• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Ha ez lesz, azért majd érdeklődve hallgatom a 'nem ér annyit a katonád élete mint a ....' , fórumtársaktól(kivetítve a T-72-re a dolgot), hogy ez azért jó, mert csak pábcélban nem tudja azt... :rolleyes: Mellékesen annyira nem látnám közelinek azt a váltótípust. Egyrészt ugye már sokszor átnyálaztuk, hogy eddig minden európai tankfejlesztési együttműködés elhullott idővel, másrészt nagyjából azt lehet leszűrni, hogy már most sem működik annyira.

Megszülték a KNDS-t, gyorsan virítottak egy Leo-Leclerc hibridet annak minden előnyével. Mindenki inkább Leopardot vesz mégis aki teheti. És hiába a kész konstrukció, terveződik a Leo 2A8 új toronnyal, automata töltővel.

Egyrészt csak a rohadt gazdag államok vennének ilyet 15-20 évre, de azoknak van állományuk 15-20 évre. Másrészt már most olyan 2035, de méginkább '40 körül lehet inkább számolni az új hk típussal, tehát addig együtt kell tartani az együttműködőket, úgy, hogy közben a KMW kapargatja a saját gesztenyéjét az A8-cal, ami ha sikeres konstrukció lesz, mégtovább tolhatja a német hajlandóságot a nem látszategyüttműködésre és sikeresen fel is bontja azt, ezzel mégtovább tolva az új generációt amit immár mindenki hagyományosan magának fejleszt.

Ez egyrészt versenyt okoz majd, másrészt megint eltérő struktúrákat amikkel befolyási övezeteket lehet venni és minden marad a régiben csak 2050-et írunk majd.
Ebben a pontban igazad van, de ha a szakértőik az elkövetkező 30-40 évre nem látnak esélyt a környéken konvencionális fegyveres összezördülésre, akkor számukra ez vállalható lenne (főleg ha valamilyen APS-t is kapnának rá). Ezen kívül vedd figyelembe, hogy gyk. ők is mindent cserélni akarnak:

  • Gripen C/D váltótípus kiválasztása
  • UH1-Y + AH-1 Cobra rendszerbeállítás (amikből a rendelt mennyiség annyira minimális, hogy kiált az újrarendelés után és jelzi az első mondatban leírtakat, ti nem számítanak a környéken őket fenyegető komoly konfliktusra)
  • T-72 cseréje
  • IFV vásárlás
  • Caesar vásárlás/rendszerbeállítás, aminél nem igazán értem, miért nem a saját gyártmányt választották (DANA M2), ha már annyira szívügyük a saját ipar támogatása (hacsak nem politikai jóindulat vásárlás miatt, ti. védelmi pénz befizetése az EU fegyvergyártó cégek támogatásával)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 588
77 471
113
Lassan befejeződik a DM73 tesztelése, csak az L55A1 használhatja, 4-4,5km-es hatásos lőtavolsaga. Nem volt cél az átütőerő növelés, emiatt azonos a penetrátora a DM63A1 változatéval, viszontt az indítótölteten (meg az égésteren) változtattak aminek köszönhetően sikerült 8%-al növelni a torkolati energiát (ezzel persze nőtt az átütés is valamennyire). 2025-re ígérik a sorozatgyártást, de nem elképzelhetetlen, hogy kis szeriát kap a BW az A7V-khez.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 560
18 714
113
Nem is tudtam, hogy a svájciak CV-90-t használnak! Mondjuk ahhoz képest, hogy semleges állam és milyen kis ország milyen komoly hadereje van!
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem is tudtam, hogy a svájciak CV-90-t használnak! Mondjuk ahhoz képest, hogy semleges állam és milyen kis ország milyen komoly hadereje van!

Pontosan ezért is engedheti meg magának, hogy semleges legyen ... :oops:

No meg ki ne felejtsem a legfontosabbat - a svájci csoki! ja, nem. Akartam mondani a bankok ...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 154
113
Szerintem ha tényleg veszünk DM-63-at, már attól a seggünket csapkodhatjuk a földhöz. Már az átvisz mindent a környéken, APFSDS-T - kategóriában minimum megDUPLÁZÓDNA a pc törő képesség a T-72-höz képest... kb. 400-ról 800-ra!
Nekem inkább az a kérdéses hogy adnak-e a németek, mert elvileg - volt ez itt emlegetve -, a lengyelek csak DM33-at kaptak. A 600 mm körüli átütés sem rossz teljesítmény, de ha van már bőven jobb (53, 63), kínos ennyivel beérni.
De egyébként van egy olyan sejtésem hogy úgyse fogjuk megtudni milyen típust szereztünk be (lőtéren úgyis csak a gyakorlót fogjuk látni), mint ahogy a T-72 nyíllövedékéről sincs semmi infó a mai napig, csak következtetni lehet abból hogy miket exportáltak anno a szovjetek a VSZ-be, mi az amit már csak a 2A46M-el lehetett volna kilőni. (Most kicsit ebbe ástam bele magam, de inkább csak tapogatózni tudok, pl. a kumulatív lőszerről annyit legalább találtam hogy 89-ben BK-14M-el lőttek T-54-re egy teszten)
A lengyelek gyártani fogják a teljes modern RM palettát maguknak.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 154
113
A lengyeleknek a megkapható lőszer fajtáját erősen korlátozta eddig, hogy L/44-es ágyúik vannak. Nem véletlen, hogy ami ágyúcső gyár LengyelHonban megkapta a német licence gyártását, ott már nyilatkozva lett, hogy tárgyalás alatt van az L/55 licence is. Ha megkapják, onnantól kezdve még több év egy új Leopárd2 modernizációs program nekik.

De igen. Megkapnák az L/55-ös lőszereinek is a gyártási jogát, szerintem. Nálunk meg ember nincs, aki új tankra kifizeti a pénzt, ha nem kapja meg hozzá a lőszert, csak valami 30 évvel ezelőtti szarabbik verziót.
A Leo 2PL L44A1 ágyúval van szerelve, ennek minden vonzatával. Képes a DM11 és DM53A1, DM63 használatára. Semmilyen korlátjuk nincs. Saját licencben gyártják már az L44A1-et, ezzel lesz szerelve a teljes A5 flottájuk is, és saját licencben gyártják az RM lőszerpalettáját.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A Leo 2PL L44A1 ágyúval van szerelve, ennek minden vonzatával. Képes a DM11 és DM53A1, DM63 használatára. Semmilyen korlátjuk nincs. Saját licencben gyártják már az L44A1-et, ezzel lesz szerelve a teljes A5 flottájuk is, és saját licencben gyártják az RM lőszerpalettáját.

Az RM L/44 A1 az nem az Abrams ágyúja? Én úgy tudom, hogy a lengyelek nem Abrams ágyúval kapták a használt Leókat anno. És jelenleg is nagyon sok gépük van, ami még nem kapta meg a PL frissítést.
Én elfogadom tőled, ha azt mondod, hogy a jelenlegi modernizációval is azért szenvedtek annyit és haladt lassan, mert ők az ágyúnál is megnövelték a kamra lehetséges nyomását. De az eredeti felvetés ügye az volt, hogy mi meg sem kaphatnánk Várpalotára ennek a gyártását, mert a németek nem adták át a legtitkosabb titkaikat a lengyeleknek sem. Ha ők vásárlás után nem rendelkeztek azzal az ágyúval, amivel a PL modernizáció után már ezek szerint fognak, akkor nem is lett volna értelme arról tárgyalniuk még, hogy megkapják a lőszergyártást.

Azt megköszönném, ha tudnál küldeni forrást erről az Abrams ágyús Leopárd2PL-ről, mert eddig ezzel az információval még nem találkoztam és érdekel.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 154
113
Az RM L/44 A1 az nem az Abrams ágyúja? Én úgy tudom, hogy a lengyelek nem Abrams ágyúval kapták a használt Leókat anno. És jelenleg is nagyon sok gépük van, ami még nem kapta meg a PL frissítést.
Én elfogadom tőled, ha azt mondod, hogy a jelenlegi modernizációval is azért szenvedtek annyit és haladt lassan, mert ők az ágyúnál is megnövelték a kamra lehetséges nyomását. De az eredeti felvetés ügye az volt, hogy mi meg sem kaphatnánk Várpalotára ennek a gyártását, mert a németek nem adták át a legtitkosabb titkaikat a lengyeleknek sem. Ha ők vásárlás után nem rendelkeztek azzal az ágyúval, amivel a PL modernizáció után már ezek szerint fognak, akkor nem is lett volna értelme arról tárgyalniuk még, hogy megkapják a lőszergyártást.

Azt megköszönném, ha tudnál küldeni forrást erről az Abrams ágyús Leopárd2PL-ről, mert eddig ezzel az információval még nem találkoztam és érdekel.
Az Abrams ágyúja az M256 ami az L44 megvett verziója, amit az amik maguknak faragtak tovább. A Leo 2PL esetén maradt a cső, cserélődik a zárszerkezet és az energiaelnyelő rendszerek az L55A1 fejlesztéseivel.


 
  • Tetszik
Reactions: Vogon