Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mennyit kerestem ezt a képetTalán ide illik. 11 ---> 6 fő
van annyi múzeumuk hogy kitudjanak állítani 60 Bradleyt ?? merthogy használni nincs pénzük az is tutiMost olvastam valahol hogy a horvátoknak elvileg?? 60 db Bradley re fájna a foguk.
Na majd este jobban utánnanézek.
Honnan tudod hogy nincs penzük használni?van annyi múzeumuk hogy kitudjanak állítani 60 Bradleyt ?? merthogy használni nincs pénzük az is tuti
Hát nem sok van.Honnan tudod hogy nincs penzük használni?
kisebb dolgokra se jut pénz , nemhogy 60 bradleyre , lehet arra megvan hogy megvegyék , de hogy használják és üzemben tartsák őket nincs , kb olyan agymenés mint az F16-os projectükHonnan tudod hogy nincs penzük használni?
Bevallom őszintén, arról nem is hallottam. Csak a lánctalpas Strykerről.
Én csak az eredeti koncepciót nem értem.M2A5 Bradley program, a célja az lett volna, hogy a Bradley alapjain, de azt alaposan felturbózva kvázi egy új lövészpáncélost kapjon a sereg, relatíve olcsón.
A 2017 végi koncepció ez volt:
Az "or" helyett viszont a sereg "and"-et akart, tehát legyen egy nagyobb méretű, de továbbra is 6 futógörgős alváz, ami a tömeget viszont 40 tonna fölé növelné (csak az alváz ~39,7 tonna, ami ugye esélyesen önmagában 40 tonna feletti lesz, plusz a torony). A megnagyobbított alvázat főleg egy új sebességváltó (de a régi motor megtartása mellett?), a 2x-5x nagyobb védelmi szint és egy plusz szállított katona (vagyis 7 helyett 8 gyalogost vihet) használnák. A torony terén a 25mm-es Bushmastert lecserélték volna egy 30mm-es Bushmaster II-re, egy hálózati alapú rendszert képzeltek el és új kezelőszerveket.
2018 elején az volt a történet, hogy ez így meg is valósul, és 2026-ra elkészül és átadásra kerül az első széria Bradley M2A5. A programot a PEO (Program Executive Office) vezette (volna), amely az M113 leváltását célzó AMFV és egy új könnyű, légi szállíthatóságú harckocsi (az M551 Sheridan utódja, a korábban megszüntetett M8 AGS eszmei utódja), az MFS programot is vezeti.
Csakhogy 2017-ben egy új irodát hoztak össze, az AFC (Army Future Command), ez egy cirka 500, főleg civil alkalmazottakból álló iroda, amelyet egy 4 csillagos tábornok vezet (viszonyításképpen a PEO-t egy egy csillagos tábornok vezeti, és nem egy szigorúan összefogott iroda, hanem különálló, sokszor civil vezetésű, specializált célú irodákat takar, amit lazán fog össze a PEO vezetése). Az AFC feladata az lenne a célok szerint, hogy egy tető alá hozzák össze a jövőbeni beszerzéseket, és nem csak gyorsaságot, de szakmai kutatásokkal alátámasztott tenderezést szeretne, ami egy köztes megoldás lenne a PEO féle "gyors", általában polcról leemelhető technológiákat beszerző irodák és a hagyományos, de lassú és körülményes tendereztetési beszerzések között. Az AFC első nagy programja az OMFV, vagyis az Optionally Manned Fighting Vehicle, amelynél az elvárás az, hogy ideális esetben 2+6 (vagy több szállított) fős személyzet mellett a jármű adott esetben személyzet nélküli harcjárműként is bevethető legyen, és ugyanakkor jó védelemmel bírjon, legyen fejlesztési tartalék és két darabot el tudjon vinni egy C-17A. A program eredetileg 2032-re hozott volna gyümölcsöt, de 2018 elején úgy döntöttek, hogy márpedig az M2A5 Bradley és az OMFV eléggé azonos célra készül, márpedig miért finanszírozzanak két hasonló programot nagyjából párhuzamosan (megj.: nem hivatalosan a BAe konkurensei, a GDLS lobbyzott azért, hogy a fixen a BAe-re szabott M2A5 program helyett ők is kapjanak esélyt). Ennek az eredménye az lett, hogy a M2A5 kuka, OMFV jobbról előz, és immár a cél az, hogy 2026-ra lehetőség legyen a szériapéldányok leszállítására.
A három eredeti pályázó a BAe CV90 Mk.V, a GDLS Griffin III. és a Raytheon / Rheinmetall Lynx. Aztán a BAe 2019 június 10.-én közölte, hogy az OMFV kívánságlistája nekik túlzottan is a konkurensekre szabott , így visszavonta az indulást.
Hát ez faszányosan agyon van bonyolítva. Mennyivel egyszerűbb lett volna ragaszkodni az eredeti koncepcióhoz, hogy elférjen mindenki a járműbe.Így néz ki jelenleg egy M2 Bradley szakasz, 4db M2A3(A4) lövészpáncélos esetén:
A három gyalogos raj (2x4 fős Fire Team plusz a rajpk.) a négy járműben van "szétszórva", de a létszámproblémák miatt a parancsnoki jármű (BFV-2) egy plusz irányzót visz magával, aki irányzóvá lép elő, ha a járműpk. hadnagy (aki egyben szakaszpk.) elhagyja a járművet, az addigi irányzó pedig járműpk. lesz. A BFV-3 esetén (amelynek a járműpk.-ra a szakasz őrmestere) nincs tartalék irányzó, vagyis ebben a járműben az irányzó egyedül marad a toronyban, ha az őrmester csatlakozik a hadnagyához.
A jobb oldali 'Attachment' három "hontalanja" egy felderítő, egy rádiós és egy szanitéc. Ők eredetileg a Szakasz HQ-ba tartoznak, és a hadnagy mellett lenne a helyük. Csak éppen nincs hely a négy Bradley járműben számukra, ha a szakasz teljes létszámra van feltöltve. Ez esetben a századparancsnoksággal együtt mozog eme három "hontalan"...
Kifejtve nem láttam sehol, de számomra logikusnak tűnik, hogy a 3+8 fős nagyobb teknőjű Bradley M2A5 esetében eme három "hontalan" végre egy járműbe kerülhet a szakasz többi tagjával együtt, illetve a BFV-3, vagyis a szakasz őrmestere is kaphat "váltás" irányzót...
Így néz ki jelenleg egy M2 Bradley szakasz, 4db M2A3(A4) lövészpáncélos esetén:
A három gyalogos raj (2x4 fős Fire Team plusz a rajpk.) a négy járműben van "szétszórva", de a létszámproblémák miatt a parancsnoki jármű (BFV-2) egy plusz irányzót visz magával, aki irányzóvá lép elő, ha a járműpk. hadnagy (aki egyben szakaszpk.) elhagyja a járművet, az addigi irányzó pedig járműpk. lesz. A BFV-3 esetén (amelynek a járműpk.-ra a szakasz őrmestere) nincs tartalék irányzó, vagyis ebben a járműben az irányzó egyedül marad a toronyban, ha az őrmester csatlakozik a hadnagyához.
A jobb oldali 'Attachment' három "hontalanja" egy felderítő, egy rádiós és egy szanitéc. Ők eredetileg a Szakasz HQ-ba tartoznak, és a hadnagy mellett lenne a helyük. Csak éppen nincs hely a négy Bradley járműben számukra, ha a szakasz teljes létszámra van feltöltve. Ez esetben a századparancsnoksággal együtt mozog eme három "hontalan"...
Kifejtve nem láttam sehol, de számomra logikusnak tűnik, hogy a 3+8 fős nagyobb teknőjű Bradley M2A5 esetében eme három "hontalan" végre egy járműbe kerülhet a szakasz többi tagjával együtt, illetve a BFV-3, vagyis a szakasz őrmestere is kaphat "váltás" irányzót...
Hát ez faszányosan agyon van bonyolítva. Mennyivel egyszerűbb lett volna ragaszkodni az eredeti koncepcióhoz, hogy elférjen mindenki a járműbe.
Valahol egészen vicces, hogy egy lassan 50+ éve indult program félrement végeredményét akarják még mindig foltozgatni, jó drágán...
Ezt de szépen írtad!Itt siklott végleg félre az eredeti koncepció...
Ezt de szépen írtad!
Hja és ehhez még vedd hozzá hogy a Marines alap rajfelépítése meg 13 fős (1 rpk + 3x4fős Fire Team). Mondjuk ők könnyűgyalogságnak számítanak a könyv szerint.
És az a komoly hogy az összes közül talán még az övék a leghasználhatóbb. Mondjuk náluk szerintem erősen bele van tervezve a komoly veszteségfaktor is.
Az a vicces ebben a Fire Team -ezésben, hogy elképesztően rugalmatlanná teszi a rendszert. Különösen olyan járművek esetén, mint a Breadly. Ezzel a szétkapjuk a rajt/fire teamet 2 járműre dologban lehetnek érdekes szituk:
Mondjuk harchoz kiszállnak a járműből, ami később lerobban/kilövik, miegymás. Az ott maradt katonákból pedig legalább 2 másik Fire Teamhez fog tartozni. Értem én, hogy megoldják, de akkor is. Arról nem is beszélve, hogy a Fire Team kicsi és túl sokféle dolog van benne. Mintha a veszteséget nem számolták volna bele.
Ha a TL-G-AR-R négyesből 1 ember kiesik, az nem csak létszám problémát okozhat, hanem képességcsökkenést is.
Na mindegy. Ha ők ezt szeretik, megoldják. Hajrá!
Szerk:
Azt el is felejtettem, hogy a combat medic meg hivatalosan állománytábla (vagy mi a töknek hívják náluk) szerint nem is tartozik a szakaszhoz. Talán a felderítő sem... Mindkettő a törzshöz tartozik, és még sincs helyük....
Hja és ehhez még vedd hozzá hogy a Marines alap rajfelépítése meg 13 fős (1 rpk + 3x4fős Fire Team). Mondjuk ők könnyűgyalogságnak számítanak a könyv szerint.
És az a komoly hogy az összes közül talán még az övék a leghasználhatóbb. Mondjuk náluk szerintem erősen bele van tervezve a komoly veszteségfaktor is.
Mondjuk harchoz kiszállnak a járműből, ami később lerobban/kilövik, miegymás. Az ott maradt katonákból pedig legalább 2 másik Fire Teamhez fog tartozni. Értem én, hogy megoldják, de akkor is. Arról nem is beszélve, hogy a Fire Team kicsi és túl sokféle dolog van benne. Mintha a veszteséget nem számolták volna bele.
Azt el is felejtettem, hogy a combat medic meg hivatalosan állománytábla (vagy mi a töknek hívják náluk) szerint nem is tartozik a szakaszhoz. Talán a felderítő sem... Mindkettő a törzshöz tartozik, és még sincs helyük....