Muhi csata (1241.04.11.) / Tatárok elleni harcok (1241-1292)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

Kopi2000

Guest
Plusz elelmiszerhiany meg? 1241-ben lepusztitottak az orszag keleti felet. Hogy az ellenallas okan vagy a hatalmas sereg eltartasa vegett, mindegy, mert lepusztitottak. Nem volt erdemi aratas mert a jobbagyokat leoltek, allatokat elhajtottak. A telet a rablasokbol epphogy kihuzhattak, kozben tenyekkel bizonyitott hogy a magyarok kinjukban kannibalkodtak is. Plusz rengetegen meghaltak a tatarok, a bujkalas alatti teli xar eletkorulmenyek, es az ehezes miatt.
Senki sem vetett, aratott volna a tatarnak 1242-ben. Egy felegetett, kifosztott, lakatlan teruleten voltak, csak a sajat birodalmukban volt elletmanyuk.
A legujabb elemzesek szerint Batu nem kelt at a Dunan 1242-ben.... Egyszeruen csak a kiralyt uldozo seregreszek voltak a Dunantulon... Talan azt csak Batu tudta, mi volt ennek az oka? De hazafele menet meg hoditottak egy kicsit....
 
W

Wilson

Guest
Már nem szívesen írom ide, mert nem ebben a topikban van a helye, de csak röviden, és ezzel ezügyben nem is írok már többet:
A mongolok távozásában két dolog játszott nagy szerepet (miután az egyesített magyar-horvát haderőt már megverték a Muhi csatában ugye):
1. Meghalt a nagykán, hazamentek újat választani,
2. Annál azért erősebben meg volt erődítve nyugat-európa, hogy menetből végigverjék.

Aztán végül már nem is jöttek vissza. Nekünk annyi szerepünk volt a történetben, hogy mi is csatáztunk velük és veszítettünk.
A legújabb magyar kutatások ezt cáfolják....

d__us20160401009-masolat-1024x576.jpg

UJVÁRI SÁNDOR /MTI

Valójában a magyarok legyőzték a tatárokat?​

Bihari Dániel
2021. 12. 19. 06:51

A tatárjárás hazánk történetének legsúlyosabb tragédiája volt, győzelemről semmiképpen nem beszélhetünk. A kitartó ellenállás, az időjárás és a király sikeres menekülése azonban végül oda vezetett, hogy a Mongol Birodalom feladta Magyarország meghódítását. Ögödej nagykán halálának ebben nem volt szerepe.

A Belső-Ázsiában született Mongol Birodalom társadalmának, gazdaságának, egész létének alapvető feltétele volt a hódítás. Dzsingisz kán vezetésével a XIII. század elején elképesztő ütemű terjeszkedésbe kezdtek, a század utolsó évtizedére pedig létrehozták a történelem valaha volt legnagyobb, egybefüggő területre kiterjedő birodalmát a Sárga-tengertől a Földközi-tengerig.
A mongol felfogás szerint a világ minden földje és minden népe feletti uralom a nagykánt illeti, behódoltatásuk volt a terjeszkedés indoka. E céllal tört be roppant nagy tatár haderő a Magyar Királyság területére is 1241 tavaszán, de meg akarta büntetni a magyar uralkodót azért is, mert befogadta a tatárok által korábban legyőzött kunokat – ez pedig megbocsáthatatlan cselekedet volt a mongolok szemében. Ezt követően, április 11–12-én pedig megrendítő vereséget mért IV. Béla magyar király seregére. Óriási pusztítás vette kezdetét, hazánk középső területei gyakorlatilag elnéptelenedtek, akik túlélték a hódítók fegyvereit, azokat éhínség és járványok sújtották.

Félbeszakadt Magyarország meghódítása​

A hódítás befejezését a katonai birtokbavétel mellett a kormányzó elit kiiktatása jelentette, mindenek előtt a király elfogásával vagy meggyilkolásával. A Magyar Királyság leigázása azonban nem történt meg: a mongolok 1242 márciusától kezdve több hullámban elhagyták az országot.
Miért szakították meg a hadjáratot a végső győzelem előtt? A kérdés évszázadok óta foglalkoztatja a tudományt és nem kevésbé a közvéleményt. Válaszok is születtek a nagykán halálától a klímaváltozáson át a magyar győzelem ábrándjáig, ám ezek mind önmagukban próbálják megadni a választ.

