És ott vannak a T-72 alapú cuccaik is azt se hagyd ki.
Sztem nem kell a logisztikát ilyen darabszámnál túldimenzionálni. Nagy létszámú tankot akarnak hadrendben tartani és az 1-2 típussal nem megy. A Leopard upgrade progi elakadt, a T-72 közép távon kuka, nekik az Abrams jó valasztás volt. Ilyen mennyiséget, ennyi idő alatt senkitől sem kaptak volna.
Politikailag, katonailag sztem kiváló döntés a lengyelek számára. Gazdasági oldal a gyenge láncszem, de most is az orosz fenyegtés mindent felülírt. Fehéroroszországban sztem 5 éven belül komoly, akár ukrán, balkani polgárháború lehet. Ez vagy Moldova a kövi helyszín ahol hátrébbnyomja az USA a ruszkikat. Emiatt a lengyeleknek nem volt más választasuk.
OK köszi, nagyjából értem a miérteket, de én (meg szerintem pár lengyel műszaki) is aggódik, hogy hány zászlóalj költségeinek megfelelő plusz alkatrészt, meg spec szerszámot kell fenntartani. Menekülőút azonnal az Abramsen kívül valóban nincsen, de szerintem nem jó választás, ez kizárólag USA érdek, másodvonalas technológiai transfer, kipucolt zárolt készletek, üzlet a hazai hadiiparnak a döglött készletekből, USA arat most Kelet-Közép Európában, majd meglátjuk 10-15 év múlva ki mire panaszkodik. Más a véleményünk de ez van.
A nagypolitikai játszmát nézve pedig sztem Oroszország démonizálva van, nem látszik olyan akarat amitől fél Európa tart, a hadiipari lobby eteti a gyárakat megrendelésekkel, kell aki vásároljon és kell miért vásároljon, mert most épp nincs egy köv öbölháború ami felemésztené a vasakat. A gazdasági érdekek sokkal fontosabbak Oroszországgal, lásd Északi Áramlat - II. Ukrán érdek ide vagy oda , orosz befolyás ide vagy oda gyönyörűen befejezik a csövet és Németország máris az Oroszok tenyerébe csap és sokmilliárd eurós üzlet köttetik évente. Sem USA sem EU nem nyomja sehova az oroszokat a kis kelet európai országok kedvéért, nincsenek jóságos nagyhatalmak, sosem voltak. Ráadásul ha Oroszországban hatalmi, gazdasági, politikai stb vákuum alakulna ki oda nem az EU meg nem az USA tódulna be hanem a valódi ellenfél Kína, akinek határai felől Szibéria most is baromi üresnek néz ki és milyen jól néz ki ... Oroszország a játszmázások ellenére egyre inkább felértékelődik, csak nem hagyják hogy ezt a világ közvéleménye érezze vagy Oroszország el is higgye magáról ezért a rossz zsaru szerepre beszólítják a kis keleti szövetségeseket és vetetik velük a vasaikat, mert a gazdasági szankciók nem hozzák a vélt eredményeket, max annyit hogy az orosz mezőgazdaság megtanult hatékony lenni és a millió hektáros táblákon sosem látott eredményeket érnek el. Ha valóban az orosz legyűrés lenne a cél akkor megtömnék Ukrajnát fegyverekkel, bekebelezné a Nato, az EU, hagynák hogy visszafoglalják a Krímet, de ez egyelőre nagyon nem így néz ki, most pl bukják a gáztranzit díjjakat az Áramlat II. miatt.