Mit akarnak vitetnia szerencsétlen katonákkal?
Ezeknek van aknavető a szakaszban, ez nálunk is kellene, meg még egy nagy kaliberü rombolópuska, meg egy automata gránátvető.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mit akarnak vitetnia szerencsétlen katonákkal?
Ezeknek van aknavető a szakaszban, ez nálunk is kellene, meg még egy nagy kaliberü rombolópuska, meg egy automata gránátvető.
Nem, egyáltalán nem az. Ezeket az aknavetőket a rajok és a szakaszok is közvetlen irányzással alkalmaznák láb és talplemez nélkül. Nem úgy kell elképzelni az alkalmazásukat mint egy hagyományos aknavető esetében.Ezzel maximálisan egyetértek. Szakasz szintre már azonnal beraknék az általad említett 2 hely valamelyikére 1 60-asat. De egy 10 fős raj esetén 1-1 gránát az inkább vicces, mint valós opció.
Miért gondolod így?Amúgy a 60mm-es aknavetőt előbb vinném, mint a csőalatti gránátvetőt.
Személy szerint semmire nem tartom a csőalatti gránátvetőket. Nem sok értelmét látom annak, hogy 300 méterre képes vagy ellőni egy védekező kézigránátot (kb ilyen szintű hatása van egy 40mm-es repeszgránátnak) pocsék tűzgyorsasággal. Külön fegyverként alkalmazva talán elmennek, de csak nagyon talán.Miért gondolod így?
Félreértettél. A LGI aknavető egy commando aknavető (mondjuk csak 51mm-es). Szakasz szintre egy commandonál több nem kell. A talplemezt cipelje a támogató szakasz. Én arra értettem, hogy ha 1 aknavető járna minden rajba, és a 10 fős raj minden tagjánál lenne egy aknagránát, akkor az összesen 10 lövés.Nem, egyáltalán nem az. Ezeket az aknavetőket a rajok és a szakaszok is közvetlen irányzással alkalmaznák láb és talplemez nélkül. Nem úgy kell elképzelni az alkalmazásukat mint egy hagyományos aknavető esetében.
Végülis igazuk van. A brittek is jobban jártak volna, ha SA80 helyett vesznek egy AUG -t. Jobb is lett volna és olcsóbb is.Még 2001-ben...
Jól látszott a FAMAS körüli mizériában, hogy koncepció nélkül maradtak és nem tudtak a nemzetközi piacon a felszínen maradni.
Eleve már 2014-ben a kézifegyver-tenderen nem volt francia induló (Fabrique Nationale, HS Produkt, Heckler & Koch, Swiss Arms és a Beretta indult).
Az egyébként mennyire jellemző, hogy minden katonának van maroklőfegyvere? Ez francia dolog, vagy máshol is így van?
Én egyértelmű, hogy külön fegyverként alkalmaznám, semmiképp nem cső alá - de erről már beszéltünk.Személy szerint semmire nem tartom a csőalatti gránátvetőket. Nem sok értelmét látom annak, hogy 300 méterre képes vagy ellőni egy védekező kézigránátot (kb ilyen szintű hatása van egy 40mm-es repeszgránátnak) pocsék tűzgyorsasággal. Külön fegyverként alkalmazva talán elmennek, de csak nagyon talán.
Nem, nem az. A combat aknavetők a raj hatásos lőtávolságán belül (600-800 méter) gyakorlatilag pontlövő fegyverek (az aknagránát repeszhatását figyelembe véve).Félreértettél. A LGI aknavető egy commando aknavető (mondjuk csak 51mm-es). Szakasz szintre egy commandonál több nem kell. A talplemezt cipelje a támogató szakasz. Én arra értettem, hogy ha 1 aknavető járna minden rajba, és a 10 fős raj minden tagjánál lenne egy aknagránát, akkor az összesen 10 lövés.
Azért felesleges azt a csövet magukkal cipelni. Szakasz szinten ugyan ez a felállás 30-40db 60mm-es gránátot jelentene. Na az már a "nagyon nem mindegy" kategória.
Igen, én is erről beszélek, de 10 lőszer mire elég?Nem, nem az. A combat aknavetők a raj hatásos lőtávolságán belül (600-800 méter) gyakorlatilag pontlövő fegyverek (az aknagránát repeszhatását figyelembe véve).
