M1 Abrams (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
"Ha van aktív védelem, akkor nincs gyalogság. Vagy-vagy."
Régen ez félig igaz is lehetett. De most mért?

Groznij meg sok mészárlás volt. Bombázása Drezádéhoz mérhető, tüzérségtől meg messze többe kapott mint pl Szarajevo. Az orosz polgári veszteségek nagyját ezen támadások okozták... Aztán mészároltak a csecsenek, egyszerűen nem müködött a prágia... taktika.
Az aktív védelmek valami sörétes cuccok. Szétbasszák a bejövő küldeményt, de a mellettük kolbászoló gyalogot is. Zászlon, meg ilyesmi.
A csehek taktikája a legjobb. Bárki vonul be, megéljenzik. Prágát nem is szokták lerombolni.
 
M

molnibalage

Guest
Csak sikerült gépelés közben felcserélni. A 235 szám gépelése is ötödjére sikerült csak. :)

Lényeg a lényeg, még akkor sem lenne semmi bajod, hogy a DU-t elkezdenéd nyalogatni, ha nincs rajta por állapotú lenyelhető anyag. Kb. akkor marhaság, hogy bajod lesz tőle, mintha azt mondanád hogy egy acél széken ülve nehézfém mérgezést kapsz.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 662
113
Bartinieffektusnak van igaza az urán témában:

"Nem a repesz a legnagyobb problema, hanem a por , mivel becsapodas utan lenyegeben szetveti az urant a robbanas..."

Valóban én irtam rosszul, nem a sugárzás - mival az gyenge, hanem mint nehézfém.

"Az urán mérgező nehézfém, ami elsősorban a csontozatban dúsul fel és különböző betegségeket okozhat, kezdve a vesék, a tüdő, és a máj működési zavaraitól, folytatva a rákig és az öröklési anyag megváltoztatásáig." (idézet:wikipedia - amúgy bármilyen ezirányú tankönyv)

Molni, a probléma, hogy nem csak benyelés útján juthat a szervezetbe, hanem belélegezve a tüdő nyálkahártyáin felszívódva, sérüléseken (elég egy karcolás) a véráramba jutva, vagy még a bőrön át is képes bejutni, főleg nagy melegben, mivel a bőr alatti hajszálerek ilyenkor kitágulnak, megnő az áteresztőképességük. Nem is beszélve a későbbi környezeti ártalmakról.

Véleményem szerint inkább ezeket kellene betiltani mint a srapnelt.
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
A szegényített urános téma nem igaz, hogy még mindig előjön. A szegényített uránnak fordított valami az a dúsítás után visszamardt erőművekben nem hasznosítható izotópra vonatkozik, az U-235-re. Tudjátok, aminek a felezési ideje 4,5 milliárd év. Aktivitása a béka segge alatt van.

Számtalan más területen használnak DU-t, de érdekes módon mindenki csak egynél talál hatást. A DU-t, ha nem nyeled le, akkor semmi bajod nem lesz tőle.

Nem ! Nem ez a "szegenyitett" uran . Az a 238-as izotop es a 235-os izotop szazalekban kifejezett aranyszama... vagyis az uran diffuzasaval, a 235-os ( amit a reaktor hasznal ) kevesebb, mint 0,21 % -ban van jelen, a tobbi izotoppal ellentetben, akkor szoktak "szeginyitett" uranrol beszelni.

Magaban a fem nem olyan veszelyes, De minden talaltanl keletkezik uranoxidos aeroszol a levegoben.
 
2013. december 7.
934
4
18
Fade: Az Öböl szindróma létező betegség. A urántartalmú APFDS lövedék széttörésekor keletkező por belégzése okozta, (és a páncélzat uránbetétjeinek törésekor keletkező por is okozza, találat esetén). Ennek az uránnak a sugárzása olyan gyenge hogy bőr halott rétegein vagy ruhán nem tud áthatolni így nem jut el semmilyen élő sejt belsejéig és nem okoz molekuláris változásokat a sejtekben.

Ha viszont belélegzik vagy lenyelik az uránport akkor a testnedvek és a véráramlat útján eljut különféle sejtekig és ott már közvetlenül besugározza az élő szövet sejtjeit.

Az Öböl szindróma egyértelmű orvosi diagnosztizálása azért volt ellentmondásos mert minden betegnek más szerve károsodott, attól függően (véletlenszerűen) hogy a szervezetbe bejutott uránrészecskék hol halmozódtak fel a szervezetben. A májtól a különféle csontokon át az erekig, bárhol megakadhatott nagyobb mennyiségű por és így mindenféle , látszólag összefüggéstelen tünetegyüttes jött létre.
 
