Ezt honnan veszed ? Ott ültél a "cső " előtt és láttad amint célt repül neked egy F35 és lemérted ?
Annyi imádom, hogy egyesek write only módban vannak....
Az orosz
MARKETING adat arra, hogy mit tud.
Tehát elhiszem, amit
ŐK ÁLLÍTANAK.
RCS = 4 m2
Távolság = 250 km
15-18 km magasan levő cél ellen...
Onnantól fogva, hogy egy pontban ismered a karakterisztikát a többi számolható, hogy mit tud a radar, akkor onnantól fogva a radar egyenlettel számolható tetszőleges távolságra a történet.
40 log(D) = PT - PR + 2G - 103 - 20 log(F) + 10 log(o)
D - távolság
o - RCS
40 log(D) = x + 10 log(o) = 89.9dB + 10 log (o)
40 log(D) = 89.9dB + 10 log (o)
40 log(D) = 89.9dB - 29dBsm
40 log(D) = 60.9dB
log(D) = 1.5225
D = 10^1.9825 = 33km
Tessék. Hányszor kell még linkelni és elmagyarázni? Ha a diagramot kirajzoltam volna hosszabban, akkor elmetszi a 360 km-n a 16 m2-es RCS-nél, ahogy a fenti anyag mutatja.
De esetleg végig olvashatnád ezt az egész topikot, ahol
@Hpasp több radarra is részletesen kiszámolta a dolgokat a Dvinával kezdve.
Ahelyett, hogy játszott a nagyhangú okos Rébusz bácsit a fizikai és egyenletek használata helyett.
Én sem magamtól lettem okos, megtanultam ezt-azt attól, aki ért hozzá és utána már magától is mennek a dolgok egy pontig.
Nem az a tudomány, hogy kiszámold, hogy mi lehetséges és mi nem, hanem megvalósítani azt nehéz.
Fogalmam, nincs, hogy egy radart hogyan kell építeni, de ha ismertek a műszaki paramétereit, akkor lehet tudni, hogy mit tud.
Ezért működik a műszaki tudomány és tervezés. Nem kell tudnom, hogy egy szivattyút hogyan gyártanak és mi van benne. Ha ismert a karakterisztikája, akkor tudom, hogy a szivattyú mit tud. Annak ellenére, hogy lövésem nincs milyen anyagból készült, mert az a kérdés szempontjából irreleváns.
Sőt, a vicces az, hogy mivel a szivattyúk kategória szerint egy jellemző karakterisztikával bírnak, ezért bizonyos szintű tervezés még virtuákis szivattyú jelleggörbével is lehetséges. Ha egy munkapontra kérsz egy adott jellegű és méretű centrifugál szivattyút, akkor egy sávon belül lesz a kar. görbe.
Csináltam már így távvezetéki tanulmányt, ahol aztán a kiválasztott szivattyú Q-H görbéje több átlagból felvetthez képest kb. 3-5%-kal tért el az off design területeken.
Tényleg az ilyen óvodás rantelés helyett mi lenne, ha a műszaki és természettudományos összfüggésekre koncentrálnák?
De tényleg. Olyan rohadt nagy kérés ez egyes nagyhangú megmondóemberek felé...?
@ghostrider
Azt meg igen sajnálatosnak tartom, hogy a te érvelési szinted is oda zuhant sokszor, hogy csak mosolygó smiley megy, de érdemi észrevétel már nem.
Ez számodra nagyon kényelmes lehet...
A technikai helyettes, aki kint végzett a Szu.ban (a stealth matematikai alapjait az oroszok fektették le) azt mondta, hogy az egyik tanára csak annyit jegyzett meg erről, hogy a tömeget nem lehet elrejteni. Hogy ezalatt pontosan mit értett, azt nem mondta, hiába faggattam.
A stealth-nek csak az egyik tényezője az aerodinamikai kialakítás, amit irányokra optimalizálnak. Nem véletlen, hogy szemből és alulról a legoptimálisabb. Felülről nem is nagyon láttam még adatokat. A másik a borítás, festék rétegek, amelyek azért elég sérülékenyek, ezek fejlesztése jelentették a legnagyobb előrelépést az utóbbi időben. Összességében a kettő együtt adják a nagyon kis RCS értéket.
Már a Szu.ban is régen csináltak speciális lokátorokat, pl. a Duga távolfelderítő lokátort (1978-1989).
Orosz lokátorok fejlesztése.
A Nyebo-M lokátor komplexum mobilizált kialakítású. 2015-től folyamatosan, egyenlőre 6 db-t állítanak rendszerbe, főleg a veszélyeztetett (Északi) irányokban.
A 29B6 Kontener "рлс 29б6 контейнер" horizonton túli HF sávú (3 - 30MHz) bistatikus lokátorokat 2019.12.01.-től telepítik, összesen 4 komplexumot terveznek építeni. 240 fokos szögben, több, mint 5.000, kimondottan aerodinamikai célok (CM, hiperszonikus eszközök, stealth fegyverek) felderítésére és követésére képes 900-3.000 km hatótávolsággal.
Adó antennák
Vevő antennák
Állítólag egy tenisz labda méretű célt is képesek detektálni a távolfelderítő lokátorok.
Na, egyenlőre ennyi a lokátorok fejlődéséről.
Tényleg hatalmas fejlődés, hogy építettek egy teljesen statikus radart, ami egy irányban észlel célokat és akkora, hogy az űrből is látszik és az ionoszféráról visszaverődését az USA-ban is fogni lehet. Ennek mi köze van az F-35-höz? Semmi. Nem stealth repcsik ellen készült...