Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 508
72 504
113
Módosított a Kelet-Közép-Európára vonatkozó előrejelzésén a JP Morgan...

korona-jp-1-362050.jpg
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 353
113
Egy francia közgazdász "elszólta magát", a Ny-európai magas GDP-vel kapcsolatban.
Példa német céggel: Győrben (Szentgotthárd, Kecskemét, Debrecen...) max 750e HUf/hó fizetésért elkészül a motor, amit 4-8e Euro/hó (sokm HUF/hó) fizetésért ellenőriz/átvesz a német szakmunkás (4 perc 10 mp/motor), ezt aláírja a csoportvezető-mérnök (xx másodperc) 6-12e Euro/hó és 24 óra alatt termel annyit a német munkás(hozzáadott érték) mint az "elmaradott" közép-kelet-európai munkás egy hét alatt. Csodálatos a közgazdaságtan...

Ezért kapott hallgattak el az Eu-ban a kelet-Európai pénzek miatt tiltakozó államok (de villámgyorsan :) ). mikor közölte egy politikus Ny-Európával és Brüsszellel, hogy a munkahelyeket és az Eu-s pénzt bőven visszafizetjük mi k-k-európaiak.

Kicsit "sarkítottam", de ez így zajlik!


De -hozzáteszem- még mindig jobb mintha Kínában tennék ugyanezt!
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
...majd(J.P. Morgan) odaszalad a "gazdájához" aki megsimogatta a buksiját és adott neki jutalom-falatot.
Kár, hogy a cikk nem foglalkozik Szlovákiáva, Romániával, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával is. Megnéztem volna ezekre az országokra is az előrejelzést.
A cikkben a két legerősebb országhoz hasonlították a magyarokat.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 449
113
  • Hol definiálod a belváros határát?
  • Mivel rettenetes a forgalom? A kötöttpályás közlekedést és a kerékpárt nem tartja fel semmi. Illetve a villamos a tahóparaszt módon parkoló kocsik azok igen.
A mutatott képek megoldása érdekel?
  1. Ez a tisztviselőtelep. Ez a Hungária körúton belül van. Mégis, totál csendes. 5-10 perc séta a metró, a busz vagy az 1-es villamos. Bármelyik magyar kisváros lehetne...
    https://www.google.hu/maps/@47.4822428,19.0988161,3a,75y,247.35h,76.43t/data=!3m7!1e1!3m5!1slT-ynD1VDRfDCHceqXyz4g!2e0!6s//geo0.ggpht.com/cbk?panoid=lT-ynD1VDRfDCHceqXyz4g&output=thumbnail&cb_client=maps_sv.tactile.gps&thumb=2&w=203&h=100&yaw=220.89665&pitch=0&thumbfov=100!7i16384!8i8192

  2. Kelenvölgy mellett, de kb. az egész környék ilyen. Villamos a közelben, de innen bringázni is lehet jól, piszok széles utak vannak és már Kerékopársáv a Fehérvárin.
    https://www.google.hu/maps/@47.4472...4!1sZ0luJMDPXVPVYNpa7HesRw!2e0!7i16384!8i8192

  3. Kelenföld. Két villamos a közelben és Metró se túl messze.
    https://www.google.hu/maps/@47.4709...XmJ_D5wQ!2e0!5s20140601T000000!7i13312!8i6656

  4. 11. kerület. Az egész környék ilyen. Ok ez sem olcsó, de ahhoz képest mibe kerül az ingázás... A villamos egy köpésnyire.
    https://www.google.hu/maps/@47.4788...4!1s55lNHRZbqWROHPbAXIfLBg!2e0!7i16384!8i8192

  5. Ez bevallom nem tudom melyik utca, csak ráböktem egyre, mert ismerem ezt a környéket is. Metró sétával 10 perc. Bringával annyi sem.
    https://www.google.hu/maps/@47.4586...4!1snnrEjaSjJJguHLCIIkUcGg!2e0!7i13312!8i6656
És ez csak töredéke, amerre tekertem a fővárosban. Iszonyatosan sok élhető helyen van és még több lenne, ha az építőipar, a megrendelő és a sok balfasz találkozása nem olyan új lakóparkokat szülne, ahol a profitmaximalizálás oltárán feláldoznának zöld területet.

A Haller Park, a Külső mester utca táján a rozsdaövezet teljesen kihalt, csendes egy totál új városrészt fel lehetne húzni oda, ami ha kezelték a talajszennyezettséget, akkor egy köpésnyire a fő közösségi közlekedéstől ott van. N+1 ilyen hely van Bp-n.

Ehelyett mi van? Bivalybansznád külsőn a szántóra lekúrnak lakóparkot és az Üllőin és más úton meg özönlik be a nép Bp-re. És egyesek szerint ez teljesen jó...
Ami meg épül Bp-n sokszor sikerült teljesen elkúrni, mert a szabályozás is szar, a megrendelők egy része buta és nem érdekli, az építtető meg csak a profitot lesi, olyan vadkeleti módon.

A végeredmény meg senkinek nem jó.

Nekem nagyjâból a köruton belül a belváros. A körút eleve egy szemtdomb, szrintem. Szép, hogy kerékpârozol, de nekem nincs / nem volt kedvem öltönyben biciklizni...
Mindenki ott lakik, ahol akar vagy ahol megengedheti magának. És ez igy van jól.

Senkit nem akarok valóban megsérteni, de azt hiszem, hogy megszoktátok a szemetet és mâr nem is látjâtok. Pâr évet laktam régesrégen Londonban, eleinte nagyon zavart a piszok. De fél év utân mâr észre sem vettem. Pedig ott a musical utân át kell lèpni az ajtóban alvó hajléktalanokat stb.
Összel voltam utoljára, 9 év utân Budapesten. Hát , melepödtem a piszkon, a koszos üzletablakokon stb. Amikor ott laktam, nem tünt ez ennyire szembetünönek. Pedig akkor még szedetvedettebb és piszkosabb volt, valószinüleg.
Részemröl off.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD
M

molnibalage

Guest
Nekem nagyjâból a köruton belül a belváros. A körút eleve egy szemtdomb, szrintem. Szép, hogy kerékpârozol, de nekem nincs / nem volt kedvem öltönyben biciklizni...
Mindenki ott lakik, ahol akar vagy ahol megengedheti magának. És ez igy van jól.

Senkit nem akarok valóban megsérteni, de azt hiszem, hogy megszoktátok a szemetet és mâr nem is látjâtok. Pâr évet laktam régesrégen Londonban, eleinte nagyon zavart a piszok. De fél év utân mâr észre sem vettem. Pedig ott a musical utân át kell lèpni az ajtóban alvó hajléktalanokat stb.
Összel voltam utoljára, 9 év utân Budapesten. Hát , melepödtem a piszkon, a koszos üzletablakokon stb. Amikor ott laktam, nem tünt ez ennyire szembetünönek. Pedig akkor még szedetvedettebb és piszkosabb volt, valószinüleg.

Részemröl off.
Gratulálok, Bp, totális belvárosának...
...egy kis részéből...
...extrapoláltál az egészre...
Csak, hogy érezzük az arányokat. A belső piros rész egy töredékéből tettél kijelentést az egészre...

hcPZgcm.png
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 957
113
Nem tudom ki hogy van vele de en speciel a budos eletben nem laknek tarsashazban meg ha fizetnenek se.
Epp ujitok fel egy lakast egy negy emeletes 14(?) lakasos lepcsohazban... Az egesszel tele a hocipom, ez egy katasztrofa az egesz xarakodas.
Ki akarom dobni a radiatorokat, legyen helyette uj. Ez nem olyan egyszeru, mert plomba es egyedi mero van mindegyiken. Lakasszovetkezet altal megbizott vallalkozo cserelheti futesi idoszakon tul. Majd valamikor juniusban. Ilyen hulyeseget, otthon azt csinalok amit akarok a csaladi hazban.
Gazpalack volt, az is meg lett szuntetve, mondom lesz villany, nekem az alberlo nehogy felrobbantsa a lakast. Lekottettem a villanyt a leendo tuzhelyig, eonos srac bekoti az orat, ad egy papirt toltsem ki, meg irassam ala a lakasszovetkezetben. Ok.
Lakasszovetkezet nem irja ala mert ket eve ugy dontottek hogy csak akkor engedik ha a lepcsohazi betapot kicsereli az eon. Az eon akkor csereli ha minden lako beleegyezik es kicsengeti a muveletet. Felejtos, oregek meg ruppotlan az osszes lako. Maradunk 1980-ban, gazpalack.
Kivagtam a kaputelefont, rendeltem egy masikat, nem jo mert ez nem ilyen, hanem olyan, kulonben is a lakasszovetkezet altal megbizott gipszjakab nyulhat hozza.
Ja lakaszovetkezet virus miatt alig uzemel ha valamit intezni kene.
Plusz meg egy ket bonusz:
Kicserelem a vizcsoveket, ok, de az oraig a lakasban ugyanugy a negyven eves xaron megy egy kemenyszeru jaratban. Na az mikor adja vajon fel? Ki csereli ki es mibol? Az is ilyen kozos beleegyezeses?
A foldszinti lakot neha elonti a xar valami csodas okbol.
Siman hallom az oreglany mit telefonal vagy nez a tv-ben a szomszedban. Nincs meg 10 centi sem talan a valaszfal... Gondolom o is hall mindent.
Este nincs eleg parkolohely. A parkolot meg negyven eve aszfaltoztak, ugy is nez ki. Hogy az kihez tartozik, ki fogja egyszer leaszfaltozni ujra, passz...
Patabolat pl akarhova ki se lehet rakni, meg valahogy ez is le van osztva hogy kb egy lepcsohaz, egy szolgaltato, mert csak az erkelyre lehet antennat tenni, vagy akarmit, de ott meg pont nincs jel mert learnyekol a szomszed tomb, vagy epp ellenkezo iranybol jon a jel. Marad a koax is mert a getto tv szolgaltato nem fejlodik.
De most ugy oszinten, hogy lehet elni ilyen korulmenyek kozt? Mekkora mazohistanak kell lenni hozza?
 
G

Galthran

Guest
Nem tudom ki hogy van vele de en speciel a budos eletben nem laknek tarsashazban meg ha fizetnenek se.
Epp ujitok fel egy lakast egy negy emeletes 14(?) lakasos lepcsohazban... Az egesszel tele a hocipom, ez egy katasztrofa az egesz xarakodas.
Ki akarom dobni a radiatorokat, legyen helyette uj. Ez nem olyan egyszeru, mert plomba es egyedi mero van mindegyiken. Lakasszovetkezet altal megbizott vallalkozo cserelheti futesi idoszakon tul. Majd valamikor juniusban. Ilyen hulyeseget, otthon azt csinalok amit akarok a csaladi hazban.
Gazpalack volt, az is meg lett szuntetve, mondom lesz villany, nekem az alberlo nehogy felrobbantsa a lakast. Lekottettem a villanyt a leendo tuzhelyig, eonos srac bekoti az orat, ad egy papirt toltsem ki, meg irassam ala a lakasszovetkezetben. Ok.
Lakasszovetkezet nem irja ala mert ket eve ugy dontottek hogy csak akkor engedik ha a lepcsohazi betapot kicsereli az eon. Az eon akkor csereli ha minden lako beleegyezik es kicsengeti a muveletet. Felejtos, oregek meg ruppotlan az osszes lako. Maradunk 1980-ban, gazpalack.
Kivagtam a kaputelefont, rendeltem egy masikat, nem jo mert ez nem ilyen, hanem olyan, kulonben is a lakasszovetkezet altal megbizott gipszjakab nyulhat hozza.
Ja lakaszovetkezet virus miatt alig uzemel ha valamit intezni kene.
Plusz meg egy ket bonusz:
Kicserelem a vizcsoveket, ok, de az oraig a lakasban ugyanugy a negyven eves xaron megy egy kemenyszeru jaratban. Na az mikor adja vajon fel? Ki csereli ki es mibol? Az is ilyen kozos beleegyezeses?
A foldszinti lakot neha elonti a xar valami csodas okbol.
Siman hallom az oreglany mit telefonal vagy nez a tv-ben a szomszedban. Nincs meg 10 centi sem talan a valaszfal... Gondolom o is hall mindent.
Este nincs eleg parkolohely. A parkolot meg negyven eve aszfaltoztak, ugy is nez ki. Hogy az kihez tartozik, ki fogja egyszer leaszfaltozni ujra, passz...
Patabolat pl akarhova ki se lehet rakni, meg valahogy ez is le van osztva hogy kb egy lepcsohaz, egy szolgaltato, mert csak az erkelyre lehet antennat tenni, vagy akarmit, de ott meg pont nincs jel mert learnyekol a szomszed tomb, vagy epp ellenkezo iranybol jon a jel. Marad a koax is mert a getto tv szolgaltato nem fejlodik.
De most ugy oszinten, hogy lehet elni ilyen korulmenyek kozt? Mekkora mazohistanak kell lenni hozza?
Ízlések és pofonok. Én 4 emeletes panelban nőttem fel, 2 éve lakom kertesházban és utálom. ráadásul falu, nincs semmi csak kocsma, nincs élet, nincs értelmes tömegközlekedés. undorodom tőle.
a panel mellett volt egy park ha fákra vágytam vagy kutyát kellett sétáltatni. igen,cserébe hallom a szomszédokat, itt falun meg a kutyák vonyítanak megállás nélkül.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ízlések és pofonok. Én 4 emeletes panelban nőttem fel, 2 éve lakom kertesházban és utálom. ráadásul falu, nincs semmi csak kocsma, nincs élet, nincs értelmes tömegközlekedés. undorodom tőle.
a panel mellett volt egy park ha fákra vágytam vagy kutyát kellett sétáltatni. igen,cserébe hallom a szomszédokat, itt falun meg a kutyák vonyítanak megállás nélkül.
Felmerül a kérdés, hogy miért költöztél oda... Nem tudom hol és milyen falu ez, de ha helyben nicns is élet, azért sok helyen van a közelben egy város színházzal, stb.

