1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Egy félórás kajaszünetnél is megállhattak volna valami védettebb helyen is.Mig a legénység fele eszik,másikfele figyelhetett volna.Felrakhattak volna rácspáncélt.korszerűsithették volna a védelmi rendszert(egy infra vezetősugár érzékelő ma már nem egy sci-fi technika)Meg egyébb volnák.(namondjuk pont mi inkább ne szolaljunk meg.72eink úgy rohadtak el,ahogy kijöttek a gyárbol 40+ éve---már gyári új korukban modernizálásra szorulóan)
   
 2. papi

  papi Well-Known Member

  Igen viszont a mi öreg vasainkat nem ilyen balfaszok használnák. A törökök úgy tűnik, hogy alapvető dolgokkal nincsenek tisztában vagy csak insallah. Szerintem ha ott M1A2 SEP v3, Leo 2 A7+ vagy Armata lenne, akkor is ugyanezt produkálnák. Ott sokkal nagyobb gond van a "szoftverrel" mint a hardverrel.
   
  nyugger, megazez and anonim999 like this.
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Naja.Szaudiaknak ott az M1,de minek?
  Hogy milyen a mostani szürkeállományunk,nem tudom.De anno mi se lettünk volna sokkal jobbak.És ahogy a dolgok mennek mifelénk,olyan nagyon nagyságrendbeli különbség most se lenne.(ezúttal kifejezetten jól esne,ha tévednék).Tankistáknál annyi lehet,hogy mivel igen kevesen maradtak,azok valószinüleg elég elhivatottak.Mert régen is voltak profi elhivatott tisztek,de az átlag......Mack partvonalra küldene,ha szivem szerint jellemezném őket
   
 4. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok fiatal tiszt kijut mostanában közülük usába, meg talán majd Németországba is. Az elméleti tudás megvan, meglesz, a kevés gyakorlaton sok pozitív dologról lehetett hallani. A gond az, hogy ezt a tudást terjeszteni kellene, kicsit egységesíteni és a magyar viszonyokba átültetni (szaknyelv, eljárások, stb.). Na ez már nemigen megy, kellene a több gyakorlás, kiképzési lehetőség. Nemcsak a gyaktéren, lehetnének törzsvezetési gyakorlatok, harcászat "szimpóziumok" (vagy nevezzék akárhogy), ahol a harceljárások fejlődését, az új eszközök (hőkamerák, drónok, C2 rendszerek, topattack fegyverek, stb.) hatásait, alkalmazásának elméletét és gyakorlatát lehetne emészteni, megbeszélni. Itt nagyon visszaüt az ostoba magyar szervezési gyakorlat (fél, harmad méretű békeszervezetek, feladatok aránytalan elosztása, stb.). Nagyon kellene már a bővülés, mert kifutnak az időből, lassan jönnek az új fegyverek, ezek meg még mindig néhány kezszemet tologatnak a feladatok között.
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Na,erre mondom én,hogy gond van a sereg,mint működő szervezet,működési-szervezeti rendszerével.És amig ez nem változik,a hajunkra kenhetünk mi is akármilyen korszerű fegyvert.
   
  Bleroka likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerinted ez nincs meg?Szerinted ki megy valaki az USA-ba és onnantól kezdve ő semmit nem oktat az ott tanultakból?
   
 7. honved

  honved Well-Known Member

  Jó példa a tatai harckocsi zlj. Lassan jönnek a leopárdok, az A4 legalábbis hamarosan. Se híre, se hamva, létszámbővítésnek. Legénységet még lehet összekalapálni egy bevonulás utáni alapkiképzés befejezésekor, ha a teljes újoncállományt harckocsizónak rakják. Azonban megfelelő létszámban kellenek tisztek, altisztek is. oda. Már rég állnia kellene ott 3 századnak emberben, a mostani, saccra 1 század helyett. Lesz egy átmeneti időszak, amíg a teljes 44 harckocsis Leopárd zlj feláll a hadrendben. Addig a T-72 harckocsik is biztosan maradnak. Miként oldják meg, ha ilyen mini létszámon tartják az alegységet ?
   
  Celebra and mindenen kívül like this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért maradnának?Amint megérkezik az A4 pár hónap után kukázni kell azt a sok szart!Vagy te elosztanád azt a kevése embert a kettő közt,hogy még véletlen se legyen egy valamennyire feltöltött század?
   
  therob and megazez like this.
 9. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Hm...
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez mi akar lenni?
   
  fedett_mókus likes this.
 11. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Privátban válaszoltam.
   
  dudi likes this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Addig harcképtelen az alegység, ameddig a kiképzése be nem fejeződik. Az esetben, ha egyből kidobják őket, akkor addig nincs bevethető harckocsi alegységünk, ameddig a Leopárdra a kiképzés be nem fejeződik és nem áll a hadrendben. Nem a kevés embert osztanám el, ami most van, hanem már rég feltöltöttem volna emberrel a mostani zlj-t. Így lenne 1 szd. ami megkezdi az átképzést. Viszont lenne 2 szd. ami továbra is adná a harckocsizó erőt, ami bevethető, ha kell, a régi vasakkal még. Az egész fejlesztés buktatója, hogy nem emelik az illetményeket, és nem törődnek a katonák személyes felszerelésével. Nekem ez jön le eddig. Rendben az új eszközök típusa, amit megrendeltünk, de nagyon úgy érzem, a többit nem tesszük hozzá. Még mindíg olvashatjuk itt a kollégáktól, hogy kevés a gyakorlóruházat, nincs a mai napig, egységes sisak, megfelelő személyes és harcászati felszerelés. Pedig egykoron Benkő ígérte, hogy ezzel kezdik.
   
  fishbed and mindenen kívül like this.
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mi az hogy megalltak reggelizni? Jo hogynem 5 orai tea. Egy offenziva kellos kozepen megallnak enni egy dombteton? Hat kit erdekel hogy 1-2 napig nem esznek, majd hamiznak valamit ha ujratoltik a tankot, de inkabb bent a tankban menet kozben.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Nem ennyire egyszerű. Az A4-ek nem a magyar állam tulajdona, nem tudni hogy lehet majd harcba vinni, ha a szükség úgy hozza. Deklaráltan kiképzési céllal jönnek, a hk erőknek meg vannak más elkötelezettségei is (készenléti erők biztosítása, harci alkalmazási készenlét). Meg azért mégis csak kevesebb jön, mint amennyi van...akkor is ha jobb. Utóbbi feladat megfelelő mennyiségű lőszer mennyiség készletezését is feltételezi, szóval nem tudja kiváltani a 12 bérelt tank a régieket csak úgy.
   
  honved likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nyilván aki megkötötre a szerződést az erre is gobdolt!Ne egy A/4-es lapra írták azt...
   
 17. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Hát kb 6 éve Tatán ez így volt. Le sem szarták az ott szerzett tudásukat.
  De kriss leírja ha ez gyökeresen megváltozott.

  De írok más példát is. Simonyi Ottó álltal képzett. Ma tek-nél lőkiképző tudását magasról szarták le az 1 gls-nél.
  Ami egy lövész zászlóaljnál elég nagy ostobaság.
   
 18. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Na,erre nem vennék mérget......
   
  mindenen kívül and Ocses like this.
 19. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  Német Francia közös tank

  Nice !
  [​IMG]
   
  Rotten878 and rudi like this.

Ezen oldal megosztása