Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 406
8 538
113
@L.O.B
Nekem ezt tanították (azt hozzátéve, hogy megkérdőjelezhetetlen történeti bizonyíték Levédiára és Etelközre van):
Magna-Hungaria.jpg
ja történelem órán. Aztán nyelvtanórán meg vadászó halászó, sztyeppére levonuló népecske lettünk.
Ez van ha szent tehén valami amit kritika nem érhet. Kialakul egy visszhangkamra ahol sok faszság terjeng.
Amúgy megnézted már a videót 28:40-től ? Mert ez a retardált nyelvtan tanárom csak mellékszál.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 029
2 142
113
Nekem ezt tanították (azt hozzátéve, hogy megkérdőjelezhetetlen történeti bizonyíték Levédiára és Etelközre van):
Nekem meg még ezt tanították! Láthatod hogy mennyit fejlődtek, hogyan nem tudták tartani a Finn-ugrista vonalat. Ez a térkép 1970-es kiadás. (Ha kéred a szerkesztőket is ide tehetem.)

42-Magyar-shaza.jpg

- Mint láthatod az őshazát az Ural nyugati oldalára tették, baskírokhoz. A Finneket pedig teljesen lehozták az őshazához hogy ugye mégis tudjunk kitől tanulni a nyelvet, mivel alig tudtunk beszélni.
Mint láthatod a térképen a Besenyőket is mögénk rakták hogy majd tudjanak üldözni. Pedig ugye pont fordítva kellene hogy legyenek, mivel a besenyők a Bolgárok partnerei voltak. Kész káosz ez a térkép, ám ezt kellet megtanulnunk s fújnunk.
- Tehát itt a bizonyíték hogy azt tanítanak a kedves diákkal amit a hatalom megkíván! Tessék csak neked. Te később tanultál történelmet így neked már átvitték az őshazát az Ural keleti oldalára :eek:.
Hopsz csak úgy most ott lett az őshaza. Milyen jó hogy vándor őshazánk van! Mint a gumit nyújtjuk.
Ám ez se jó hely, mivel a keleti oldal is csak ideiglenes volt. Majd nyújtjuk tovább. :cool:

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 498
38 526
113
Besenyőket is mögénk rakták hogy majd tudjanak üldözni
A besenyők szállásai keletre is voltak a magyarokétól, csak a besenyő kisebb lélekszámú törzsként beleolvadtak később a magyarokba, akárcsak az úzok... Így nem is üldöztek. Persze nyilván az ősellenségeinket hagytuk betelepedni.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 426
74 448
113
A nyelvrokonság nem egyenlő a néprokonsaggal lásd bokgárok. A nyelvészet kerdéseiben a nyelvészet tud válaszokat adni mintahogy, a történelem kérdeseiben a történelemtudomány. Ne essünk abba a hibába, hogy nyelvi kerdésekben történészektől várunk megoldás és fordítva.
És mégis nagykanállal igyekszik etetni a 'tudomány' az ellenkezőjét. Mivel minden kultúrahordozót a sémihez varrni nem sikerült a 19-20. században, jött az indoeurópai kultúrahordozóság minden fronton erőltetése, ugyanaz a buli új takarásban. Máig pont úgy tolják, amiről azt állítják másnak, hogy az tudománytalan. Csak rakódjon le szépen. Ha valaki olvassa is, akkor egy őskultúrát is hozzácsapunk, legyen fullos a sosemvolt indoeurópai imádás. Az elmúlt hónapokban a teljes sajtójuk szépen körbe is kóserelte ezt a hírnek eladott, de minden főcímben programozó mondatot:

...

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 029
2 142
113
A besenyők szállásai keletre is voltak a magyarokétól, csak a besenyő kisebb lélekszámú törzsként beleolvadtak később a magyarokba, akárcsak az úzok...Persze nyilván az ősellenségeinket hagytuk betelepedni.
- Ezzel nem tudok egyet érteni bocs. A besenyők igen utánunk jöttek mérgesen, már mutattam miért, mivel bezavartuk őket a Belaja folyó mögé az átjárónál. A besenyők mindig a Bolgárok mellet voltak. Tőlünk mindig nyugatra. Pont ezért kellet nekünk az átjárónál É-nak fordulni a Káma s a Vjatka folyók védelmébe.
- Nézd az általam feltett térképemet, a Baskírok az Ural folyó kanyarulatába húzódtak fel, ezáltal a Besenyőket beszorították az Ural folyó mögé. Mi pedig az átjárónál szorítottuk őket a Belaja folyó mögé. Így nem tudtak az Ural folyónál mögénk kerülni megkerülve az ott lévő hegyet! Taktika.
- Tehát az az őshaza amit itt az általam feltett térképen ábrázolnak a besenyők területe! Mi pedig akkoriban még Urumcsinál, Iszik-köl-nél voltunk. Majd később amikor már a kárpát medencében voltunk a besenyők igen jöttek, s a D-i mai román alföldet el is foglalták, s letelepedtek. Ezzel egyet is tudok érteni, Azaz ahogy mondod hagytuk beolvadni. Ám időben ez jóval később volt. Tehát nem az Uralnál.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Itt azt állítod hogy elfogadod az állításomat ha hozok forrást.
Leírtam, hogy mi nem forrás. Sőt, egy forrás sem forrás. Egy viszonylag biztos megállapításhoz minimum három forrás kell. És az sem forrás, hogy térben és időben eltérő forrással dolgozunk.

Tegyük fel, hogy van egy sok lelettel rendelkező, bolygatatlan főúri sírlelet.
Ebből nem tudsz csuklóból következtetni, például hogy
  • évszázadokkal előtte/utána így éltek
  • száz kilométerekkel arrébb ugyan így éltek
  • az egész társadalom így élt/ezeket használta/arra használta
  • milyen nyelven beszéltek/írtak
  • milyen identitásuk volt
  • nem csak egy elszigetelt eset, hanem általános
  • őslakos és nem mondjuk betelepült kereskedő/zsoldos/benősült

Elfogadok bizonyítéknak, csak tisztázni kell, hogy mit akarunk bizonyítani és ahhoz kell megnézni, hogy bizonyítja e és mennyire erős bizonyíték.
- Beszélgessünk kicsit: Szerinted honnan volt az a rengeteg aranya a Szkítáknak?
Bányászták, mosták (aranygyapjú monda), kereskedtek (gabonára, szőrmére, rabszolgára, fegyveres szolgálattal, közvetítő kereskedelemmel). Biztos az arany összetételét lehet összehasonlítani, hogy honnan való -feltéve, hogy nem keverték őket sokszor.
mi a bizonyítéka az ősiségünknek?
Minden nép valahol ősi. Ehhez bizonyíték sem kell.

- Hogyan tudták ezt az arany mennyiséget megformázni, kiönteni, megfelelő ábrázolást rávinni?
Úgy, mint más nép? Csak vélhetően több volt nekik, még mondjuk a "görögöknek" meg úgy kellett kalandos utazások során beszerezni, felkutatni, mert nekik nem voltak ilyen bányáik. Ami van meg nyilván ipar alakul ki, hisz egyéb fém megművelése is hasonló módon zajlott. Ábrázolást rávinni? Viszavesztéses öntés, vésés? Nem túl bonyolult.
- Honnan volt az a motiváció ami rábírta a Szkítákat azokra a bizonyos formákra, állati alakokra?
Az vette körül őket? Arra vágytak? Azt képzelték el? Mondavilágból? Hősi eposzokból? Értékekből? Hétköznapokból?
- Kik voltak azok a mester emberek akik ezeket a formákat el is készítették?
Ötvösök?
- Tudhatjuk-e ezeknek az embereknek a lelki állapotát az elkészített ábra alapján?
Igen, kellett nekik a pénz és a megrendelésre legyártották.
- Megfigyelted-e a Szkíta ábrázolás rejtelmeit, azaz mit ábrázoltak s miért?
Vannak rejtelmei egyáltalán, vagy Te vélsz belelátni túlontúl mély rejtelmeket? Persze, lehetnek olyan dolgok elmondva képi ábrázolásban, amit mi már nem tudunk, legalábbis könnyen feloldani.
- Mutass már nekem Finn mintával Szkíta aranytárgyat! Ha már onnan eredeztetjük nyelvünket.
Mivel olyan, hogy finn nép elég sokkal a szkíták után jött létre, így értelemszerűen nem lehet finn minta a szkíta tárgyakon.
Én nem eredeztetem onnan a nyelvünket, főleg, mert nem is vagyok nyelvész, se nyelvzseni.

De ha már sakndináv-sztyeppei kapcsolatok, akkor sokkal relevánsabb kérdés lenne, hogy kb. a VIII-X. századi "viking" és sztyeppei lovasnomád népek kapcsolatai. Időben és térben is reálisabb lenne.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 715
87 142
113
Nekem meg még ezt tanították! Láthatod hogy mennyit fejlődtek, hogyan nem tudták tartani a Finn-ugrista vonalat. Ez a térkép 1970-es kiadás. (Ha kéred a szerkesztőket is ide tehetem.)

42-Magyar-shaza.jpg

- Mint láthatod az őshazát az Ural nyugati oldalára tették, baskírokhoz. A Finneket pedig teljesen lehozták az őshazához hogy ugye mégis tudjunk kitől tanulni a nyelvet, mivel alig tudtunk beszélni.
Mint láthatod a térképen a Besenyőket is mögénk rakták hogy majd tudjanak üldözni. Pedig ugye pont fordítva kellene hogy legyenek, mivel a besenyők a Bolgárok partnerei voltak. Kész káosz ez a térkép, ám ezt kellet megtanulnunk s fújnunk.
- Tehát itt a bizonyíték hogy azt tanítanak a kedves diákkal amit a hatalom megkíván! Tessék csak neked. Te később tanultál történelmet így neked már átvitték az őshazát az Ural keleti oldalára :eek:.
Hopsz csak úgy most ott lett az őshaza. Milyen jó hogy vándor őshazánk van! Mint a gumit nyújtjuk.
Ám ez se jó hely, mivel a keleti oldal is csak ideiglenes volt. Majd nyújtjuk tovább. :cool:
Fogd már fel, hogy semmi köze nincs ennek a térképnek a finnugorizmushoz. Tényleg nehéz felfogni, hogy össze vissza kevered a tudományokat és azok eredményeit?

• Vicces
Reactions: fip7

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 029
2 142
113
Elfogadok bizonyítéknak, csak tisztázni kell, hogy mit akarunk bizonyítani és ahhoz kell megnézni, hogy bizonyítja e és mennyire erős bizonyíték.
Ez így van! Minél több a bizonyítékunk annál jobban tudjuk azokat szelektálni s ezáltal közelíteni a valósághoz. Szerintem nem az a legfőbb bizonyíték ha konkrétan megtalálnál egy bizonyítékot.
Jobb ha sok apró lelet, ábra, térkép, stb.. bizonyítja a valóságos múltat. Ezért hiszek jobban a régészeknek mint a nyelvészeknek. Amiből össze lehetne rakni a magyarság ősi történetét. Mivel történetünk itt a KM-ben kezdődik s itt a KM-ben tér véget. Azaz hazaértünk. Ezt próbálom hogy megértse mindenki. Ezért mutatok annyi képet ábrát, Szkíta kincseket ami rámutat arra a térképi területre amit az aranykincs ábrázol vagy állati harcot ábrázol. Mivel mindegyik bemutat valamit történetünkből. Harcokat, kereskedelmi területfoglalást, bányászati területeket, érceket, ruházatot stb, stb...! Ezeket az apró történeteket kell összepakolni hogy megkapd az ősi történetünket, amit elcsaltak. Amit te is emlegetni szoktál.
Ha ezeket az apró történelmeket összepakolod kapod meg a magyarság ősi történelmét.
Ezt egy bizonyított lelettel nem fogod tudni bemutatni s ábrázolni sem!
Bányászták, mosták (aranygyapjú monda), kereskedtek (gabonára, szőrmére, rabszolgára, fegyveres szolgálattal, közvetítő kereskedelemmel). Biztos az arany összetételét lehet összehasonlítani, hogy honnan való -feltéve, hogy nem keverték őket sokszor.
Látod látod nem gondolkodól csak kapásból nyomod az igét.
Az arany az csak a földben van! S meg kell keresni hogy hol. Ha megtaláltuk ki kell bányászni az ércet. Tehát most nézzük meg hol van arany!

e4-Ns5-Tw-png.jpg

Nemegyszer már feltettem ezt a térképet hogy bemutassam állításomat. Mint láthatod ÉK-en lehet bányászni aranyat ott Jakutföldön. Tehát a Hunok nemegyszer leírtam, hogy tőlünk elválva a kizilkumban elindultak s letelepedtek az Amur medencében, s kapcsolatba léptek a Jakutokkal, törzsszövetség s egyéb formában.
Azért hogy kitermelhessék az aranyat, amit kereskedelmi célra tudtak felhasználni. Ugyanakkor ott volt a Kínai alföld a Jangce folyó torkolatánál az Ón lelőhely amit megint kikellet bányászni, mivel kellett a bronz előállításához. Fegyverek stb..!
Ezért a hun egyik testvér benősült a Kínaiakhoz. Látod milyen szépen lehet követni történelmünket.
Ezért amit dudi feltett térképre (Ural keleti őshaza) mondtam hogy idéglenes őshaza volt, amit ott ábrázoltak az Uráltól keletre.
Mi pedig ott lébecoltunk a Tien-san nyugati lábainál több városállam területén, meg ugye legeltettünk a Kizilkumban. Nagy vonalakban lépegetek. Ekkor megkértek bennünket hogy hozzuk létre a Kínai államot a sok régióból. Mi a vörös medencébe telepedtünk át, s igyekeztünk a hun területeket egyesíteni a Jangce folyó mentén. Stb, stb...! Már leírtam.
Ám a Hunok másik ága kint rekedt a nagy-falon kívül s egy idő után elindult nyugatra. Ám a Jakutok velük együtt átjöttek a nyugat szibériai alföld területeire. Ők az átnevezett hanti-mansik. Így a jakutoknak nagyobb legeltetési területük lett. S a hunok elköszönvén tőlük elindultak nyugatra!
Szerintem nem véletlenül, oka, feladatuk volt az ők jövetelüknek.

Úgy, mint más nép? Csak vélhetően több volt nekik, még mondjuk a "görögöknek" meg úgy kellett kalandos utazások során beszerezni, felkutatni, mert nekik nem voltak ilyen bányáik. Ami van meg nyilván ipar alakul ki, hisz egyéb fém megművelése is hasonló módon zajlott. Ábrázolást rávinni? Viszavesztéses öntés, vésés? Nem túl bonyolult.
Igen ezt így elmondani nagyon egyszerű, persze természetesen végtelenül egyszerű, mikor úgy kell kivadászni hogy azon az X ábrázoláson akkor mennyi állat is van s hogy azok éppen hogyan veszekednek. Ki kivel van a harcban! Végtelenül egyszerű kifaragni tudom. :rolleyes: Vésnök vagy?

Az vette körül őket? Arra vágytak? Azt képzelték el? Mondavilágból? Hősi eposzokból? Értékekből? Hétköznapokból?
Nem-e a harcok nagyobb események megörökítése volt a célja? Érkezés területfoglalás valahol?
Azaz fontos események rögzítése, uralkodóhoz való kapcsolódás.
Én vágyhatok sok aranyra, ám nem tudom elérni. Ám nekik annyi volt hogy a hétköznapi ábrázolást is igen betudták mutatni ékszereken. Lovaikat is felékszerezték.
Igen, kellett nekik a pénz és a megrendelésre legyártották.
Ez tetszett! Nem sorozatban gyártották ezeket az arany tárgyakat, azért nem jutott mindenkinek arany csatok, poharak, ékszerek, stb. Ha nem vigyázott s nem készült el időben a fejét is elveszthette volna.
Vannak rejtelmei egyáltalán, vagy Te vélsz belelátni túlontúl mély rejtelmeket? Persze, lehetnek olyan dolgok elmondva képi ábrázolásban, amit mi már nem tudunk, legalábbis könnyen feloldani.
Igen vannak ábrázolások amit tudni, látni kell hová kell elhelyezni, akár térképre is, azért hogy értelmezhető legyen az ábrázolás. Különben az ékszeren lévő ábra ábrázolás esetleg nem mond sokat. Ilyen a koronánk is, ha nem tudod mit ábrázol milyen személyeket ábrázoltak rajta, akkor nem sokat mond számodra bocs, vagy számára aki nézi. (Nem személyeskedni akartam).
A képi ábrázolásnak nagyon fontos hogy megtudjuk mondani, mutatni a helyét.
De ha már sakndináv-sztyeppei kapcsolatok, akkor sokkal relevánsabb kérdés lenne, hogy kb. a VIII-X. századi "viking" és sztyeppei lovasnomád népek kapcsolatai. Időben és térben is reálisabb lenne.
Nem hinném, mivel a vikingek hajón közlekedtek leginkább, mi pedig lóháton! Ha a viking alól kihúzod a hajóját nem tud közlekedni, kész vége kampec!
A vikingek a hajóikban temetkeztek, szerinted elhagyták? Igen el a zsákmány megszerzéséig majd visszaszálltak a hajóikra s mentek tovább. Ők vízen élők voltak.
Ám ha a keresgélésükre gondolsz, igen jelentős volt az Európai folyók feltérképezése! Kellet a majdani kereskedésükhöz. Illetve eleinte a rablás fosztogatásaikhoz. Lehet olvasni apátságok rendszeres kifosztásáról.
Igen csak a mi ábrázolásunk volt olyan rablóhorda. Mindenki más csak leakart igázni, s kifosztani minket. Ez van. Köszönöm hogy válaszoltál.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Ezeket az apró történeteket kell összepakolni
Csakhogy Te térben és időben nem egyező dolgokat akarsz sokszor összepakolni és azzal alátámasztani egy előre kőbe vésett gondolatot.

Látod látod nem gondolkodól csak kapásból nyomod az igét.
Hátrébb az agarakkal.
Mert...
Az arany az csak a földben van!
Ez egy nagy baromság. Mert hol van még arany? Vízben. Aranymosók.
Írtam: aranygyapjú. Miről szól? Hova mennek? (Közép Ázsiában gyapjúval talán a mai napig mosnak aranyat.)

Bár olvastam olyat is, hogy Jászon aranygyapjúja is kárpát-medencei.

(Jászon aranygyapjúja, amely perzsia környékéről is származhatott, de mindenesetre a Kaukázus vidékére utaznak... elgondolkodtató.)

Oké. Bányásszák. Egye fene. Erre fel meg Te beraksz egy olyan térképet, amelyen a kárpát-medencei aranybányászat fel sincs tüntetve. Na de hát kit érdekel, hisz Erdélyben ókori - római kori arany bányák vannak és ezüst-arany bányászatban igen jelentős szerepet játszott évszázadokig, vagy hosszabb távon. Nem baj, keressük Jakutföldön. Legkézenfekvőbb. -Persze miközben, hogy a kárpát-medencei ősiségünk keressük.

Végtelenül egyszerű kifaragni tudom.
Igen, egyszerű. Akinek szakmája és azt jól csinálja. Ma is ami valóban értékes, az nem csak a fém értékéből, hanem a művészeti alkotásokba tett időtől és tudástól is érték.

Te vésnök vagy?

Nem-e a harcok nagyobb események megörökítése volt a célja? Érkezés területfoglalás valahol?
Azaz fontos események rögzítése, uralkodóhoz való kapcsolódás.
Én vágyhatok sok aranyra, ám nem tudom elérni. Ám nekik annyi volt hogy a hétköznapi ábrázolást is igen betudták mutatni ékszereken. Lovaikat is felékszerezték.
Akár. De szerintem nem.
Most vélhetően egy szűk elit régészeti hagyatékából akarsz egész társadalomra levetíteni dolgokat.
Miért kellett bemutatni? Kinek kellett bemutatni? Annak aki vele együtt élt, minek? Aki nem egy kulturált képviselt, annak meg megint minek?
Nem sorozatban gyártották ezeket az arany tárgyakat, azért nem jutott mindenkinek arany csatok, poharak, ékszerek, stb.
Ezzel meg önellentmondásba keveredsz. Mert azt állítottad, hogy:
Ám nekik annyi volt hogy a hétköznapi ábrázolást is igen betudták mutatni ékszereken.

De tény, hogy nem sorozatban gyártották, hisz a sorozatgyártás kb. egy-két évszázada van.

. Ha nem vigyázott s nem készült el időben a fejét is elveszthette volna.
Ezt miből következteted?
Nem hinném, mivel a vikingek hajón közlekedtek leginkább, mi pedig lóháton! Ha a viking alól kihúzod a hajóját nem tud közlekedni, kész vége kampec!
Ja, hogyne.
Ezt majd beszéld meg az izlandi lovakkal. Tudod van ilyen fajta.
Na és mit írnak róla?
"Developed from ponies brought to Iceland by Norse settlers in the 9th and 10th centuries, the breed is mentioned in various documents from throughout Icelandic history; an early reference to a named-horse appears in the 12th century." "The ancestors of the Icelandic horse were probably brought to Iceland by Viking Age Scandinavians between 860 and 935 AD." (forrás)

Odint, hogy ábrázolják sokszor?
NKS_1867_4to%2C_97v%2C_Odin_on_Sleipnir.jpg

800px-Tj%C3%A4ngvide.jpg

De a Bayeuxi-falikárpiton sem norman hajókról pakolnak le épp lovakat és indulnak csatára velük. (Teljes kárpit.)
header-imageship-1.jpg

main-qimg-8f6623d5fa1b4554ff14a663b590ebf0-c

Ám ha a keresgélésükre gondolsz
Nem.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 498
38 526
113
A vikingek a hajóikban temetkeztek, szerinted elhagyták? Igen el a zsákmány megszerzéséig majd visszaszálltak a hajóikra s mentek tovább. Ők vízen élők voltak.
Rendben, de a varégokról beszélünk, a folyami skandinávokról, akik elsősorban kereskedtek...velünk, a kereskedelmi utak ellenőrzőivel.
Bár olvastam olyat is, hogy Jászon aranygyapjúja is kárpát-medencei
A kárpát-medencei arany még a sumérokhoz és Egyiptomba is eljutott.

(Jászon aranygyapjúja, amely perzsia környékéről is származhatott, de mindenesetre a Kaukázus vidékére utaznak... elgondolkodtató.)
Kolkhisz az aranygyapjú lelőhelye, valahol az Azovi-tenger, Krím-félsziget környéke....

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 588
34 940
113
Kolkhisz az aranygyapjú lelőhelye, valahol az Azovi-tenger, Krím-félsziget környéke....
Valóban nem pontosan fogalmaztam, gondoltam akit érdekel, az úgyis megnézi, hogy hol van. De a források a mai Grúzia területén mutatják:
1096px-Urartu_715-713-hu.svg.png
gruzia_4_abra.jpg

Már persze, ha ott volt az aranygyapjú és nem keletebbre. (Vagy a Kárpát-medencében) Volt valami műsor, sorozat (?), ahol a műsorvezető mászkált ilyen mai Afgán és közép-ázsiai helyeken, ott, ha jól emlékszem az volt a feltételezés, hogy abban az időben a Fekete- tengerről át lehetett hajózni a Kaszpi-tengerre és ott volt az aranygyapjú, mivel ott még a mai napig van olyan aranymosási technika, hogy gyapjút használnak.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 715
87 142
113
Nem kell Mongóliáig menni. Magyarországon is vadásznak többek között sassal. A Gyulai várat és még reptereket is védenek ragadozó madarakkal a galambrajoktól.
Mint megtudtam, egy közepes sas simán elvisz egy 15kg-s fingtartály francia bulldogot. Sajnos nem jött velünk...

• Tetszik
Reactions: Kim Philby