Nemrég mondjuk jártam észak-nógrádban, ott ami közel van az is messze van, olyan rosszak az utak... Én városiként se járok el annyira sokat, néhány hetente egy-egy barátommal találkozok valahol, de mivel a város nagy, ugyanannyi sokszor eljutni egy találkozó helyére, mintha környező faluból jönnék. Cirkusz, színház, opera, koncert... legfeljebb kivennék egy éjszakára egy szobát, ha annyira messze van. Évi 3-4 alkalommal amikor járok, beleférne az is.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
591
2 510
93
"nincs értelmes tömegközlekedés"
Egy faluba minek tömegközlekedés.
Igaz nálunk a közeli szőlőhegyen van egy jó étterem, meg egy két borozó, odáig nem ártana egy villamos vonal.
Majd szólok a polgármesternek hogy pályázzon rá.:):):)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 449
113
Izlések ès pofonok. Édes, ha izlèst vagy ërzést statisztitikákkal, képekkel akarjâtok megcâfolni. Szerencsère nem vagyunk egyformâk. Ès ez igy van jól.
Béke ! :
 

bejczi

Active Member
2020. március 19.
98
164
33
Ízlések és pofonok. Én 4 emeletes panelban nőttem fel, 2 éve lakom kertesházban és utálom. ráadásul falu, nincs semmi csak kocsma, nincs élet, nincs értelmes tömegközlekedés. undorodom tőle.
a panel mellett volt egy park ha fákra vágytam vagy kutyát kellett sétáltatni. igen,cserébe hallom a szomszédokat, itt falun meg a kutyák vonyítanak megállás nélkül.
"Az ízlések és pofonok" helytálló.
Én a Hegyháton nőttem fel, kisfalusi élet, gyerekkorom a házkörüli munkákkal telt. De legalább megtanultam dolgozni. Most Répcelakon élek kertes házban. Nem egy nagyváros, de közbe még így is sok egy kicsit, a sok idióta városi szabály...
Nekem szükségem van rá, hogy a 8 óra agyleszívó munka után valami hasznos, alkotó fizikai munkát végezhessek.