M1 Abrams (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Lfx , sima megvesztegetési pénz a orosz költségvetésből
THM_0011773259.jpg
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
bartinieffektus

"Nem a repesz a legnagyobb problema, hanem a por , mivel becsapodas utan lenyegeben szetveti az urant a robbanas..."

Úgy tudom, hogy a DU lövedék gyújtóhatását is az adja, hogy amint porítódik becsapódáskor, akkor tulajdonképen elég (pirofóros hatás) és urándioxid keletkezik. Ami meg aztán légzéssel simán bejut a szervezetbe és az urán is toxikus, mint sok más nehézfém. Szóval nem csak a sugárzás miatt (mostanában derült ki, hogy a bizmut sem stabil, hanem radioaktív, csak nagyon hosszú a felezési ideje), hanem pusztán a toxicitása miatt is veszélyes.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
wolfram ha a "DU" dúsított urán akar lenni, akkor szólok hogy az abból készült fegyverek másként működnek :D szegényített uránból vannak ezek a lövedékek és az utóhatásukat inkább a (nehézfém)mérgezés adja, mint a sugárzás.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
joker

Depleted uranium. És én is azt mondtam, hogy legalább annyira jelentős a "nehézfémmérgezési" hatás, mint a sugárzás ezen fegyverek esetén.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
depleted uranium, ok :) A sugárzás elhanyagolható szerintem, viszonylag alacsony a sugárterhelése még az uránbányászoknak is, persze a bányászat és a nehézfémmel érintkezés megteszi a hatását. A szegényített urán meg mégkevésbé sugároz, mert a természetes előfordulásánál is kevesebb U235-t tartalmaz, jóval kevesebbet. A tankok személyzete is sugárfertőzött lenne azoknál, aminél szegényített uránból van a páncélzat. Sőt, inkább sugárzás elnyelő, egyes reaktorokban használják sugárzás-szigetelésre ólom helyett.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
joker

Kevésbé, az igaz, de azt vedd figyelembe, hogy belélegzésről van szó. Most nincs agyam tanulmányokat keresni, de hosszabbtávon semmiképp nem egészséges az U238 radiológiai szempontból sem.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Pécsen uránbányászoknál spec az uránt bőven tartalmazó por belégzése volt a fő probléma, akik legalább 10évet töltöttek lent ott az országos átlagnál 4* nagyobb az esély tüdőrákra. Persze ebben az is benne van, hogy a munkás (cigi) bányásznak ~ingyen volt.
anno bementem egy előadásra. :)

az öböl szindrómának tudtommal az M1hez ehez semmi köze, azóta is vadul mennek M1el oszt semmi, csak hát a hoax, meg a harp, meg a chemtrail... :)
 
M

molnibalage

Guest
A ruszkik 62 tankot veszitettek Groznijban, pedig az tovabb tartott , mint par nap ;)

Csak Groznijban nem Koronettel lövöldöztek...

Ezen felül nemigen volt ott az emberi jogok összes bajnoka, akik miatt nézni kellett volna, hogy ki mire lő...

2006-ban majdnem minden elbasztak, amit lehetett. Ehhez képest egész tűrhető lett a veszteség, nem mészárszék volt. Ettől függetlenül ez már nem az az IDF, ami 1967/73-ban hozta azt, amit....
 
M

molnibalage

Guest
A szegényített urános téma nem igaz, hogy még mindig előjön. A szegényített uránnak fordított valami az a dúsítás után visszamardt erőművekben nem hasznosítható izotópra vonatkozik, az U-235-re. Tudjátok, aminek a felezési ideje 4,5 milliárd év. Aktivitása a béka segge alatt van.

