1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

M1 Abrams

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. hiryu

  hiryu New Member

  Lfx , sima megvesztegetési pénz a orosz költségvetésből[​IMG]
   
 2. hiryu

  hiryu New Member

  Balra: Groznij, a legjobban dotált város

  Jobbra: Murmanszk a "donor"....
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  bartinieffektus

  "Nem a repesz a legnagyobb problema, hanem a por , mivel becsapodas utan lenyegeben szetveti az urant a robbanas..."

  Úgy tudom, hogy a DU lövedék gyújtóhatását is az adja, hogy amint porítódik becsapódáskor, akkor tulajdonképen elég (pirofóros hatás) és urándioxid keletkezik. Ami meg aztán légzéssel simán bejut a szervezetbe és az urán is toxikus, mint sok más nehézfém. Szóval nem csak a sugárzás miatt (mostanában derült ki, hogy a bizmut sem stabil, hanem radioaktív, csak nagyon hosszú a felezési ideje), hanem pusztán a toxicitása miatt is veszélyes.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  wolfram ha a "DU" dúsított urán akar lenni, akkor szólok hogy az abból készült fegyverek másként működnek :D szegényített uránból vannak ezek a lövedékek és az utóhatásukat inkább a (nehézfém)mérgezés adja, mint a sugárzás.
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  joker

  Depleted uranium. És én is azt mondtam, hogy legalább annyira jelentős a "nehézfémmérgezési" hatás, mint a sugárzás ezen fegyverek esetén.
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  depleted uranium, ok :) A sugárzás elhanyagolható szerintem, viszonylag alacsony a sugárterhelése még az uránbányászoknak is, persze a bányászat és a nehézfémmel érintkezés megteszi a hatását. A szegényített urán meg mégkevésbé sugároz, mert a természetes előfordulásánál is kevesebb U235-t tartalmaz, jóval kevesebbet. A tankok személyzete is sugárfertőzött lenne azoknál, aminél szegényített uránból van a páncélzat. Sőt, inkább sugárzás elnyelő, egyes reaktorokban használják sugárzás-szigetelésre ólom helyett.
   
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  joker

  Kevésbé, az igaz, de azt vedd figyelembe, hogy belélegzésről van szó. Most nincs agyam tanulmányokat keresni, de hosszabbtávon semmiképp nem egészséges az U238 radiológiai szempontból sem.
   
 8. Fade

  Fade Well-Known Member

  Pécsen uránbányászoknál spec az uránt bőven tartalmazó por belégzése volt a fő probléma, akik legalább 10évet töltöttek lent ott az országos átlagnál 4* nagyobb az esély tüdőrákra. Persze ebben az is benne van, hogy a munkás (cigi) bányásznak ~ingyen volt.
  anno bementem egy előadásra. :)

  az öböl szindrómának tudtommal az M1hez ehez semmi köze, azóta is vadul mennek M1el oszt semmi, csak hát a hoax, meg a harp, meg a chemtrail... :)
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak Groznijban nem Koronettel lövöldöztek...

  Ezen felül nemigen volt ott az emberi jogok összes bajnoka, akik miatt nézni kellett volna, hogy ki mire lő...

  2006-ban majdnem minden elbasztak, amit lehetett. Ehhez képest egész tűrhető lett a veszteség, nem mészárszék volt. Ettől függetlenül ez már nem az az IDF, ami 1967/73-ban hozta azt, amit....
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A szegényített urános téma nem igaz, hogy még mindig előjön. A szegényített uránnak fordított valami az a dúsítás után visszamardt erőművekben nem hasznosítható izotópra vonatkozik, az U-235-re. Tudjátok, aminek a felezési ideje 4,5 milliárd év. Aktivitása a béka segge alatt van.

  Számtalan más területen használnak DU-t, de érdekes módon mindenki csak egynél talál hatást. A DU-t, ha nem nyeled le, akkor semmi bajod nem lesz tőle.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Molni majdnem jó amit írtál (vagy csak nagyon furcsán fogalmazol). Az U-238 felezési ideje 4,5 milliárd év, és az az aminek nincs különösebb radioaktív hatása, míg atomfegyverben (és fűtőelemekben) az U-235 százalékos arányát nézik és az adja meg a dúsítás mértékét is.
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az aktív védelmek valami sörétes cuccok. Szétbasszák a bejövő küldeményt, de a mellettük kolbászoló gyalogot is. Zászlon, meg ilyesmi.
  A csehek taktikája a legjobb. Bárki vonul be, megéljenzik. Prágát nem is szokták lerombolni.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak sikerült gépelés közben felcserélni. A 235 szám gépelése is ötödjére sikerült csak. :)

  Lényeg a lényeg, még akkor sem lenne semmi bajod, hogy a DU-t elkezdenéd nyalogatni, ha nincs rajta por állapotú lenyelhető anyag. Kb. akkor marhaság, hogy bajod lesz tőle, mintha azt mondanád hogy egy acél széken ülve nehézfém mérgezést kapsz.
   
 14. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Bartinieffektusnak van igaza az urán témában:

  "Nem a repesz a legnagyobb problema, hanem a por , mivel becsapodas utan lenyegeben szetveti az urant a robbanas..."

