Cifu
Amit a NERA-ról írtál az nem mond ellent annak amit én írtam. Olvass vissza, én is 90% -al számoltam a HEAT ellen.
Az IBD-s anyag annyiban becsapós, hogy nagyon lapos szögben lőttek a NERA-ra. Ezért volt elég 2 NERA réteg. Acél páncélnál is számít a becsapódási szög, de az alapján amit olvastam NERA/ERA esetén ez sokkal mérvadóbb.
Ha egy 90 fokos NERA lapra 0 fokos szögben rálősz , akkor lényegében nem fog elműködni....
Ha ugyan ezt a lapot elfordítod 45 fokban akkor már egész jól kezd működni.
10-15 fokos szögnél meg lényegében az 1 szál lappon se tud áthatolni semmi ami HEAT.
Ha megnézed amit belinkeltem (M1 vagy T-72) ott a lapok 30-45 fok között vannak bedöntve. Ugyanis laposabb szögben nem lenne elég légrés, vagy hézagok lennének a páncélon. Ezért mondtam azt, hogy a tapasztalatok alapján 5 db NERA lap szinte biztosan ki add 90%-nyi védelmet. És ha megnézed a képeket akkor ott is 4-5 db NERA lapon menne át egy HEAT sugár mire a főpáncélhoz ér. Többre meg nincs szükség, mert nem növelné a védelmet észrevehetően, csak zabálná a helyet meg a tömeget növelné.
Én a NERA-k fejlődésében annyit látok csak, hogy PET-től eljutottunk a gumiig, aztán a jobb gumiig, aztán most valami szintetikus polimerig, ami mind a nagyobb reakció erő fele vezet. De a speckó gumikhoz képest én nem látok hatalmas fejlődést.
Az ERA esetén legalább vannak jó ötletek
Linkelted, hogy mit tett a NERA valami köpeny nélküli nyíllövedékkel. Én is linkelek egyet, hogy mit tesz az ERA.
NERA:
Vs. Kontakt-5:
"A Super Blazer amennyire én tudom, csak a nem köppenyes APFSDS ellen hatásos - egyszerűen túl kicsi a nyíróereje, hogy komolyabb erőt fejtsen ki a lövedékre. Ez az, ahol egy integált NERA egyértelműen előnyben van. "
Szóval az egy réteg nem túl modern ERA hátrányban van vagy 5 réteg NERA-val szemben, úgy hogy a NERA vagy 10-szer több acélt tartalmaz, mint az ERA, súlyban is sokszorosa...
Kicsit is komolyabb ERA esetén lásd. a fenti képet.
A gyakorlatban is működik a dolog, 3BM22 találat, mind a kettő:
A használt nyíl nem túl modern, de azért 440 mm RHA-n átmegy. Már ha nem találkozik egy komolyabb ERA-val
A lövedékek köpenyéhez vissza térve én nem emlékszem keményfém köpenyes lőszerre. Mi értelme is lenne annak?
Pont az a lényeg, (tudtommal), hogy a rideg és kemény belső magot egy rugalmasabb de erős anyag megvédje a töréstől. Elsősorban a wolframkarbid hajlamos a törésre a DU-nikkel ötvözetek kevésbé.
Pár kép:
Köpeny nélküli DU-k:
A német lőszerek wolframosak , van is rajtuk acél köpeny:
Azt meg, hogy ki milyen páncélt kapott az M1-hez?
Egyiptom Izrael miatt biztos szart, és nem is válogathatnak, mert az USA fizeti ki a tankjaikat.
A Szaudiak és az Ausztrálok biztos jobbat, de nem jobbat, mint az amcsik. Ugyanis nekik sem jár a DU.
E mellet ezek a fegyver vásárlások is politikai jellegűek, ős USA szövetségesek.