Így használva értem:
Kézifegyverből óriási a választék, bármikor tucatnyi gyártótól tudsz venni. Plusz nem is drága, ezért relatíve olcsón tudsz belőle tartalékot képezni. Ők inkább a vadászrepülőkre, helikopterekre, rakétákra stb. koncentrálnak. Olyan eszközökre, amit nem tud bárki gyártani.Érdekes megfigyelni, hogy az aknavető az egyetlen francia fegyver. Franciaország hadi kézifegyver-gyártása gyakorlatilag megszűnt. Azért egy középhatalom esetén ez elég érdekes.
Egy rajnak? Bármire.Igen, én is erről beszélek, de 10 lőszer mire elég?
Legtöbb seregben van, legalábbis harcolóknál.Az egyébként mennyire jellemző, hogy minden katonának van maroklőfegyvere? Ez francia dolog, vagy máshol is így van?
Az ARMY-nak nincs és a MARINES-nak sem, én amúgy pont meglennék nélküle.Az egyébként mennyire jellemző, hogy minden katonának van maroklőfegyvere? Ez francia dolog, vagy máshol is így van?
nálunk egy rajon belül mindenkinek van pisztolya?Az ARMY-nak nincs és a MARINES-nak sem, én amúgy pont meglennék nélküle.
Misszióban mindenkinek van. Itthon talán a lövész beosztásúaknak (tehát karabélyos legénységi állományú katona) nincs, de lehet, hogy ez a CZ-kkel változott.nálunk egy rajon belül mindenkinek van pisztolya?
vagy csak a vezetőknek, parancsnokoknak?
Ha akarták volna lett volna koncepció. Egyébként nagyon sok katona és értelmes politikus elítéli a Francia "kisfegyver" ipar megszünését/megszüntetését. Stratégiai és nemzetvédelmi baklövésnek tartják, anno megvolt minden ipari kapacitás a teljes haderö felfegyverzésére, ellátására. A Francia "kisfegyver" ipar valószínüleg az egyik elsö áldozata lett a Német/Francia egybeborulásnak. Ma már karabély/pisztoly/géppuska löszert sem gyártanak.Még 2001-ben...
Jól látszott a FAMAS körüli mizériában, hogy koncepció nélkül maradtak és nem tudtak a nemzetközi piacon a felszínen maradni.
Eleve már 2014-ben a kézifegyver-tenderen nem volt francia induló (Fabrique Nationale, HS Produkt, Heckler & Koch, Swiss Arms és a Beretta indult).
Legalább egy licenc gyártást megszervezhettek volna a HK-kra - ahogy mi is tesszük a CZ-kkel.Ha akarták volna lett volna koncepció. Egyébként nagyon sok katona és értelmes politikus elítéli a Francia "kisfegyver" ipar megszünését/megszüntetését. Stratégiai és nemzetvédelmi baklövésnek tartják, anno megvolt minden ipari kapacitás a teljes haderö felfegyverzésére, ellátására. A Francia "kisfegyver" ipar valószínüleg az egyik elsö áldozata lett a Német/Francia egybeborulásnak. Ma már karabély/pisztoly/géppuska löszert sem gyártanak.
Erösen idealizált ábra, sosem làttam hasonlót.Nem tudom hogy ez létezik e valahol is. 1 fövel több van a rajban mint kellene, mindenkinek sosem volt pisztolya és ha jól emlékszem 1 At4 van rajonként. A csö alatti gránátvetö sem annyira elterjedt mint ez az ábra sugallja. Sokszor a minimi helyett a mag58 a raj támogató fegyver
Elvileg 2022+ ra írják. De igen, a 2 AT4 soknak tűnik nekem is...Erösen idealizált ábra, sosem làttam hasonlót.Nem tudom hogy ez létezik e valahol is. 1 fövel több van a rajban mint kellene, mindenkinek sosem volt pisztolya és ha jól emlékszem 1 At4 van rajonként. A csö alatti gránátvetö sem annyira elterjedt mint ez az ábra sugallja. Sokszor a minimi helyett a mag58 a raj támogató fegyver