Hát a helikopteres mentésről annyit, hogy nem csak 50km-t repülnek...
Állítólag ezek a inkább rendőrséginek sikerültek, mint mentőnek. Ismerősöm (nem légimentő) de azt hallotta, hogy állítólag sok, inkább rendészeti eszköz van rájuk aggatva. (Bár én még egy olyan képet sem láttam, szóval fenntartásokkal kezelendő)
Egyre több meredek sztorit hallani a mentőhelikopteresekről, hogy miket csináltak, sőt én is láttam már leszarom szintet. Azt is hallottam, hogy közölték korán reggel még nem hajlandóak kirepülni az adott feladatért. (Nem tudom mennyire igaz, de van olyan személyzet akiről eltudom képzelni), az biztos, hogy az orvosok és a tisztek nagyobb alázattal vannak a betegek iránt, van 1 doktornő, dr. Horváth Anikó ha jól emlékszem, többször jött már "segélykocsinak", mindig alapos, profi és aranyos volt, egy igazi példakép. De láttunk már olyat is, hogy a ked mellényben kiszállt az emberünk az autóból..
Egy biztos , a légimentésben hatalmas nagy koponyák vannak.
Az instabil beteggel, pedig lehetőség szerint nem indulunk el, kivéve ha valami hatalmas rizikófaktor van, amivel minél előbb kórházba kell érni, oda kell figyelni a szállítási traumára is. Ez a 3 dolog lehet döntő a helikopter mellett, egyébként az ilyen betegeket, a beteg érdekében inkább a helikopter viszi, ha nincs más aggasztó folyamat. Vittem már MGK szinten MTK kíséretével reanimált beteget, mert a kopter nem vitte el a következő miatt: Vannak kórházak amik nem képesek önállóan helikoptert fogadni, mert nem a kórház épületén van a heliport, hanem mellette vagy abszolút nincs, ilyenkor ki kell riasztani az esetkocsit vagy roko-t, akik ott várják a beteget / sérültet a a kijelölt leszállópont közelében, átveszik a beteget és beviszik a beteget a kórházi osztályra (az SBO is az), ez pedig 2 ALS egységet foglal le, belőlük pedig nem sok van ráadásul időveszteség.
"Azért van 2 ülés az "utastérben" mivel az újraélesztésekhez min. 2 emberre van szükség, a lélegeztető gép megléte esetén, (ami az EMS-nél van a fedélzeten). Ebben az esetben mentőorvos, és a mentő ápoló foglal helyet a beteg mellett. " - Mentőorvos és mentőtiszt vagy ápoló. Bármilyen nagyobb ellátásnál le kell szállni a géppel, biztonságos helyre, elvileg lehetne repülés közben defibrillálni, a pilóta engedélyével, Újraélesztésnél min.1 emberre van szükség , emelt szinten van több emberre, de ne keverjük már a kiérkezési reanimációt a szállítás közbenivel, ugyanis kritikus állapotú betegnél általában van véna biztosítás, fel van monitorozva, kapja a gyógyszeres támogatás, helin nem tudom van-e de szerintem van Lucas. A keringés megállás előtt pedig szerintem észlelhető az állapotromlás, amikor bizony landolni kell. Monitorozva, pvb, o2 th mellett, azért sokkal "kényelmesebb" elkezdeni a reanimációt, szóval a 3. ember max az intubáláshoz kellhet. De egy másik példa: MOK/MTK 2 fő, mentőmotor 1 fő + laikusok ha vannak , mind 2 ALS egység és ügyes munkát végeznek.
"ÖÖÖÖ helikopterbe időnként olyanokat tesznek be, mint egy sima kiskocsiba.
Kedvencem: kettővel odébb lévő város külterületén fociztak, 2 játékos összefejelt, az egyik ko. lett. Felhívták a mentőt, az meg ráküldte a helikoptert. Közben a beteg magához tért és békén cigarettázott, míg leszállt mellettük a heli. Aztán bevitték a kórházi heliportra, besétáltak betegestül az SBO-ra, átadták majd elrepültek...
" - Ez nagyon, de nagyon ritka. De itt sem tudni, hogy milyen kompetenciával, felszereléssel volt a kiskocsi, pesten van olyan MGK amiben AED sincs.. Eszméletlen betegre meg jár az emelt szint, a helikoptert meg csak másik mentőegység fordíthatja vissza. Lehet, az az 1 kocsi volt a környéken, a helinek meg útirányban volt, lehet, hogy a kiskocsi nem tudta volna obszerválni, lehet, hogy volt olyan betegsége / tünete ami miatt ALS felügyelet kell, vagy éppen emberünk nem hagyta, hogy ellássák. Nálunk is rengeteg ilyen van és mikor bekerülünk vele hátra a dobozba, kis rábeszélés után hagyja magát. Vagy csak éppen lesz***m kategória volt, bár én ilyet még személyesen nem tapasztalt, inkább az ellenkezőjét, de pletykát hallottam már ilyenről.
"És milyen jól tették! Az eljárás melyik részével van problémád?" - Hát ha nem a sérültön múlt (szerintem inkább rajta), akkor ITLS...