Még szerencse, hogy maguk a deutschok nem úgy tudják. De ők nyilván nem értenek hozzá.
nem értem mit nem értesz...
az avtomat által hozott forrás tankograd-os...amit én írtam az is onnan van...
ugyanakkor mivel a Leopard 1 gyártása 1970 elején lezárult, és az 1A2 csak 1972 elején indult logikus a feltételezés, hogy ezalatt a 2 év alatt nem csak hereberéltek a németek, és, hogy az 1A1 variáns az előbb volt mint az 1A2...
ugyanakkor mivel nekem nem célom az igazam mindenáron való bizonygatása, ezért utánamentem a dolognak...
amennyiben a Leopard-ok variánsaira
ezt az oldalt autentikusnak tudjuk elfogadni, úgy valóban az 1A1 variánsok is '72-től jöttek
viszont van egy rossz hírem is...én ugyan azt írtam, hogy a pzb 200-as csak 1980-tól jött (ebbe érdekes mód senki nem kötött bele
)...de nézz csak rá, az 1A1A2 variánsok mikortól is jöttek... 1975! oppácska
Btw miért olyan rohadt nehéz elfogadni, hogy a leo1 nem igazán volt qlkalmas tanknak?
te figyelj már próbáld már nekem megmagyarázni a következőt...
a II. vh után a nyugati világ M47/M48 vagy Centurion-t használt...aztán a generációváltásnál sokan mégse M60-at vagy Chieftan-t hanem Leopard-ot vettek...és sok Leopard 1 használó vett utána loepard 2-őt is...gondolom ha olyan szar lett volna nem vesznek újra németet..
meg az is érdekes, hogy olyan országok mint Ausztrália vagy Kanada ahol aztán, finoman mondva, amerikai kötődés van, mégis Leopard-ot vettek
meg az is érdekes, hogy az olaszok akik együtt üzemeltették őket sokkal jobbnak gondolták a Leopard-ot...tudom-tudom persze-persze ők hegyvidék...
na de mi a helyzet az ausztrálokkal? nézz csak ide:
"In 1974, the Australian government confirmed the purchase of the Leopard, with a total of 101 vehicles being acquired (consisting of 90 MBTs, five Bridgelayers and six Armoured Recovery Vehicles). Two more ARVs were purchased later. The first Leopards subsequently arrived in Australia from Germany in 1976, e
nding a selection and trial process against the US M60 series that started in 1971 when"
egyébként tényleg nagyon tanulságos olvasgatni ezt a Canadian army trophy versenyről szól írást...sok érdekesség van benne...
pl. a CAT85-ön egy olyan holland csapat lett a 3. helyzett Leo2-vel (a 20-ból) akik 7 hónapja voltak harckocsizók...angolok kb. dührohamot kaptak ettől
de még érdekesebb a CAT77 amit a kanadai csapat nyert, úgy hogy 4 hónappal előbb kapta csak meg Kanada az első Leo1-ket...úgyhogy azok még a BW állományából jöttek (értsd: minden németül volt rajta feliratozva) és nem volt még a Leo1-hez angol nyelvű manual...úgyhogy a kanadai csapat gyorstalpalóra ment németből, hogy tudják egyáltalán üzemeltetni...
aztán nézd csak mi volt a véleményük a kanadaiaknak:
"Canadian tank crews found the Leopard a faster, more agile, and reliable platform than their Centurions. Indeed, one tank driver received a speeding ticket while driving on Canadian Forces Base Lahr. Designed for use by a conscript army, the Leopard proved easy to maintain with its critical components readily accessible."
és egyébként ilyeneket lőttek:
"One Canadian troop in succession hit a pair of head-on moving targets within
nine seconds, a single static target in
nine seconds, and a pair of static targets within
eight seconds"
na ezeket hasonlítsd a szovjet 1976-os eredményekkel ahol 2X másodpercek voltak a célleküzdési idők...
és ha kihúzod a fejed a német utálatodból neked ezekből mi jön le? Mert nekem leginkább az, hogy a Leopard 1 (és a 2 is) nagyon intuitíven és könnyen használható, gyorsan megtanulható típusok voltak...
persze tudom ezt nem lehet RHA-ban meg mm-ben kifejezni...de szerintem kérdezzünk meg itt pár jelenlegi vagy volt katonát, hogy a valóságben ezek mennyit számítanak