Számtalan más területen használnak DU-t, de érdekes módon mindenki csak egynél talál hatást. A DU-t, ha nem nyeled le, akkor semmi bajod nem lesz tőle.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Molni majdnem jó amit írtál (vagy csak nagyon furcsán fogalmazol). Az U-238 felezési ideje 4,5 milliárd év, és az az aminek nincs különösebb radioaktív hatása, míg atomfegyverben (és fűtőelemekben) az U-235 százalékos arányát nézik és az adja meg a dúsítás mértékét is.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
"Ha van aktív védelem, akkor nincs gyalogság. Vagy-vagy."
Régen ez félig igaz is lehetett. De most mért?

Groznij meg sok mészárlás volt. Bombázása Drezádéhoz mérhető, tüzérségtől meg messze többe kapott mint pl Szarajevo. Az orosz polgári veszteségek nagyját ezen támadások okozták... Aztán mészároltak a csecsenek, egyszerűen nem müködött a prágia... taktika.
Az aktív védelmek valami sörétes cuccok. Szétbasszák a bejövő küldeményt, de a mellettük kolbászoló gyalogot is. Zászlon, meg ilyesmi.
A csehek taktikája a legjobb. Bárki vonul be, megéljenzik. Prágát nem is szokták lerombolni.
 
M

molnibalage

Guest
Csak sikerült gépelés közben felcserélni. A 235 szám gépelése is ötödjére sikerült csak. :)

Lényeg a lényeg, még akkor sem lenne semmi bajod, hogy a DU-t elkezdenéd nyalogatni, ha nincs rajta por állapotú lenyelhető anyag. Kb. akkor marhaság, hogy bajod lesz tőle, mintha azt mondanád hogy egy acél széken ülve nehézfém mérgezést kapsz.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Bartinieffektusnak van igaza az urán témában:

"Nem a repesz a legnagyobb problema, hanem a por , mivel becsapodas utan lenyegeben szetveti az urant a robbanas..."

Valóban én irtam rosszul, nem a sugárzás - mival az gyenge, hanem mint nehézfém.

"Az urán mérgező nehézfém, ami elsősorban a csontozatban dúsul fel és különböző betegségeket okozhat, kezdve a vesék, a tüdő, és a máj működési zavaraitól, folytatva a rákig és az öröklési anyag megváltoztatásáig." (idézet:wikipedia - amúgy bármilyen ezirányú tankönyv)

Molni, a probléma, hogy nem csak benyelés útján juthat a szervezetbe, hanem belélegezve a tüdő nyálkahártyáin felszívódva, sérüléseken (elég egy karcolás) a véráramba jutva, vagy még a bőrön át is képes bejutni, főleg nagy melegben, mivel a bőr alatti hajszálerek ilyenkor kitágulnak, megnő az áteresztőképességük. Nem is beszélve a későbbi környezeti ártalmakról.

Véleményem szerint inkább ezeket kellene betiltani mint a srapnelt.
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
A szegényített urános téma nem igaz, hogy még mindig előjön. A szegényített uránnak fordított valami az a dúsítás után visszamardt erőművekben nem hasznosítható izotópra vonatkozik, az U-235-re. Tudjátok, aminek a felezési ideje 4,5 milliárd év. Aktivitása a béka segge alatt van.

Számtalan más területen használnak DU-t, de érdekes módon mindenki csak egynél talál hatást. A DU-t, ha nem nyeled le, akkor semmi bajod nem lesz tőle.

Nem ! Nem ez a "szegenyitett" uran . Az a 238-as izotop es a 235-os izotop szazalekban kifejezett aranyszama... vagyis az uran diffuzasaval, a 235-os ( amit a reaktor hasznal ) kevesebb, mint 0,21 % -ban van jelen, a tobbi izotoppal ellentetben, akkor szoktak "szeginyitett" uranrol beszelni.

Magaban a fem nem olyan veszelyes, De minden talaltanl keletkezik uranoxidos aeroszol a levegoben.
 
