A buszos témához egy kis adalék.
Tudjátok, én is ki voltam akadva azon (és ki is vagyok), hogy a tavalyi év elején a volán társaságoknál feloldott vásárlási stop után alig érkezett megrendelés olyan magyar buszgyártóhoz mint pl. a Credo (akár 70-80 a hazai hozzáadott érték buszain). Kormányunk a Volvót részesítette előnyben. Írták /ami azért fenntartásokkal fogadtam/, hogy a Rába és az általa pályáztatott beszállítók 30%-ot szállíthatnak be a Volvónak, ha az állam ezt veszi. Feltettem a kérdést, hogy miért jobb ez mint a 70-80%? Állítólag azért, mert a Rába és a neki szállító kis magyar vállalkozások (30% / busz) így bekerülnek a Volvo globál rendszerébe, tehát, ha mondjuk Berlin Volvókat rendel, azokban is (Lengyelországban gyártják a buszokat) 30% magyar hozzáadott érték lesz. Fórumokon megy a vita, hogy mi a jobb, a hazai Credo, vagy annak beáldozása azért, hogy az említett 30% eljusson a határainkon túlra is. Elgondolkodtató számomra is (viszont a több száz berendelt Merciben semmi magyar érték, azok helyett igazán vehettek volna Credot,,, mondjuk akkor meg lehet, hogy Kecskeméten nem készülne B/CLA???).
Azért írtam a fentieket, mert ismerősömmel beszéltem aki a Rábánál dolgozik és Ő mondta, hogy le sem állnak, mert annyi Volvo busz alvázat hegesztenek.