1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Itt ül velem szemben a főnököm és röhög. Az Alföldön volt T-54-es vezető sorkatonaként a 80-as években, soha nem találtak célba (valami űrméret alatti cuccal kellett lőniük mert az nem koptatta az ágyút), ezért az egyik srác csinált egy vasrudat, amit a cél acéllemezbe be kellett ütni és pont megfelelő méretű lukat gyártott ahhoz hogy úgy nézzen ki mint egy találat. Ezzel az ő századuk lett a legjobb, őket vitték valami hadgyakorlatra, ahol semmit nem találtak el rendes lőszerrel. Azon röhög hogy ők még az egri várnak is mellé tudtak volna lőni, annyira szarok voltak ők is meg a járgányok is.
   
  alfa74, therob and Árpicsek like this.
 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A leépítések szükségességét nem vitatom, valóban túlméretezett volt az MN egy válságba kerülő országnak. Meg a biztonsági környezet is megváltozott, jugó háború ide vagy oda...
  Viszont mindig azt számolták fel amire előtte sokat költöttek
  Pl.:
  - Szu-22 felújítás és kivonás;
  - Bajai laktanya étkezdéje a kilencvenes évek elején (a fő feladat a Bajai Duna híd védelme és gyors átkelés a Dunán);
  - Az egri felderítő zászlóalj figyelemre méltó kiképzési eredményeket ért el az ezredfordulóra (szó se róla elég konzervatív vezetéssel, de jó eredményeket hoztak). Mindezek mellett mondhatom, hogy személyes tapasztalatom alapján messze a legfegyelmezettebb önkéntes katonákkal rendelkeztek, kiváló fizikai felkészültséggel. Látványos volt a különbség más alakulatokhoz képest. Feltöltöttség terén is jók voltak valamiért. Be lettek csukva.
  - A szombathelyi laktanyára sokat költöttek, de tapolcai is kapott, sőt Szabadszállás is. Ezzel egy időben Tatán nem történt semmi.....
  - A szabadszállási (éppen a legjobban összekovácsolt alakulattá vált) hadsereg közvetlen harckocsidandár a felszámolása előtt HM szemlén is kiváló értékelést kapott.
  - Az Sz-200 beruházás nemzetgazdasági szinten is jelentős volt, az utolsó öt évben szinte minden anyagi erőforrás a Vega rendszer (osztálycsoport, dandár?) rendszerbeállásáért lett elköltve. Hihetetlen pénzek mentek földalatti vezetési pontokra, több kisebb, de modern laktanyára az ország közepén. Mihelyst kész lett, jött a bontási parancs, kohóba. Mellette a régebbi rendszerek még tíz-tizenöt évig üzemeltek.
  És még ha kutatok az emlékeim között biztos találok sok példát.

  Szóval vannak véletlenek. Vannak ritka véletlenek is.
  De ami itt ment az elég feltűnő volt.
  A jó, valós képesség ment, a szar, használhatatlan maradt. Lásd BMP-k, 2S1-ek kivonása alig 10-15 év használat után...., maradt a D20. Ugyan már....
   
 3. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Az orosz szerint a két eszköz harci egyenértéke 1 (T-55) és 1,2 (T-72). Nagyon belefeledkezel néhány számadatba. Az, hogy szemből nem üti át , az nem jelenti azt, hogy oldalról, vagy hátulról sem.
  Ha így nézed, akkor van esély a T-55-el is a T-72 ellen, csak matematikailag kisebb (0,8). De, ha többen vagytok, mert a jó parancsnokok olyan erőfölényt tudtak kialakítani jó manőverezéssel, jó tűztámogatással, stb, akkor győzhet egy korszerűtlenebb eszközzel felszerelt kötelék is. Ilyen tényező lehet a kiképzettség és az egyes eszközök technikai állapota, a lőszer és üzemanyag utánpótlás helyzete. Ezek mind a relatív erőfölényhez járulhatnak hozzá, például gyorsabban, ügyesebben manővereznek, használnak ködöt, használják ki a műszaki csapatok támogatását, illetve kevesebb a technikai meghibásodás.
   
  Negan, Firga bácsi and honved like this.
 4. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

 5. honved

  honved Well-Known Member

  Nagyon jól összefoglaltad. Valóban, a Néphadsereg, a 80-as évek végére, elérte csúcspontját. Felszereltség, hadrafoghatóság terén is. Utána lefelé. A legmegdöbbentőbb, mint írtad is, hogy ami használható lett volna még sokáig, az a fegyverzet ment először a levesbe. Nem beszélve a legharcképesebb alakulatok megszüntetéséről. Lásd : Szombathely. Tény hogy anyagilag az ország nem bírt el ekkora haderőt, pláne olyan mértékben feltöltve tartva, mint volt a 80-as évek végén. Az azonban katasztrofális hatással volt a Honvédségre, ahogy a leépítését végrehajtották. Illetve mit hagytak meg belőle.
   
  alfa74, svajcibeka, tonyo and 2 others like this.
 6. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Nem csak a szemből lehet ám kilőni egy tankot. Általában nem is innen próbálják, különösen, ha kicsi rá az esély.
  Ha ilyen szűklátókörűen nézed, akkor a második világháborút a németeknek meg kellet volna nyerni néhány Tigrissel meg Királytigrissel. Aztán azokat is ki lehetett lőni, mindenféle olyannal amit ők sokkal messzebbről ki tudtak volna lőni.
  A harc az ilyen, sok minden számít.
  Sajnos a BMP-nek is vékony a páncélzata, a KPVT géppuska nagyon átviszi minden oldalról. Ha elfogy a Maljutka, elviszi a szél a PG-9-et, sok PSZH BMP-t győz....
   
 7. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Vigyázz vele, lehet, hogy ezt a munkát is ilyen szarul csinálja....:)
   
  honved likes this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Elolvastam. Baromság, vagy szándékos hazugság. A Bazalt 87-en ott voltam. A szombathelyi dandártól a 2 gépesített lövész zlj ott volt. Én abban a zlj-ben voltam, a 6. szd-ban rpk. Saját teljesen hadrafogható harcjármű technikájával vett részt az alegység, a gyakorlaton. Minden működött. Más alakulatoktól érkező technika is így volt. Nem csak bemutató volt, hanem harcászati gyakorlat is. Több dandárból állt össze a bemutatott gépesített löv. dd., de amúgy a felvonultatott technika, minden első lépcsős alakulatnál meg volt egyben is. A bemutató végén, volt egy látványos kivonulás. Megindult a teljes, ott bemutatott dandár. Sajnos az ott bőszen készített filmet sehol nem találom róla, pedig forgattak ezerrel. Valamiért nagyon titkos lehetett, hogy nincs sehol. Valahogy úgy képzeljétek a kivonulást, mint az a legendás német filmhíradó részlet, ahol az 503. királytigrisekkel felálló nehéz harckocsi zlj. felvonul, egy bemutató erejéig. A Bazalton is ilyen felvonulás volt a tribün előtt, ahol saccra, vagy 2000 főtiszt, tiszt volt, vagy több. Akik mind látták élőben ,hogy is néz ki egy totál feltöltött dandár.
   
  antigonosz, alfa74, Crusader and 5 others like this.
 9. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Ez akkor volt amikor az ezred szervezetről áttértek a dandár szervezetre. Ekkoriban a meglévő huszonpár fegyvernemi ezred (harckocsi, lövész) számát csökkentették, de összfegyvernemi dandárokat szerveztek ahol lövész-, harckocsi zászlóaljak egy szervezetszerű katonai alakulatban lettek integrálva. Még néhány kiegészítő, támogató alegység is bekerült, illetve ekkoriban jelentek meg a Gvozgyikák is osztály szervezetben, mint dandár önjáró tüzérosztály. Kilenc ilyen lövészdandár és három harckocsidandár még 1996-ig ebben a szervezeti formában volt hadrendben. Ekkoriban azonban pont az átszervezés alatt kellett a még sehol sem létező szervezetet bemutatni, szóval ez egy olyan beszámoló (nyilván hiteles), ami csak egy aspektusból mutat meg valamit.
  Lehet manipulációra is használni, hogy már akkor sem volt egy egész dandár sem, de kicsit messzebbről kell ezt vizsgálni. Akkor olyan még tényleg nem volt szervezet szerint, de hamarosan lett, jó sok.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Te feledkezel a számokba...
  A harckocsik csak szerencsés helyzerbrn tudnak egymás oldalaba kerülni,mindenki arra törekszik,hogy szemből támadjon az ellenségre.
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  "A dandár természetesen nem volt hadrafogható, hisz eszközei egy része "M" zárolt állományból, beüzemelés nélkül sorakozott fel. A dandár személyi állománya természetesen nem volt hadrafogható, hisz csak darabszámra, főre stimmelt, egy részük nem értett ahhoz az eszközhöz amelyik előtt állt. De mindenki ott állt, minden eszköz megvolt kinézetre. Ehhez az akkori Magyar Néphadsereget, kicsi túlzással gatyára kellett vetkőztetni. Sok-sok alakulattól elvonták az eszközöket, embereket."

