Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 890
113
Érdemes megnézni Dr. Török Tibor valamelyik előadását a honfoglalók genetikai vizsgálatáról. Több is van belőle a neten.

A honfoglalók egy jelentős részének és a Mansiknak is az Urál és az Altáj között élő vaskori szkíták voltak az őseik. Vagyis ezeknek a szkíta csoportoknak egy része nyugatra vándorolt a sztyeppén, másik részük pedig északra, az erdős vidékre. Vagyis rokonaink a finnugor népek, csak nem úgy ahogy eddig tanították. Nem az erdei vadászó-halászó népek pattantak egyszerre csak lóra, hanem szkíta csoportok szorultak északra, az erdőbe.
Nem tudjuk hogy érintette a szkíták nyugati vándorlása a nyugat-szibériai őshazában élő magyarokat. Kétség kívül addig keletről és délkeletről szkítákkal voltak határosak, de a vándorlás számukra csak egy epizodikus esemény volt. Hogy pusztító szkítajárás volt nekik, vagy egy tőlük délre végbemenő gyors trek azt nem tudjuk és jó eséllyel soha nem fogjuk megtudni. A szkíták nem voltak a magyarok ősei között, a mi őseinktől keletre, azokkal egy időben formálódtak ki és léptek a történelem színpadára a lovasnomadizmus megjelenésével, ami ugor/magyar/szkíta életmód volt, ők találták ki a Nyugat-Szibériától Kazahsztánon át az Altajig húzódó sztyeppén, történelmi, társadalmi és talán éghajlati változásokra adaptálva az addigi életmódjukat. A szkíták őseivel rokon iráni népek részt vettek a magyar etnogenezisben abban a keretben amit szargatkai kultúrának neveznek, ahogy a sintastai ősárják is az ugor etnogenezisben ugyanott, csak évezredekkel ezelőtt (a szkíták a ősmagyarok kortársai voltak, az ugoroktól szeparálódó magyarságé, az árják az ugokéi, az egységes ugor ősnépé). Ez utóbbiban olyan mértékben, hogy majdnem teljesen aszimilálták azokat, mint azt a magyar és az obi-ugor nyelvekben a többi finnugorhoz képest bekövet. Egyben emiatt a magyar és obi-ugor nyelvek az ősárja nyelv legnyilvánvalóbb bizonyítékai is, mert abból származnak a mi változásaink és jövevényszavaink egy része.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 508
5 073
113
Egész pontosan a korábban délebbre, a pusztákon élő népeket szorították a szkíták északabbra, bár ugyan az erdei hanti/manysi/mordvin/csuvas népek emlékezetében megvan a lóhasználat, de ők sosem voltak lovasnomád nagyállattartók, csak együtt éltek, kereskedelmi viszonyban voltak a szkíta népekkel.
Ez az egész finnugrisztika olyan mint az indogrermán, indoszkíta stb. Ősi rokonnépeink eredetmítoszai megegyeznek, közös tőről fakadnak. Nimród/Nimurta/Ménrót/Tammuz/Baál stb. mind egyugyanazon tőről fakadnak.
Viselet
A mansik genetikája még ma is nagyrészt megegyezik a szkíták genetikájával. Vagyis őket nem kiszorították a szkíták, hanem ők a szkíták leszármazottai.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 508
5 073
113
A szkíták nem voltak a magyarok ősei között, a mi őseinktől keletre, azokkal egy időben formálódtak ki és léptek a történelem színpadára a lovasnomadizmus megjelenésével, ami ugor/magyar/szkíta életmód volt,
A genetikai vizsgálatok alapján a honfoglalók egy jelentős része egyértelműen szkíta származású. Vagy legalábbis olyan vaskori emberekkel rokon, akiket a történészek szkítáknak tekintenek. Valószínüleg a szkíták sem voltak homogén csoport, ahogy a honfoglalók sem. Az eurázsiai sztyeppe nem egy nyugodt békés vidék, ahol évszázadokig semmi nem történik és a népek egymástól elszigetelten élnek...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 890
113
A genetikai vizsgálatok alapján a honfoglalók egy jelentős része egyértelműen szkíta származású. Vagy legalábbis olyan vaskori emberekkel rokon, akiket a történészek szkítáknak tekintenek.
A vaskori sztyeppe keveredései és a szargatkai kultúra belső mixtúrája ezt tökéletesen magyarázza. A cserkaszkul kultúrától a szargatkai kultúráig kell számos nyugat-szibériai és Ural környéki kultúra keretei között ősmagyar-ősiráni és magyar-iráni keveredéssel számolni. Az ősárja-ugor keveredés színterei pedig az andronoid kultúrák voltak.
Valószínüleg a szkíták sem voltak homogén csoport, ahogy a honfoglalók sem.
Már a megközelítés is rossz. A sztyeppén nincsenek népek, csak törzsek. Feljebb is írom, hogy számos kultúra és kultúrkomplex (szargatkai például) lehet egyszerre, egy időben olyan törzsek kulturális hagyatéka, akik később magyar nyelven beszélő törzsek etnogenezisében vettek részt. A homogenitás teljes ellentétéről beszélünk ilyen körülmények között.
Az eurázsiai sztyeppe nem egy nyugodt békés vidék, ahol évszázadokig semmi nem történik és a népek egymástól elszigetelten élnek...
Igen, pontosan, Ráadásul az őstörténetünk javában letelepedett életmódot éltünk, csak rövid, pár évszázados epizódok voltak a nomadizmushoz köthetőek. Mint cserkaszkul-korszak vagy éppen a kusnarenkovói-szubbotcai korszak. Ezek általában nagy zűrzavar idején játszódtak le, amikor a magyarság a hanyatlás és felemelkedés hullámvölgyeit járta be. Őstörténetünk javát letelepedve töltötték őseink. Ezek a kézzelfoghatóbb pillanatok.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 583
113
Senki nem állított ilyet, ahogy ez a kádári böfögés is értelmezhetetlen (jajj de hát a magyarok mit kapaszkodnak múltjukba, amikor bűnös -úgy kollektíven- mind). Senki nem mondta, h a világ közepe lennénk, ezt meghagyjuk a környező soviniszta kurzusoknak. Milyen hibákra gondolsz? Olyasmi "bakik" biztosan nem voltak, h kiírtottunk volna népeket...khm...amúgy Caster módon...demokratikusan.
Bocsánat, nem megbántani akartam senkit, de ha visszaolvasol, pont ebben a topicban került szóba többször is, hogy innen ered minden írás, mi adtuk oda másoknak. Ahogy az is, hogy innen ment el egy ősi közösség kelet felé, majd került vissza szkíta-hun-magyar hullámokban.
Én ezekkel a tézisekkel nem tudok vitatkozni, írásos forrásokat nem tudnék felmutatni pro- vagy kontra, az archeogenetikához nem értek. Szóval akár igaznak is elfogadhatom a teóriák valamelyikét.
Összekevered; nem a bűnös nemzet képét akartam magunkra húzni, de jó lenne belátni, hogy néha nem csak a rajtunk kívül álló erők és hatalmi tényezők vezettek oda, hogy egy hont foglalni és megtartani képes törzsszövetségből, majd igen komoly tényezőként létező országból sok évtizeden-évszázadon át szétszakadt, megszállt, "felszabadított" nemzet lettünk. Igenis benne van a meghatározó gazdasági és politikai hatalommal bírók egyéni érdekének az ország érdekei elé helyezése, mint aktiváló tényező.
Csak annyi lett volna a gondolat, hogy lehetett a múltunk bármilyen dicső, az nem határozza meg a jelenünket, és főként nem a jövőnket. Csak az amit, és ahogy most teszünk. Tehát a múltba révedés, a "ki volt itt előbb" parttalan viták mellett nem ártana valami koncepció mentén a következő ezer év alapjait lerakni, mert aki csak az ősei kiválóságával tud érvelni, az olyan, mint a burgonya: a java a föld alatt van.
Mert nem attól marad fenn a magyarság, mert valaha hatalmas és erős volt, hanem attól, hogy ma mi mit teszünk ezért a fennmaradásért. Segít a cselekvésben a múlt ismerete, de nem csak azáltal, hogy elmerengünk valaha volt dicsőségünkön, hanem azáltal is, ha szembe merünk nézni hibáinkkal, hogy még egyszer ne kövessük el őket.
A "bűnös nemzez" is egy védekezési mechanizmus, hogy ne kelljen semmit csinálni (úgyis hiába), pont, mint a külső körülmények negatív hatására való folyamatos mutogatás hárítás képpen.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
744
1 424
93
Mert nem attól marad fenn a magyarság, mert valaha hatalmas és erős volt, hanem attól, hogy ma mi mit teszünk ezért a fennmaradásért.
Pontosan hogy erről van szó! Ha nemzetünket elárasztják más nációval, akkor nemzetünk tudata felhígul. Nem lesz nemzeti közös tudat! Nem lesz közös történelmünk! Nem lesz mit tanítani történelem tanárjainknak gyermekeinknek! Mit tanítsanak a történelem tanárok? A román történelmet? Honnan jöttek? Vagy a német történelmet?
-
Segít a cselekvésben a múlt ismerete, de nem csak azáltal, hogy elmerengünk valaha volt dicsőségünkön, hanem azáltal is, ha szembe merünk nézni hibáinkkal, hogy még egyszer ne kövessük el őket.
Na de hogyan nézzünk szembe hibáinkkal ha nem ismerjük azokat, illetve nem tudjuk azokat? Miért ver a sors minket pl. a románokkal?
A "bűnös nemzet" is egy védekezési mechanizmus, hogy ne kelljen semmit csinálni (úgyis hiába),
Igen de miért, hogy mondja már meg valaki miért vagyunk bűnösök! Na de senki nem akarja megmondani, mivel irányított! Itt kezdődik a probléma!
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 583
113
Miért ver a sors minket pl. a románokkal?
Mintha az erdélyi birtokosok kezdték volna őket nagy számban behívni olcsó munkaerőnek... Ismerős helyzet?
Pontosan hogy erről van szó! Ha nemzetünket elárasztják más nációval, akkor nemzetünk tudata felhígul. Nem lesz nemzeti közös tudat! Nem lesz közös történelmünk! Nem lesz mit tanítani történelem tanárjainknak gyermekeinknek! Mit tanítsanak a történelem tanárok? A román történelmet? Honnan jöttek? Vagy a német történelmet?
Eleve nem voltunk egységes nemzet (v.ö.: törzsszövetség 7+2 törzsből), szóval a nemzetté válás elég kései dolog. Pont a magyar őstörténet az, ahol nem beszélhetünk nemzettudatról, főleg, ha a hun-szkíta eredetet akarjuk tanítani. Ezek sztyeppei népek, a maguk folyton változó közösségeivel. Közös nemzettudatunk - és önelnevezésünk is későbbi, mint a szkíta-hun korszak. De ettől nem kevésbé értékes, és fontos. Talán Fábry mondta valamelyik műsorában, hogy az amerikaiak történelme alig pár évszázados, de őket ez nem zavarja. Minket sem kell, hogy frusztráljon, ha nem pont Ádámtól és Évától tudjuk levezetni a család(törzs-, nemzetség-) fánkat, elég büszkeségre ad okot a honfoglalók eredméyessége és országépítő sikereink az elkövetkező századokban.
A román és a német történelmet is kell tanítani, hogy tudjuk, mi a különbség a germán népek története és a miénk között (elég jelentős különbség van mondjuk a hunokhoz való hozzáállásunkban, pedig a germánok részei voltak Attila birodalmának, mégsem tartják magukat hunoknak), illetve hová vezet(het) egy muszáj-eredettörténet miatt a történelem kifacsarása.
Igen de miért, hogy mondja már meg valaki miért vagyunk bűnösök! Na de senki nem akarja megmondani, mivel irányított! Itt kezdődik a probléma!
Pont azt mondom, hogy nem vagyunk "bűnös nemzet", ez a kollektív bűnösség elve egyébként is inkább bűnbakképzés, mint valóság. De el lehet mondani töriórán, hogy a török veszedelem idején a birtokaikat féltő főuraknak az a hozzáállása, hogy azt ismerik el uruknak, aki közelebb van, és valószínűleg meg tudja védeni a birtokaikat, és meghagyja benne őket, a saját szempontjukból érthető választás volt, de nem segítette az ország egybenmaradását. Tanulják meg, hogy lehet előrébb való gondolat az ország/nemzet érdeke, mint a saját jövedelmek bebiztosítása.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 659
113
Már a megközelítés is rossz. A sztyeppén nincsenek népek, csak törzsek. Feljebb is írom, hogy számos kultúra és kultúrkomplex (szargatkai például) lehet egyszerre, egy időben olyan törzsek kulturális hagyatéka, akik később magyar nyelven beszélő törzsek etnogenezisében vettek részt. A homogenitás teljes ellentétéről beszélünk ilyen körülmények között.
Az észak-amerikai indiánoknál ugyan ez van.
Az ősárja-ugor keveredés színterei pedig az andronoid kultúrák voltak.
Andronovo? Körös?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 598
16 243
113
Bocsánat, nem megbántani akartam senkit, de ha visszaolvasol, pont ebben a topicban került szóba többször is, hogy innen ered minden írás, mi adtuk oda másoknak. Ahogy az is, hogy innen ment el egy ősi közösség kelet felé, majd került vissza szkíta-hun-magyar hullámokban.
Én ezekkel a tézisekkel nem tudok vitatkozni, írásos forrásokat nem tudnék felmutatni pro- vagy kontra, az archeogenetikához nem értek. Szóval akár igaznak is elfogadhatom a teóriák valamelyikét.
Összekevered; nem a bűnös nemzet képét akartam magunkra húzni, de jó lenne belátni, hogy néha nem csak a rajtunk kívül álló erők és hatalmi tényezők vezettek oda, hogy egy hont foglalni és megtartani képes törzsszövetségből, majd igen komoly tényezőként létező országból sok évtizeden-évszázadon át szétszakadt, megszállt, "felszabadított" nemzet lettünk. Igenis benne van a meghatározó gazdasági és politikai hatalommal bírók egyéni érdekének az ország érdekei elé helyezése, mint aktiváló tényező.
Csak annyi lett volna a gondolat, hogy lehetett a múltunk bármilyen dicső, az nem határozza meg a jelenünket, és főként nem a jövőnket. Csak az amit, és ahogy most teszünk. Tehát a múltba révedés, a "ki volt itt előbb" parttalan viták mellett nem ártana valami koncepció mentén a következő ezer év alapjait lerakni, mert aki csak az ősei kiválóságával tud érvelni, az olyan, mint a burgonya: a java a föld alatt van.
Mert nem attól marad fenn a magyarság, mert valaha hatalmas és erős volt, hanem attól, hogy ma mi mit teszünk ezért a fennmaradásért. Segít a cselekvésben a múlt ismerete, de nem csak azáltal, hogy elmerengünk valaha volt dicsőségünkön, hanem azáltal is, ha szembe merünk nézni hibáinkkal, hogy még egyszer ne kövessük el őket.
A "bűnös nemzez" is egy védekezési mechanizmus, hogy ne kelljen semmit csinálni (úgyis hiába), pont, mint a külső körülmények negatív hatására való folyamatos mutogatás hárítás képpen.
Akkor bocsánat ha félreértettem. Azt kell belátni, h 1241 áprilisa óta kényszerpályán vagyunk. Addig nem volt szükség manőverezni, taktikázni, mert volt erőnk és bőséges népességünk (expanziónk utána szűnt meg végleg). Nem látom -még a közelmúltat sem-, h hogy jöttünk volna jobban ki. Konkrétan az első vh. környéki narratíva megy most is (akkor is csak mi nem akartunk háborút). Talán a forradalmainkat szerencsésebb lett volna kihagyni. Mindet!
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 689
14 722
113
Akkor bocsánat ha félreértettem. Azt kell belátni, h 1241 áprilisa óta kényszerpályán vagyunk. Addig nem volt szükség manőverezni, taktikázni, mert volt erőnk és bőséges népességünk (expanziónk utána szűnt meg végleg). Nem látom -még a közelmúltat sem-, h hogy jöttünk volna jobban ki. Konkrétan az első vh. környéki narratíva megy most is (akkor is csak mi nem akartunk háborút). Talán a forradalmainkat szerencsésebb lett volna kihagyni. Mindet!

1514 óta vagyunk kényszerpályán. 1241-ből csodálatos módon regenerálódtunk, 100 évvel később már erősebbek voltunk mint valaha,
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 890
113
Andronovo? Körös?
Az andronovo kultúra perifériáján létezett egy félgyarmatinak leírható világ, amely teljességében az ősárja andronovóiak uralma/befolyása alatt állt. Ezek a kultúrák az andronoidok. Andronovó-szerűek. Egy vagy több közüllük az ugor ősnépet jelenti. A nyelvtörténetünk (ugor kor) passzol ezzel a régészeti realitással.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
744
1 424
93
Mintha az erdélyi birtokosok kezdték volna őket nagy számban behívni olcsó munkaerőnek... Ismerős helyzet?
Szerintem meg nem! Ők a romai birodalom terjeszkedése elől menekültek! Először a Bolgárokat árasztották el, majd ahogy terjeszkedett a romai birodalom egyre jöttek felfelé s az erdélyiektől kértek bebocsájtást ill. menedéket
! Illetve területet. Majd egyre többen jöttek, jöttek! Majd az oroszoknak hálából megmutatták a hágókat, terület foglalás fejében!
Nem így akartad mondani a behívást! :cool: A rosseb hívta őket! Úgy mint most behívjuk a menekülőket! Nem ismerős! :rolleyes:
Ugye! :oops:
Eleve nem voltunk egységes nemzet (v.ö.: törzsszövetség 7+2 törzsből), szóval a nemzetté válás elég kései dolog. Pont a magyar őstörténet az, ahol nem beszélhetünk nemzettudatról, főleg, ha a hun-szkíta eredetet akarjuk tanítani.
Sajnos ebben sem értünk egyet, mivel már Kínában közös egy-isten hitünk volt! Ami csak ránk volt jellemző! Azaz mi terjesztettük az egy-isten hitet! Pontosan ezt mutatom a képeken ha vissza lapozol! Se Irán se India se Mezopotámiában se Európából egy nemzetnek sincs abban az időben egy-istenhite! Görögök is ott tanulták meg, lett görög keleti vallás stb..! Nem akarom felsorolni! Romaiak pontosan ezért feszítették meg jézust, mivel nem az ő hitüket propagálta s terjesztette csak a saját egyistenhitet, illetve a többi nézeteit. Stb...! Nem akarok belemenni, már vallási, s politikai dolgok!
Arra akartam csak ezzel utalni hogy nekünk, mint szkítáknak igenis közös tudatunk volt! S nem holmi szedet vetett ősi kóválygó törzsi nép voltunk! Tudatosan költöztünk mindenhová. Nekünk a két folyó köze a mi ismertető jelünk! Itt kezdtük ahol most élünk, majd elmentünk délre, egy bizonyos ok miatt, Mezopotámiába! Két folyó ott is! Majd felmentünk a Kaukázus Dél-keleti részéhez Baku! Két folyó! Ott találod őseink sírját! Majd tovább költözés a Turáni alföldre! Amu-darja, Sir-Darja, (hogy ne ismételjem a 2 folyót! Innen az Ordosz, Sárga folyó s a Jangce köze, Han dinasztia! Majd innen az Oka Káma már közös vallással s nemzetként!
- Mint látod ez nem egy kóválygó törzsre utaló járkálás! Mint távolság s irány sem! A tudat s öntudat mindig a mi tulajdonságunk volt! Ezért voltunk Szkíták!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 659
113
Az andronovo kultúra perifériáján létezett egy félgyarmatinak leírható világ, amely teljességében az ősárja andronovóiak uralma/befolyása alatt állt. Ezek a kultúrák az andronoidok. Andronovó-szerűek. Egy vagy több közüllük az ugor ősnépet jelenti. A nyelvtörténetünk (ugor kor) passzol ezzel a régészeti realitással.
Az andronovo elődei, körös, tordos-vinca kúltúrák azonos gyökerűek, a Kárpát-medencéből eredeztethetőek...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 659
113
Az andronovo elődei, körös, tordos-vinca kúltúrák azonos gyökerűek, a Kárpát-medencéből eredeztethetőek...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 598
16 243
113
1514 óta vagyunk kényszerpályán. 1241-ből csodálatos módon regenerálódtunk, 100 évvel később már erősebbek voltunk mint valaha,
A XI-XII. században nem viccből nőtt Haliccsal (sőt, a kunokkal a csete-patéink még távolabbi területgyarapodást sejtetnek). A történészek sem beszélnek regenerációról, sőt; az elpusztult Alföldön még ma is kevesebb ember él, mint a mongol betörés előtt. Még ehhez is idegen népesség (kun) kellett. Mit értesz erő alatt? Mert a XII.-XIII. században magyarország kimagaslott az európai nagyhatalmak közül (de nem volt világhatalom vagy szuperhatalom). Belénk is tört a kor szuperhatalmának bicskája, de mi elvesztettük nagyhatalmi státuszunkat és végleg. Nagy Lajos ügyes politikus volt (Mátyás is), de katonailag már messze nem "mehettünk neki bárkinek".
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby