Schützenpanzer Puma auf dem Weg zum konsolidierten Rüststand S1
Die Umrüstung der Schützenpanzer Puma zum einheitlichen Konfigurationsstand S1 erfolgt in mehreren Abschnitten.
soldat-und-technik.de
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Aztakurv@!Erők a láncokon és kerekeken - A Bundeswehr tervezése a szárazföldi dimenzióban
Legkésőbb a híres söralátét óta nagyjából ismert, hogy a német hadsereg hogyan akarja magát hadrendbe állítani a háborúra. A 2027-es hadosztály időközi célját 2032-re a 4.0 hadsereg offenzív céljának kell követnie. Ebben a struktúrában képesnek kell lennie arra, hogy három teljesen felszerelt hadosztályt vezessen a terepre a nemzeti és szövetségi védelem, valamint egyéb feladatok ellátására.
A "szárazföldi dimenzió" - a harcoló erőkre összpontosító - terveinek néhány érdekes új aspektusa derült ki Holger Draber dandártábornok, a szövetségi védelmi minisztérium stratégiai képességfejlesztési osztályának vezetője által az idei londoni Nemzetközi Páncélozott Járművek Konferencián tartott előadás diáiból.
Az előadás szerint a Bundeswehr céljai a szárazföldi erők területén 2031-re a következők: A földterületen továbbra is három divízióval tervez. A három hadosztály magját nyolc dandár alkotja - a többnemzetiségű alakulatokat, mint például a francia-német dandárt, nem mutatták be a prezentációs diákon.
Alapvetően a szárazföldi dimenzió leendő nyolc dandárja nehéz, azaz gépesített és könnyű erőkre oszlik. Ez utóbbiak főként a "C" típusú hadosztályban találhatók, amelynek magját valószínűleg a jelenlegi Gyorshadosztály képezi majd. A jövőben egy légi és egy vadászdandárt fog vezetni. Az e célból újonnan felállítandó vadászdandár a Schwarzenbornban, Rothenburg an der Wümme-ben és Torgelowban lévő vadászzászlóaljakból állna. Ezek az egységek jelenleg az 1. páncélos hadosztály dandáraiba vannak beosztva. A két gépesített A és B hadosztály viszont szintén különbözik egymástól. Az A hadosztály kizárólag "nehéz erőkből" áll, és két páncélos gyalogdandárt és egy páncélos dandárt vezet. A B hadosztály a két páncélos gyalogosdandárral és egy hegyi gyalogosdandárral egyaránt rendelkezik nehéz és könnyű erőkkel.
A nehéz erők - harckocsik és páncélozott gyalogsági egységek - gerincét jelenleg a Leopard 2 harckocsi, valamint a Puma és a Marder gyalogsági harcjárművek alkotják. A bemutató szerint a Puma modernizált változata 2031-re, 2026-tól kezdődően teljesen leválthatná a Mardert. Ehhez azonban a Bundeswehrnek meg kellene rendelnie a Puma gyalogsági harcjárművek második sorozatát. A Leopard 2-t egy erősebb 120 mm-es főfegyverzettel és lőszerrel fogják korszerűsíteni, majd a földi fő harcászati rendszer (MGCS) váltja fel.
A könnyű erők jelenleg még mindig a Wiesel fegyverszállítóval és a Boxer páncélozott szállítójárművel vannak felszerelve. Már ismertek a tervek, hogy a vadászzászlóaljakat és a Boxeren mozgó hegyi gyalogsági zászlóaljat "nehéz gyalogsági fegyverszállítóval (sWaTrInf)" szereljék fel. Ez a Boxer egy SWaTrInf modullal, 30 mm-es géppuskával ellátott toronnyal. Addig is azonban folytatódnak a tervek a Boxer moduláris felépítésének felhasználására a haderőgép-származékok továbbfejlesztéséhez. Így a jelenleg használt küldetésmodulok mellett a csoportos szállítójármű, a parancsnoki jármű, a sebesült jármű és a járművezető-képző jármű, valamint a SWaTrInf mellett két további küldetésmodult kell kifejleszteni: Közös tűzvédelmi csapat és légvédelem. A légvédelmi modul - amelyet a bemutató angol nyelvén "Air Defence" néven emlegetnek - azonban valószínűleg a minősített légvédelmi modul lesz.