  Nekem ez tetszik a legjobban. :) Minden eszköz hadrafogható volt, mert harcászati gyakorlat is volt egyben. Az M zárolt eszközök lényege az volt, hogy működőképes állapotban, feltölteve üzemanyaggal, lőszerrel, leponyvázva voltak a telephelyeken, indulásra készen. Ezek működtek a leginkább, ha szabd ez írni. Az indító akkumultáorok a századszinteken voltak, a fegyverszobákban, hogy minden időjárási körülmények között indítani lehessen a harcjárműveket. Az hogy nem oda való katonák voltak, a legnagyobb hazugság az írásban. Ki a fene vezette volna a harcjárműveket, ha nincs kiképzett vezetőjük ? Ki lőtt volna velük a gyakorlaton, ha nincs a toronyban kiképzett irányzó ? Kik harcászkodtak, lőttek volna, ha a deszantban nem lövészek ülnek, 1987 októberében, amikor a leszerelés, bevonulás váltás, augusztusban megtörtént ? Már a századoknál voltak a frissen kiképzett újonc lövészek is és ott kapták a továbbiakat. Kik kezelhették csak úgy lazán, a Gvozgyikákat, harckocsikat ? stb. a gatyára vetkőztetés az utolsó gondolata a szerzőnek. Hát tessék megnézni az akkori számokat, haditechnikából és látható mekkora baromságot írt a végére is.
   
  Crusader, ZeiG, tonyo and 2 others like this.
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ezt gondold végig még egyszer....;)
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Hú, jó hogy ezt írtad. Én is írtam régebben, hogy szerintem 4000 katona volt ott. Én egyszer konyhamunkára vittem pihenés képpen, hétvégén ,a századtól egy kis csapatot és akkor láttam a legénységi étkezési létszámot. Valami könyvben, vagy nagyobb füzetben, vagy mit tudom én, a konyha ÜTI mutogatta, mennyi ember is kell ellátni. Bizonygatta saját fontosságát. :) Nekem is onnan maradt meg, hogy saccra, 4000-en lehettünk akkor ott. :)
   
  antigonosz and mindenen kívül like this.
 14. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Most meg azt mondjuk, hogy lehetetlen egy 4000 fős lövészdandárt elhelyezni egy laktanyában...!

  Nagy az isten állatkertje......
  és alacsony a kerítés..... :D
   
  alfa74, Hegylakó and honved like this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Ez volt az, ahol elfért 4000 katona és a technika, egy helyen, Szombathelyen. A fotó felső részén jól kivehető a füves repülőtér. Felette, a fotót tetején pedig a dandár gyakorlótere is jól értelmezhető. Népszerűbb nevén, a "szöcske". :)

  [​IMG]
   
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Köszi! Nagyon jó kép!
  A tantermi épület ami a kiképzések elméleti foglalkozásaira szolgált akkora volt, mint egy szabvány magyar általános iskola panel épülete, jó, asszem csak kétszintes volt.
  A gyakorlótere valóban a közvetlen mellette lévő reptér mellet volt.
  Olyan CSMO (csapat művelődési otthon) volt, amilyen sok alakulatnak most sincs (színházterem, stb.), stúdióval, kisebb helységekkel, eligazítókkal, raktárakkal.
  Apróság, de a legtöbb megmaradt laktanyának ma sincs betonozott alakulótere, kavicsot kell kapálni meg gereblyézni, a fű miatt úgy, hogy nem fér el rajt egy feltöltött alakulat.
  Hihetetlen az emberi ostobaság.
  A kétezres években (Szombathelyt 2004-ben zárták be), Hódmezővásárhelyen két zászlóaljépületet és két nőtlen szállót kellett építeni, Hadházon egy zászlóalj épületet és egy komplett telephelyet, mert nem volt...
  Csak Hódmezőn 160 iroda kellett volna 2000-ben, Szombathelyen ennyi volt üres.....:eek:
  És nagyon kedvelem Hódmezővásárhelyt, még mielőtt valaki nekem esne....
  Érdemes ránagyítani a képre, hogy látszódjanak a méretek....
  Most telephelyeket kell építeni az új technikának, itt meg 130 db BMP volt tárolva nagyrészt fedett tárolókban 2000-ben, sok száz más technika mellett. o_O
   
 17. honved

  honved Well-Known Member

  A sportcsarnokot kihagytad, mert az is volt. Kosárlabdapálya méretű játéktérrel. plusz edzőterem. Ami a méreteket illeti, a fotó közepén, talán a nem ott szolgálók is kiveszik a legénységi épületeket. Nos, egy olyan épület felében, elfért egy komplett lövész zlj. Földszint + 3 emelet. Földszintem az aknavető üteg és a zlj kiszolgáló részlege. Az emeleteken pedig a 3 lövész század.
   
  Ocses and mindenen kívül like this.
 18. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Hódmezőn az egyik nőtlen a 90-es években épült.....;), elnézést....
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha már számok:
  [​IMG]

  Ennyit arról,hogy majd oldalról lövünk ha szemből nem megy...

  A német nehézpancélosok meszároltak is csak az oroszok többet tudtak gyártani...
   
 20. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Mit is akartál ezzel a képpel bizonyítani?
  Ha azt, hogy a T-72 mindig legyőzné a T-55-t, akkor nézd meg egy kicsit jobban...... :rolleyes:
   

Ezen oldal megosztása