1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  azért a 21. században erre már nem fogadnék minden esetben
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Török Leo2t egy xx.századi Fagot lőtte ki
   
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  és szerinted a smoke megvédte volna ? vagy miért hoztad ezt fel mert nem értem
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A Fagot egy félautomatikus távirányitott pct rakéta.Ha az inditó nem látja a célt/rakétát,vagy egyiket sem,akkor nem tudja célbairányitani se.És egy videótol indult a diszkurzus,amin kurdok Fagottal kilövik a török cicát.
   
 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Azt láttam azzal nincs baj , azt nem értem honnan jött a füst , + a Fagotot szerinted nem fejlesztették?
   
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Fejlesztették,de attól még vezetékes maradt.
   
 7. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  akkor már csak a smoke kell :D amúgy , ha most elvonatkoztatunk a Fagottól ,21.században a füst nem mindig véd ám meg
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A füst is fejlődött.A leguljabb ködgránátok már nemcsak vizuális takarást adnak.30+ éve is volt már IR takarást adó,most meg már ku sávban radar ellen is van ami fed.A francia Galix besugárzásjelzővel összekötve 3mp alatt a hordzó harcjármtöl 300méterre csinál 200méter széles ködmezőt.6km-röl inditott Kornet még mindig 4km-re van,de már nincs rálátása a célra-megy a levesbe.Nem csak az ATGMek fejlődnek,és nem csak APS létezik
   
  anonim999 likes this.
 9. papi

  papi Well-Known Member

  Nos az azért nem minden esetben célravezető, nem is mindég megvalósítható, nem is mindég az a feladat.
  Mondjuk a fenti videón megálltak reggelizni. Miért ott? Miért nem 40 méterrel feljebb a házak között? Miért nem 10 méterrel előrébb a ház másik oldalán? Ott egyik oldalról a domb másik oldalról a ház takarna. A dombtetőn a házakban miért nem volt bent a kisérő gyalogság akik figyelik a környéket? Volt egyeltalán gyalogság? Miért nem csak akkor jön elő a harckocsi a házak közül amikor a gyalogosok szolnak neki, hogy ott a célpont? Mindenki reggelizett, senki nem figyelte a környéket? Senkinél nincs egy rohadt távcső? Nincsenek felderítők, drónok, besúgók?

  Őket nem, mert azt sem tudták, hogy megy feléjük valami huncutság. Viszont olyan esetekben, ahol több jármű áll egymás közelében és az egyiket kilövik, sem szokták használni. Még arra sem, hogy a épp járműből kiugrálásukat és futásukat fedezzék vele.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Irányoztál már ilyen "commando" aknavetővel?Nem boncolult de nem is 1-2 másodperc...
   
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Talán nincs is nekik készletezve-de lehet,hogy nálunk sincs.
  És a házak közötti megállásnak is megvan a veszélye.Hátha akad valakinek a padláson egy K-100as elfekvőben....És ahogy figyelőket nem állitottak,a házkutatáson is lehet,hogy inkább a családi eccájgra koncentrálnának.
  Érdekes,hogy csak a 72nél hallottam integrált önbeásó készülékröl.Mondjuk,hogy mennyire használható,azt nemtudom.Szittya talán tudja.
  Nem,de akik irtak róla,azok katonák voltak,csak tudták miröl beszélnek
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én is tudom lőttem már ilyennel...
  Hidd el,hogy ezzel te ködösíteni nem fogod a harckocsit ha már indították az ATGM-et.
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem a hk-t ködsitették,hanem az inditó elötti terepet.Amennyire emlékszem,nem bonyolitották túl a dolgot.A talplemezt rögzitették a tetőre,a vetőt meg simán elfektették szállitási helyzetben.Egy pár db gránátot meg készenléti tartóban tartottak mellette.Célzással nemsokat bajlódtek,egyszerűen az inditóállás felé lőttek,amilyen gyorsan tudtak.A viszonylag lassú vezetékes IPTRek korában ez még megfelelt.Ma már autómatikus rendszerek kellenek.Bár még mindig van rendszerben modernizált Maljutka is,de nem arra kell készülni.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ugyan arról beszélünk,de erre nincs idő!
   
  pöcshuszár likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Láttál te már 60-as aknavető füstgránátot füstölni?Elárulom röhely.Célmegjelölésre jó.
   
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ja , mert Te egyből tudni fogod pontosan honnan jött az első ATGM lövés?
  most vagy keverünk valamit vagy úgy ahogy van nem értjük ezt az egész koncepciót
  Legyen tiszta.
  Amiről tegnap este beszéltünk első sorban ( lásd a füst nem véd meg mindentől téma ) , mondj nekem egy olyan példát (a véletlenen kívül) amikor egy harckocsi csak úgy füstfelhőt lő ki , ahhoz kell az első "csapás" az ellen ATGM-től hogy a többi harckocsi észlelje a veszélyt , vagy Te azt hiszed hogy ha kilövik az ATGM-et és a harckocsi észleli akkor van arra ideje hogy kilőjje ködfelhőt (mert mint előbb írtam , naaagyon kevés idő van ilyenekre , másodpercek kb ) , ezzel megakadályozva az ATGM becsapódását? Esetleg mozgó harckocsinál még erre van lehetőség HA borzasztóan hamar észlelik a veszélyt , de álló harckocsinál ezaz esély nulla, mivel (legyen szó akármilyen ATGM-ről ) ha egyszer lockol az ATGM akkor az a rakéta már oda be fog csapódni , így vagy úgy.
  Második dolog , legyen abban igazad hogy a füst lehet megtudja óvni a harckocsit bizonyos ATGM-ekkel szemben , de csak úgy mint írtam nem fognak füstfelhőt használni , ahhoz kell valami hogy ki trigerelje , innentől pedig -1 harckocsi így vagy úgy mert mint ahogy láttuk a videón , nincs nagy gondjuk felbontani még mindig tankokat az ATGM-eknek
  Utolsó , a harckocsi maga köré (de főleg elé/oldalakra) lövi a füstöt mert nem tudják vagy csak szerencsés esetben tudják honnan/melyik irányból jött pontosan a rakéta
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a gond, hogy erre egyszerűen nincs elég idő.
  Elvileg a PUMA is rendelkezik ködgránátvetővel, és ráadásul ez az aktív védelmi rendszerébe is bele van integrálva, azonban ez csak ekkor segít, ha járó motornál, vagy inkább mozgás közben érzékeli a rendszer a rakéta indítást.
  Ahogy a törökök kiálltak pihenni, úgy a Jóisten sem segíthetett volna rajtuk füstgránáttal.
  Ha kilősz egy ilyen gránátot a sima 60mm-esből az 2-3 mp, mire elkezd értelmezhető füstöt tolni. Ha nincsen nagyon rövid időzítésre állatva, akkor még több. Az érzékeléstől számítva (azaz akkor a rakéta már repül egy ideje!) 3-4mp nem túl sok manőverezésre enged esélyt.
  A harcjárművekre/tankokra tervezett kimondott ködgránátra specializált vetők sokkal alkalmasabbak a feladatra, de azoknak is csak akkor van esélyük megvédeni, ha a jármű alkalmas az azonnali mozgásra, mert az nem elég, hogy kilövöd a ködfüggönyt. Ha a seggeden maradsz, akkor még bekapod a rakétát, mivel az tovább repül az utolsó észlelt pozícióba.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A PUMA ködgránátvetői az aktív védelmi rendszer részei. Ha az optikai érzékelők rakétát észlelnek, akkor a rendszer kiértékeli a veszélyforrást, de alapvetően automatikusan pukkantja a ködgránátokat.
   
  anonim999 likes this.
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mind korábban irtam,ezt anno még akkor csinálták,amikor a Maljutka volt az elterjedt IPTR.Nem véletlen,hogy a Merkava III már belső beépitésű aknavetőt kapott,ami erre nem alkalmas-viszont kapott autómatikus ködvető rendszert.

  Ez a mai-Galix lassan 20(!) éves-minimálszinvonal
   
 20. papi

  papi Well-Known Member

  Szinte minden harckocsira létezik aknakifordító tolólap. Azzal már lehet valamit kezdeni. Nem ideális de jobb mint a csákány meg a lapát. De egyébként ha valaki ilyesmit tervez küldjön a harckocsijaival CEV-et vagy egy dózert, homlokrakodót. Márpedig valamik vannak, mert sokszor lehet látni, hogy a tankok köré odatologattak egy kis földet. Mondjuk ezt rakhatták volna akár Hesco bástyába is.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  vs.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Nyilván ezek nem kivitelezhetőek, ha 20 percre állnak meg, de a fenti képeken is volt idő összetologatni a földet.
   
  fip7 likes this.

Ezen oldal megosztása