Lövedékálló mellények, lövedékálló felszerelések, borítások, sisakok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 391
113
Mindenkinek szólt.

Nem felháborodás volt szerintem csak ki lett tárgyalva, hogy nem egy olcsó dolog. Igen, azt is értettük, hogy ez a lényege, a 30-50 deka különbség a többi top sisakkal szemben. Valóban komoly.
Én például azt feszegettem, hogy ez a cirka 30 deka különbség vajon ér-e 7-800 USD-t. Aztán megjegyeztem, hogy ez a különbség nagy része valószínűleg a szépen kikönnyített Rail-ek, vékonyabb szíjak és csattok eredménye összeségében. Ergo ebből nekem egyébként az következik, hogy nagyon okosan és precízen oldották meg a súlycsökkenést nem pedig valami egészen új dolgot hoztak a kobakkal. Hol itt a felháborodás?
 
 • Tetszik
Reactions: endre and Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 212
14 064
113
Hihi, szóval még mindig nem vetted a fáradtságot, hogy utánanézz ennek az NGSW-programnak, a követelményeknek, stb.
Akkor ismét segítek kicsit. A fegyverhez jön egy GP (általános célú) katonai lőszer is, az XM1186. Ez a lőszer, vagyis a lövedéke, a jelenlegi általános célú 5.56-os lőszer az M855A1 lövedékének alapján lett megtervezve. Na ennek kell majd átvinnie a Level IV-es testpáncélt.

img_6444.jpg


v2-b86a2d7058d7302e6ff11cfcd07880db_r.jpg


Na és most azt hiszem, egy fél évre ismét passzivitásba vonulok, mert túl sok lett már itt (is) a fasság...
Ne vonulj vissza.

Amúgy erről gondoljuk páran, hogy kis súlynövekedèssel megugorják a platek.

De nekik lessz egy lőszerük amit pár èvig senki nem használ mèg a szövetsègeseik közül.

Azután is valószínű elsőnek más országok különlegesei használjak majd.
De sok helyen most rendszeresítettek új 556os fegyvert.

Esetleg dmr-nek mint a hk417-et vagy FNscar H.

Ès megnèznèm a 60 kilós leányzók hogy fognak ezzel èrtelmesen lőni.

Ès ugye ez automata puska nem karabèly.
Mindkettőnek megvan az előnye hatránya.

Kíváncsi leszek mikor, hogy változik majd a megrendelès.
Esetleg rendelnek e többet.
Abban sem vagyok biztos.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 846
15 171
113
Hihi, szóval még mindig nem vetted a fáradtságot, hogy utánanézz ennek az NGSW-programnak, a követelményeknek, stb.
Akkor ismét segítek kicsit. A fegyverhez jön egy GP (általános célú) katonai lőszer is, az XM1186. Ez a lőszer, vagyis a lövedéke, a jelenlegi általános célú 5.56-os lőszer az M855A1 lövedékének alapján lett megtervezve.

Az üres böfögésen és az erőletetett arrogancián ez sajnos nem jött össze, oh wait, benyögtél egy fancyn hangszó betűszót, no meg 2 random google képtalálatot, de angolul sajnos már nem sikerült eléggé megtanulni ahhoz hogy meg is értsd hogy mi van odaírva, de ezen kívül nem sikerült produkálni semmi kézzelfoghatót.

A téli álom után majd lehet visszakúszni újabb google találatokkal és próbálkozni újra...

Na ennek kell majd átvinnie a Level IV-es testpáncélt.

Kellene. Lássuk ahogy teszi. Nem ördögtől való a gondolat, mint mondtam, penetrátor kérdése, más lőszerrel is megy, ezzel kell hogy menjen ugyanaz.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ne vonulj vissza.
Ok, mivel téged kifejezetten kedvellek, hát maradok még ebben a topikban.

Amúgy erről gondoljuk páran, hogy kis súlynövekedèssel megugorják a platek.