M

molnibalage

Guest
Molni, a probléma, hogy nem csak benyelés útján juthat a szervezetbe, hanem belélegezve a tüdő nyálkahártyáin felszívódva, sérüléseken (elég egy karcolás) a véráramba jutva, vagy még a bőrön át is képes bejutni, főleg nagy melegben, mivel a bőr alatti hajszálerek ilyenkor kitágulnak, megnő az áteresztőképességük. Nem is beszélve a későbbi környezeti ártalmakról.

Ez az alkalmazó oldalán nem jelenik meg, mert ő max. a tömör fémoxiddal találkozik.

Aki meg eltalál ilyen lövedék, az nemigen lélegzi be, mert nem szokás az ilyesmit nagyon túlélni... A felsoroltak közül az utolsókat kivéve nálam mind a lenyelés kategóriába tartoznak. (Lenyelés / belégzés)

Az öböl szindrómánál a bibi az, hogy hány olyan személy van, aki olyan hk-ban ült, amit el is találtak és esetleg levált róla valami, amit belélegeztek..? Ehhez képest nem harkocsizóknál is beszélnek ilyenről. Upsz...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
30 663
113
ijasz azért nem kell túlreagálni a bőrön keresztüli felszívódást, hacsak nem egy friss uránlövedékes találat helyszínén vagy. Uránbányákban is idő kell a mérgezéshez. Persze ha 10 évre rá a találat helyén növényt termesztenek amit megesznek az valószínűleg tartalmazni fog DU-t valamilyen mennyiségben.

A napokban egy olyan hírrel találkoztam, hogy az oroszok már nem használnak DU lövedékeket a harckocsiknál, pont a hátramaradó mérgező anyag miatt. Ehelyett wolframból van a nyílhegy. Most ekkora környezetvédők lettek? Mert nem hiszem, hogy olcsóbb lenne a wolfram a DU-készletük miatt.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 662
113
Molni,

Korábban írtam, hogy a leginkább azok az emberek voltak kitéve, akik az altaluk kilőtt roncsokkal kerültek hosszabb távon kapcsolatba. Pl. a műszaki-mentők, akik eltakarítják az útból. Ezek bizony többnyire amerikai csapatok voltak. A későbbi iraki esetekről nincsenek elérhető feljegyzések, de biztosan voltak áldozatai.
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
Na jol van , akkor , ha valakit erdekel, talaltam egy egesz ertheto "osszefoglalast". A Zrinyirol toltottek fel, viszont azert fentartasokkal kezeljuk , amit irnak, mivel minden adat az US Army-tol van . Raadasul sok a nem vilagos reszlet, hogy milyen tomegu lovedekkel mertek a hatasokat, mikor es milyen kornyezetben, milyen arnyekolokat hasznaltak es stb. Mivel az Abramsban a lovedekeket kulon taroljak , talan ezert sem hasznaljak az oroszok ( vagyis ezert talaltak veselyesnek a legenysegre, mert az oroszok bent a toronyban taroljak a loszert.

http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs/fiatkut/ducikk.htm
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
"Az aktív védelmek valami sörétes cuccok. Szétbasszák a bejövő küldeményt, de a mellettük kolbászoló gyalogot is. Zászlon, meg ilyesmi."

Meg van amikor nem sörétes cuccok. Régen tény nagy volt a szórás de azóta eltelt pár év. A sörétesek szórása szűk és ha ennek ellenére vki az rpg és a tank között áll annak a sörét lesz a legkisebb baja.... Ráadásul erős a gyanum, hogy az átlag mellény ha megfogja a pisztolygolyót, márpedig ez alap akkor a söréttet is jól bírja. Ez nem ERA, hogy elviszi a fél szakaszt...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 662
113
Joker,

Valóban komoly kockázatai vannak, amit igyekeznek nem a nép tudtára hozni. Hogy por és por között mi a különbség, nem tudom, de a hatása generációkon átívelő. Kis dózisban is veszélyes azokra a szervekre ahol gyors a sejtosztódás. - Ezért vannak a nagyon szigorú biztonsági rendszabályok a használatával, tárolásával kapcsolatban.

