Magyar Néphadsereg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
2002-ben voltak még BM-21-ek?? Ezekkel mi lett? Eladtuk vagy ment a kohóba?
Azert nem mindent baszarintanak a kukaba, amit kivontak, emlekezz. A cuccok jo resze szerintem "le van tarolva", csak ugye, gondolom, szabad eg alatt... :( hogy aztan ezekkel mit lehetne kezdeni egy konfliktus eseten, fene tudja, de, ismet csak gondolom, a policy az, hogy inkabb legyen valami hulladek, mint semmi. (Mondjuk a 140 ezres Nephadseregtol eszmeletlen sok vas maradt volna, szoval a nagyjat azert biztos kikukaztak vagy eladtak, erthetoen.)
 
  • Tetszik
  • Szomorú
Reactions: Pogány and Venom85
T

Törölt tag 1945

Guest
XXXL méretű légifotók
:D

11/3 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1159, Zsámbék, 1984
Zsambek-1984-0039-1865.jpg


11/2 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1059, Pilisszentkereszt (Pilis), 1990
Pilis-1990-0131-1614.jpg


104/1 légvédelmi rakéta osztály Volhov MN1124, Sárbogárd, 1980
S-rbog-rd-1980-0098-1464.jpg


104/2 légvédelmi rakéta osztály MN2026, Szabadszállás, 1980
Szabadsz-ll-s-1980-0219-0250.jpg



11/10 légvédelmi rakéta osztály Nyeva MN4213, Tinnye, 1984
Tinnye-1984-0010-1654.jpg
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Szerintem a „körkörös védelem” doktrínán nem azért "nevetgéltek" meg vált kvázi szitokszóvá, mert azt, hogy egy ilyen mértékű geopolitikai változás közepén a régió ilyen mértékű destabilizációja között - ugye még NATO nélkül - ne esett le volna akár a laikus "gyökkettő" utolsó traktorosnak is, hogy a lehetséges fenyegetettség immáron több irányból is érkezhet illetve máshogy kellene az alakulatokat diszlokálni ...

Hanem pl. ezen kívül nem volt semmilyen intézkedés ami ezt hatékonyan alátámasztaná. Most egy gyors hülye példa - haderőfejlesztés folyamán mennyire vettük figyelembe ezt? A már akkor is elhanyagolt terület fejlesztése a későbbiek folyamán kb. csak azzal az oroszok által levetett technikával történt meg amit az államadósságuk fejében "hozzánk vágtak" ... Azaz kaptunk amit kaptunk meg annyit amennyit. Gyakorlatilag a gombhoz próbáltuk a kabátot varrni. Semmilyen koncepció nem volt követve és ez csak egy szempont a sok közül.

Nem mellesleg időben ezt követően indult meg egy minden idők legkomolyabb haderőleépítése amihez fogható kb. a világon nem volt sehol. Minden szempontból. Ehhez képest ez a még megmaradó alakulatokat ide-oda tili-tolizzuk dolognak eléggé "pótcselekvés" szaga volt már akkoriban ... Persze aztán jöttek a későbbi politikai formációk is, amik szintén nem voltak jobbak egy fikarcnyival sem - sőt ...

Aztán ez még kiegészült "az itt a NATO - minek nekünk hadsereg" doktrínával is. Ugye kvázi a Vadai volt a csúcs az "a víztisztító képességen kívül elég néhány kommandós meg pár vadászgép" doktrínájával ...
Ez két, sőt három külön téma. Mármint az Antall-kormány működésének honvédelmi szemlélete, aminek része a "körkörös védelem" elve, - ez az elmélet (amiről a Leopard topikban írtam), aztán az már más téma, hogy az elméletből mi valósult meg a gyakorlatban, az pedig már egy harmadik, hogy mit alakítottak a következő kormányok, pontosabban hogyan erodálódott el kezeik alatt a Honvédség.

