1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LCS (Littoral Combat Ship)

Diskurzus a(z) 'Járõrhajók és korvettek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

 2. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.thedrive.com/the-war-zo...four-of-its-troublesome-littoral-combat-ships
  A Navy hivatalosan is bejelentette, kivonná a forgalomból az első négy hajóját az LCS típusnak. Melyek teszt és kiképző feladatkört látták el eddig. Jelenlegi állapotukban már nem működhetnének a frontvonalban, felújítás nélkül. Ez viszont jelentős technológiai és logisztikai erőforrást igényelne, ami más a típust halálosabbá és túlélőbbé tevő képességek megteremtésétől vonna el fedezetet. A legidősebb 12 éves a legfiatalabb csak 6. A tervezett nyugdíjazás mind a Freedome mind az Independence osztályt érinti. A hír a jövő évi költségvetés Pentagon által a 2021-es pénzügyi évre tervezett büdzséjének összefoglalójából származik. Természetesen a Kongresszusnak még jóvá kell hagyni a döntést.
   
  fip7 likes this.
 3. beta

  beta Well-Known Member

  Nagyon sikeres projekt :D
   
  fip7 and Loken like this.
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezzel valamilyen rekodot is megdönt szerintem.
   
 5. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  LCS=Little Crappy Ship
   
  fip7, dudi and Rotten878 like this.
 6. misinator

  misinator Well-Known Member

  Hogy rohan az idő, mintha két éve lett volna...

  Na, még a végén a a Navy is felpörgeti a modellciklusokat az autókéra:D
   
  Rotten878, fip7 and dudi like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  @dudi -val trécseltünk a Nimitz-es topicban az új átalakuló CSG-ről és ott felvetettem kiegészítő hajóként a LCS-eket.
  Abban valamelyest igaza volt, hogy a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy kielégítő munkát lehetne velük végezni, de szeretném a figyelmetekbe ajánlani pár opciót az LCS hajók sorsáról.
  Itt egy cikk a már eddig felmerült feladatszabásokról.
  Összefoglalva:
  - A Freedom osztályban per pillanat elég komoly potenciál lehet, amennyiben megkapja a cikkben említett LM által javasolt upgrade-eket:
  Lockheed Martin, builders of the Freedom-class LCS, showed a scale model at Surface Navy Association (SNA) 2019 that featured Government Furnished Equipment (GFE) that will be installed in the U.S. Navy’s Future Frigate (FFG(X)) as a suggestion to improve the lethality and survivability of the Freedom-class LCSs. The GFEs include four Nulka missile decoy launchers, eight Norweigian Kongsberg 100+ nautical mile Naval Strike Missile launchers behind the 57mm turret, two SEWIP 3 jamming modules, an 8-cell full-length VLS module able to launch Tomahawk cruise missiles and Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM air defense missiles, four per cell or up to 32 ESSMs total in the two Mission Modules), and the Longbow Hellfire Missile Module.
  Mondjuk ebből az "arzenalból" nekem nem sok értelme van a Tomahawkoknak ekkora hajókra, valamint a Hellfire-t max. csempész, vagy kalózhajók ellen tudom elképzelni bevetni. De a 30mm-es gépágyút sem értem igazán. Erre egy külön modulhelyet elhasználni marhaság, amikor ott az 57mm-es is a hajó orrán.
  Ha választanom kellene akkor 32 ESSM-et mindenképpen feltenném, esetleg a hangár tetejére két SeaRAM-ot tennek (1-1 oldalra)
  Ezek egyike sem akad össze az ASW vagy az MIW modul elemeivel, mert ugyebár azok különben sem a hajó tetején vannak elhelyezve, hanem a hangár, és a flight deck alatt. Az, hogy mondjuk külön torpedóvető nincs a fedélzeten, nem akkora tragédia, ha a helikopter megoldja az ASW harcot.
  Ezek az elemek elvileg a LM FFG(X) pályázatában is szerepelnek, csak egy picit nagyobb hajótesttel. Tehát az integrálásukkal nem lenne probléma.
  A hiba szerintem a specializált modul csoportosítás a jelenlegi koncepcióban. Azt gondolom, hogy egy CSG kísérőhajó feladatkörre nagyon egyszerűen össze lehetne dobni a Mission Package-ot, hogy használható hajó váljon belőlük.


  - Az Independence osztállyal már kicsit körülményesebb a helyzet. A cikkben szereplő USMC Amphibious Transport egy picit erőltetett dolognak tűnik nekem, mivel az oldalsó ajtajain nem igazán érzem reálísnak a páncélozott szárazföldi eszközök mozgatását. De ha azt nézzük, hogy egy CH-53 leszállása is megoldható a fedélzetén, akkor nem is biztos, hogy hülyeség egyszerűbb csapatszállító vagy utánpótlás feladatokat rájuk osztani. Mindenesetre, talán SEAL team-ek is használhatják bázishajónak.

  - Ez bár nincsen a cikkben, de a helyzet az, hogy ezek a hajók lehetséges, hogy sokkal hatékonyabb és értelmesebb helyet kaphatnának, amennyiben a Parti Őrség kapná meg őket, és még át sem kellene alakítani komolyan őket. Annál mindenesetre biztosabb jobb helyük lenne, mint amit most terveznek, hogy az első 4 hajót kivonják a "forgalomból". Ráadásul a sebességük hasznos lehet a különböző csempész tevékenységek felderítésében. De az ASW képességeik is egyre gyakrabban kerülhetnek felhasználásra már a Coast Guard kötelékében is. Az sem hátrány, hogy még nagyobb viharban is kevésbé borulékony. Valamint a sebessége révén sokkal hamarabb a mentési területre érhet. A több helikopter, drón helikopter pedig a kutatási és mentési műveleteknél jöhet jól!
  Ez a Coast Guard végállomás már csak azért is lehet életképes alternatíva, mert pl. a Cyclone Class Cutter-ek már erősen benne vannak a korban. Jelenleg 30 éves a legfiatalabb tagjuk, és a legidősebb 41 éves.

  Szóval szerintem a program nem halott, csak abban a formában, ahogy eredetileg megjelentek.... háát... Van egy olyan érzésem ezzel az üggyel kapcsolatban, hogy úgy kerültek megrendelésre, hogy a MM koncepcó nem igazán volt kidolgozva.
  Ha nem akarnak komoly pénzeket költeni a program megmentésére, akkor én a Freedomokat Multi Mission hajókká alakítanám, és akár kísérőhajó státuszt kaphatnának (ez mondjuk több pénz, de viszonylag olcsón lenne új kísérő hajó a sok kisebb hordozónak), az Independence-eket pedig átadnám a USMC és a Coast Guard kezeibe.

  És ahogy - csak most - látom ez nem csak nekem jutott az eszembe. Van ennek már egész szép "irodalma"...
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  Van fejlesztési potenciál benne,csak racionálisan kéne hozzáállni.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Várjál! ez már az FFG(X) pályázatra beadott verzió. De nyilvánvaló, hogy a VLS hiánya a legnagyobb problémája a hajóosztálynak.
  Ez az átépítés azért már komolyabb meló (és pénz) lenne, de azért nem lehetetlen.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Eredetileg egy ilyen kis rugalmas hajóosztálynak képzelték a dolgot.Csak aztán addig kavartak,hogy egy tök értelmetlen valami lett a vége jó drágán.A mission modulok nagy részét lehúzták,a fegyverzetet ki se fejlesztették,de legalább ragaszkodtak a hótfelesleges 40+csomós sebességhez.Most meg költhetnek arra,hogy átépitsék arra,ami az alapkoncepcióban volt.Dilisek újabban nagyon ezek az amerikaiak...
   

Ezen oldal megosztása