MiG-31 Foxhound (Mikojan-Gurjevics)

Tusinó légiparádé, 1989, vagy 1990:

7026131_xlarge.jpg

6990586_xlarge.jpg

Ezek voltak ám a jó kis repülőnapok, közvetlenül a legelső, már Zsukovszkijban megtartott MosAeroshow-k, vagyis a MAKSz-ok előtt. Tusinóban, több évtized után 1989-ben indult újra a légibemutatózás, itt debütált sok izgalmas szovjet technika, ekkor még szinte kizárólag a moszkvai közönség számára (bárki mehetett, már ha épp arra járt, de ez nem volt annyira jellemző, mint napjainban).
A képeken a MiG-31-es egyik prototípusa tart alacsony áthúzást. Érdekesek a szárnyvégi konténerek és a tény, hogy a hátsó kabintető el lett távolítva, a két kabinszekció közti üvegezés helyett lemezelés van és erősen sanszos, hogy egy kis magasságú katapultálási bemutatót készülnek épp megtartani.
Maradt ott épp ablak?

Igen csak soha nem fizetett volna egy magyar családnak se azért a kárért amit az itt állomásozó szovjet katonák okoznak.
Ez nem igaz.
A Hortobágyon egy házra rázuhant egy gép. A kisgyerek túlélte és a szovjet állam állta asszem a tanítattásának a költségeit is felnőttkoráig.
Érdre zuhant egy gép a 80-as években Tökölről felszállás után, kiszakadt a gép forszázskollektora. Ott is fizettek emlékeim szerint.

A gyulafirátóti eset volt gyalázatos nagyon. Az mondjuk nem légierő volt.

Tegyünk különbséget azért aközött, hogy egy idegen állam hadserege után külföldön milyen kártérítést fizetnek és aközött, hogy a Szovjetúnióban reptér köré épített lakótelep ablakaiban esetlegesen, egy katonai repülőnap nyomán jelentkező kárra a helyi állami biztosító mond-e bármit is.
Főleg azután, hogy valószínű a helyi szinten előre értesítik a nagyérdeműt, hogy a hétvégén a közeli reptéren zaj lesz.

• Tetszik
Reactions: endre and fishbed
Ez nem igaz.
A Hortobágyon egy házra rázuhant egy gép. A kisgyerek túlélte és a szovjet állam állta asszem a tanítattásának a költségeit is felnőttkoráig.
Érdre zuhant egy gép a 80-as években Tökölről felszállás után, kiszakadt a gép forszázskollektora. Ott is fizettek emlékeim szerint.

A gyulafirátóti eset volt gyalázatos nagyon. Az mondjuk nem légierő volt.

Nem volt olyan természetes ez a dolog...

Azért nagyon romantikázni se kell. A nyolcvanas évek végéről beszélünk. Ekkor már vagy másfél évtizede nem vittek el senkit sehova.
Inkább csak a békesség kedvéért nem csinált senki ügyet semmiből, de, hogy a késő-szovjet lakótelepi kisembert az enervált állami bürokrácia nagy ívben leszarta a törött ablakával egyetemben, abban biztos vagyok.

Azért nagyon romantikázni se kell. A nyolcvanas évek végéről beszélünk. Ekkor már vagy másfél évtizede nem vittek el senkit sehova.
Inkább csak a békesség kedvéért nem csinált senki ügyet semmiből, de, hogy a késő-szovjet lakótelepi kisembert az enervált állami bürokrácia nagy ívben leszarta a törött ablakával egyetemben, abban biztos vagyok.

Ha a Moszkvai Tusino-rol van szó, akkor ahogy a képeket nézem, ezek a gépek a Kimki víztározó felett repkedhettek akkoriban. Legalábbis a Google earth-ön kb. oda helyzném a repülési zónát. A víztározó a partjain lévő ligetes részekkel együtt kb. 1km széles szabad teret ad. Ott azért eltudnek húzni szépen a gépek, és talán olyan sok ablak sem törhetett be.
Na persze, ha jó helyre képzelem ezt a bemutatót.

Amúgy teljesen igazad van. Egy nagy mezőről beszélünk, nem a relatíve zárt pesti dunapartról.
A teleobjektívek is közelebb hozzák a hátteret, ami miatt úgy fest, mintha ezek a házak jóval közelebb lennének.
Hogy egy klasszikustól idézzek (aki persze én vagyok), itt egy példa arra, hogy egy teleobjektív hogyan hozza össze a különféle síkokat:

15699267_57cbdda4698337585a338c71161cf1cc_xl.jpg

Ez a Duna felett repülő gépről készült kép alapján az Ecseri útnál lévő templom és a Ferihegyi reptér is szinte a parton van.

Ha a Moszkvai Tusino-rol van szó, akkor ahogy a képeket nézem, ezek a gépek a Kimki víztározó felett repkedhettek akkoriban. Legalábbis a Google earth-ön kb. oda helyzném a repülési zónát. A víztározó a partjain lévő ligetes részekkel együtt kb. 1km széles szabad teret ad. Ott azért eltudnek húzni szépen a gépek, és talán olyan sok ablak sem törhetett be.
Na persze, ha jó helyre képzelem ezt a bemutatót.
https://tools.wmflabs.org/geohack/g...eld&params=55_49_6_N_037_25_36_E_type:airport

• Tetszik
Reactions: ghostface
Na hát ezért nem találtam meg a pontos helyét a google earth-ön. Mára egy stadion épült oda.
Ezek a diktátorok csak stadionokat tudnak építeni.:D:D:D
Egyébként köszi a linket. :)
Én nem ismerem a hely történetét. De maga a hely, ahol reptér maradék van elég kicsi. Már 2003-as GE felvételen sincs semmi nyoma komoly reptérnek.
Mekkora volt ez a reptér fénykorában?

Na hát ezért nem találtam meg a pontos helyét a google earth-ön. Mára egy stadion épült oda.
Ezek a diktátorok csak stadionokat tudnak építeni.:D:D:D
Egyébként köszi a linket. :)
Én nem ismerem a hely történetét. De maga a hely, ahol reptér maradék van elég kicsi. Már 2003-as GE felvételen sincs semmi nyoma komoly reptérnek.
Mekkora volt ez a reptér fénykorában?

A reptér nem a stadiontól délre lévő futópálya alakú víznek jelölt rész?