MiG-23 Flogger (Mikojan-Gurjevics)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 057
49 527
113
A MiG-23MLD-ről egy érdekes adat:
A gépek hajtóművein a kezdetiek után egy komolyabb gázhő-redukciót eszközöltek, amellyel elérték, hogy a turbina lapátok ne menjenek idő előtt tönkre. Ez azonban érezhető lett a gép repülésén is.
Az eredeti beállítás szerint a gép felszállásakor ha a pilóta egy kicsit is késlekedett a futó behúzásával, a maximális forszázzsal a gép azonnal elérte a kinti futó helyzetre előírt maximális 550km/h sebességet. Ezért az eljárás az volt, hogy amint behúzodtak a futók, azonnal le is vették az utánégetést, de amíg a futók bementek, azalatt a gép már 650km/h-ra gyorsult!
A gázhő leszabályzás után a géppel még behúzott futóművek mellett is várni kellett, hogy legalább a 610 km/h-t elérje valahogy a gép, hogy lekapcsolhassák a fáklyát.
Az eredeti gázhővel 1000 méteren, maximál rezsimen, az utánégető használata nélkül a gép bármikor átlépte a hangsebességet, ha a szárnyak 72 fokra voltak nyilazva.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 451
60 029
113
1981:The Russian AF still invited to place a friendship visit to F 17 Wing in Sweden. Main attraction MIG-23...

EVLXC89UYAAuird
EVLXF9CUwAIReOD
EVLXHZxUYAImWRa
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 057
49 527
113
Ez volt ugyanaz a kubinkai MiG-23ML bemutatókötelék, ami 1978-ban a franciáknál is járt, de megfordult a finneknél is. Ezek az első fotók, ahol a szóló bemutatóről is látni képeket, illetve feltűnő, hogy a "mutogatásra" előkészített kabin milyen szép és mennyire ki van belőle pakolva az összes érzékeny berendezés és műszer.

Korábban is jártak itt a szovjetek, akkor MiG-21-essel:

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 057
49 527
113
Ezt is megértük, habár a felszállás egy kicsit vérszegény volt:


Azért érthető, hiszen ez csak egy R-27-es hajtómű, az is élettartamkímélés céljából civilizáltan visszafojtva és még ebből is visszavesz a pilóta.
A képzeletbeli skála másik vége egy MiG-23MLD lenne, R-35-300-assal, mégpedig az 1986 előtti eredeti, magasabb gázhővel.