válsz (a betegbiztosítás csak 20 napig fizet), akkor ez a biztosítás fizet (egy általad megadott összeget, ennek megfelelően számítódik a havi díj, persze legyél észnél és tegyél meg mindent, hogy ne következzen be a baleset....).
Persze, ezt összeadod, ez havi 130, persze, a betegbiztosítás meg 400, de az járuléknak számolódik, az adóhivatal automatikusan figyelembe veszi. Így bármi van, védve vagy. Ha összeszámolom, hogy a teljes-teljes ilyen kiadást, akkor ez lesz tokkal-vonóval 600EUR/hó, ebből 400EUR járulék. Ez kettőnkre 600EUR. Otthon csak a TB-re fizettem egyedül kb. 700EUR-t, plusz amit a feleségem fizetett, plusz a többi.
Magasabb itteni fizetésből kevesebbet levonva, ezekkel a szolgáltatásokkal jóval magasabb értéket kapok, mint odahaza fizettem a TB-ért. Erről ennyit. Ezt aztán lehet magyarázni innen, onnan, ez tény. Szidom a teuton-bandát, de ezt tényleg jól csinálják.