Erre viszont egyik sem alkalmas, sőt,
a legszélesebb körben ismert magyarázatot – miszerint Ögödej nagykán halálának hírére Batu kán hanyatt-homlok sietett Magyarországról Karakorumba a kánválasztásra – akár el is vethetjük.

Az ELTE vezetésével számos intézmény részvételével alakult kutatócsoportTatárjárás 1241 – A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései” néven, amely hosszú idő után modern szemlélettel, tudományágak összefogásával vizsgálja újra a magyarországi tatárjárás eseményeit és következményeit.
A részletekről, az új eredményekről és értelmezésekről már több cikkben beszámoltunk a 24.hu-n, a folytatásban ezúttal Dr. Laszlovszky József régésszel, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzorával beszélgettünk arról, milyen összetett okok vezethettek a hódítás megszakításához, a tatárok távozásához.

A nagykán halálát elvethetjük​

A tatárok távozásáról egy érthető, logikus, egyértelmű magyarázat él a köztudatban, ezt tanítják az iskolákban is. Úgy kezdődik, hogy 1241. december 11-én meghalt Ögödej nagykán. A magyarországi hadjáratot vezető Batunak Dzsingisz kán unokájaként (és Ögödej unokaöccseként) reális esélye volt a trón megszerzésére, ezért a hírt megkapva azon nyomban elindult haza. Nyilván nem kell hosszan érvelni, hogy egy kánválasztáson mennyire fontos a személyes – és akár fegyveres – jelenlét, ráadásul tökéletesen illik a képbe, így aztán könnyen vert mély gyökereket a történelmi tudatban.

A legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogyha a futárt a kán halálának napján elindították Karakorumból, az akkor még korántsem biztosan kiépített – később viszont korát bőven meghaladónak tekinthető – mongol postahálózat ellenére is legkorábban március utolsó napjaira érhetett a Kárpát-medencébe. A kivonulás viszont már – úgy tűnik – márciusban megindult.

hirdetés
Másrészt jó okkal gondolhatjuk, hogy a nagykán halálát legszűkebb környezete mindaddig titkolta, amíg a hatalom közelében lévő személyek saját pozícióikat biztosították. A rivalizálás eredményeként végül a kánválasztó kurultáj is csak 1243–44-ben kezdődhetett el, Ögödej utódja, Güjük pedig csupán 1246-ban vehette át a trónt – itt írtunk minderről részletesen.

– mondja 24.hu-nak Laszlovszky József.

033_5743833_5c35f8d9ec9c1-masolat-425x660.jpg
VALENTIN CHEREDINTSEV / SPUTNIK / AFPBatu kán egy kínai rajzon.
Fentiek alapján pedig a kutatócsoport úgy véli, Ögödej nagykán halála és utódjának megválasztása nem indokolta, döntő mértékben nem is befolyásolhatta a magyarországi hódítás felfüggesztését.

Extrém időjárás​

Az extrém időjárás viszont már jelentős, de még mindig nem egyedüli tényező lehetett. Az egyre modernebb technológiáknak és tudományágak összefogásának köszönhetően egyre jobban ismerjük a múlt éghajlati viszonyait, ezzel párhuzamosan pedig mind közismertebbé válik a kis jégkorszak fogalma. Az első ezredforduló környékén még tapasztalható „klímaoptimumot” – a maihoz hasonló, sőt valamivel enyhébb időjárást – fokozatos lehűlés követte egészen a XVI–XVII. századig, amikor is újból melegedésnek indult a klíma.

A XIII. század közepén már biztosan erősen érezhetők voltak az olyan negatív hatások, mint az évszakok eltolódása, a hűvös nyarak, az extrém hideget hozó telek vagy a szélsőségesen sok csapadék. De az időjárás a Kárpát-medencében inkább csak a XIV. század elején vetette vissza a mezőgazdaságot, kiszámíthatatlanná téve az élelmiszer-termelést, gyakorivá váltak a „szűk esztendők”.

Egy új szempontokat felvető, nagyszabású kutatás 2016-ban arra a következtetésre jutott, hogy a tatárok kivonulása összefügg a rendkívüli időjárással. Pontosabban azért hagyták el a Magyar Királyságot, mert – nyilvánvalóan kisarkítva – éheztek, és állataikat sem tudták etetni. Főleg úgy, hogy már korábban is felmerült: a kor színvonalán a Kárpát-medence képtelen volt eltartani egy ilyen létszámú hadsereget. A magyar kutatócsoport véleménye szerint viszont az extrém időjárás ugyan minden bizonnyal jócskán hozzájárult a tatárok távozásához, de nem lehetett kizárólagos ok.

Nem megyünk bele a tudományos vita részleteibe, csak annyit jegyzünk meg, hogy a pusztító élelemhiány elsősorban a tatárjárás következménye volt, ami jórészt a magyar lakosságot, nem pedig a hódítókat sújtotta. Illetve több forrás – köztük a helyzete okán minden elérhető információval rendelkező IV. Béla is – említi, hogy hazánk adottságai nagyon is elnyerték az ellenség tetszését. A magyarok részben ezért is tartottak később annyira a tatárok visszatérésétől.

Mostoha körülmények​

Számunkra a lényeg, hogy a kis jégkorszak következményei a védelmet erősítették. Az intenzív esőzések sok áradást okoztak, jócskán megszaporították a mocsaras területek kiterjedését és számát az amúgy is gyakran „járhatatlan” országban. Ez például különösen jól jött Székesfehérvár védelménél, amelyet éppen a mocsarak óvtak meg a tatár ostrom idején.
 
W

Wilson

Guest
Köszi, ez érdekes volt.
Akkor mondhatjuk, hogy itt nálunk fogytak el. Akkor tulajdonképpen a nyugatnak hálásnak kellett volna lennie érte?
Legalábbis nagyban hozzájárultunik ahhoz, hogy úgy gondolják, hogy nem éri meg a számukra a további túristáskodás" kies hazánkban.
De azt nem gondolom ,hogy nálunk fogytak el, mivel egy hatalmas birodalomról beszélünk, de úgy gondolom,hogy a szívós magyar ellenállásnak és egyéb körülményeknek köszönhetően végül kivonultak az országból a mongolok.A nyugat pedig nem volt tudatában és szerintem nem is érdekelte az, hogy a magyar ellenállás mennyiben járult hozzá a mongolok távozásához.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Legalábbis nagyban hozzájárultunik ahhoz, hogy úgy gondolják, hogy nem éri meg a számukra a további túristáskodás" kies hazánkban.
De azt nem gondolom ,hogy nálunk fogytak el, mivel egy hatalmas birodalomról beszélünk, de úgy gondolom,hogy a szívós magyar ellenállásnak és egyéb körülményeknek köszönhetően végül kivonultak az országból a mongolok.A nyugat pedig nem volt tudatában és szerintem nem is érdekelte az, hogy a magyar ellenállás mennyiben járult hozzá a mongolok távozásához.
A pápa azért elvileg tudta. Legalábbis úgy rémlik, hogy imádkozott értünk :)
Az mondjuk biztos, hogy sokat segített volna nekünk a történelmünk későbbi időszakában is, ha erősebb a PR részlegünk nyugaton.
 
W

Wilson

Guest
A pápa azért elvileg tudta. Legalábbis úgy rémlik, hogy imádkozott értünk :)
Az mondjuk biztos, hogy sokat segített volna nekünk a történelmünk későbbi időszakában is, ha erősebb a PR részlegünk nyugaton.
Vagy nem, azért van különbség az átlag nyugati mentalitás és a "romlatlan" átlag magyar ember lelkülete között..
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
494
2 549
93
A pápa azért elvileg tudta. Legalábbis úgy rémlik, hogy imádkozott értünk :)
Az mondjuk biztos, hogy sokat segített volna nekünk a történelmünk későbbi időszakában is, ha erősebb a PR részlegünk nyugaton.
Gyorsabban akarták volna kiírta a keleti barbár magyarokat?
 
K

Kopi2000

Guest
Legalábbis nagyban hozzájárultunik ahhoz, hogy úgy gondolják, hogy nem éri meg a számukra a további túristáskodás" kies hazánkban.
De azt nem gondolom ,hogy nálunk fogytak el, mivel egy hatalmas birodalomról beszélünk, de úgy gondolom,hogy a szívós magyar ellenállásnak és egyéb körülményeknek köszönhetően végül kivonultak az országból a mongolok.A nyugat pedig nem volt tudatában és szerintem nem is érdekelte az, hogy a magyar ellenállás mennyiben járult hozzá a mongolok távozásához.
Maradjunk abban, hogy pillanatnyilag a magyar tortenelemtudomany sem tudja, miert is vonultak ki hazankbol a tatarok 1242-ben. Talalgatasok vannak... Annyi konszenuus az MTA berkein belul van, hogy Batu maga a fosereggel at sem lepte a Duna vonalat... A Dunantulra, 1242-ben csak kisebb portyazo setegtestek jutottak el, illetve lettek atkuldve a tatarok altal, akik amugy inkabb mongolok voltak..... Ezek nem ostromoltak komolyan semmilyen eroditest, az eroforrasaikat IV. BELA elfogasara koncentraltak...
Az teny, hogy lelaktak a Duna es a Tisza folyok kozet, es a kannibalizmus, amit Rogerius mester is leirt , tenyleg felutotte a fejet....
A kunok kesobb azert tudtak szinte problemamentesen betelepulni a "kunsagi" teruletekre, mivel ott a telepuleshalozat is (teljesen) megsemmisult....
 