Igen, ez egyáltalán nem kizárt. Akár jobban rámehetnek az ugyan jelenleg jóval drágább, de a szilícium-karbidnál és pláne a korundnál könnyebb és jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező bór-karbidos plate-ekre, stb. azokkal elvileg viszonylag kis tömegnövekedéssel megoldható lehet.

De ennek a fegyvernek és lőszernek más előnyei is vannak. Pl. hogy a távolság növekedésével egyre inkább erősebb a 7.62x51-esnél (az 5.56-osról meg nem is beszélve), vagyis sokkal több energiája marad nagyobb távolságokon. És pontosabb is, széleltérítés, lövedékesés jóval kisebb.
Ugye az egész NGSW program két fő ok miatt indult el. Az egyik az afganisztáni tapasztalatok, hogy gyakran olyan nagy távolságra kellett lőni, ahol az 5.56-os már sem elég pontos nem volt, sem elegendő energiája nem maradt. És ez vonatkozott mind az M4-es karabélyra, mind az M249-es golyószóróra/könnyű géppuskára. A másik a testpáncélok terjedése és itt nem csak a Level IV-esre kell gondolni, hiszen nagyobb távolságokon már egy lágy és könnyű, ezért komfortosan viselhető és a test jóval nagyobb felületét lefedő Level III-as is megfoghat egy 5.56-ost, mivel az nagyon gyorsan veszít az energiájából és ezzel együtt az áthatolóképességéből.
Tehát ezen két kategóriában akarták cserélni a lőszert olyanra, ami már kis távolságon is, de főleg nagyobb távolságokon sokkal erősebb, pontosabb, hatékonyabb, mint az 5.56x45 és a 7.62x51, tehát ezeket mindenben felülmúlja, de emellett könnyebb is, mint a 7.62x51, hogy annál többet tudjon magával vinni a katona. És ezzel együtt természetesen a fegyvereket is, ezen követelmények szerint. Tehát egy univerzális, de főleg a nagyobb távolságokon jelentősen jobban működő lőszert és az erre a lőszerre épülő karabélyt és könnyűgéppuskát akartak.
Hogy ez mennyire helyes irány, azt én nem tudom megmondani. Talán az idő, a tapasztalatok majd eldöntik. Talán olvastad pár éve a véleményemet erről, miszerint én ezt a lőszert már túlzásnak, túl erősnek tartom karabélyhoz, én egy 6.5 Grendel jellegű, de annál egy kicsit erősebb, vagyis úgy 2500 Joule torkolati energia 14 inches csőből és kb. 0.5 BC-s lövedék) lőszert választottam volna. Fun fact, már a 6.5 Grendelnek is nagyobb az áthatolási képessége, mint a 7.62x51-nek azonos felépítésű lövedék esetén, pláne nagyobb távolságokon, mivel jobban megtartja az energiáját. És pontosabb is
Szóval ezzel a lőszerrel szerintem teljesen kimaxolták a témát. Ennél erősebb és nagyobb gáznyomású lőszerhez értelmes keretek között karabély-jellegű fegyvert nem lehet csinálni, mert vagy túl nagy és nehéz lesz, vagy olyan anyagok kellenek hozzá, amik megfizethetetlenek. És már ennek a 6.8x51-esnek is komoly hátrányai vannak, a visszarúgása elég jelentős, a csőélettartam ezzel a lőszerrel a szép vastag cső ellenére is csak 12000 lövés körüli és az XM7-es tömege is úgy 0.8 kg-mal nagyobb, mint az M4-es tömege, ami ugyan nem rettenetesen sok, de azért nem is kevés. Szóval úgy vélem, ennél erősebb lőszert használó "karabély" soha nem lesz.

De nekik lessz egy lőszerük amit pár èvig senki nem használ mèg a szövetsègeseik közül.

Azután is valószínű elsőnek más országok különlegesei használjak majd.
De sok helyen most rendszeresítettek új 556os fegyvert.

Esetleg dmr-nek mint a hk417-et vagy FNscar H.

