Szoktam mondani (a fórumon is már többször kifejtettem), hogy az ember mind fajként, mind nagyobb-kisebb közösségekként, mind egyénként rendre a legfontosabb tendenciákat/saját maga által okozott problémákat későn ismeri fel és vagy nem reagál rá vagy már későn.Ha hagyod akkor elment. Ha beleállsz, akkor meg megvéded a saját iparodat. Kínának hatalmas kereskedelmi többlete van, ezért egy kereskedelmi háborún is többet veszít. Lassan már mindenki rájön, hogy vagy beleáll. vagy nem marad ipara.
Azbeszt, freon, mikroműanyag, műtrágyázás, társadalmi folyamatok, stb., stb.
Amikor kiszervezték a pl. autógyártást Kínába a nyugati cégek, mire gondolt a Költő!?
Hogy soha nem fogják elsajátítani alapértelmezett, alkalmazott, a forrást meghaladó tudásként?
Igen; azt gondolták, hogy a csíkszeműek (idézve munkanemtársam) is olyanok, mint a...a...szóval más népek, hogy nem sajátítanak el semmit, nem haladnak meg semmit, amit kaptak, örökké Mao egyenruhás kici szárgák maradnak.
Pedig ott volt az intő példa; a japánok (soha nem vettem japán autót, és soha nem is volt a célkeresztben, tehát nem lehet elfogultsággal vádolni), akik leiskolázták mind műszakilag, mind gyártástechnológiában az európaiakat - az USA autógyártásáról már nem is beszélve...
Ahogy Antall József mondta: Tetszettek volna nem kiszervezni a termelést... (Vagy valami ilyesmit mondott, a feleségem szerint nem szoktam pontosan idézni)