Ne is erőltesd.Bocs, de feltételem érted a “célzás” és a “ találat” közötti jelentésbeni eltérést…
De nem is értem mit nem értesz… ahhoz hogy eltaláld célt a szórás figyelembe vételével a közepére kell céloznod nem a felső 2/3-3/4 részre
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ne is erőltesd.Bocs, de feltételem érted a “célzás” és a “ találat” közötti jelentésbeni eltérést…
De nem is értem mit nem értesz… ahhoz hogy eltaláld célt a szórás figyelembe vételével a közepére kell céloznod nem a felső 2/3-3/4 részre
A "Leopard" 2A4-es verzióba szerelt hőkamerák (WBG) technikailag alapvetően ugyanazok, mint az A5, A6 és A7-es változatokban, de körülbelül 30 évvel idősebbek. Az osztrák fegyveres erőknél folyamatosan javították őket, de soha nem újították fel. Ráadásul a harckocsiparancsnoknak és a lövésznek osztoznia kell a "Leopard" 2A4 egyetlen WBG-jén, amely már nem a legkorszerűbb. A harckocsiparancsnok jelenlegi fő optikája a "Peri" (periszkóp) R17A1 optika. Ez giroszkópvezérlésű, és nincs éjjellátó funkciója. A giroszkópok érzékenyek a melegre és a hidegre is, különösen ennyi évvel a hátuk mögött.
Nem lehetetlen a dolog, hiszen a szomáliai papucsosok kiválogatott RPG-t gyakoroltattak, hogy eltalálják egy helikopter farokrotorját. És a sok gyakorlásnak 1993-ban Mogadishuban meg is lett az eredménye, annyira ,hogy még a mozifilmben is "szerepeltek".Tudsz erről nekem valamit mutatni? Olyat, hogy 100 méterről bárki a világon eltalál egy maximum 5 cm magas tárgyat RPG-vel?
Ez a dolog úgy érdekelne....
Nem lehetetlen a dolog,
Nem azt mondtam,hogy könnyű hanem azt, hogy nem lehetetlen,egy helikopter farokrotorját sem könnyebb eltalálni, amúgy gondold végig ha szemben állnál pl egy Leoval egy RPG-l a kezedben és szemből kellene rálőnöd te hova céloznál?A lottón is nyertek már. Ennek is kb. akkora az esélye.
Így néz ki szemből a Leopárd:
Lődd meg RPG-vel a torony koszorúját
Ha 1000-ből egyszer eltalálod már ügyes vagy! (Már ha egyáltalán befér oda az RPG feje, mert azt is kétlem....)
"Deutsches Heer: Weiter geht die Übernahme in Karlsruhe. Diese Woche die nächsten 14 Leopard 2A7V... "
Már halott vagy!ha szemben állnál pl egy Leoval egy RPG-l a kezedben és szemből kellene rálőnöd...
Megomndta a torony homlokpáncéljára, majd váltott a lövegpajzsra...Nem azt mondtam,hogy könnyű hanem azt, hogy nem lehetetlen,egy helikopter farokrotorját sem könnyebb eltalálni, amúgy gondold végig ha szemben állnál pl egy Leoval egy RPG-l a kezedben és szemből kellene rálőnöd te hova céloznál?
Nehogy azt hidd, hogy azzal könnyebb dolgod lenne mikor egy Leo2A7 repeszt feléd 50 -nel a terepen......Már halott vagy!
Hőkamera 2 kilométerről kiszúr, 120mm-es repesz, airburst vagy kartács széttép és még nagyon pontosan sem kell célozzon a Leopard...
Szemből amúgy is esélytelen kilőni egy RPG-vel, de ha már nagyon muszáj, akkor az optikáját érdemes megrongálni egy 12,7mm-es sniper puskával...
Alapvetően azt írtam, hogy nem érdemes megpróbálni, de ha már muszáj akkor inkább az optikára mennék - az sérülékenyebb és vakon nem tud harcolni a Leopard-2 sem. Persze ehhez képzett lövész, jó álcázás és sok szerencse kell. Mondjuk a parancsnkok optikája tudja már helyettesíteni az irányzóét ha szükséges, szóval nem árt mindkettőt kilőni...inkább futás!Ne hogy azt hidd, hogy azzal könnyebb dolgod lenne mikor egy Leo2A7 repeszt feléd 50 -nel a terepen......