  Valóban én irtam rosszul, nem a sugárzás - mival az gyenge, hanem mint nehézfém.

  "Az urán mérgező nehézfém, ami elsősorban a csontozatban dúsul fel és különböző betegségeket okozhat, kezdve a vesék, a tüdő, és a máj működési zavaraitól, folytatva a rákig és az öröklési anyag megváltoztatásáig." (idézet:wikipedia - amúgy bármilyen ezirányú tankönyv)

  Molni, a probléma, hogy nem csak benyelés útján juthat a szervezetbe, hanem belélegezve a tüdő nyálkahártyáin felszívódva, sérüléseken (elég egy karcolás) a véráramba jutva, vagy még a bőrön át is képes bejutni, főleg nagy melegben, mivel a bőr alatti hajszálerek ilyenkor kitágulnak, megnő az áteresztőképességük. Nem is beszélve a későbbi környezeti ártalmakról.

  Véleményem szerint inkább ezeket kellene betiltani mint a srapnelt.
   
 15. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Nem ! Nem ez a "szegenyitett" uran . Az a 238-as izotop es a 235-os izotop szazalekban kifejezett aranyszama... vagyis az uran diffuzasaval, a 235-os ( amit a reaktor hasznal ) kevesebb, mint 0,21 % -ban van jelen, a tobbi izotoppal ellentetben, akkor szoktak "szeginyitett" uranrol beszelni.

  Magaban a fem nem olyan veszelyes, De minden talaltanl keletkezik uranoxidos aeroszol a levegoben.
   
 16. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Fade: Az Öböl szindróma létező betegség. A urántartalmú APFDS lövedék széttörésekor keletkező por belégzése okozta, (és a páncélzat uránbetétjeinek törésekor keletkező por is okozza, találat esetén). Ennek az uránnak a sugárzása olyan gyenge hogy bőr halott rétegein vagy ruhán nem tud áthatolni így nem jut el semmilyen élő sejt belsejéig és nem okoz molekuláris változásokat a sejtekben.

  Ha viszont belélegzik vagy lenyelik az uránport akkor a testnedvek és a véráramlat útján eljut különféle sejtekig és ott már közvetlenül besugározza az élő szövet sejtjeit.

  Az Öböl szindróma egyértelmű orvosi diagnosztizálása azért volt ellentmondásos mert minden betegnek más szerve károsodott, attól függően (véletlenszerűen) hogy a szervezetbe bejutott uránrészecskék hol halmozódtak fel a szervezetben. A májtól a különféle csontokon át az erekig, bárhol megakadhatott nagyobb mennyiségű por és így mindenféle , látszólag összefüggéstelen tünetegyüttes jött létre.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez az alkalmazó oldalán nem jelenik meg, mert ő max. a tömör fémoxiddal találkozik.

  Aki meg eltalál ilyen lövedék, az nemigen lélegzi be, mert nem szokás az ilyesmit nagyon túlélni... A felsoroltak közül az utolsókat kivéve nálam mind a lenyelés kategóriába tartoznak. (Lenyelés / belégzés)

  Az öböl szindrómánál a bibi az, hogy hány olyan személy van, aki olyan hk-ban ült, amit el is találtak és esetleg levált róla valami, amit belélegeztek..? Ehhez képest nem harkocsizóknál is beszélnek ilyenről. Upsz...
   
 18. joker

  joker Well-Known Member

  ijasz azért nem kell túlreagálni a bőrön keresztüli felszívódást, hacsak nem egy friss uránlövedékes találat helyszínén vagy. Uránbányákban is idő kell a mérgezéshez. Persze ha 10 évre rá a találat helyén növényt termesztenek amit megesznek az valószínűleg tartalmazni fog DU-t valamilyen mennyiségben.

  A napokban egy olyan hírrel találkoztam, hogy az oroszok már nem használnak DU lövedékeket a harckocsiknál, pont a hátramaradó mérgező anyag miatt. Ehelyett wolframból van a nyílhegy. Most ekkora környezetvédők lettek? Mert nem hiszem, hogy olcsóbb lenne a wolfram a DU-készletük miatt.
   
 19. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Molni,

  Korábban írtam, hogy a leginkább azok az emberek voltak kitéve, akik az altaluk kilőtt roncsokkal kerültek hosszabb távon kapcsolatba. Pl. a műszaki-mentők, akik eltakarítják az útból. Ezek bizony többnyire amerikai csapatok voltak. A későbbi iraki esetekről nincsenek elérhető feljegyzések, de biztosan voltak áldozatai.
   
 20. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Na jol van , akkor , ha valakit erdekel, talaltam egy egesz ertheto "osszefoglalast". A Zrinyirol toltottek fel, viszont azert fentartasokkal kezeljuk , amit irnak, mivel minden adat az US Army-tol van . Raadasul sok a nem vilagos reszlet, hogy milyen tomegu lovedekkel mertek a hatasokat, mikor es milyen kornyezetben, milyen arnyekolokat hasznaltak es stb. Mivel az Abramsban a lovedekeket kulon taroljak , talan ezert sem hasznaljak az oroszok ( vagyis ezert talaltak veselyesnek a legenysegre, mert az oroszok bent a toronyban taroljak a loszert.

  http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs/fiatkut/ducikk.htm
   

Ezen oldal megosztása