1981: itt őszintén én nem láttam leírva sehova, hogy a németek 1A4-el jöttek volna...
A táblázatban ott van. Leo-1A4.
1985: itt egyetlen német csapat a pzbt 63 jött már csal Leo1-el. ez a csapat viszont valamelyik 1A1Ax verzióval volt felszerelve. Mivel a Pzbt 63 1968-ban eredeti Leo1-el lett felszerelve így szinte bizonyos, hogy ők valamelyik Leopard 1A1 alvariánst használták
Semmi sem biztos.
1) ott kezdődik, hogy a parancsnoki optikát stadiometrikus távmérőként tudta használni a parancsnok. szerintem nem nagyon kell részletezni, hogy miért számít itt a nagyítás...a Leopard 1 parancsnoka pontosabban tudott távot mérni, mint a T62 lövésze!....ez lehetővé tette azt, hogy miközben a lövész célt küzd le, addig a parancsnok mondjuk egy másik célpont távolságát mérje, és az 1. célpont leküzdése után vagy ő "átvegye" az ágyút az új célpont leküzdéséhez, vagy ha a célpont messze volt vagy HESH gránáttal akartak tüzelni, akkor egy nagyon jó "initial range"-t tudott adni a lövésznek, ami jelentősen felgyorsította a távmérést
Igen, de a T-62-nek nem is kellett olyan pontosan távolságot mérnie. Írtam már mit tudott a 115-ös löveg.
továbbá azt is elfelejted, hogy a célokat nemcsak felderíteni kell, hanem azonosítani is!
Igen. Ahogy írtam, felderítéshez tökéletesen elég még a parancsnok 5x nagyítású periszkópja is. A 16x csak a távolságmérésnél előny.
Tankograd:
"According to Soviet and foreign research, an optical sight with 5x magnification allows a tank to be identified from a distance of 3.0 kilometers. For comparison, an optical sight with no magnification would allow a tank to be identified from a distance of 1.0-1.5 kilometers in clear weather conditions. An optical sight with 4x magnification increases this distance to 2.5 kilometers under clear weather conditions, and an optical sight with 7x to 8x magnification further increases this range to 4.0-5.0 kilometers. In other words, a 5x magnification was sufficient for finding and identifying targets from any practical distance in the context of a major war in Europe"
a T62 találati aránya HEAT-al 1500 méteren 20, 1200 méteren kb. 30% volt...nyilván érzed, hogy a fenti találati arány csak úgy tud kijönni, hogy ha a Leo1 ezeknél jóval magasabb aránnyal lőtt Heat és Hesh gránátokkal
Hát megvallom őszintén, én nem istenítem ennyire ezt az amerikai TRADOC-ot. Ahogy korábban is írtam, nem tudni milyen szempontok alapján értékelték ezt! Úgyhogy nem venném készpénznek. Van ugye az első grafikon, miszerint a T-62 1500m-en 50% eséllyel talál el egy álló célt APFSDS-el. Mozgásból? Helyből? Nem tudjuk. Ahogy a többi körülményt sem. Por? Köd? Napszak? Hirtelen felbukkanó cél? Kitakart cél? Ezek kombinációja? Vagy az egész egy számítógépes szimuláció? Semmi információ nincs.
Akkor lehetne ezt felhasználni összehasonlításhoz, ha ugyanezekkel a feltételekkel tesztelték volna a Leopardot is.
Az "Отечественные бронированные машины 1945-1965" szerint a T-55 mozgásból tudott 60%-ot 1200-1500m között! A szovjet hadgyakorlaton a T-62 1200-1300m-en 73%-os teljesítményt hozott.
Én márpedig jobban hiszek az oroszoknak itt.
Egy svéd dokumentumban is ellentmondásokat lehet felfedezni. Eszerint az M60A1 72%-os találati arányt produkált 1000-2000m között, 399 lövésből, ez a TRADOC szerint nem igazán jöhetett volna ki...
11.oldal:
Ebben a dokumentumban van mégegy érdekesség. Valóban akkora hátrány az M60A1 nagyobb mérete a Leopardhoz képest?
Az M60 és a Strv-103 között óriási méretkülönbség van. Sokkal nagyobb mint az M60 és a Leopard között. Ennek ellenére alig 14%-al nehezebb csak eltalálni az Strv-103-at 1500m-ről! (16. oldal)
Mégvalami:
A 88mm Pak/KwK-43 találati aránya PzGr.39/43 páncélgránáttal (1000m/s) 61% volt, harci körülmények között 1500 méteren! A T-62-esénél rosszabb optikával!