Itt most nem arról volt szó,hogy hogyan lehetne a legtöbb túlélési eséllyel harcképtelenné tenni egy Leot hanem, hogy el lehet-e találni a lottó telitalálat esélyénél nagyobb százalékban eltalálni egy Leo2-s toronykoszorúját...Alapvetően azt írtam, hogy nem érdemes megpróbálni, de ha már muszáj akkor inkább az optikára mennék - az sérülékenyebb és vakon nem tud harcolni. Persze ehhez képzett lövész, jó álcázás és sok szerencse kell...
A legtutibb egy top-attack ATGM minél meszebbről vagy egy másik harckocsi APFSDS lövedékkel...
Ötös vagy skandináv lottó?Itt most nem arról volt szó,hogy hogyan lehetne a legtöbb túlélési eséllyel harcképtelenné tenni egy Leot hanem, hogy el lehet-e találni a lottó telitalálat esélyénél nagyobb százalékban eltalálni egy Leo2-s toronykoszorúját...
Megomndta a torony homlokpáncéljára, majd váltott a lövegpajzsra...
amúgy gondold végig ha szemben állnál pl egy Leoval egy RPG-l a kezedben és szemből kellene rálőnöd te hova céloznál?
Mivel valószínüleg csak egyetlen lövésem lenne, én biztos a toronykoszorút céloznám meg mivel ha eltalálom akkor bingo, ha pedig nem akkor meg már mindegy mert nagy valószínűséggel már úgyis reszeltek nekem,ezzel szemben egy RPG-l a kezemben még ha eltalálom egy Leo2A7-s lövegpajzsát akkor is nagyon kevés az esélye, hogy harcképtelenné teszem azzal a Leot...Fip7 azt mondta, csak a pontosság kedvéért, hogy a hülye németek az izraeli védelmi rendszer érzékeny antennáját fölrakták a tank toronyfrontpáncéljára, ahol az első csatában ki fogják lőni.
Aminek az a nagyon egyszerű oka, hogy bár senki sem azt célozza, mégis a szóráskép nevű jelenség miatt a találatok nagy része oda esik.
E mellet ha máshova megy a találat, akkor is könnyebben kap ott repeszt, mint az Izraeli megoldásnál.
A Világ valódi harckocsizó nemzetei, mint amilyen az Izraeli, az orosz vagy az USA, azok biza a torony oldalára rakták a radart, mert vannak valós háborús tapasztalataik, ellentétben a németekkel, akik szeretik a tervezési hibás konstrukciókat....
A lövegpajzs erre a kérdésre a válasz:
A Leopárd 2/M1 Abrams esetén a lövegpajzsra. Az a leggyengébb olyan pon,t amely kellően nagy ahhoz, hogy el is találd egy RPG-vel.
Challenger 2, Leclerc, és a T sorozat esetén a páncélteknő alsó íve még játszik.
Mivel valószínüleg csak egyetlen lövésem lenne, én biztos a toronykoszorút céloznám meg mivel ha eltalálom akkor bingo,
Miért is? Maga a lövegpajzs sok gyönge pontot tartalmaz minden harckocsinál. Egy tandem fejes RPG-7VR-el nagy eséllyel simán átlövöd.ezzel szemben egy RPG-l a kezemben még ha eltalálom egy Leo2A7-s lövegpajzsát akkor is nagyon kevés az esélye, hogy harcképtelenné teszem azzal a Leot...
...Challenger 2, Leclerc, és a T sorozat esetén a páncélteknő alsó íve még játszik.
Magán vélemény, de nagy távolságból, a nagy ívben beérkező RPG-k talán. De a modern ATGM-ek-re ez nem jellemző.szerintem a lövedékek/ATGM-ek jelentős százaléka "lecsúszik", és a földbe működik el.