Nem véletlen ám, hogy az oroszok ilyen horizonton túli radarral hülyéskednek...ugyanis feltehetően ez is sok milliárd dolláros projekt de a műholdas rendszer sanszosan ennél is sokkal drágább lenne, korlátozottabb képességekkel
1) a műhold drága
2) a feljuttatása drága (az oroszoknak nincsen Falcon-juk)
3) ha te folyamatos megfigyelés alatt akarsz tartani az űrből egy baromi nagy területet, ahhoz sok műhold kell, vagyis sokszor*drága
4) a műholdak élettartama korlátos...olyan 5-7 év....vagyis a sokat még sokszor is kell cserélgetni
Ha csak kb. az utolsó 10 hozzászólást vissza-olvastad volna, akkor nem kérdezel hülyeséget, mert:
korábban írtam, hogy az oroszoktól nem úgy főnyeremény egy ilyen radar-technológia/-alkalmazás, ha most bejelentik, hanem az után, miután mindenki bevásárolt az USA/LM "giga-lehúzos" vételi/support konstrukciójában "fillérekért"!
Nekünk egy ilyen technika izraeli-magyar fejlesztésben nagyon jó kiugrási lehetőség lenne hazai hadi-ipar/"Kárpát-medence meghatározó ereje" témákban.
Az 1-2-3 kérdések orosz esetben szerintem csak döntés/szándék kérdése.
A 4-es pont 5-7 éve pedig nem érdekes, ha a nyugati civilizáció nem omlik össze, 5-7 év alatt kifejlesztik az új generációt úgyis kb. cserélni kell. Ha összeomlik, akkor nincs rá szükség!
egyébként itt van az ESA Copernicus programjában épült Sentinel-1:
en.wikipedia.org
C-band SAR radar, 2,3 tonna, 5,9 kw energiatermelés....a Gripen-E radarjának mennyi is a peak powerje? olyan 10kw körül...vagyis kb. 2szeres napelemtábla méret kellene a műholdadra
Ez egész más terület,
katonai feladatnál már évtizedekkel ezelőtt is atommal oldották meg az energiaellátást!
egyébként meg abban az alapvető tévképzetben vagy, hogy ha van egy 250km magasan lévő műholdad, és egy 10km magasan repülő gép, akkor ott 240 km a távolság...hát nem...csak ha éppen pont merőlegesen néz rád....de ennek egészen marginális az esélye....
az a 240 km függőleges távolság nagyon könnyen tud 300km+ ferde távolság lenni...nézzük csak meg mit tud az S400 radarja 300km-ről? kb. 10m2 RCS
Én nem írtam a fenti tévképzetedhez hasonlót sehol.
Ál-szakértőnket kérdeztem, hogy tudásával meg meri-e kockáztatni a sajátjának ellentmondó vélemény alátámasztását, de szokásához híven pártatlan tudományos és fizikai ismereteivel nem kockáztatta meg, hogy ne legyen igaza.
Szerintem is tévedhetetlen! Ezt a tulajdonságát nem is kockáztatja némi kreativitás alkalmazásával.
a másik nagy tévedésed meg ott van, hogy azt hiszed, hogy egy stealth gép RCS-e, ami az optimalizált irányokba olyan 0,001-0,0001 m2, az fentről nézve ennél sok-sok-sok nagyságrenddel nagyobb lesz....
A szemből-alulról érkező radarjelek ellen optimalizált kialakítás a fentről, 30 foknál nagyobb szögek esetében, 40+ négyzetméter szárnyfelületű (+törzs, vezérsíkok, egyebek...) F-35 esetében legkevesebb 20 (...de szerintem inkább 30) nm-es RCS felületet lehet becsülni!
Ez a te általad megadottnál (...de szerintem az is inkább csak 0.001) bizony néhány nagyságrenddel nagyobb!!!
Mennyivel is? Rád bízom, remélem a "molni-vírust" nem kaptad el, és vele ellentétben tudsz válaszolni erre a kérdésre!
Ebben a --lopakodó technológia lenullázó-- dologban is ugyanannyira biztos vagyok mint amikor:
- már 2017-18-ban a HTKA-n "javasoltam", a Loyal Wingman-szerű fegyverhordozó-drón megoldást a hazai Gripen-ek képességeinek kiterjesztésére --évekkel az amerikai Boeing-os Loyal Wingman nyilvánossága előtt--,
- vagy amikor napokkal a FIDESZ-es EPP kilépés előtt megemlítettem azt, mint várható lépést!
- és van még további meglepetés...
Egy kicsit mélyebb --a torzító médiazaj nélküli-- elemzés esetén szinte mindig "a jó választ dobja a gép", még ha akkor ez csak később igazolódik.