Őszintén szólva a karabélylőszert akkora távolságból ez is megfogja már valószínüleg.
De amúgy fogalmam sincs. Ezek a sisakok vagy sajtolt aramid szövetből vannak vagy valami műanyagból (ami az amcsiknak van meg a kínaiak új bilije is az )
https://www.armytimes.com/news/your...helmet-that-protects-against-small-arms-fire/
A kerámia szerintem lehet túl merevvé tenné a szerkezetet és így nem oszlatná el úgy a találat erejét mint ezek a sajtolt hálószövet alapúak (az egymást keresztező rétegek elnyelik az energiát)
Amúgy meg nem feltétlen érdemes lövedék ellen is védenie a sisaknak (kisebb távolságról természetesen a nagyobbról már nincs akkora energia így az oké) mert ha meg is fogja átadja a kis kobakodnak az energiát és helyből szétveri az agyad vagy a nyakad töri ki.
Ahogy olvasom az amcsi sisak simán UMPHE szál erősítéses. Semmi különleges nincs benne, hajókötélnek is használják. Ellenben a nagy forróságot nem bírja.
Készülnek belőle már védőbetétek is.
A fő gondja pont a deformáció. Nagyon nagyon benyomódik találatkor. Illetve a kis méretű de nagy sebességű és kemény tárgyak ellen, ennek is jelentősen romlik a védelmi képessége, pl. a fém és kerámia betétekkel összehasonlítva.
Persze pisztoly ellen jó ez is...
A kerámiát én betétként gondolom a két műanyag réteg között. Így a belső felén a műanyag kedvére deformálódhat, miközben a kerámia töri a lövedék magot.
De ott vannak pl. a kerámia habok is. Ha vastagon kérgesíted erre a feladatra tökéletes lehet.
Nálam sem cél a közeli karabély lövés megfogása, de a katonai 5.7 mm-st szinten szép dolog lenne elérni.
Az meg nem megy fém/kerámia betét nélkül. (vagy irreálisan sok anyag kell hozzá műanyagból, ami drága)
Hogy konkrét legyek a NATO CRISAT céltárgy az 40 réteg kevlár vagy 1.6mm titán és 20 réteg kevlár.
Ugyan azt tudják. Jól érzékelhető itt, hogy miről beszélek.
Ezt a célt amúgy a 4.6-os és az 5.7-es PDW lőszerek is átlövik.
Úgy gondolom, hogy az 5 réteg UMPHE 4 mm Bórkarbid 15 réteg UMPHE vagy hasonló felépítés könnyedén megfogná a fentebbi lőszereket. És karcsúbb is lenne a sisak így, mint a sok sok réteg műanyag szállal.
Az lehet, hogy akkor lyukat nem verne bele, de szerintem szegné a nyakat, pusztítaná az agyat.
A lövedék is ezt teszi. Közelről karabély lőszert irreális megfogni, de PDW lőszereket meg lehet.