W

Wilson

Guest
A mongolok hozzá voltak szokva a nagy folyókon való átkeléshez, de az olyan kiterjedt, vizenyős területek, amelyekkel itt találkoztak például a Duna mentén, idegen és nehéz terep lehetett számukra. Szó se róla, alkalmazkodtak és megbirkóztak vele, de a természeti körülmények jelentősen hátráltathatták őket mozgásukban és céljaik elérésében.


– fogalmaz a szakember, és hozzáteszi: ehhez szükség volt még a magyarok részben sikeres ellenállására és a király ügyes menekülésére is.

d__us20160401011-masolat.jpg
UJVÁRI SÁNDOR / MTIRégészek dolgoznak egy tatárjárás kori régészeti lelőhelyen Kiskunmajsa közelében 2016. március 31-én.

Hatékony magyar ellenállás​

Előbbit illetően egyre erőteljesebben jelenik meg a tatárjárást relativizáló álláspont, miszerint a muhi csatában nem is szenvedtünk „olyan nagy” vereséget, és ha nem is egyik napról a másikra, de csak kivertük innen a tatárokat. Ez így mindenképpen szélsőséges és tudományos érveket nélkülöző elmélet, de az ellenkezője sem kritika nélkül elfogadható álláspont: a magyar ellenállásnak igenis volt szerepe a mongol visszavonulásban, sőt, fontosabb tényező lehetett az időjárásnál.

A mongol források egyértelműen a legkeményebb csatáik közé sorolják a muhi összecsapást, a birodalomban külön temetőket szenteltek a Magyarországon elesett hőseiknek, a IV. Bélának írt leveleket pedig tengernyi fegyvert irányító hatalmas királynak címezték.

A rekonstruálható tények azt mutatják, hogy az ország keleti felét egyértelműen meghódították a tatárok, de a Dunántúl és a Felvidék jelentős részén – bár rabolva és fosztogatva végigvonultak – nem vették át az uralmat. Voltak még olyan katonai egységek, amelyek nemcsak állták a sarat, de lehetetlenné tették a katonai ellenőrzés átvételét – királyunk egy pápának írott levelében tételesen felsorolta a sikerrel ellenálló erősségeket, amelyek körzetében adatolható az enyhébb pusztítás. Összességében tehát a professzor megerősíti:


Részleteket nem ismerünk, nem tudjuk, összességében hányan lehettek, pontosan hol helyezkedtek el, de azt igen, hogy jelentős erőt képviseltek. Sőt, a Dalmáciába nyomuló egyik mongol seregre súlyos vereséget mértek, amiről érdekes módon egy spanyolországi forrás őrzött meg információkat.

Ellenállás, időjárás és a király​


A legfrissebb kutatási eredmények tehát azt mutatják, a magyarországi tatár hódítás feladása nem egyetlenegy okra vezethető vissza, hanem több indokkal magyarázható. A királyság keleti felén megvalósult a mongol katonai hegemónia, de északon és nyugaton csak részleges volt a győzelem. Fontos tény, hogy a hódítók IV. Bélát sem tudták elfogni: Trau (ma Trogir) városáig űzték, de a szigeten kiépült és falakkal jól védett városba már nem tudtak betörni. Ha pedig mégis sikerült volna az üldözőknek a szigetre betörniük, a készenlétben álló hajók azonnal Itáliába menekítették volna a királyt.

b_rkl20120626022-masolat-407x660.jpg


RÓKA LÁSZLÓ / MTVAIV. Béla idealizált ábrázolása a Hősök terén.

Egyértelmű, „definíciószerű” kijelentést tehát nem tehetünk, az okokat jelen tudásunk szerint így lehet a legtömörebben összefoglalni:

Az erődítményekre támaszkodó, szervezett védekezés, a király menekülése és az extrém időjárás okozta nehézségek együttesen vezettek oda, hogy a mongolok számítása nem jött be. A döntő csatát megnyerték, ám a hadjárat nem haladt elég hatékonyan, Bélát nem sikerült elfogni, eljött az a pont, amikor már „nem érte meg” folytatni.


– emeli ki a professzor.

A magyar vezetők is ettől tartottak, amint sorozatunk későbbi részeiben látni fogjuk. Nem is alaptalanul, hiszen már a magyarországi kivonulás utáni években újabb és újabb tatár támadások érték a Balkánt és Lengyelországot.

Kétfázisú hódítás?​

Végezetül érdemes még egy elméletet megemlíteni, ami úgy szól, hogy a tatárok 1241–42-ben nem is akarták meghódítani Magyarországot. Hanem csak lerohanni és pusztítani, mert lett volna egy olyan mongol stratégia, amelyben az első fázisban minél nagyobb veszteségeket okoznak az adott államalakulatnak, ahova később visszatérnek, és véglegesen elfoglalják a már meggyengített országot.

Ezen elképzelés szerint a magyar tatárjárás is egy ilyen „első lerohanás” volt, de ekkor még nem is akartak berendezkedni hazánkban. Laszlovszky József ezt mindenképpen érdekes, tetszetős elképzelésnek tartja, ám van vele egy fontos probléma: semmiféle forrásunk nincs arra vonatkozóan, hogy valóban lett volna egy ilyen tudatosan elgondolt koncepció. A professzor úgy gondolja, ha a mongoloknak sikerült lerohanniuk egy országot, és úgy látták, hogy azt meg tudják tartani, akkor azt már az első fázisban el is foglalták. Rengeteg példát lehet erre sorolni.

Hazánk esetén inkább arról lehetett szó, hogy nem voltak biztosak az ország elfoglalásában, mert nagyobb volt az ellenállás, mint amire számítottak. A tatár vezetők között is lehettek belső ellentétek – nemcsak a kán halála után, hanem már azt megelőzően is –, ezek pedig oda vezettek, hogy visszavonultak, és más területeken pusztítottak, hódoltattak tovább.

Ebbe pedig az is belefér, hogy a későbbiekben vissza akartak térni, de nem eleve kétfázisos stratégiát követtek. Az pedig, hogy a második kísérlet hogyan sikerült, már egy másik történet, és az úgynevezett „második tatárjárás” kutatásával foglalkozó szakemberek számára jelent újabb tudományos kihívást.

Lásd fentebb a legújabb történelem kutatások szerint több együttes ok vezetett az a mongolok kivonulásához de a magyar fegyveres ellenállás nagy szerepet játszott benne.
Maradjunk abban, hogy pillanatnyilag a magyar tortenelemtudomany sem tudja, miert is vonultak ki hazankbol a tatarok 1242-ben. Talalgatasok vannak... Annyi konszenuus az MTA berkein belul van, hogy Batu maga a fosereggel at sem lepte a Duna vonalat... A Dunantulra, 1242-ben csak kisebb portyazo setegtestek jutottak el, illetve lettek atkuldve a tatarok altal, akik amugy inkabb mongolok voltak..... Ezek nem ostromoltak komolyan semmilyen eroditest, az eroforrasaikat IV. BELA elfogasara koncentraltak...
Az teny, hogy lelaktak a Duna es a Tisza folyok kozet, es a kannibalizmus, amit Rogerius mester is leirt , tenyleg felutotte a fejet....
A kunok kesobb azert tudtak szinte problemamentesen betelepulni a "kunsagi" teruletekre, mivel ott a telepuleshalozat is (teljesen) megsemmisult....
 
K

Kopi2000

Guest
Lásd fentebb a legújabb történelem kutatások szerint több együttes ok vezetett az a mongolok kivonulásához de a magyar fegyveres ellenállás nagy szerepet játszott benne.
Ne hidd, ez egy szep elmelet, Rosta Szabolcs is vallja, de arra, hogy ez milyen jelentosegu volt, nincsen ra semmilyen kezzelfoghato bizonyitek a hipotezisrken tul. Azert be feledd, a mongolok iraj es kina nagyvarosait, eroditmenyestol elfoglaltak... Kovesd az MT A kutatocsoportjanak a You Tube-ra feltoltott videoit es latni fogod, nincsenek tenyek errol....