1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  T-54-es. 65 utáni kép szerintem.
   
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Felszerelés, úgy a 80-as évekből. Az AMD-65 mellett, ott az akkor használt éjjellátó. A fotó jól szemlélteti a méretét. Na ezt egy vászontokiban cipeltem végig 3 nap és éjel, az oldalamon, a 88-as januári túlélési gyakorlaton. Valami főokos úgy döntött ezt is visszük, mert az életszerű. Valamint ott van a vászont tártáska, ami nagyságrenddel jobb, mint a műbőr.

  [​IMG]
   
  danielblack, tonyo, Mackensen and 3 others like this.
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A műbőr tártáskáról "kellemes" emlékem, hogy mivel csúszós felülete volt, a derékszíjon a derekam körül körbejárt. A bakancsomnak meg tükör volt a talpa, a lövészároknak meg agyagos volt a széle. A mozdulat meg rossz volt. Léptem, hanyattvágódtam, a tártáska beperdült a derekam alá, én meg jól ráestem. Azóta is fáj, bár a sok üldögélés is rásegített. Sok tornával, gerincnyújtópaddal, úszással már feledtethető...
   
  dudi, antigonosz and fishbed like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szabálytalanul viselted a tártáskát!Úgy kellett volna befűzni derékszílyba,hogy a két búlytatója közt befűzöd a derékszílyat a nadrág oldalt lévő búlytatójába is.


  Ettol függetlenül persze egy rakat szar meg letépi a nadrág búlytatóját ha 5 teli tár van benne.
   
  honved and csibeszke like this.
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Azóta is fáj. :) Ez tetszett. Az én surranóm is tükörtalpú volt. Na most képzeld el hogy ebben lépsz egyszerre a jéggé taposott havon.
   
 6. danielblack

  danielblack Guest

  Nem úgy volt nekik, hogy volt egy nadrágszíj, plussz a zubbonyon/kabáton kívül volt mégegy szíj, és abba kellett belefűzni?
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  De, egy vékonyabb ment a gatyara, a rendes borszij meg a mikadora. Pc mikadonal nem kellett csak a normalnal. Azon ha jól emlékszem négy bujtato volt, kettő elől kettő hátul. Ha jól rémlik, mert vagy 20 éve nem volt rajtam ilyen.
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  A vékony derékszíj a kimenőruházat része volt. De viseltük téli időszakban a gyakorlóhoz is, hisz a derékszíj, a mikádóra ment, kívül. A tártáska súlyát nem a derékszíjra kellett helyezni, hanem a tártáska horhevederére, amit a váll tartott. A derékszíjba történő befűzés, a fix rögzítést volt hivatott szolgálni. Ami persze csak elmélet volt, mert lehetetlen volt fixen rögzíteni. Nekem laposkúszáskor, "harchoz" parancsnál, mindíg a hasanra, előre csúszott a tártáska. A gázálarctáska nemkülönben, bár azt is rögzítettem a saját kötőjével, a derekemra. Ami megmaradt fixen, a gyalogsági ásó volt, hátul és a kulacs a jobb oldalon, a tártáska mögött. Külön történet a vv felszerelés, amit a nyakunkon hordtunk ,a fej mögött, összehajtva. Veges volt ez már 87-88-ban, mert ekkoriban már jöttek be az új vv felszerelések. Volt akinek már ilyen volt, az nem a váll fölött, a nyakán rögzítette, hanem az is oldalt volt, ha jól emlékezem. Plusz fejen a Mofém acélsisak, ami több órás viselésekor kikészítette a nyaki izmokat. A gázálarc táskára ment még a vv felszerelés papucsa, ami még nehezebbé tette a "harcjárműre, harcjárműről," parancsok végrehajtását. 11 másodperc volt a normaidő a BMP-1 harcjárműveknél erre, komplett raj esetében. A 88 tavaszi miniszteri szemlén vért izzadtunk, amikor egy minisztériumi, élre vasalt gyakorlós, ránc nélküli bakancsos, feltehetően íróasztal főokos budapesti fhgy., értékelte ezt a műveletünket. Addig gyakoroltatta, ameddig ment 11 mp alatt. Akkor mindent szabályosan kellett végrehajtanunk. Én a rajparancsnoki búvónyíláson közlekedtem ,amire oldalról kellett, a futógörgőre fellépve, egy ugrással fent lenni és bemászni. Kifelé, egy lendületes ugrással le. Hát, minden egyes alkalommal, vagy a tártáska, vagy a gázálarctáska, vagy a vv felszerelés, persze elakadt a búvónyílásba, mondanom sem kell. A végére csak összejött a 11 mp a rajnak és meg volt mindenki elégedve, kivéve minket, a komplett rajt. :)
   
  antigonosz likes this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jah, csúszkált hát. Lafogott minden. A vb cucc nekem már a seggemnel volt a derekszijon. A többi meg úgy ahogy írod. Pontosan úgy.
   
  honved likes this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Csemege 1985-ből. Tranzit 85 gyakorlat....

   
  wolfram, tonyo and arbalest like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az a hídépítés a végén nem semmi produkció volt. A sebesült szállító vonat is megért egy misét.
   
  wolfram likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Szovjet Déli Hadseregcsoportnak mi lenne a helyes angol fordítása?
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  A hadseregcsoport annyira nem elterjedt nyugaton,inkább parancsnokságok vannak pl európai parancsnokság stb.Amikor voltak akkor Army Grounak hívták őket.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Viszont fordítani Army Gropup South-nak kell nem South Army Group-nak.
   
  molnibalage likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Köszi. Nekem sem volt jobb ötletem. A vicces az, hogy a II. vh alatt is mintha lett volna már ez használva.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen ott használták meg a hidegháború alatt is.Ezek a command megnevezések a 90-es években lettek nagyon népszerűek.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Group_of_Forces
  Elvileg ez az bár nem minden alakulat pontos 1967-90 között a HTÖ-ve, de hát ez is változott az idők során, úgynagyjából mennyiséget jól lefedi.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez viszont nem az a hadseregcsoport amit nyugaton használtak,vagy legalábbis más a megnevezés.Lehet,hogy itt bekavar a front is.A front egy az egyben orsz/szovjet megnevezés nincs nyugati megfelelője.Front megnevezést csak az oroszok/szovjetek használtak mindenhol máshol hadseregcsoportok voltak pl a vh-ban.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  *Nem megnevezés hanem szervezeti elem.
   
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Hidegháborús NATO terminológia szerint: Southern Group of Soviet Forces (SGSF)
  Oroszul: Южная Группа Войск (ЮГВ - YuGV)
   

Ezen oldal megosztása