1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed F-117 Nighthawk

Diskurzus a(z) 'Stratégiai/taktikai bombázó repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fishbed likes this.
 2. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Újra repül a nemlétező harci gép...

  Az „őslopakodó” többszöri feltámadása: lehet, hogy ezek a gépek már nem tartoznak a légierőhöz... De harcoltak-e valóban 2017-ben Szíriában is?
  [​IMG]

  [​IMG]Lehet, hogy most már nem a légierő pilótái repülik (fotó: The Aviationist)


  Egy eltéveszthetetlen sziluett, amint végig hasít a kaliforniai Halál Völgye felett: ismét feltűnt, az elmúlt napokban többször is, az amerikai légierő legendás csapásmérője, az első szolgálatba állított alacsony észlelhetőségű harcigép – amelyet már sok éve kivontak a flottából.

  Tévedés kizárva, a különös szárnyalak a pillangó-vezérsíkokkal, a fekete festés mellett talán még az is az azonosítást segíti, hogy a gép alacsonyan ugyan, de más gépekkel ellentétben kemény fordulók nélkül repült a terep felett – az F-117-est nem manőverező légiharcra tervezték...  A fura, de az Öböl-háborúban főszerepet játszó gép a jelek szerint másodszor támad fel halottaiból. Hatvannégy példányából egyet veszített el harci körülmények között, a lelövése 1999-ben, a koszovói háború idején Dani Zoltán, a szerbiai hadsereg ezredese nevéhez fűződik. Szerepét a sikeres bevetések sokasága ellenére alaposan lecsökkentette a „lopakodók” következő generációjának belépése, különösen miután az F-22-es ötödik generációs típus is megkapta a földi célpontok elleni támadó képességet. Most pedig, az F-35-ösök korában különösen idejétmúltnak számít a konstrukció.

  A 2008-ban hadrendből kivont típus néhány példányát, a törvényhozás döntése értelmében, megtartották és lekonzerválták, majd 2014-ben Tonopah légibázis körzetében, a támaszpont fedett, de elölről és hátulról nyitott kiszolgáló részlegeiben is feltűnt a jellegzetes gép, nem beszélve a gurulókon és a pályán fotózott példányokról. De 2016-ban a kongresszus szakbizottsága újabb döntést hozott arról, hogy minden még megmaradt/lekonzervált példányt át kell szállítani abba az arizonai központba, ahol a leselejtezett gépek szétbontása zajlik.

  [​IMG]

  [​IMG]A lekonzervált F-117-eseket is szétbontásra ítélték...


  Ehhez képest jelent meg egy vagy több F-117-es, teljesen vitathatatlan minőségű és hitelességű felvételen, sőt: a Scramble magazin értesülése szerint, és a hírt persze rögtön átvette a sajtó, a csapásmérő négy példánya vett állítólag részt a szíriai hadműveletekben 2017-ben, sőt, a „lopakodók nemcsak Szíriában repültek, de leghíresebb bevetéseik helyszínén, Irakban is támadták az Iszlám Állam objektumait.”

  Ottani felvételek nem készültek, ennek az akciónak tehát nincs vitathatatlan bizonyítéka, de a dél-kaliforniai repülésekről több is készült. Mint azt a The Aviationist című mértékadó katonai repülési portál hírül adta, a Death Valley felett áthúzó F-117-est F-16-osok kísérték, egy szerencsés fotós pedig ilyen jó minőségű képet tudott készíteni róla, hogy kivehető rajta a farokjel.

  [​IMG]

  [​IMG]Ehhez képest ez a remek felvétel a Scramble magazin szerint a napokban készült


  De innentől kezdve minden csak feltételezés. Például azt is csak valószínűsítik, hogy a gépet vagy gépeket nem az amerikai légierő, hanem a gyártó Lockheed pilótái repülik. Nem kizárt, ezt két Tonopah betonját fotózott gép antenna-elrendezéséből következtetik, hogy kísérletek történtek az F-117-es távirányítású, ember nélkül változatának alkalmazására is.

  2017-ben a szétbontás helyszíne felé tartó F-117-est észleltek Nevada felett, majd egy nappal később egy másik (?) gép repült egészen másfelé egy kétüléses F-16-os kíséretében. Tavaly ismét Tonopah körzetében látták kirajzolódni a különleges körvonalakat.

  [​IMG]

  Ha a megfigyelt gépek átkerültek a légierő állományából a Lockheedhoz, ezzel tulajdonképp teljesítettnek fogható fel a kongresszusi döntés, miszerint az amerikai fegyveres erők kötelékéből tűnjön el a típus. Ugyanakkor a gyártó különféle fontos tesztekhez használhatja a gépeket, például radarok, infravörös és optikai érzékelők kipróbálásához, esetleg új, radarabszorbens festési metodikák kidolgozásához, illetve az F-117-es teheti próbára új légtérellenőrzők vagy akár már a hatodik generációs harci gépek képességeit. Végül az sem kizárható, hogy a „szerződéses” alapon repülő gépek részesei lehetnek az olyan nagyszabású gyakorlatoknak, mint az évenkénti Red Flag, természetesen az ellenség/agresszor szerepkörében.

  http://iho.hu/hir/ujra-repul-a-nemletezo-harci-gep-190304
   
  jani22 likes this.
 3. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Az nem lehet, hogy a RAF pilotai kaptak lehetoseget kiprobalni a gepet? Nekik kinaltak ha jol emlekszem atvetelre.
   
 4. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Inkább CIA műveletekre gyanakszom.
   
  rappali_, fip7 and yangwenli like this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amúgy a legszebb lopakodó.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hóóóóóóó

  1. Én úgy tudom, hogy összevissza egyetlen gépet szedtek szét, az volt a techdemója a bontási technológia alkalmazásának.
  2. Néhány példányt láttak sokszor repülni.
  3. De tudtommal minden más, ha nem röpképes, de vagy simán betolva van tárolva (?), de egy részük (vagy mind?) szakszerűen konzerválva.
  Igen, 30+ éve. Most ezeket átvenni 0 értelme van úgy, hogy már érkeznek az F-35B-k...
   
 7. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Fuhh, majd jol a nyakunkbasozzak oket mar latom :D:D:D
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az izraeliek is nagyon szerettek volna megkapni a tipust a kivonasa utan.
   
  Pocok75 likes this.
 9. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Az is egy opció! ;)
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Hát az nem mostanság volt, ma már Izrael F-35-öket kap így kétlem hogy az F-117 picikét is érdekelné őket ...
   
 11. Roni

  Roni Well-Known Member

 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fip7 likes this.
 13. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 14. koppany

  koppany Well-Known Member

  fip7 likes this.
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ő nem ezt mondta.
   
 16. koppany

  koppany Well-Known Member

  Szerinted miért jött el Yugoból, mert olyan jó volt neki.
   
 17. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Nem jött el, a Belgrád melletti Székelykevén él.
   
 18. altx

  altx Well-Known Member

  Alitolag meg itt van szerbiaba, van egy peksege. Ha meg el is ment, nem az elso. Tudok olyan tisztekrol is akik nagyon sokra vittek es a vegen hollandiaban vagy amerikaba kamionoznak most.

  Nagyon sok szerb tiszt sem kapot semmit. Semmi kozze nincs ahoz h magyar vagy szerb volt. Ugy is, ott egy egesz csapat dolgozot, a dani csak osszekapta a hirnevet, tobbinek nulla.
   
 19. ghostface

  ghostface Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  ghostface likes this.

Ezen oldal megosztása