A csata lényege, hogy egy közepes erődiszpozíciót hozzanak létre, amelynek fő fegyverrendszerét a Boxer képezi, de más kerekes járműveket is használnak. Ennek a közepes haderő rendszernek képesnek kell lennie a szárazföldön nagy távolságokra történő gyors telepítésre, hogy képes legyen a könnyű és közepes ellenséges erőkkel szemben harcolni. Ugyanakkor képesnek kell lenniük a páncélozott ellenséggel szemben is helytállni, nehéz terepen is mozgékonynak kell lenniük, és hidegindítási képességgel kell rendelkezniük. Ez a besorolás elvileg azon alapul, amelyet az amerikai hadsereg évekkel ezelőtt készített. Akkoriban gyalogsági, páncélos és Stryker-dandár harccsoportokra osztotta egységeit. A 8×8 kerekes Stryker jármű adta akkoriban a közepes erők saját nevét.
Még nem tudni, hogy a Bundeswehr lehetséges közepes erői hol fognak elhelyezkedni a jövőben, és miben fognak különbözni a könnyű vadászgépektől és a hegyivadászoktól, amelyek szintén Boxerekkel vannak felszerelve. Az is kérdéses, hogy a BMVg jelenlegi helyzetfelmérésének befejezése után a tervezett strukturális terveket milyen mértékben fogják tovább folytatni.
Soldat und technik
Érdekes elképzelések ezek. Amerikából veszünk, a hazai fegyverexportot meg szigorítjuk. Biztos, jó ez???
Az hagyján.....de a táblázatban egy árva tüzér sincsAztakurv@!
Jól belecsapnak a lecsóba.
Nem is a technikai változtatáson vagyok ledöbbenve, mert ezek már mind vagy be voltak jelentve (30mm-es Boxer, Wiesel csere, PUMA utánrendelés, Marder kivezetés, stb. ), hanem hogy milyen óriási zászlóalj, és dandárkeringő várható az átalakítások kapcsán.
Jelenleg is úgy van tervezve, hogy a 10. hadosztály az ami inkább a hegyvidékre van tervezve, hegyivadászokkal, hegyi harckocsi zászlóaljakkal.
Náluk csak most kezdték átszerelni a hegyivadászokat full Boxerre.
A Jelenleg is Boxerrel szerelt zl.-k kiemelésével - és a Rapid hadosztályba átrakásával - pedig üresen marad minimum 1-1 jager zászlóalj helye, amit valószínűleg PUMA zászlóaljakkal kellene feltölteni. Ráadásul a 41-es dandárban jelenleg nincs is harckocsi zászlóalj, oda a 10-es hadosztályból kell harckocsi zászlóaljat átirányítani.
Én nagyjából itt el is veszítettem a fonalat, de szerintem ez ég a felét sem fedi változtatásoknak.
Nyugi, arról már régebben döntöttek. Visszaaktiválják az összes, még raktárban lévő PZH-t. Csak közben fut rá egy modernizációs program ami gyakorlatilag a HUN verziót fogja jelenteni.Az hagyján.....de a táblázatban egy árva tüzér sincs
Khm....Nyugi, arról már régebben döntöttek. Visszaaktiválják az összes, még raktárban lévő PZH-t. Csak közben fut rá egy modernizációs program ami gyakorlatilag a HUN verziót fogja jelenteni.
Szerintem az előadás tárgyába nem illett a dolog. De a tüzérséget dinamikusan fejlesztik.
Másrészről, annyira el vannak maradva, hogy félő az eddig bejelentetgt változtatások csak szépségtapasz lesz.
Gondolom minimum a felállítandó új Boxeres könnyű, Jager dandár már biztosan kerekes önjárót fog kapni.
Nem nehéz kitaláni, hogy bár nem túl költséghatékony, de várhatóan Boxeres AGM-et kapnak. Esetleg, ha van egy kis eszük akkor az Ivecora felpakoltat.
Mekkora az eltérés a csomagokban?Khm....
Modernizálják, tudom, beszélgettem a csomagjukról velük. Nem a HUN lesz nekik.
Viszont az hogy "Tiszta" tüzér egység nem lesz azt furcsálom. Így nem lesz miből megerősíteni, max elvonással.
Nagy.Mekkora az eltérés a csomagokban?
Különben a tüzérség kapcsán lesz - a híreket elemezve - a legkomolyabb bővülés. Mert ugye eddig hadosztály szinten voltak elég nagy tüzérosztályok.Khm....
Modernizálják, tudom, beszélgettem a csomagjukról velük. Nem a HUN lesz nekik.
Viszont az hogy "Tiszta" tüzér egység nem lesz azt furcsálom. Így nem lesz miből megerősíteni, max elvonással.
Hadosztály szintre tudok vízionálni MLRS osztályokat.Különben a tüzérség kapcsán lesz - a híreket elemezve - a legkomolyabb bővülés. Mert ugye eddig hadosztály szinten voltak elég nagy tüzérosztályok.
Most elvileg az a cél, hogy minden gépesített dandár kapjon egy tüzérosztályt. Nem tudom, hogy megtartják-e a mostani tüzérosztály alap struktúrát (24PZH+8MARS), vagy ezen is változtatnak, de ez azért hatalmas bővülést jelentene. Ugyebár a 2 páncélos hadosztályba ez összesen 6 tüzérosztályt jelent, + még akkor ott a Boxeres - a Rapid hadosztály alá szervezett - dandár is.
Jelenleg kb. 4 osztályuk van.
De MLRS szinten is van bőven tartalékuk. Ahogy olvastam, valami 252db MARS-t gyártott összesen a KMW. Ennek döntő többsége le van tárolva. Szóval lenne miből bővüljenek. Azoknak is folyik a korszerűsítése. Nem tudom, hogy ez számbeli bővülést is jelent, vagy csak minőségit. Azt is el tudom képzelni, hogy a hadosztályok kapnak 1-1 24 MARS II-ből álló közvetelen rakétás tüzér osztályt, a PZH-k meg önálló osztályként mennek a dandárok felelősége alá.
De asszem @Masztiff korábban ezt is összeszedte. Nem nagyon van értelme rákeresnem (időtöltés), mert azóta lehet, hogy már nem aktuális. Lehet, hogy ő azonnal séróból tolja...
Szerintem oda a kerekes AGM-ek ideálisak lennének. Olcsóbbak, mint a PZH. Igazság szerint 24 darab AGM beszerzésének nem túl sok értelmét látom. Szóval szerintem jóval többet fognak megrendelni. Úgy van csak értelme.Hadosztály szintre tudok vízionálni MLRS osztályokat.
Dandár/ osztály teljesen logikus. Amit hiányolok az a hadosztályközvetlen szervezet.
Ugye szükség esetén abból tudnak erősíteni igény szerint. Betagozódott osztályok esetén csak egy másik magasabbegység rovására tudnak erőkoncentrációt kivitelezni.
De majd meglátjuk mit matekoznak ki.
Kerekes tüzérség az valahogy nem az igazi...Szerintem oda a kerekes AGM-ek ideálisak lennének. Olcsóbbak, mint a PZH. Igazság szerint 24 darab AGM beszerzésének nem túl sok értelmét látom. Szóval szerintem jóval többet fognak megrendelni. Úgy van csak értelme.
A kerekes mivoltuk miatt pedig tartalékból gyorsabban tudnak a szükséges helyre odaérni is.
Ok, csak milyen áron?!? Lehet, hogy olcsóbb új alegységeket megszervezni, és felszerelni, mint GPS vezérelt V-LAP lőszerrel ellátni a teljes BW-t iszonyú mennyiségben, mert csak úgy lehet erre alapozni átfogó stratégiát.( Vagy most jobban belegondolva lehet van valami sunyiskodásuk a gránátok körül, mert ha stabilan hozzák a csövesek a 60-80km-es csapásmérési- célleküzdési távolságokat, akkor az osztályok egymásra tudnak dolgozni. Ugye egy dandár arcvonala/ lövegek lőtávolsága...Innen nézve akár " Folyamatos" koncentrációt lehet létrehozni. Adott frontszakaszra akár 3-4 csöves osztály+ min 1 MLRS osztály tud szimultán célleküzdést kivitelezni....Ez a mennyiség pedig jelenleg több mint elég.)
Ahogy @kelepisti írja, a németek is, a defenzív doktrinával előtérbe helyezik majd a kerekes cuccokat.Kerekes tüzérség az valahogy nem az igazi...
Itt európában ahol van infrastruktura ok, de ha használhatatlanná válik a szilárd burkolatú úthálózat, évszak függvényében visítós a kerekes eszköz. Csak nézd meg az Orosz "Centauro" teszteket, hogy fulladtak bele a sárba, pedig lényegesebben könnyebbek mint egy önjáró löveg.
Oszlopban való menetnél, gondold el hogy az 5-6ik géptől már miben kell menniük, úgy hogy előttük már a feldereket beleszámolva akár 8-10 gép is törte a nedves földet.
Láncos az mindig láncos marad.
Hát egységként nem feltétlen. Hadosztály közvetlen alegységként azért van értelme...Minek is kéne önálló tüzér egység? Azért mert régen volt, oszt:
Mert ha valahol egy osztálynál többre van szükség,azt csak egy másik egység rovására tudod összehozni.Minek is kéne önálló tüzér egység? Azért mert régen volt, oszt: