Ok, mivel téged kifejezetten kedvellek, hát maradok még ebben a topikban.
Amúgy erről gondoljuk páran, hogy kis súlynövekedèssel megugorják a platek.
Igen, ez egyáltalán nem kizárt. Akár jobban rámehetnek az ugyan jelenleg jóval drágább, de a szilícium-karbidnál és pláne a korundnál könnyebb és jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező bór-karbidos plate-ekre, stb. azokkal elvileg viszonylag kis tömegnövekedéssel megoldható lehet.
De ennek a fegyvernek és lőszernek más előnyei is vannak. Pl. hogy a távolság növekedésével egyre inkább erősebb a 7.62x51-esnél (az 5.56-osról meg nem is beszélve), vagyis sokkal több energiája marad nagyobb távolságokon. És pontosabb is, széleltérítés, lövedékesés jóval kisebb.
Ugye az egész NGSW program két fő ok miatt indult el. Az egyik az afganisztáni tapasztalatok, hogy gyakran olyan nagy távolságra kellett lőni, ahol az 5.56-os már sem elég pontos nem volt, sem elegendő energiája nem maradt. És ez vonatkozott mind az M4-es karabélyra, mind az M249-es golyószóróra/könnyű géppuskára. A másik a testpáncélok terjedése és itt nem csak a Level IV-esre kell gondolni, hiszen nagyobb távolságokon már egy lágy és könnyű, ezért komfortosan viselhető és a test jóval nagyobb felületét lefedő Level III-as is megfoghat egy 5.56-ost, mivel az nagyon gyorsan veszít az energiájából és ezzel együtt az áthatolóképességéből.
Tehát ezen két kategóriában akarták cserélni a lőszert olyanra, ami már kis távolságon is, de főleg nagyobb távolságokon sokkal erősebb, pontosabb, hatékonyabb, mint az 5.56x45 és a 7.62x51, tehát ezeket mindenben felülmúlja, de emellett könnyebb is, mint a 7.62x51, hogy annál többet tudjon magával vinni a katona. És ezzel együtt természetesen a fegyvereket is, ezen követelmények szerint. Tehát egy univerzális, de főleg a nagyobb távolságokon jelentősen jobban működő lőszert és az erre a lőszerre épülő karabélyt és könnyűgéppuskát akartak.
Hogy ez mennyire helyes irány, azt én nem tudom megmondani. Talán az idő, a tapasztalatok majd eldöntik. Talán olvastad pár éve a véleményemet erről, miszerint én ezt a lőszert már túlzásnak, túl erősnek tartom karabélyhoz, én egy 6.5 Grendel jellegű, de annál egy kicsit erősebb, vagyis úgy 2500 Joule torkolati energia 14 inches csőből és kb. 0.5 BC-s lövedék) lőszert választottam volna. Fun fact, már a 6.5 Grendelnek is nagyobb az áthatolási képessége, mint a 7.62x51-nek azonos felépítésű lövedék esetén, pláne nagyobb távolságokon, mivel jobban megtartja az energiáját. És pontosabb is
Szóval ezzel a lőszerrel szerintem teljesen kimaxolták a témát. Ennél erősebb és nagyobb gáznyomású lőszerhez értelmes keretek között karabély-jellegű fegyvert nem lehet csinálni, mert vagy túl nagy és nehéz lesz, vagy olyan anyagok kellenek hozzá, amik megfizethetetlenek. És már ennek a 6.8x51-esnek is komoly hátrányai vannak, a visszarúgása elég jelentős, a csőélettartam ezzel a lőszerrel a szép vastag cső ellenére is csak 12000 lövés körüli és az XM7-es tömege is úgy 0.8 kg-mal nagyobb, mint az M4-es tömege, ami ugyan nem rettenetesen sok, de azért nem is kevés. Szóval úgy vélem, ennél erősebb lőszert használó "karabély" soha nem lesz.
De nekik lessz egy lőszerük amit pár èvig senki nem használ mèg a szövetsègeseik közül.
Azután is valószínű elsőnek más országok különlegesei használjak majd.
De sok helyen most rendszeresítettek új 556os fegyvert.
Esetleg dmr-nek mint a hk417-et vagy FNscar H.
Ès megnèznèm a 60 kilós leányzók hogy fognak ezzel èrtelmesen lőni.
Ès ugye ez automata puska nem karabèly.
Mindkettőnek megvan az előnye hatránya.
Kíváncsi leszek mikor, hogy változik majd a megrendelès.
Esetleg rendelnek e többet.
Abban sem vagyok biztos.
Hogy a szövetséges országokban fog-e terjedni és mennyire, az sok dologtól függhet. Szerintem ha az amcsiknak be is válik és tényleg lecserélik erre az M4-eseket az összes harcoló alakulatuknál, akkor sem fog máshol gyorsan elterjedni. Talán csak a különlegeseknél, ahogy írod is.
Igazából, ami visszajelzéseket eddig olvastam, azok alapján szeretik a katonák, sokkal hatékonyabbnak tartják, mint az M4-est, a visszarúgásra sem nagyon panaszkodtak, egyedül arra, hogy nehéz az M4-eshez képest.
Az üres böfögésen és az erőletetett arrogancián ez sajnos nem jött össze, oh wait, benyögtél egy fancyn hangszó betűszót, no meg 2 random google képtalálatot, de angolul sajnos már nem sikerült eléggé megtanulni ahhoz hogy meg is értsd hogy mi van odaírva, de ezen kívül nem sikerült produkálni semmi kézzelfoghatót.
A téli álom után majd lehet visszakúszni újabb google találatokkal és próbálkozni újra...
Az a baj, hogy az üres böfögést nem én produkálom itt (sem). Kezdjük az alapokkal akkor. Egy, a fegyverekhez, lőszerekhez kicsit is értő, azok iránt érdeklődő személynek vajon mennyire kell a valóságon kívül kerülnie ahhoz, hogy azt várja, a 30-06-os lőszer lövedékéhez hasonló kezdősebességű (kb. 900 m/sec) és torkolati energiájú (kb. 4000J), annál mindössze 10%-kal kisebb átmérőjű lövedékkel rendelkező lőszer polgári változatának lövedéke, amelyik, mint általában a polgári célra szánt lőszerek lövedékei, rézköpenyes ólomból, rézötvözetből, réz-nikkel ötvözetből, stb. készül, átviszi majd azt a Level IV-es plate-et, aminek bírnia kell a 30-06 M2, kifejezetten PÁNCÉLTÖRŐ lőszert?
Most így a hasamra ütve, mert nincs kedvem guglizni, én valahol az 5000J körüli .300 Win Mag és a 6500-7000J körüli .338-as Lapua Magnum közé tenném azt a lőszert, amelyik efféle rézötvözetből készült lövedékkel is átviszi a Level IV-es plate-et. Na akkor, te tényleg azt várnád el, hogy ekkora energiájú (5000-7000J) lőszerre csináljanak karabélyt, hogy átvigye mindenféle lágy ötvözetből készült lövedékkel is? És a fizika meg le van szarva? Ha meg nem ezt várod el, akkor meg minek toporzékolsz itt már legalább egy éve a SIG fegyvere miatt? Igen, viszonylag olcsón gyártható, de edzett acél penetrátoros lövedékkel szerelt lőszer lesz hozzá katonai célra, amit (mármint a lövedéket) mellesleg maga az US Army tervezett. És azzal lesz nagyobb áthatoló képességű, mint akár az 5.56x45, akár a 7.62x51 ugyanilyen acél penetrátoros lövedékkel. Ez tudható volt már évekkel ezelőtt. Ennek ellenére folyamatosan háborogsz a SIG ezen terméke ellen, mindenféle félinformációkra alapozva és azokat terjesztve.
Szóval, egyelőre te nem produkáltál semmi kézzelfoghatót, a büfizésen kívül.