Az az érték, maximum csak a WoT vallás körében számít hivatalosnak.
De szívesen veszek linket ami
tényleg hivatalos forrásra mutat.
Nézd, a fellelhető források többsége 350 mm KE-t állít, ezek egy része szerintem több, mint 20 évvel a WOT előtti.
Tettem is be erről anyagot a páncélzatokról szóló írásomba.
Erre a 0.7-es szorzóra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy miből is számoltad ki, mivel itt van a kutya elhantolva.
Erről is beszéltünk már, lapozz vissza ha gondolod. Több szakirodalomból származnak a különböző korrekciós értékek.
A tipikus értékek általában 0,7-0,8 között vannak megadva az adott korszak (HH) NERA páncéljaira.
Eleve vékony acéllemezekről beszélünk rugalmas felfüggesztésen.
Egy 30 mm-s NERA lemez ami áll 3 mm HSLA-ból, 6 mm gumiból és 21 mm HSLA-ból nem add akkora védelmet, mint egy 30 mm-s, stabilan beheggesztett HSLA lemez.
Ha egy adott lövedék (nyíl) átmérője 25 mm, akkor egy 30 fokos szögben álló 3 mm-s lemez az 6 mm-nek felel meg.
A páncélok ballisztikájában van egy jól ismert hatás, amely arról szól, hogy ha a lövedék átmérője nagyobb, mint a páncélzat vastagsága, akkor a páncélzat védelmi értéke drámaian lecsökken, a saját "elvi" védelmi értékénél sokkal jobban. Főleg nagysebsségű lövedékeknél!
A tudományos hátterét nem tudom elmagyarázni, de ez egy tény.
Ebből kifolyólag a NERA lemez relatív 6 mm-s felső rétege lényegében nem létező a nyíllövedék számára.
A gumi réteg közvetíti az erőt és ez lenne a mozgató felület. De!
Egyrészt a KE tömege sokszorosa a HEAT harci rész JET tömegének, viszont a sebessége egy nagyságrenddel kisebb! (15 km/s vs. 1.5 km/s)
E mellet az átmérője is egy nagyságreddel nagyobb a KE-nek (25 mm vs. kb. 2 mm).
Az anyaga a KE-nek meg a nyíró erőknek ellenálló nehézfém, nem pedig elfolyósodott réz/alumínium.
Remélem ebből azért ki lehet találni mi a dörgés....
Soha, senki sem mutatott még nekem klasszikus NERA által eltört KE nehézfémnyíl elemet!
Szóval a NERA nyíró mechanikai védő hatása elenyésző a KE lövedék esetén, így a gumit sem érdemes számolni.
Marad a 21 mm-s hátlap a 25 mm-s átmérőjű KE nyíl ellen.
A hátlap ha 30 fokban áll, akkor 42 mm-s reletív vastagságú. Ez minimálisan elegendő.
Ellenben a rugalmas felfüggesztés miatt ellenállás helyet könnyen kimozdulhat.
(lásd. Merkava NERA elemei nagy erejű találat esetén. Nincs áthatolás rajtuk, mert a lövedék kilöki őket az útból)
De tételezzük fel, hogy nem mozdul ki, hanem a KE-nek át kell mennie rajta. Akkor is 30 helyet egy 21 mm-s lapról beszélünk már csak.
Én csak pongyolán tudom megfogalmazni itt röviden az idegen nyelvű szakirodalom ezen tudását, de ez van.
Ott 0.7-0,8-s szorzók vannak megadva.
Pl. A T-72B-s NERA aránya 30/21 ezen a téren, ami ugye 70%....
Persze más tank NERA-ja eltérhet ettől, pl. az M1 Abrams NERA-ja a rajzon csak 20 mm-s....
A Leopárd 2 rajzon a NERA 38 mm-s... Ott az arány 38/30, vagyis 79%, vagyis még mindig a 0,7-0,8-as szorzón belül vagyunk!
(A szakirodalomban bonyolultabban jutnak el különböző leírásokban ezekhez a számokhoz, én magamnak így egyszerűsítettem le)
A nagyszilárdságú páncél acélnál is simán 1.3-as szorzót használok, miközben 1.1-1.3 között szórnak a valós értékek....
A CST esetén 0,9-el számoltam, mert a szobjet MBL-1 a minta, ami ezt hozza, miközben az amcsi és angol öntvényel 0.7-0,8-ig szórnak....
Egyszerűen csak tudomásul kellene venni, hogy ha nincs tűpontos leírásod egy adott páncélról, akkor tűpontosan sem lehet számolni!
Ezért is írtam a munkámban minden alkalommal azt, hogy a számolt értékek csak becslések....
(amik azért elég közeliek lettek a hivatalos/félhivatalos adatokhoz)
Azt meg, hogy a mai NERA-t mit tudnak csak találgatni lehet. Én simán elhiszem az 1-1,1-s értéket is RHA szorzóban, csak a HH alatt ez nagyon nem így volt....