Műholdak elleni fegyverrendszerek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_pofon_az_oroszoktol_az_usa_lemaradt_a_csillaghaboruban.606905.html

Jogos, átdobtam ide is, az admin(ok) majd remélhetőleg korrigálják a Szuhoj topikban a nem odaillő hírt.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.oroszhirek.hu/index.php/politika/4787-az-orosz-hadsereg-kikapcsolhatja-a-kulfoldi-katonai-muholdakat

http://www.hirmagazin.eu/hirek/tudastar/tudomany-csillagaszat-urkutatas/oroszorszag-lezer-energiasugarat-fejlesztett

Azért majd előbb-utóbb menjünk már rá egy kicsit erre a témára.
Ha jól emlékszem, akkor az első műholdat is az oroszok lőtték fel illetve a HH végén is csak az oroszoknak volt működő űrállomása.

Hogy is szoktátok mondani: csodák nincsenek. Ahogy mostanra amerikai űrrakéták sem, leszámítva pár maszek gagyit.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
A műholdak elleni fegyverekre? Valamit mér annó aláírt a két HH fél, hogy nem fejlesztenek tovább ilyesmiket.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
https://sg.hu/cikkek/109027/ismeretlen-orosz-urfegyver-a-vilagurben

Ebben igazad van Mac, de akkor még az ABM szerződés is alá volt írva. Azóta kicsit változott a helyzet és az oroszok megtalálták a módját annak, hogy az US műholdrendszereket tudjanak kiütni, ha kell.
Mégis, közel 20 ezer követett objektum kering fent az űrben, ennek egy 30-40%-a nem űrszemét - innentől kezdve miről beszélünk?
De nincs ebben semmi meglepő, ez nagyon is kell majd a háború megnyeréséhez - márpedig mindig a győztesnek van igaza, utólag.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Minden félnek van egy csorda embere akikek egyébb dolguk sincs, mint 24/7 számontartani és nyomon követni a "zobiektumokat". Az amiknak is ott a pici shuttle, ami hónapokra eltűnik és senki sem tudja mit csinál.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113

Nagyjából. A Poljusz-Szkiff valójában egy FGB modulra épült (ez a Cselomej-féle TKSz űrhajó műszaki-lakómodulja, amelyet az Almaz projektben használtak, illetve később erősen átalakítva egy ilyen volt az ISS első modulja, a Zarja), és eredetileg az Enyergia hordozórakéta egy 100 tonnás tehermakettel indult volna az első útjára, csak menet közben találták ki, hogy akkor már miért ne vigye fel a csaknem kész Poljuszt.

Maga a Poljusz viszont valójában egy tesztjármű volt, a különféle fegyverrendszerek tesztelésére építették, nem "valódi" harci műholdnak...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
wib7dxjn39ugx65l97wq.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Amit talán fél éve olvastam, az pont a miatt aggódik, hogy túl sok az űrszemét, és ha ehhez egy konfliktus előtt kezdetekor még egy jó csomót mindenki hozzátesz, akkor nem csak a cél műholdak sérülnek, hanem még sok egyébb kacat is, ami viszont a konfliktus alatt jó lenne. A mennyiség meg nem semmi, mert mind az Amcsi, mind az Orosz és mind a Kínai helymeghatározó műhold rendszer egyenként 20-30 darabból áll, a felderítő műholdakról még nem is beszélünk..... + ugye egyébb középhatalmak űrkacatjai. tehát azért sem a cél szám, sem a törmelék nagysága nem teszi egyszerűvé a feladatot.
Tehát amennyiben csak rombolásról van szó, (pár db kiiktatása), akkor a most reklámozott cuccok boldogulnak, de egyébbként azért elég összetett a probléma.
Elég csak arra gondolni, hogy minden kis-közép és nagyhatalom sok ezer olyan eszközzel bír, ami GPS alapú célbajuttatással rendelkezik. Amennyiben valaki levadássza a "konkurens" GPS rendszer 30-40%-nyi műholdját, onnantól kezdve a preciziós fegyverek és a pontos helymeghatározásnem lessz annyira sikeres..... Természetsen vica-verza.
Hóóóóóóóóóóóóóóóóó....
Az összes eddigi ASAT teszt tudtommal 1000 km alatti holdak ellen volt, az ASM-135-nél a fejlettebb változat tudott volna 2000 km, ami soha nem készült el. A GPS holdak 20 ezer km-en vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Hóóóóóóóóóóóóóóóóó....
Az összes eddigi ASAT teszt tudtommal 1000 km alatti holdak ellen volt, az ASM-135-nél a fejlettebb változat tudott volna 2000 km, ami soha nem készült el. A GPS holdak 20 ezer km-en vannak.

Ezt kapisgáltam eddig is, de ha egyszer egy ilyen fegyverkezési spirál beindul, mint űrhadviselés, onnantól csak pénz és idő kérdése hogy a GPS műholdak is "terítékre" kerüljenek. Mert a levadászás körülményei ismertek, megoldás már most van a rakéta és irányítás technikában, innentől akart, pén és idő szükségelteteik....
 

nagyteso

Member
2019. június 6.
32
48
18
Nincs olyan katonai vonatkozású eszköz a földön amit egy másik katona ne akarna lelőni. Legfeljebb van, aki ügyesebben tagadja.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 209
113
.
.
.

Jó látni itt is az írásomat :D
Jó látni itt is az írásomat :D
.
.
A dolgot lehetőségeit árnyalja "kicsit" a Musk féle "pár-ezer-műholdas-internet-hálózat", ami szinte biztos, hogy kivalthatja az eddigi múholdas kommunikaciót.

A pár-tíz(száz) katonai kom-műhold részleges blokkolása -szerintem- Oroszországnak, Kínának megoldható volt eddig.

Viszont az új Musk-féle rendszer ezt az erőegyensúlyt alapjaiban felborítja. Ha ezt összeadom a lopakodó/drón területen meglévő USA fölénnyel, akkor a hagyományos erőkkel rendelkező, hagyományos háborúra felkészült országoknak esélye sincs. Az USA zsarolási potenciálja erősödik az atomfegyverrel nem rendelkező országok ellen.

Ez ellen az új -több ezer műholdas- kihívás ellen a jelenlegi eszközök ???

Vajon mi lesz erre az 1-2 éven belül működő kihívásra az orosz/kínai válasz?
Rrádiótechnikai zavarás Oroszo/Kína felett ?
EMP ?
... ? ? ?
 
  • Tetszik
Reactions: enzo