Itt van a bemutatórepülés maga:Moszkva megalpításának 874. évfordulóját ünnepelték ma. Ebből az alkalomból repültek bemutatót a protók(Mi-28NM és Ka-62)
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Itt van a bemutatórepülés maga:Moszkva megalpításának 874. évfordulóját ünnepelték ma. Ebből az alkalomból repültek bemutatót a protók(Mi-28NM és Ka-62)
Igazaból mi itt a fórumon inkább Kamovosak vagyunk, orosz harci helikopter ügyben.Itt van a bemutatórepülés maga:
Van itt aztán sok érdekesség (pl a Ka-62-es “csapágyas” Fenestron hangjával továbbra sem tudok betelni ), de a lényeg az új Mi-28NM és az ő új, kompozit forgószárnya. Bámulatos egy szerkezet, de aki most rögtön látni akar valami hasonlót, az nézze meg holnap Börgöndön a Hungarocopter-2-t, mert annak is ilyesmi lapátvégei vannak.
Hanem újabb “csalódásként” ért, hogyha fent van a 450 literes póttartály, akkor csökken a harcérték, mert oldalanként egy-egy Ataka rakétával csak kevesebb mehet fel. Idáig a B-20-as blokkokkal ez nem állt fenn, igaz, az oroszok a pilononként maximális 8-8 Ataka tubust csak bemutatók idejére tették fel, illetve még akkor se mindig.
Ezt most nem teljesen értem, de azt mindenképp megjegyzem, hogy a plusz egy-egy Ataka ügyében még nem vagyok 100 százalékig biztos.Te megnézted, hogy néz ki annak a farokfutónak az aknája?
Szerintem ez messze nem ilyen egyszerű.Igazaból mi itt a fórumon inkább Kamovosak vagyunk, orosz harci helikopter ügyben.
Őszintén én nem látom a MI-28 létjogosultságát a KA-52 mellett.Szerintem ez messze nem ilyen egyszerű.
Őszintén én nem látom a MI-28 létjogosultságát a KA-52 mellett.
.Őszintén én nem látom a MI-28 létjogosultságát a KA-52 mellett.
Mármint a Ka-62-nek.Ezt most nem teljesen értem, de azt mindenképp megjegyzem, hogy a plusz egy-egy Ataka ügyében még nem vagyok 100 százalékig biztos.
Lehet, hogy mégis elférnek.
A videók alapján amiket láttam az Apache gépágyúja pl a Cobrahoz képest is rendkívül pontos. Nem tudom, hogy pontosan milyen mértékben elégedetlenek az oroszok ilyen téren a Mi-28/Ka-52 -vel, de már csak azért is kétséges számomra, hogy hasonló eredményt tudnak elérni, mivel a 2A42 egy jóval nagyobb erejű fegyver, mint az M230.Mind a két gép felemás módon lett késznek nyilvánítva, még úgy is, hogy a Mi-28N és a Ka-52-es mind az eredeti koncepciók jelentős átdolgozásai.
Azonban valahogy egyik sem az igazi, habár talán a Ka-52-es áll közelebb ahhoz, amit szerettek volna.
Mind a két dizájnnál és gyártmánynál komoly korlátozások, illetve hiányosságok vannak, egyikük sem tudja érdemben kirepülni azt a teljesítményt ami bennük van, a gépágyújuk messze nem annyira pontos, mint amire az képes volna (ezen mind a két iroda dolgozik azóta is), a fegyverzeteik a hosszas fejlesztések ellenére sem értek még révbe. Pedig amind a kettőhöz már számos különféle rakétatípust integráltak, vagy teszteltek. Ataka, Vikhr-M, Germesz, Krizanthema-VM, újabban a 305-ös gyártmány, de egyik sem annyira integrált és hatékony, mint az AH-64/Hellfire kombó. Amihez ráadásul szemmel láthatóan sokkal gyorsabban illesztik az izraeliek a saját ultra nagy hatótávú Spike NLOS rakétájukat.
A két cég meg csak cserélgeti a lapátokat, hajtóműveket, radarokat, szenzorokat, kabinokat, kijelzőket, MAWS-ot, mindent, de valahogy nem áll össze egy koherens valami.