Sőt, a magyar lövészeten 1200m-en (9/9) és 1600m-en (8/8) is 100%-ot produkált a T-55AM, nyomorult BR-412B páncélgránáttal. (895m/s) Jó, persze az lézeres. De akkor is a leglassabb gránáttal tudta ezt.
mondom...annyira volt elavult, hogy 83-ban és 85-ben is a Leo1A1 széria elp*csázta a lézer távmérős US M60A3-at (2 külön német zászlóalj)
Mert ismerték és begyakorolták a pályát.
mert a 115mm-es apfsds-ek is fejlődtek...1966-tól a 3bm6 az "RHA matek" szerint bizony nagy valószínűséggel kilőtte 1500-2000 méteren az M60a1-et...és a US tradoc is megerősíti ezt...
A test homlokpáncélját. A tornyot nem. Ezt meg a szovjet tesztek erősítik meg. A toronyra a 70-es évek végéig várni kellett. Oda addig csak kumulatív.
és itt megint az a helyzet, hogy lehet, hogy a Leopard-ot kilőtte 2500 vagy 3000 méterről is, csak az a gond, hogy a T62 szar tűzvezetése (meg ugye alacsony nagyítású periszkópja, amivel első körben fel kellett volna deríteni) miatt 2km fölött lövöldözni már nettó lőszerpocsékolás volt
Leopard dettó. 800mm fölött nem lehetett áttörni a T-62 tornyát DM13-al, 1800m fölött a páncéltestet sem. Ahogy korábban említettem, 3km-ig elegendő volt az 5x nagyítású parancsnoki periszkóp. Úgyhogy célfelderítés nem probléma.
egyébként az M60A1-en sokáig még ködgránát vető sem volt
Az nem. TDA igen.
itt ugye megint a mondandóm lényege nem ment át...a t62 hit probability-e apfsds nélkül egyszerűen szar volt...
És ez csak az M60A1 elleni harcnál volt probléma. Leo-1 tetszőleges távolságból megvolt APFSDS-el.
az egy dolog, hogy "papíron" a t55 át tudta lőni a Leo1-et a régi lőszerekkel...a kérdés az, hogy el is tudta találni?? mármint olyan távolságról ahonnan a Leo1 már nem lőtte ki réges régen....
Szovjeteknél a Leo-1 idejében már kezdtek átállni az APDS-re. 1415m/s. 2km fölött a Leo-1 semmit nem tudott kezdeni a T-55 ellen sem szemből a DM13-al.
egyébként meg a t55-nek voltak egyéb nagyon komoly korlátai...pl.: a nagyon szúk sávban működő rádiója...amit a szövetségesek nagyon könnyen szét tudtak zavarni (egyébként az első pár évben a T62 is ezekkel a rádiókkal készült)
Hát, azért nem kellett félteni a szovjet rádiótechnikai csapatokat sem...
Akkoriban egyetlen rádió sem volt immunis a zavarásra.
1) az M60 mobilitása nagyon hasonló volt a T62-éhez...hasonló le/t és talajnyomás érték, hasonló gyorsulás és végsebesség...kiegészítve annyival, hogy az M60 futóműve és lánctalpa szintén korszerűbb kialakítású volt mint a T62-é...aztán az M60 és Leo1 közül a taljánok melyiket is tartották sokkal jobbnak?
Már miért is lett volna korszerűbb az M60 a T-62-nél? Ugyanúgy torziós rugókat használt mindkettő. Teljesen hasonló teljesítményű felfüggesztésük volt.
Egy német teszten amin szerepelt az M48 (M60 elődje, szinte ugyanazzal a felfüggesztéssel) és a T-62 is, az derült ki, hogy a T-62 futása kicsivel lágyabb, kevesebb volt a kellemetlen vibráció.
Azt teljesen nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy mozgékonyság terén T-55/62 = M60. És egyiket sem tartották rossznak sehol, tökéletesen megfelelt a célnak. Lehet, hogy jobb volt náluk a Leopard, de számított ez? Nem, mert egyiket sem akkora sebességre tervezték.
Sőt, sem a Centuriont, sem a Chieftaint nem szidják a felfüggesztése miatt.
3) a primitív dead track bizony korlátozta a T62 sebességét terepen és úton is...amikor a 80-as években megcsinálták a lánc cserét csak ettől kb. 4-5 km/h-val nőtt az úton mért végsebesség...
Semmit nem korlátozott, és semmiféle sebesség nem nőtt. A régi OMS és az újabb RMS láncok között az egyedüli lényeges különbség az RMS 2x-es élettartama volt. Amúgy csak szólok, nem a 80-as években cserélték. Már a 70-es években! Az RMS lánc 1965-ös konstrukció.