Lengyel haderőfejlesztési program 2032

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

RobZombi

Well-Known Member
2021. január 25.
131
353
63
A lengyel fegyverkezési ügynökség aláírta a Javelin páncéltörő irányított rakéták szállításáról szóló szerződés kiegészítését. Ezzel egy időben megrendelik a lengyel Pirat páncéltörő rakéták első tételét is...

Az 50 Javelin-indító (Light Weight Command Launch Unit - LWCLU) és kb. 500 FGM-148F Javelin rakéta nettó 158 millió dollárra emeli a korábbi rendelés összértékét. (Ugyanaz a változat, amely az első szerződésben is volt, kiegészítő logisztikai és képzési csomagokkal együtt.) A Területvéfdelmi erők (TDF) szükségleteire leszerződött haditechnikai eszközök szállítása 2026-ra fejeződik be.

Az első Javelin szerződést 2020-ban kötötték, amely 60 CLU indítót és 180 rakétát tartalmazott, a szerződés teljesítése 2022-re fejeződött be. Ennek értéke 54,5 millió USD volt.

---------------------

(Aki tud lengyelül, a 500 rakéta résznél nézze már meg a szövegben hogy ez az 500 rakéta ára vagy az 500+180 együtt, mert elég furcsán fordítja a fordító.., )
Ellenőrzésképpen itt egy tweet a szóvivőtől. 500 rakéta volt 103millió USD. Szóval jó a fordítás szerintem.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 940
56 998
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
11 156
20 396
113
Hol van már az ott repül a Lada... Mostmár ott repül 3 Maserati a szitu :) (hatalmas a különbség vagy a túlárazás.)
Igazából érdekes, hogy van saját Spike-gyártásuk, van egy Spike-másolatuk Moskit néven és akkor most harmadiknak megveszik a Javelint...tényleg elég nagy lehet a beszarás-szintje.
Lassan már minden orosz harcjárműre jutni fog egy lengyel elektro-optikai rávezetésű top-attack ATGM - még azokra is, amik 40 éve rohadnak a tundrán egy raktárban...

Bár lehet, hogy ezt az 500 Javelint is az ukránoknak akarják adni...
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 122
3 066
113
Úgy tűnik semmi sem lesz a jelentősen megnövelt védelmű 7 futógörgős K2PL-ből. 60 tonnában maximalizálnák a lengyelek a súlyát (mint a Leo2PL esetében is tették).


A K2PL grafikája kb megegyezik a norvég tesztre vitt trophy-s példánnyal:
K2NO.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 634
10 776
113
K2NO.jpg


aszta de durva. jól meg van ám pakolva

Azért érdekelne, hogy egy filléres árú ikercsövessel megsorozva (23mm-..) mi maradna a "high-tech karácsonyfa-díszekből", hogy mennyire maradna harcképes egy nyugati gép a valós háborús viszonyok között.

Láttunk videót, arról, hogy városi harcban egy 30mm-essel felszerelt (ukrán)BTR-4 is zavarba tudott hozni T-72-vel is mixelt --kisebb-- harc-csoportot.

Vak/süket csiga-biga sebességű nyugati hk-k vajon lesznek-e, vagy az ukránok --"önkéntesek" ??? :oops: -- is azt a parancsot kapják, hogy a nyugati technikát nem használni kell, hanem vigyázni rá??? :oops:

Ez szokott lenni a Politikus elvárása --a történelemkönyvek példáiból tanulva--, mikor a kevés, de "cserébe" jó-drága fegyvert nem harcolni veszi, hanem "valami-másért" ... :mad:

.
 
 • Tetszik
Reactions: fip7 and Szittya

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 940
56 998
113
"WASHINGTON, February 7, 2023

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Poland of M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) launchers and related equipment for an estimated cost of $10 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Republic of Poland has requested to buy

 • eighteen (18) M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) launchers;
 • four hundred sixty-eight (468) HIMARS Launcher Loader Module kits;
 • forty-five (45) M57 Army Tactical Missile Systems (ATACMS);
 • four hundred sixty-one (461) M30A2 Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead (GMLRS-AW) pods with Insensitive Munitions Propulsion System (IMPS);
 • five hundred twenty-one (521) M31A2 Guided Multiple Launch Rocket System Unitary (GMLRS-U) pods with Insensitive Munitions Propulsion System (IMPS); five hundred thirty-two (532) XM403 Guided Multiple Launch Rocket System Extended Range Alternative Warhead (GMLRS-ER AW) pods.
Also included are Low Cost Reduced Range Practice Rockets; support equipment; communications equipment; spare and repair parts; test sets; batteries; laptop computers; publications and technical data; facility design; personnel training and equipment; systems integration support; Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team; United States Government and contractor engineering and logistics personnel services; training; sensors; and other related elements of logistics and program support. The total estimated cost is $10 billion.

This proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve Poland’s military goals of updating capability while further enhancing interoperability with the United States and other allies. Poland intends to use these defense articles and services to modernize its armed forces and expand its capability to strengthen its homeland defense and deter regional threats. Poland will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractor will be Lockheed Martin, Grand Prairie, TX. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale. Any future offset agreement would be defined in negotiations between the purchaser and the contractor(s).

Implementation of this proposed sale will require U.S. Government or contractor representatives to travel to Poland for program management reviews to support the program. Travel is expected to occur approximately twice per year as needed to support equipment fielding and training.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value is for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded."
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
11 156
20 396
113
ez a Laucher Loader Module kit igazából annyi hogy a saját vasukra rakják fel, nem az ami gépezetre, pontosabban ez teszi lehetővé
18+468=486 indítójuk lesz , ehhez még hozzáadjuk a dél-koreai vasat is... jól nyomják
Nem egészen: ennyire kaptak export engedélyt, de most hogy vettek koreai cuccot, nem valszínű, hogy mindet "lehívják". A Laucher Loader Module is tetű lassan gyártódik le...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 038
4 489
113
Nem egészen: ennyire kaptak export engedélyt, de most hogy vettek koreai cuccot, nem valszínű, hogy mindet "lehívják". A Laucher Loader Module is tetű lassan gyártódik le...
igen ez jogos , rosszul fogalmaztam, ez a gyártási "limit", de ha mindet lehívják azzzz, az brutális. de ha csak a felét, akkor is az