Amúgy olcsóbb, mint a wolfram-karbid. Ilyen wolfram nyillövedék még nálunk is volt rendszeresítve az MT-12-es pct. ágyúkhoz is (még én is találkoztam vele).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
30 663
113
Talán a T90-es aktív védelméről volt egy videó, ott nem úgy nézett ki, mint amit kivéd egy akármilyen mellény. Inkább olyan volt, mint ami után DNS-vizsgálat kell a beazonosításra.

bartinieffektus
miért lenne veszélyes egy DU lövedék ha egy térben van veled? Nem esik az darabjaira a rázkódástól.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Fade: Az Öböl szindróma létező betegség. A urántartalmú APFDS lövedék széttörésekor keletkező por belégzése okozta, (és a páncélzat uránbetétjeinek törésekor keletkező por is okozza, találat esetén). Ennek az uránnak a sugárzása olyan gyenge hogy bőr halott rétegein vagy ruhán nem tud áthatolni így nem jut el semmilyen élő sejt belsejéig és nem okoz molekuláris változásokat a sejtekben.

Ha viszont belélegzik vagy lenyelik az uránport akkor a testnedvek és a véráramlat útján eljut különféle sejtekig és ott már közvetlenül besugározza az élő szövet sejtjeit.

Az Öböl szindróma egyértelmű orvosi diagnosztizálása azért volt ellentmondásos mert minden betegnek más szerve károsodott, attól függően (véletlenszerűen) hogy a szervezetbe bejutott uránrészecskék hol halmozódtak fel a szervezetben. A májtól a különféle csontokon át az erekig, bárhol megakadhatott nagyobb mennyiségű por és így mindenféle , látszólag összefüggéstelen tünetegyüttes jött létre.


+ az eltitkolt vegyitámadás ellenük. Bekaptak egy vegyigyümis scudot.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Szerb forrásokat kellene ketesnetek. Ott fodult elő polgári személyeken.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
30 663
113
<blockquote rel="voltagemultiplier">Fade: Az Öböl szindróma létező betegség. A urántartalmú APFDS lövedék széttörésekor keletkező por belégzése okozta, (és a páncélzat uránbetétjeinek törésekor keletkező por is okozza, találat esetén). Ennek az uránnak a sugárzása olyan gyenge hogy bőr halott rétegein vagy ruhán nem tud áthatolni így nem jut el semmilyen élő sejt belsejéig és nem okoz molekuláris változásokat a sejtekben.

Ha viszont belélegzik vagy lenyelik az uránport akkor a testnedvek és a véráramlat útján eljut különféle sejtekig és ott már közvetlenül besugározza az élő szövet sejtjeit.

Az Öböl szindróma egyértelmű orvosi diagnosztizálása azért volt ellentmondásos mert minden betegnek más szerve károsodott, attól függően (véletlenszerűen) hogy a szervezetbe bejutott uránrészecskék hol halmozódtak fel a szervezetben. A májtól a különféle csontokon át az erekig, bárhol megakadhatott nagyobb mennyiségű por és így mindenféle , látszólag összefüggéstelen tünetegyüttes jött létre.


+ az eltitkolt vegyitámadás ellenük. Bekaptak egy vegyigyümis scudot.</blockquote>
ki lőtte? mikor? kikre? miért? mért nem lőtt mással? előzménye? veszteségek akkor és később? forrás?
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
bartinieffektus
miért lenne veszélyes egy DU lövedék ha egy térben van veled? Nem esik az darabjaira a rázkódástól.

En is csak most olvastam azon a linken megtalalod, hogy miert. Az szerint az Abramsban a vezeto helyen ullo , a megengedett hatarerteknel nagyobb dozist kap ( csak nem emliti , hogy az amerikai vagy a magyar egeszsegugyi hatarertek serint).
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Joker: "Talán a T90-es aktív védelméről volt egy videó, ott nem úgy nézett ki, mint amit kivéd egy akármilyen mellény."

Hát akkor oroszoknál ez ilyen. Evvel szemben AMAP...nál nincs sörét, Trophynál meg nagyon szűk a sáv akit elkap azt nem a sörét fogja zavarni hanem az RPG.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 282
79 004
113
joker

A modern mellények nulláról megfogják a páncéltörő géppuskalőszert(akár többet is)szóval nem a repeszek fogják átütni az persze más kérdés,hogy ahol nincs mellény ott nincs mellény...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
" Az Öböl szindróma létező betegség."

Hol mondtam, hogy nem? Mutass rá.

Tessék kivágom a részletet hátha: "az öböl szindrómának tudtommal az M1hez ehez semmi köze, azóta is vadul mennek M1el oszt semmi"
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
30 663
113
Fade

Hát ez nagyobbat robbant, mint az RPG, ami 2-3 méterre lehetett tőle amikor kiiktatták.