Magyar Néphadsereg

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 077
6 710
113
Annak idején, 87-88, a szombathelyi dandár saját kézben lévő lőszerkészlete, a dandár lőszer raktárából, elvileg 3 napi intenzív harcra lett volna elég. Aztán, szintén elvileg, jött volna pótlás a központi helyekről. Az, hogy ez Néphadsereg szinten mit is jelentett volna, nem tudom.
Egyszer pakoltam lőszert Lukácsházán. A raktárba alig lehetett bemenni mert tele volt lőszerrel. Egy 3,5-4 méter magas 15 méter széles fal volt előttünk Gvozdika lőszerből. És ez csak 1 volt a tucatnyi épületből.
(Lukácsháza volt a Szombathelyi ezred lőszerraktára)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 869
90 118
113
40 éve történt...

NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS

1985. július 17.
A f. hó 8–12 között Magyarországon tartózkodó osztrák nemzetvédelmi miniszter – aki egy négy fős delegációt vezetett – a részére szervezett program keretében megtekintette a tatai páncélos hadosztályt és a szentkirályszabadjai helikopterezred bázisait, ahol éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlati bemutatót tartottak. A bemutatók során a jelen lévő Czak ezredes, a követség katonai- és légügyi attaséja és az osztrák tisztek aktívan jegyzeteltek, illetve konkrét kérdéseket tettek fel a látott harci technika harcászati és műszaki paramétereire és az állomány kiképzettségére vonatkozóan. A vendégek a kérdésekre dezinformatív válaszokat kaptak.
„A program során a szomódi lőtéren kiképzési bemutatót tekintettek meg a vendégek. Elsőként T-72 típusú harckocsik éles lőgyakorlatát, tüzelés mozgásból, felbukkanó és mozgó célokra. (Két harckocsi kiváló, egy jó eredménnyel oldotta meg feladatát.) [...]
Később az egyik dunántúli gyakorlótéren egy gépesített lövészzászlóalj éles lőszerrel végrehajtott támadását tekintették meg. A látványos harcászati mozzanat során T-55 típusú harckocsik, BMP harcjárművek törték át az »ellenség« erdős, hegyes terepen kiépített védelmét. Lendületes támadásukat irányítható páncéltörő rakéták, önjárótarackok és harci helikopterek összehangolt tevékenysége támogatja. [...]
A harcászati bemutatót egy közeli repülőtéren légi bemutató követte. Először a földön álló szállító-, illetve harci helikoptereket tekintették meg, majd MI-8 típusú helikopter, harci helikopter és MIG-21 típusú szuperszonikus repülőgép látványos, földközeli manővereit, nehéz elemeket tartalmazó műrepülését nézhették végig a vendégek. [...]”

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 501
5 419
113
Elmesélem sorozásom történetét, a történet valós.
A középiskola végeztével megkaptam én is a sorozási behívómat a hozzánk közeli kisváros kulturális központjába(volt zsinagóga).
Tíz hónapos koromtól aktív asztmás vagyok, melyet részlegesen kezelni tudtak, illetve részben elnőttem. Aktívan sportoltam(kézilabdáztam) így komoly félelmeim voltak, hogy nem úszom meg a szolgálatot. Kisgyermekként sokat voltam kórházban, így igen vastag orvosi dossziém volt.
A orvosi vizsgálat időpontja előtt 2-3 nappal arcüreggyulladást, és kötőhártya gyulladást kaptam. Szünet nékül folyt az orrom, és a könnyem.
Akkor jelentek meg M.o-n újdonságként a steroid injekciók, így a háziorvos beadott egy injekciót, de elmondta hogy a hatását 48 óráb belül el fogja veszíteni.
Megjelentem a sorozáson, ahol több százan voltunk, rengeteget kellett várni, de mindenhol A-val mentem át.
Nagyon ideges lettem, mert nagyon féltem az asztmám miatt. Az utolsó vizsgálati pont volt, ahol az orvosi doksit nézték át. Ott az orvos jelezte hogy ilyen előélettel biztos nem visznek el. Nagyon megnyugodtam, márcsak a sorozó bizottság döntését kelett megvárni, de az hosszú órákkal később volt, így elmúlt a gyógyszer hatása.
Mire sorra kerültem dőlt az orromból a takony, és folyt a szememből a könny.
A sorozó bizottság elnöke felolvasta a döntést, majd rám nézett, és látva hogy ömlik a szememből a könny, így szólt: "Ne sírjon fiatalember, megígérem hogy külön közbenjárok önért, hogy be tudjon vonulni."
Szerencsére apám 60l borral megvette a megyei hadkieg parancsnok jóindulatát, és "E"-t kaptam.
A sorozás mikéntje alapján simán megérthető annak a rendszernek a működése, vagy inkább működésképtelensége. Nekem gyerekkorom óta szemüvegem van; mire sorozásra mentem már -2,5 volt. Már maga a sorozás is teljes katyvasz volt, a helyi művház színháztermében ültün kés vártuk a sorunkat. A tömeg fogyott, fogyott, már délután volt, de még mindig nem kerülem sorra, másik két sráccal egyetemben. Majd jött egy tiszt és közölte, hogy mi nem jelentünk meg a sorozáson az előző nap. A sorozási behívómon határozottan az a dátum volt, amelyiken mentem, szóval nem én basztam el. Na sorra kerültünk végre, majd a látásvizsgálatnál az orvos levetette a szemüvegem és mondta, hogy olvassam a táblát amíg tudom. Azt sem nagyon láttam, hogy merre van a tábla, a legfelső sort még valahogy kibetűztem, de ott feladtam. A végén a bizottság közölte, hogy A-t kaptam.

A bevonulás után jött a keltető, azon átverekedtem magam, majd a század, ahol a már mások által is megénekeltek szerint volt még börtönviseltünk is. Mondjuk az én szobám nem volt rosz, viszonylag értelmes srácok voltak, de a század már más tészta volt. Amikor az ajkai kohászgyerek visszajött eltávról, általában hulla részegen, akkor volt némi zavar az erőben. Egyszer az én pizsamámat adtuk rá, mert a sajátját széttépte, és üvöltve verte a falat, hogy neki kell egy másik. Persze volt arab diszkó (habra hab) meg bekúszott a boa a folyosóra (tűzoltó fecsi + több zacskó ultra, seprűvel felverve) takarítás 10*10 cm-es szivacsdarabbal, mert motoros fókára még nem volt jogosítványunk kopaszként. Egyszer feljött az üti a körletbe, mert a hab lefolyt az üti épületig, ami olyan 100-150 méterre volt a mi épületünktől. Szóval a jellemző szivatás ment. Majd amikor mentünk volna egy őrségbe a kopasz időszak vége felé, a szzd pkh. megkérdezte, hogy ki volt az a hülye aki nekem A-t adott, ha akarom akkor elintézi a C-t. Mondtam neki, hogy hagyja, most már mindegy.

A kopasz időszak végével, amikor már csak kis idő volt hátra, és a gumik unalmas és laza életét élhettük volna amúgy is, akkor levezényletek az ezred csapatpihenőjébe kultúrosnak, ami amúgy egy vicc volt, civilruhával, tisztelgés nulla, viszont volt együtt ivás, és teniszezés az őrnagy lányaival. A többi részletet fedje a múlt jótékony homálya. Cserébe volt egy segghülye és sunyi szobapk. Szerenecsére öreg volt, így nemsokára távozott, és egy meggyőződéses kommunista parancsnoka az üdülőnek, akinél nem volt jó pont nagyfater 56-os múltja, de azért elküldött minket is dolgozni a haverja házépítésére. Mondjuk ott a kaja legalább rendes volt.

Majd egyszer megírom a teljes sztorit, de ennyiből is világosan látszik, hogy az a sereg teljesen értelmetlen és használhatatlan volt, abban a formájában. Pedig én még szerettem is katona lenni. Szerettem volna ha hagyják.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 854
21 175
113
A sorozás mikéntje alapján simán megérthető annak a rendszernek a működése, vagy inkább működésképtelensége. Nekem gyerekkorom óta szemüvegem van; mire sorozásra mentem már -2,5 volt. Már maga a sorozás is teljes katyvasz volt, a helyi művház színháztermében ültün kés vártuk a sorunkat. A tömeg fogyott, fogyott, már délután volt, de még mindig nem kerülem sorra, másik két sráccal egyetemben. Majd jött egy tiszt és közölte, hogy mi nem jelentünk meg a sorozáson az előző nap. A sorozási behívómon határozottan az a dátum volt, amelyiken mentem, szóval nem én basztam el. Na sorra kerültünk végre, majd a látásvizsgálatnál az orvos levetette a szemüvegem és mondta, hogy olvassam a táblát amíg tudom. Azt sem nagyon láttam, hogy merre van a tábla, a legfelső sort még valahogy kibetűztem, de ott feladtam. A végén a bizottság közölte, hogy A-t kaptam.

A bevonulás után jött a keltető, azon átverekedtem magam, majd a század, ahol a már mások által is megénekeltek szerint volt még börtönviseltünk is. Mondjuk az én szobám nem volt rosz, viszonylag értelmes srácok voltak, de a század már más tészta volt. Amikor az ajkai kohászgyerek visszajött eltávról, általában hulla részegen, akkor volt némi zavar az erőben. Egyszer az én pizsamámat adtuk rá, mert a sajátját széttépte, és üvöltve verte a falat, hogy neki kell egy másik. Persze volt arab diszkó (habra hab) meg bekúszott a boa a folyosóra (tűzoltó fecsi + több zacskó ultra, seprűvel felverve) takarítás 10*10 cm-es szivacsdarabbal, mert motoros fókára még nem volt jogosítványunk kopaszként. Egyszer feljött az üti a körletbe, mert a hab lefolyt az üti épületig, ami olyan 100-150 méterre volt a mi épületünktől. Szóval a jellemző szivatás ment. Majd amikor mentünk volna egy őrségbe a kopasz időszak vége felé, a szzd pkh. megkérdezte, hogy ki volt az a hülye aki nekem A-t adott, ha akarom akkor elintézi a C-t. Mondtam neki, hogy hagyja, most már mindegy.

A kopasz időszak végével, amikor már csak kis idő volt hátra, és a gumik unalmas és laza életét élhettük volna amúgy is, akkor levezényletek az ezred csapatpihenőjébe kultúrosnak, ami amúgy egy vicc volt, civilruhával, tisztelgés nulla, viszont volt együtt ivás, és teniszezés az őrnagy lányaival. A többi részletet fedje a múlt jótékony homálya. Cserébe volt egy segghülye és sunyi szobapk. Szerenecsére öreg volt, így nemsokára távozott, és egy meggyőződéses kommunista parancsnoka az üdülőnek, akinél nem volt jó pont nagyfater 56-os múltja, de azért elküldött minket is dolgozni a haverja házépítésére. Mondjuk ott a kaja legalább rendes volt.

Majd egyszer megírom a teljes sztorit, de ennyiből is világosan látszik, hogy az a sereg teljesen értelmetlen és használhatatlan volt, abban a formájában. Pedig én még szerettem is katona lenni. Szerettem volna ha hagyják.

Én Szombathelyre mentem az első sorozásra, a hadkieg parancsnokságra. Már nem emlékszem a részletekre, de szerintem nem voltunk 100-an sem akkor ott, azon a napon. Alapvetően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálat volt inkább, mint bármi komolyabb egyéb. "A" kategóriát kaptam. Majd jött egy következő sorozás, ami 2 napos volt, Veszprémben. Itt már elbeszélgetések, újabb orvosi vizsgálatok, Pszihológus, volt napirenden. Még filmvetítés is volt a Néphadseregről, olyan felvételekkel, amit addig az egyetlen állami tv-ben nem láthattunk. 2 napig tartott.
Itt közölték velem, feltehetően harckocsizó leszek. Ok., tudomásul vettem, mi mást tehettem volna ? :)
Majd amikor bevonultam, Szombathelyre, az alapkiképzés után kiderül, lövész rpk kiképző századba kerültem.
Harckocsizó beosztás már a múlté lett arra.
A többiről meg már úgyis írtam itt régebben.