Hogy a hidegháborús arzenált csökkenteni kellett, ahhoz kétség sem fér. A térségben nemcsak fölösleges, de veszélyes is volt a felhalmozott fegyverek mennyisége és a felduzzasztott hadseregek létszáma. Ugyanakkor nem csak a méreteket, az egész szervezetet is újra kellett szervezni, Néphadseregből Honvédséggé alakítani át. Az 1991-ben megfogalmazott célok szerint:
"...ki kell alakítani egy módosított területi eloszlású, egyszerűbb irányítási rendszerű, az új struktúrának megfelelő anyagi-technikai ellátottságú védelmi jellegű haderőt."

Ennek az átalakítási tervnek volt a fedőneve a GERECSE, ami azonban nem volt előzmények nélküli koncepció, az 1987-ben elkezdett átszervezés (RUBIN), 1989-ben új irányt vett (BAKONY) folytatása volt, bár sokszor módosították, és végül GAMMA néven fejeződött be 1993 elejére.

Miközben az ország gazdasága megroppant és a védelmi költségvetés felére-kétharmadára zuhant, világos volt, hogy bár "A honvédség mennyiségileg rendelkezik az alaprendeltetésének ellátáshoz szükséges főbb fegyverrendszerekkel, technikai eszközökkel és anyagi készletekkel. Ugyanakkor a rendszerben lévő eszközök döntő többségének korszerűségi szintje elmarad a mai követelményektől, mintegy 60%-a pedig technikailag elhasználódott, üzemideje vége felé jár."
Ezért maradt a régi (és azóta is jellemző) félmegoldás, azaz a tervezett új haditechnika bevezetésével párhuzamosan a régit is rendszerben tartani és csak fokozatosan kivonni.

Alig ismert adat, hogy míg az új kormány a békelétszámot az addigi 120 ezerről 90 ezerre (majd nagyjából 70 ezerre) kívánta csökkenteni, addig a korábban előirányzott háborús létszámot 300 ezerről 350 ezerre növelte volna - ezzel ellensúlyozva, hogy egy instabillá váló biztonságpolitikai környezetben maradt magára az ország (melynek a VSZ már, a NATO még nem jelent védelmet).

Az alábbi alapos tanulmány bőséges adattára a témának:
http://www.mek.oszk.hu/20200/20247/20247.pdf

Meglátásom szerint az Antall-kormány alapvetően nem állt rosszul a katonai kérdéshez, koncepciójának gyakori módosítására részben a biztonságpolitikai helyzet kiszámíthatatlansága, részben az anyagi lehetőségek drasztikus romlása nyújt érthető magyarázatot. Miközben 18-ról 12 hónapra csökkentették a sorkatonai szolgálat időtartamát, 28 db. MiG-29 formájában erősítették a honvédelmi képességeket. A haderő ijesztő és esetenként szégyenletes lepusztítása emlékeim szerint a későbbi kormányokhoz köthető.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
K

kamm

Guest
R-142 rádióállomás kezelő voltam 2 hónapig :p
Az valami radios kocsi volt, ugye?
Nalunk meg ilyesmi nem volt, az undorito, dognehez R-107esek alatt izzadtak az altalaban kistermetu radiosok, plusz a PSZHban volt egy kicsivel fejletebb modell, ugy remlik. :cool: Az egyik, egy igazi kis gomboc, dugodani roma gyerek radiosom, kabe felora alatt (!) orokre elrontotta a radiojat, egy napig ultunk total kukan valahol Old alatt a susnyasban miatta. :D Estefele tunt csak fel valakinek, hogy az oke, hogy latcsovon minden rendben van velunk, de egy kukkot nem radioztunk meg a hajnali kitelepules utani bejelentkezes ota... :D :D
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ez két, sőt három külön téma. Mármint az Antall-kormány működésének honvédelmi szemlélete, aminek része a "körkörös védelem" elve, - ez az elmélet (amiről a Leopard topikban írtam), aztán az már más téma, hogy az elméletből mi valósult meg a gyakorlatban, az pedig már egy harmadik, hogy mit alakítottak a következő kormányok, pontosabban hogyan erodálódott el kezeik alatt a Honvédség.

Hogy a hidegháborús arzenált csökkenteni kellett, ahhoz kétség sem fér. A térségben nemcsak fölösleges, de veszélyes is volt a felhalmozott fegyverek mennyisége és a felduzzasztott hadseregek létszáma. Ugyanakkor nem csak a méreteket, az egész szervezetet is újra kellett szervezni, Néphadseregből Honvédséggé alakítani át. Az 1991-ben megfogalmazott célok szerint:
"...ki kell alakítani egy módosított területi eloszlású, egyszerűbb irányítási rendszerű, az új struktúrának megfelelő anyagi-technikai ellátottságú védelmi jellegű haderőt."

Ennek az átalakítási tervnek volt a fedőneve a GERECSE, ami azonban nem volt előzmények nélküli koncepció, az 1987-ben elkezdett átszervezés (RUBIN), 1989-ben új irányt vett (BAKONY) folytatása volt, bár sokszor módosították, és végül GAMMA néven fejeződött be 1993 elejére.

Miközben az ország gazdasága megroppant és a védelmi költségvetés felére-kétharmadára zuhant, világos volt, hogy bár "A honvédség mennyiségileg rendelkezik az alaprendeltetésének ellátáshoz szükséges főbb fegyverrendszerekkel, technikai eszközökkel és anyagi készletekkel. Ugyanakkor a rendszerben lévő eszközök döntő többségének korszerűségi szintje elmarad a mai követelményektől, mintegy 60%-a pedig technikailag elhasználódott, üzemideje vége felé jár."
Ezért maradt a régi (és azóta is jellemző) félmegoldás, azaz a tervezett új haditechnika bevezetésével párhuzamosan a régit is rendszerben tartani és csak fokozatosan kivonni.

Alig ismert adat, hogy míg az új kormány a békelétszámot az addigi 120 ezerről 90 ezerre (majd nagyjából 70 ezerre) kívánta csökkenteni, addig a korábban előirányzott háborús létszámot 300 ezerről 350 ezerre növelte volna - ezzel ellensúlyozva, hogy egy instabillá váló biztonságpolitikai környezetben maradt magára az ország (melynek a VSZ már, a NATO még nem jelent védelmet).

Az alábbi alapos tanulmány bőséges adattára a témának:
http://www.mek.oszk.hu/20200/20247/20247.pdf

Meglátásom szerint az Antall-kormány alapvetően nem állt rosszul a katonai kérdéshez, koncepciójának gyakori módosítására részben a biztonságpolitikai helyzet kiszámíthatatlansága, részben az anyagi lehetőségek drasztikus romlása nyújt érthető magyarázatot. Miközben 18-ról 12 hónapra csökkentették a sorkatonai szolgálat időtartamát, 28 db. MiG-29 formájában erősítették a honvédelmi képességeket. A haderő ijesztő és esetenként szégyenletes lepusztítása emlékeim szerint a későbbi kormányokhoz köthető.

Értem, és egyet is értek vele. Ugyanakkor egy "elméletet" az is minősít, hogy mit lehet megvalósítani belőle a gyakorlatban. Avagy a konkrét végeredmény. Igen, aminek figyelembe kell vennie a gazdasági realitásokat is. Azt nem írtam, hogy könnyű lenne ...

Profán példa. Én is gyárthatnék arról elméleteket, hogy milyen szuper halálcsillag flottát rittyentek a birodalmi rombolóim mellé és ezzel a "térség meghatározó erejévé" válva, de amennyiben ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen (bármi miatt), akkor bizony az elmélettel is van gond ...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Értem, és egyet is értek vele. Ugyanakkor egy "elméletet" az is minősít, hogy mit lehet megvalósítani belőle a gyakorlatban. Avagy a konkrét végeredmény. Igen, aminek figyelembe kell vennie a gazdasági realitásokat is. Azt nem írtam, hogy könnyű lenne ...

Profán példa. Én is gyárthatnék arról elméleteket, hogy milyen szuper halálcsillag flottát rittyentek a birodalmi rombolóim mellé és ezzel a "térség meghatározó erejévé" válva, de amennyiben ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen (bármi miatt), akkor bizony az elmélettel is van gond ...
Nem igazán értem, hogy jön ez ide.
A "körkörös védelem" koncepciója nem elmélet volt, hanem a megváltozott körülményekhez való szükségszerű alkalmazkodás.
A haderő 1987-ben elkezdődő, majd 1989-90-től sok módosítással folytatódó átszervezése 1993-ra lényegében befejeződött, tehát itt sem beszélhetünk a valósággal köszönőviszonyban sem lévő vágyálmokról. Idézek a linkelt tanulmányból:

"1993 elején a szervezési és hadkiegészítési csoportfőnök a következőképpen értékelte az előző évi feladatokat, és összegezte a későbbi terveket. „A honvédség átalakítása, védelmi jellegének erősítése, a korszerű nemzeti haderő alapjai megteremtése keretében alapvetően befejeződtek a jelentős szervezeti átrendezések, a kialakult struktúra és a békelétszám stabilizálódott. A haderő hosszú távú haditechnikai fejlesztésére irányuló elgondolások kidolgozásra és elfogadásra kerültek. A Magyar Honvédség szervezeti korszerűsítése 1992-re tervezett feladatai a GAMMA elgondolás és tervek alapján, centralizáltan, az alárendelt szervezetek javaslatainak a figyelembevételével, időarányosan, az időközben hozott döntéseknek megfelelően került végrehajtásra. Ennek eredményeként alapvetően befejeződött a haderő új szervezeti-vezetési rendre történő átalakítása, kialakult az MH tervezett diszlokációja és nagyságrendje. Felállításra került az első honvédelmi dandár, megkezdődött a légimozgékonyságú alegységek létrehozása, létrejöttek az elektronikaiharc szervezetek. Befejeződött a területvédelmi és az egészségügyi szervezetek béke és háborús működésének felülvizsgálata, megkezdődött a területvédelmi szervezetek korszerűsítése. Befejeződött a humán terület szervezeti létrehozásának előkészítése. A szervezeti módosításokkal együtt végrehajtásra került a betervezett létszámcsökkentés."

Nem tudom pontosan, mely években és milyen lépésekben épült le a haderő (Érdemes lenne erről összegereblyézni egy kronológiát, hogyan változott a létszám, a haditechnika mennyisége, stb.), de tudomásom szerint a 90-es évek első felében még viszonylag potens Honvédségünk volt.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Az valami radios kocsi volt, ugye?
Nalunk meg ilyesmi nem volt, az undorito, dognehez R-107esek alatt izzadtak az altalaban kistermetu radiosok, plusz a PSZHban volt egy kicsivel fejletebb modell, ugy remlik. :cool: Az egyik, egy igazi kis gomboc, dugodani roma gyerek radiosom, kabe felora alatt (!) orokre elrontotta a radiojat, egy napig ultunk total kukan valahol Old alatt a susnyasban miatta. :D Estefele tunt csak fel valakinek, hogy az oke, hogy latcsovon minden rendben van velunk, de egy kukkot nem radioztunk meg a hajnali kitelepules utani bejelentkezes ota... :D :D

A miénkben már volt egy Motorola rádió is, űrtechnika volt a többihez képest! :p :D
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Nem igazán értem, hogy jön ez ide.
A "körkörös védelem" koncepciója nem elmélet volt, hanem a megváltozott körülményekhez való szükségszerű alkalmazkodás.
A haderő 1987-ben elkezdődő, majd 1989-90-től sok módosítással folytatódó átszervezése 1993-ra lényegében befejeződött, tehát itt sem beszélhetünk a valósággal köszönőviszonyban sem lévő vágyálmokról. Idézek a linkelt tanulmányból:

"1993 elején a szervezési és hadkiegészítési csoportfőnök a következőképpen értékelte az előző évi feladatokat, és összegezte a későbbi terveket. „A honvédség átalakítása, védelmi jellegének erősítése, a korszerű nemzeti haderő alapjai megteremtése keretében alapvetően befejeződtek a jelentős szervezeti átrendezések, a kialakult struktúra és a békelétszám stabilizálódott. A haderő hosszú távú haditechnikai fejlesztésére irányuló elgondolások kidolgozásra és elfogadásra kerültek. A Magyar Honvédség szervezeti korszerűsítése 1992-re tervezett feladatai a GAMMA elgondolás és tervek alapján, centralizáltan, az alárendelt szervezetek javaslatainak a figyelembevételével, időarányosan, az időközben hozott döntéseknek megfelelően került végrehajtásra. Ennek eredményeként alapvetően befejeződött a haderő új szervezeti-vezetési rendre történő átalakítása, kialakult az MH tervezett diszlokációja és nagyságrendje. Felállításra került az első honvédelmi dandár, megkezdődött a légimozgékonyságú alegységek létrehozása, létrejöttek az elektronikaiharc szervezetek. Befejeződött a területvédelmi és az egészségügyi szervezetek béke és háborús működésének felülvizsgálata, megkezdődött a területvédelmi szervezetek korszerűsítése. Befejeződött a humán terület szervezeti létrehozásának előkészítése. A szervezeti módosításokkal együtt végrehajtásra került a betervezett létszámcsökkentés."

Nem tudom pontosan, mely években és milyen lépésekben épült le a haderő (Érdemes lenne erről összegereblyézni egy kronológiát, hogyan változott a létszám, a haditechnika mennyisége, stb.), de tudomásom szerint a 90-es évek első felében még viszonylag potens Honvédségünk volt.
Keletiig lehet számolni egy viszonylag mérvadó honvédelmi koncepcióval (9 modernizált dandár) és vezetéssel, utána ment minden a szemétbe.
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
15 nuki Magyarorszagra, plusz egy rakas a szomszedokra...
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and Pogány

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ide raknám, mert nem akarok más topicot rombolni, illetve talán ide is való alapvetően. Mondjujk várható volt a reakció, az általánosítás buta dolog volt.

 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Ide raknám, mert nem akarok más topicot rombolni, illetve talán ide is való alapvetően. Mondjujk várható volt a reakció, az általánosítás buta dolog volt.

Nem tudom végigolvasni. Értem a sértettséget de csak részben. Akinek nem inge...,ugyanakkor kapásból a mundérbecsület megszólítása pont az, aminek a mindenároniságát egy szemleletváltással le kell vetkőzni. Az egymás közt elsikált és elhallgatott ügyeket amiket ugyanezek mások esetében fröcsögve büntetnének. Ez kellene a rendőrségnél is. Akkor igazi mundérbecsületté válhatna.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Nem tudom végigolvasni. Értem a sértettséget de csak részben. Akinek nem inge...,ugyanakkor kapásból a mundérbecsület megszólítása pont az, aminek a mindenároniságát egy szemleletváltással le kell vetkőzni. Az egymás közt elsikált és elhallgatott ügyeket amiket ugyanezek mások esetében fröcsögve büntetnének. Ez kellene a rendőrségnél is. Akkor igazi mundérbecsületté válhatna.

Eléggé összehordott írás, sértettség érthető. Ugyanakkor abban az időben ,sajnos valóság volt részben, az amit Ruszin tábornok elmondott. Persze, az általánosítás nem volt szerencsés.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány