Talán idetartozik, pont ebbe a topikba.
Régebben én is csak magyar kutyafajtát akartam. Aztán keresgéltem, meg nézelődtem. A neten van több kutyás csoport, kutyákkal foglalkozó szakember.Pl. Dogcast, egyéb csatornák. Ők is hírt adtak róla, hogy fajtamentők, tenyésztők próbálgatták kb 10 éve talán kideríteni hogy mennyire "valódi" még a magyar komondor és kuvasz. Elég nagy, több százas nagyságú merítést végeztek, aztán területőrzés, bátorságpróba stb. teszt lett belőle, felvéve kamerával. A komondorok kb 99%-ban besültek, gyávák voltak, ideggyengék, és lényegében alkalmatlanok mindenre. A kuvaszoknál sem volt sokkal jobb a helyzet. Van még egy erdélyi csávó, Bartha László. Ő elsősorban pásztorkutyákkal foglalkozik, tenyészt, nevel, meg tesztel is. Ők is felvittek az esztenákra kuvaszt, meg komondort is. Besültek a nyájőrzésnél, de rendesen. Nem tudtak falkában dolgozni, gyávák voltak, meg nem hozták ösztönből a munkát. Kb ugyanaz volt a véleménye, mint a kísérletet végzőké. Ha nem hoznak bele ebbe a két fajtába küldöldről valami normális vérvonalat,akár nem is kuvasz vagy komondort, hanem rokon pásztorkutya fajtákból, és nem frissítik fel, akkor nagyjából kuka lesz mind a két magyar fajtának. Amennyire kiderült, a magyar tenyésztők nagy része teljesen elzárkózott az irányvonal megváltoztatásától, meg a frissitéstől. Nekik az az üzlet, ha a kutya szelíd, bírja a kisgyereket, és csak egy fehér maci, nem több. Ha meg elfogynak a kutyák, akkor átállnak más fajtára.
Ennyi volt 1000+ év szelekciója, és munkára szelektálása. Kb 40-60 év alatt lekukázták őket. Attól még nyilván vannak fasza kuvaszok, csak hát nem az a fő irány hogy vannak, hanem az hogy nincsenek.
Szomorú ez, vadászismerőseim ugyanazt mondják a vizsláról. Kb 20-30 év alatt egy fasza, mindenes vadászkutyát teljesen elbasztak, mert felkapott lett, és már nem a munkavonal volt szempont, hanem hogy szeliden nézzen a ki a fejéből a kanapén.
Igy porlik minden semmivé, amit eleink összeraktak. Nem csak kutyákról beszélek, minden másról is. Lényegében sok tekintetben ez már csak agónia, porlik el minden, ami az eszmei, kulturális, tradicionális örökségünk.