Valóban sokba kerül. Viszont mivel legtöbb projektnél lesz hazai gyártás is, ezért a pénz egy része visszajön. + lesz vagy 8-10 év mire az utolsó darab is elkészül. Vagyis a fizetnivaló hosszabb időre oszlik el.
Komolyan, olvasd már el, amit az előző kommentben írtam! Nem tudom, honnan veszed, hogy nem most kell fizetni. A hitelt most vették fel. És kiszámoltam, hogy ha 2% alapján arányosan új fegyver vásárlására fordítható pénzt ezek törlesztésére fordítják, akkor nagyjából az éves kamatot ki tudják csengetni.
Nem, nem 10 év múlva, amikor mi is 2008 környékén felvettünk IMF hitelt, ugyan azt a 2% készenléti kamatot fizettük, amivel én számoltam. És itt a gond. Nekik irreálisan kedvező kamattal számolva is felemészt ez a kölcsön annyi pénzt, amennyit hitel nélkül összesen új vasak vásárlására kellene fordítaniuk egy évben. Ha ezt megduplázod, és azt mondod, hogy GDP4%-a, akkor marad arányaiban annyi pénzük a kamat kifizetése mellett az új fegyverek törlesztésére, mint amit ki kellene fizetniük hitel nélkül elve a minimum elvártra.
Volt egy elképzelésük, hogy saját hazai hadiparral fognak mindent gyártani. Megkérdezném, hogy akkor 10 év alatt miért nem gyártották le? Fordítom magyarra. Ők nem építették ki azt a kapacitást, amivel alkatrészt tudnak gyártani ezekhez, a hazai karbantartás nem kizárt, hogy csak import alkatrészek beszerelése lesz néhány darab kivételével. (Abrams, F-35 esetén például esélyes, ahogy HIMARS-ba a rakéták pótlása is, szerintem.) És ez az első évektől már jelentkezni fog, mint igény. Nem várok 20 évet és addig nem költök katonák fizetésére, nem engedem ki a lőtérre őket, nehogy pénzbe kerüljön a fenntartásuk!
Én pár év óta hallgatom, hogy milyen ügyesen csinálják, hogy lekötik a világ összes termelő kapacitását, és majd 5 év múlva mondjuk már készen is lesznek. (Előtte meg évekig azt hallgattam, hogy nem lesz igazán lengyel, ha az utolsó csavarig nem mi gyártjuk.) Csak senki nem hajlandó szembe nézni azzal, hogy ez alatt az 5 év alatt az ő hadiparuk semmit nem fejlődik és nekik nincs akkora izmuk, hogy 5 év USA termelését alkatrészgyártásban bicepszből kinyomják a karbantartáshoz. És lelkesedünk az újabb jó ötletért, hogy akkor Korea 5 éves termelését is kössék le, ha az USA nem tud elég gyorsan termelni... az ő igényeikhez.
Szóval ne csináljunk köd gazdaságpolitikát, hogy ők hazai karbantartó bázison fogják kiszolgálni ezeket a gépeket és ezért az nem kerül nekik pénzbe. Ha a saját cégeddel gyártatsz, az is pénzbe kerül neked, csak a profitot tudod nullára levenni és annyit spórolsz. (De amikor ők hitelt vesznek fel, akkor ez is ingatag lábon áll.) A munkásokat ugyan úgy ki kell fizetni, a nyersanyagért ugyan úgy kell fizetni és ha valamit nem magad gyártasz bele, az alkatrész ára ugyan úgy piaci lesz.
Kamm példája jó Svédországgal, ahol szintén fegyverbuzik laknak, de meg kell nézni, hogy mennyi GDP-ből hazai gyártással mennyi fegyvert tudtak beszerezni.