Ès megnèznèm a 60 kilós leányzók hogy fognak ezzel èrtelmesen lőni.

Ès ugye ez automata puska nem karabèly.
Mindkettőnek megvan az előnye hatránya.

Kíváncsi leszek mikor, hogy változik majd a megrendelès.
Esetleg rendelnek e többet.
Abban sem vagyok biztos.
Hogy a szövetséges országokban fog-e terjedni és mennyire, az sok dologtól függhet. Szerintem ha az amcsiknak be is válik és tényleg lecserélik erre az M4-eseket az összes harcoló alakulatuknál, akkor sem fog máshol gyorsan elterjedni. Talán csak a különlegeseknél, ahogy írod is.
Igazából, ami visszajelzéseket eddig olvastam, azok alapján szeretik a katonák, sokkal hatékonyabbnak tartják, mint az M4-est, a visszarúgásra sem nagyon panaszkodtak, egyedül arra, hogy nehéz az M4-eshez képest.


Az üres böfögésen és az erőletetett arrogancián ez sajnos nem jött össze, oh wait, benyögtél egy fancyn hangszó betűszót, no meg 2 random google képtalálatot, de angolul sajnos már nem sikerült eléggé megtanulni ahhoz hogy meg is értsd hogy mi van odaírva, de ezen kívül nem sikerült produkálni semmi kézzelfoghatót.

A téli álom után majd lehet visszakúszni újabb google találatokkal és próbálkozni újra...

Az a baj, hogy az üres böfögést nem én produkálom itt (sem). Kezdjük az alapokkal akkor. Egy, a fegyverekhez, lőszerekhez kicsit is értő, azok iránt érdeklődő személynek vajon mennyire kell a valóságon kívül kerülnie ahhoz, hogy azt várja, a 30-06-os lőszer lövedékéhez hasonló kezdősebességű (kb. 900 m/sec) és torkolati energiájú (kb. 4000J), annál mindössze 10%-kal kisebb átmérőjű lövedékkel rendelkező lőszer polgári változatának lövedéke, amelyik, mint általában a polgári célra szánt lőszerek lövedékei, rézköpenyes ólomból, rézötvözetből, réz-nikkel ötvözetből, stb. készül, átviszi majd azt a Level IV-es plate-et, aminek bírnia kell a 30-06 M2, kifejezetten PÁNCÉLTÖRŐ lőszert?
Most így a hasamra ütve, mert nincs kedvem guglizni, én valahol az 5000J körüli .300 Win Mag és a 6500-7000J körüli .338-as Lapua Magnum közé tenném azt a lőszert, amelyik efféle rézötvözetből készült lövedékkel is átviszi a Level IV-es plate-et. Na akkor, te tényleg azt várnád el, hogy ekkora energiájú (5000-7000J) lőszerre csináljanak karabélyt, hogy átvigye mindenféle lágy ötvözetből készült lövedékkel is? És a fizika meg le van szarva? Ha meg nem ezt várod el, akkor meg minek toporzékolsz itt már legalább egy éve a SIG fegyvere miatt? Igen, viszonylag olcsón gyártható, de edzett acél penetrátoros lövedékkel szerelt lőszer lesz hozzá katonai célra, amit (mármint a lövedéket) mellesleg maga az US Army tervezett. És azzal lesz nagyobb áthatoló képességű, mint akár az 5.56x45, akár a 7.62x51 ugyanilyen acél penetrátoros lövedékkel. Ez tudható volt már évekkel ezelőtt. Ennek ellenére folyamatosan háborogsz a SIG ezen terméke ellen, mindenféle félinformációkra alapozva és azokat terjesztve.
Szóval, egyelőre te nem produkáltál semmi kézzelfoghatót, a büfizésen kívül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 773
113
Ok, mivel téged kifejezetten kedvellek, hát maradok még ebben a topikban.Igen, ez egyáltalán nem kizárt. Akár jobban rámehetnek az ugyan jelenleg jóval drágább, de a szilícium-karbidnál és pláne a korundnál könnyebb és jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező bór-karbidos plate-ekre, stb. azokkal elvileg viszonylag kis tömegnövekedéssel megoldható lehet.