2013. december 7.
934
4
18
Fade: Az Öböl szindróma létező betegség. A urántartalmú APFDS lövedék széttörésekor keletkező por belégzése okozta, (és a páncélzat uránbetétjeinek törésekor keletkező por is okozza, találat esetén). Ennek az uránnak a sugárzása olyan gyenge hogy bőr halott rétegein vagy ruhán nem tud áthatolni így nem jut el semmilyen élő sejt belsejéig és nem okoz molekuláris változásokat a sejtekben.

Ha viszont belélegzik vagy lenyelik az uránport akkor a testnedvek és a véráramlat útján eljut különféle sejtekig és ott már közvetlenül besugározza az élő szövet sejtjeit.

Az Öböl szindróma egyértelmű orvosi diagnosztizálása azért volt ellentmondásos mert minden betegnek más szerve károsodott, attól függően (véletlenszerűen) hogy a szervezetbe bejutott uránrészecskék hol halmozódtak fel a szervezetben. A májtól a különféle csontokon át az erekig, bárhol megakadhatott nagyobb mennyiségű por és így mindenféle , látszólag összefüggéstelen tünetegyüttes jött létre.
 
M

molnibalage

Guest
Molni, a probléma, hogy nem csak benyelés útján juthat a szervezetbe, hanem belélegezve a tüdő nyálkahártyáin felszívódva, sérüléseken (elég egy karcolás) a véráramba jutva, vagy még a bőrön át is képes bejutni, főleg nagy melegben, mivel a bőr alatti hajszálerek ilyenkor kitágulnak, megnő az áteresztőképességük. Nem is beszélve a későbbi környezeti ártalmakról.

Ez az alkalmazó oldalán nem jelenik meg, mert ő max. a tömör fémoxiddal találkozik.

Aki meg eltalál ilyen lövedék, az nemigen lélegzi be, mert nem szokás az ilyesmit nagyon túlélni... A felsoroltak közül az utolsókat kivéve nálam mind a lenyelés kategóriába tartoznak. (Lenyelés / belégzés)

Az öböl szindrómánál a bibi az, hogy hány olyan személy van, aki olyan hk-ban ült, amit el is találtak és esetleg levált róla valami, amit belélegeztek..? Ehhez képest nem harkocsizóknál is beszélnek ilyenről. Upsz...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
ijasz azért nem kell túlreagálni a bőrön keresztüli felszívódást, hacsak nem egy friss uránlövedékes találat helyszínén vagy. Uránbányákban is idő kell a mérgezéshez. Persze ha 10 évre rá a találat helyén növényt termesztenek amit megesznek az valószínűleg tartalmazni fog DU-t valamilyen mennyiségben.

A napokban egy olyan hírrel találkoztam, hogy az oroszok már nem használnak DU lövedékeket a harckocsiknál, pont a hátramaradó mérgező anyag miatt. Ehelyett wolframból van a nyílhegy. Most ekkora környezetvédők lettek? Mert nem hiszem, hogy olcsóbb lenne a wolfram a DU-készletük miatt.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Molni,

Korábban írtam, hogy a leginkább azok az emberek voltak kitéve, akik az altaluk kilőtt roncsokkal kerültek hosszabb távon kapcsolatba. Pl. a műszaki-mentők, akik eltakarítják az útból. Ezek bizony többnyire amerikai csapatok voltak. A későbbi iraki esetekről nincsenek elérhető feljegyzések, de biztosan voltak áldozatai.
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
Na jol van , akkor , ha valakit erdekel, talaltam egy egesz ertheto "osszefoglalast". A Zrinyirol toltottek fel, viszont azert fentartasokkal kezeljuk , amit irnak, mivel minden adat az US Army-tol van . Raadasul sok a nem vilagos reszlet, hogy milyen tomegu lovedekkel mertek a hatasokat, mikor es milyen kornyezetben, milyen arnyekolokat hasznaltak es stb. Mivel az Abramsban a lovedekeket kulon taroljak , talan ezert sem hasznaljak az oroszok ( vagyis ezert talaltak veselyesnek a legenysegre, mert az oroszok bent a toronyban taroljak a loszert.

http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs/fiatkut/ducikk.htm