Szerintem így negyven év után valami egészen új, közös Kamov-Mil gyártotta platformot kellene kifejleszteni.
Na ezaz. A nagy kaliberhossz óriási előny a 2A42 számára, de a hosszú cső jobban is beleng. És ez még csak a kisebbik baj, gond még az is, hogy mind a kettőnél a lövedékek az AH-64-eshez képest jóval nagyobb intenzitású rotorszélben kezdik meg a röppályájukat.A videók alapján amiket láttam az Apache gépágyúja pl a Cobrahoz képest is rendkívül pontos. Nem tudom, hogy pontosan milyen mértékben elégedetlenek az oroszok ilyen téren a Mi-28/Ka-52 -vel, de már csak azért is kétséges számomra, hogy hasonló eredményt tudnak elérni, mivel a 2A42 egy jóval nagyobb erejű fegyver, mint az M230.
Az M230 -nál elsősorban használt M789 HEDP lövedékének súlya 234g és kezdősebessége 805 m/s. Ezzel szemben a 2A42 hasonló 3UOF8 HEI esetében 389g és 960 m/s a kezdősebesség, s a többi lövedéknél is hasonló a helyzet, kivéve a leválóköpenyes pct lőszereknél, azok könnyebbek, de gyorsabbak is.
Tehát 2A42 lövedékei több, mint 60% -al nehezebbek és 20% -al gyorsabbak, ami kb 2,3 -szor nagyobb torkolati energiát jelent. Sorozatlövő fegyvernél, helikopteren gondolom az ilyesmi nem mindegy.
Hát, lassan COIN-ban is veszélyes lesz gépágyúzgatni...Na ezaz. A nagy kaliberhossz óriási előny a 2A42 számára, de a hosszú cső jobban is beleng. És ez még csak a kisebbik baj, gond még az is, hogy mind a kettőnél a lövedékek az AH-64-eshez képest jóval nagyobb intenzitású rotorszélben kezdik meg a röppályájukat.
Az M230-as egyik nagy előnye, hogy folyamatos a rákompenzálás, így elég jól tudják visszehelyesbíteni a csövet a célra.
Az M230-as átrányait meg jól leírtad.
Idehaza volt most egy vegyes lövészet, ahol egy rácsapáson belül egyszerre dolgozott a célokra a magyar Mi-24P (fülre általában a nagy tűzgyorsaságú üzemmód dominált) és az amerikai AH-64D Chain Gun-ja. Ez utóbbi volt az, amelyik befejezte a tüzelést. Illetve a GS-30-2K tüzével majdnem egy időben lőtt az Apache a NIR-eivel.
Vissza a 2A42-esre, az egy igen jó fegyver, főleg, mert választható mind a tűzgyorsaság, mind pedig a lőszertípus, akár egy rácsapáson belül is.
Amit viszont én jó ötletnek tartanék az harmadik, magasabb tűzgyorsaságú, amolyan tűzlökéses üzemmód, mondjuk 900-1000 lövés/perc értékkel, rövid sorozatokkal. Így a frekvencia is magasabb lenne és a nagyonn tűzsűrűséggel együtt a találati raány is nőne, mivel kevesebb idő lenne magának a gépnek a berázására is.
Hát, lassan COIN-ban is veszélyes lesz gépágyúzgatni...
Ennek függvényében sokak és számomra is, hogy milyen ágyú van egy helin, az a "whatever" probléma.
Állapítsd meg 3-4-kről, hogy senki nem bujkál sehol egy indítóval és azt, hogy kinél van?Ne becsüljük alá a gépágyúk képességeit. A vállról indítható légvédelmi rakéta nem Kalasnyikov, nincs minden katonánál.
Ha végeznek a Stinger, vagy Igla “tulajával”, onnét már mehet a szegecselés a többiekre közelről is akár.
Ezen azért sokat segít a MAWS és a DIRCM.Állapítsd meg 3-4-kről, hogy senki nem bujkál sehol egy indítóval és azt, hogy kinél van?
Hát én tutira nem mennék gépágyú közelségbe semmihez nem COIN környezetben...