De ennek a fegyvernek és lőszernek más előnyei is vannak. Pl. hogy a távolság növekedésével egyre inkább erősebb a 7.62x51-esnél (az 5.56-osról meg nem is beszélve), vagyis sokkal több energiája marad nagyobb távolságokon. És pontosabb is, széleltérítés, lövedékesés jóval kisebb.
Ugye az egész NGSW program két fő ok miatt indult el. Az egyik az afganisztáni tapasztalatok, hogy gyakran olyan nagy távolságra kellett lőni, ahol az 5.56-os már sem elég pontos nem volt, sem elegendő energiája nem maradt. És ez vonatkozott mind az M4-es karabélyra, mind az M249-es golyószóróra/könnyű géppuskára. A másik a testpáncélok terjedése és itt nem csak a Level IV-esre kell gondolni, hiszen nagyobb távolságokon már egy lágy és könnyű, ezért komfortosan viselhető és a test jóval nagyobb felületét lefedő Level III-as is megfoghat egy 5.56-ost, mivel az nagyon gyorsan veszít az energiájából és ezzel együtt az áthatolóképességéből.
Tehát ezen két kategóriában akarták cserélni a lőszert olyanra, ami már kis távolságon is, de főleg nagyobb távolságokon sokkal erősebb, pontosabb, hatékonyabb, mint az 5.56x45 és a 7.62x51, tehát ezeket mindenben felülmúlja, de emellett könnyebb is, mint a 7.62x51, hogy annál többet tudjon magával vinni a katona. És ezzel együtt természetesen a fegyvereket is, ezen követelmények szerint. Tehát egy univerzális, de főleg a nagyobb távolságokon jelentősen jobban működő lőszert és az erre a lőszerre épülő karabélyt és könnyűgéppuskát akartak.
Hogy ez mennyire helyes irány, azt én nem tudom megmondani. Talán az idő, a tapasztalatok majd eldöntik. Talán olvastad pár éve a véleményemet erről, miszerint én ezt a lőszert már túlzásnak, túl erősnek tartom karabélyhoz, én egy 6.5 Grendel jellegű, de annál egy kicsit erősebb, vagyis úgy 2500 Joule torkolati energia 14 inches csőből és kb. 0.5 BC-s lövedék) lőszert választottam volna. Fun fact, már a 6.5 Grendelnek is nagyobb az áthatolási képessége, mint a 7.62x51-nek azonos felépítésű lövedék esetén, pláne nagyobb távolságokon, mivel jobban megtartja az energiáját. És pontosabb is
Szóval ezzel a lőszerrel szerintem teljesen kimaxolták a témát. Ennél erősebb és nagyobb gáznyomású lőszerhez értelmes keretek között karabély-jellegű fegyvert nem lehet csinálni, mert vagy túl nagy és nehéz lesz, vagy olyan anyagok kellenek hozzá, amik megfizethetetlenek. És már ennek a 6.8x51-esnek is komoly hátrányai vannak, a visszarúgása elég jelentős, a csőélettartam ezzel a lőszerrel a szép vastag cső ellenére is csak 12000 lövés körüli és az XM7-es tömege is úgy 0.8 kg-mal nagyobb, mint az M4-es tömege, ami ugyan nem rettenetesen sok, de azért nem is kevés. Szóval úgy vélem, ennél erősebb lőszert használó "karabély" soha nem lesz.


Hogy a szövetséges országokban fog-e terjedni és mennyire, az sok dologtól függhet. Szerintem ha az amcsiknak be is válik és tényleg lecserélik erre az M4-eseket az összes harcoló alakulatuknál, akkor sem fog máshol gyorsan elterjedni. Talán csak a különlegeseknél, ahogy írod is.
Igazából, ami visszajelzéseket eddig olvastam, azok alapján szeretik a katonák, sokkal hatékonyabbnak tartják, mint az M4-est, a visszarúgásra sem nagyon panaszkodtak, egyedül arra, hogy nehéz az M4-eshez képest.
Az a baj, hogy az üres böfögést nem én produkálom itt (sem). Kezdjük az alapokkal akkor. Egy, a fegyverekhez, lőszerekhez kicsit is értő, azok iránt érdeklődő személynek vajon mennyire kell a valóságon kívül kerülnie ahhoz, hogy azt várja, a 30-06-os lőszer lövedékéhez hasonló kezdősebességű (kb. 900 m/sec) és torkolati energiájú (kb. 4000J), annál mindössze 10%-kal kisebb átmérőjű lövedékkel rendelkező lőszer polgári változatának lövedéke, amelyik, mint általában a polgári célra szánt lőszerek lövedékei, rézköpenyes ólomból, rézötvözetből, réz-nikkel ötvözetből, stb. készül, átviszi majd azt a Level IV-es plate-et, aminek bírnia kell a 30-06 M2, kifejezetten PÁNCÉLTÖRŐ lőszert?
Most így a hasamra ütve, mert nincs kedvem guglizni, én valahol az 5000J körüli .300 Win Mag és a 6500-7000J körüli .338-as Lapua Magnum közé tenném azt a lőszert, amelyik efféle rézötvözetből készült lövedékkel is átviszi a Level IV-es plate-et. Na akkor, te tényleg azt várnád el, hogy ekkora energiájú (5000-7000J) lőszerre csináljanak karabélyt, hogy átvigye mindenféle lágy ötvözetből készült lövedékkel is? És a fizika meg le van szarva? Ha meg nem ezt várod el, akkor meg minek toporzékolsz itt már legalább egy éve a SIG fegyvere miatt? Igen, viszonylag olcsón gyártható, de edzett acél penetrátoros lövedékkel szerelt lőszer lesz hozzá katonai célra, amit (mármint a lövedéket) mellesleg maga az US Army tervezett. És azzal lesz nagyobb áthatoló képességű, mint akár az 5.56x45, akár a 7.62x51 ugyanilyen acél penetrátoros lövedékkel. Ez tudható volt már évekkel ezelőtt. Ennek ellenére folyamatosan háborogsz a SIG ezen terméke ellen, mindenféle félinformációkra alapozva és azokat terjesztve.
Szóval, egyelőre te nem produkáltál semmi kézzelfoghatót, a büfizésen kívül.
Nem gépkarabély az, hanem automata puska inkább. Amolyan 21. századi G3/ FN FAL.
 
 • Tetszik
Reactions: Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 212
14 064
113
Az egyik az afganisztáni tapasztalatok, hogy gyakran olyan nagy távolságra kellett lőni, ahol az 5.56-os már sem elég pontos nem volt, sem elegendő energiája nem maradt. És ez vonatkozott mind az M4-es karabélyra, mind az M249-es golyószóróra/könnyű géppuskára
Szerintem ezzel az a baj, hogy 1 db hadszintèrről beszèlünk.
Ami miatt fejlesztették.
Nem vèletlemül lettek a dmr fegyverek az utolsó pár èvben annyira nèpszerűek.
De emiatt leváltani a lőszer/fegyverarzenált az nekem kicsit fura.
Kicsit olyan mint az oskhos matv. Oda tök jó volt. Aztán nagy rèszètől szabadultak az amcsik. Ès csináltak egy jltv-t. o_O

Ők tudják.
Persze ballisztikailag előrelèpès, de mint álltalános lövèszfegyver lőszer szerintem(ami ugye mit számít:D) túl erős. "Nehèz" az 556hoz kèpest, hiába könnyebb mint a 762. Így lőszermennyisègben a katona kevesebbet tud vinni akárhonnan nèzzük.
Eddig ha elvitt 10 tárat 300 lőszerrel az sem volt könnyű, foglalt helyet.
Most ugyanennyit elvinni nehezebb fegyver. Nehezebb lőszer.

Ha gèppuskát ezzel váltanák meg a dmr fegyvereket abban látnèl több logikát.

Energiáról meg annyit gondolok hogy angoloktól olvastam az afgán kerítèsfalakat, házfalakat(sár,szalma fasztudjami) az apache 30milise sem vitte át.o_O
Mellènyt ott nem kellett átlőni.
Úgyhogy nagyobb távon ha eltalálták valakit azèrt annak nem örülhetett.


Tudtommal irakban, 150 yard volt az átlag lőtáv.

Igazából, ami visszajelzéseket eddig olvastam, azok alapján szeretik a katonák, sokkal hatékonyabbnak tartják, mint az M4-est, a visszarúgásra sem nagyon panaszkodtak,
Elhiszem.
Bár gondolom eddig alapvetően harcoló beókba ment.
Nem tudom mennyi lett leszállítva.

Nem mondom, hogy nem jobb fegyver mint az m4, de mondjuk èn azèrt nem vagyok oda.:rolleyes:

Pár èv ès kiderül mennyire jött be nekik.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Szerintem ezzel az a baj, hogy 1 db hadszintèrről beszèlünk.
Ami miatt fejlesztették.
Nem vèletlemül lettek a dmr fegyverek az utolsó pár èvben annyira nèpszerűek.
De emiatt leváltani a lőszer/fegyverarzenált az nekem kicsit fura.
Kicsit olyan mint az oskhos matv. Oda tök jó volt. Aztán nagy rèszètől szabadultak az amcsik. Ès csináltak egy jltv-t. o_O
Persze, ha csak önmagában nézzük az extrém nagy távolságot, akkor kevés olyan potenciális hadszíntér van, ami az afgánhoz hasonlít. De gondolom, a program elindítói úgy voltak vele, hogy bármennyire is kicsi az esély, hogy ismét ilyen helyen legyen olyan komolyabb konfliktus, amiben az amcsi hadsereg is érintett, még egyszer inkább ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint ott. Ha pedig a kisebb távolságra, de valamilyen szintű lövedékálló védőfelszerelésben lévő ellenségre történő tüzelést is figyelembe vesszük (ugye már az oroszoknál, a jelenlegi "főellenségnél" és a velük ilyen-olyan szövetségben lévő országokban is erősen terjednek a különféle védőmellények), akkor tulajdonképpen két legyet egy csapásra egy erősebb és jobb kül- és célballisztikai tulajdonságokkal rendelkező lőszer. De nyilván az ilyen szintű univerzalitásra törekvésnek komoly "ára" is van, szóval majd kiderül, hogy többet nyernek-e vele, mint amennyi a hátránya.
Hát, a JLTV végül is kb. azt tudja, mint az M-ATV, védettségben is, de úgy 6 tonnával könnyebb, alacsonyabb, a pneumatikus felfüggesztés/változtatható hasmagasság miatt pedig még jobb terepjáró képességű is és egyszerűbb szállítani is. Az M-ATV-t amiatt csinálták, mert gyorsan kellett egy jó terepjáró képességű MRAP, mivel a Cougar, Maxxpro, stb. az afgán "utakon" elégtelen képességű volt, de ezt gondolom, te pontosan tudod :) A JLTV meg egy evolúciós lépés, amikor már volt idejük alaposabban megtervezni és lefaragni az M-ATV hátrányaiból. Amúgy szerintem az M-ATV is elég jól sikerült a képességeit tekintve, csak hát rohadt nagy, különösen a magassága.

Ők tudják.
Persze ballisztikailag előrelèpès, de mint álltalános lövèszfegyver lőszer szerintem(ami ugye mit számít:D) túl erős. "Nehèz" az 556hoz kèpest, hiába könnyebb mint a 762. Így lőszermennyisègben a katona kevesebbet tud vinni akárhonnan nèzzük.
Eddig ha elvitt 10 tárat 300 lőszerrel az sem volt könnyű, foglalt helyet.
Most ugyanennyit elvinni nehezebb fegyver. Nehezebb lőszer.
Igen, pont így látom én is, hogy túl erős és túl nagy méretű/tömegű a lőszer egyéni lövészfegyverhez és a fegyver is nehezebb a kelleténél.

Ha gèppuskát ezzel váltanák meg a dmr fegyvereket abban látnèl több logikát.

És ismét tökéletesen egyetértek, szerintem ez a lőszer tökéletes választás DMR-hez, meg a jelenlegi 5.56-os és 7.62-es géppuskák kiváltásához. És a karabély/egyéni lövészfegyverhez meg mehetne egy kisebb, de az 5.56-ost teljesítményben még bőven felülmúló lőszer. De gondolom, a döntéshozóknál az egységes lőszer is fontos szempont volt, így meg az eddigi karabélyos katonákon csattannak ennek a lőszernek a hátrányai.

Energiáról meg annyit gondolok hogy angoloktól olvastam az afgán kerítèsfalakat, házfalakat(sár,szalma fasztudjami) az apache 30milise sem vitte át.o_O

Igen ezt én is olvastam. De szerintem ebben nem kis szerepe volt annak is, hogy az M230-as gépágyú 30x113-as M789 lőszerének lövedéke nem igazán jó áthatolási képességű. Az M789-es lőszer páncéltörő képességét nem is maga a lövedék áthatoló képessége, vagy szilárd penetrátor adja, hanem a lövedékbe bele van szerkesztve egy mini kumulatív robbanófej és a kumulatív sugár adja a páncéltörő képességét. Meg merem kockáztatni, hogy a 12.7x99-es lőszer lövedékének is nagyobb az áthatoló képessége falak esetén, mint ennek a 30mm-es M789-esnek.

Nem mondom, hogy nem jobb fegyver mint az m4, de mondjuk èn azèrt nem vagyok oda.:rolleyes:

Nekem mondjuk kifejezetten tetszik ez az XM7-es. Végre egy karabély/automata puska, amin látszólag nincs semmi sem elcseszve. Rövid dugattyúhátrasiklás az üzembiztonság miatt, megfelelő hosszúságú, vagyis se nem rövid, se nem túl hosszú előagy, oldalt és alul már M-LOK sínekkel, amik oda sokkal jobbak a Picatinny-nél (pl. a mi BREN 2-eseinknél ezt elrontották, ott túl rövid az előagy és még mind a négy oldalon Picatinny van), behajtható és állítható válltámasz, nem ratyi műanyag, hanem alumínium tok (a pisztolyok esetén sokkal jobbnak tartom a műanyag tokot az alunál, de szerintem nagy teljesítményű lőszerrel működő, esetenként erősen melegedő sorozatlövő fegyverekre nem való a műanyag tok), kettő felhúzókar és az oldalsó sem mozog lövéskor előre-hátra. A gyári hangtompító meg külön plusz pont. Na és ez a coyote-jellegű bronzos szín is nagyon tetszik és persze praktikusabb is, mint a fekete.
Civilként nagyon szívesen birtokolnék egy ilyet (talán inkább a 16-os csővel a 13-as helyett), és ott a relatív nagy méretű lőszer, meg a nagy tömeg sem jelentene úgy gondot, mint katonáéknál.
 
 • Tetszik
Reactions: bel and Ocses

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 391
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 506
13 407
113
Sziasztok !

Hülye kérdésként szeretnék kérdezni, hogy milyen sisakot viselnek az illetők ? Mert a klasszik PASGT / MICH / ACH tudtommal nem kompatibilis a fülesekkel.

210328-M-JH495-2016.JPG

210328-M-JH495-1025.JPG
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 391
113
Igen, de azért előre körbenézek.

Elsőnek úgyis mellény lesz, és majd idővel lesz sisak.

PGD kobakok szoktak lenni felénk igen jó áron. Természetesen új. Én 400-ért jutottam hozzá ehhez például:
 
 • Imádom
Reactions: Mark1993