1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A világon nem látott még senki olyat, hogy rátöltés nélkül álljon fel a rendszer. Rugalmatlan. Nem igazán jól képzeled el a védelem rétegződését.
  Adott védelmi szintet állapítasz meg, hogy mennyire akarsz védeni. Ha látható a fogyás vagy már a bejövő fenyegetések alapján látsz előre bármit (de inkább csak a harctevékenység vége után) akkor az zl/ezred megfelelő helyen levő rátöltését küldöd a megfelelő helyre. Minden osztálynak is lehet saját rátöltési mennyisége, illetve eggyel fentebb szinten is. De ha te mindent betöltesz, az a teljes rugalmatlanság, mert ha máshol kéne rakéta, akkor vagy magát az állványt viszed és szétcseszed az összesített HMZ-t, vagy ki kell venned és elvinni máshova és betölteni. Akkor van egy teljes töltés, osztály és zl/ezred tartalék és ezzel játszadozol, mert így a kiszedést meg lehet spórolni.
   
  BiancoGasto likes this.
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ez a legszebb része a dolognak.
  Kérdés: Ha pl. el is veszti a saját felderítő/célkövető képességét (Sentinel) a SAMOC rendszeren keresztül is kaphat majd adatokat és lényegében "vakon" is eldobhassa a "dárdáit" a feltételezett cél irányába, nem?
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  De nem veletlen adjak a norvegok azt a bizonyos alapot...

  A nepnek nem tudja othon a norveg se beadni hogy egy nato tag eu tag magyarorszag azert nem kap fegyvert europa vedelmere mert civilek meg romkocsma.... /hiaba szeretnek ez a fegyvermegvonasi opcio nem jarszik./ az minden napi poloitika ez meg vilagpolitika resze.

  Nagyon nem egy sulycsoport...
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Szoljunk a natoba hogy a norvegok gatoljak nato stanagra valo atteresunket? Mikozben usa beleeggyezeset adta... /mit akar norvegia haboruzni magyarorszaggal??? Mert ha nem akkor engedje hogy fegyverkezzunk a kozos ellenseg keppel szemben... /ahhoz a legmodernebb kell./ ha furni akar tgye azt gazdasagi modszerekkel a sajat zsebere.... /nem fogja../vagy csakmideig oraig.../ ha az usa aztmomdta johet akkor jonni fog... Norbeg alap ugye mar el van renddezve... Egyebkent.../romkocsma szenator ugy lejaratasa./
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Vaaaagy továbbra sem adnak pénzt a norvégok a felzárkóztatási projektekre a kormányfelügyletébe. (Ettől függetlenül a civil szervezetek kaphatnak pénzt más csatornán keresztül) Viszont mi kifogytunk az időből, és függetlenítettük a 2 projektet egymástól...:rolleyes:
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Szerintem le kéne állnod az M1-ről, mert sok lesz :D
   
  Terminator, alali77, DINAMO and 3 others like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem muszáj a norvégoktól venni ott van a 6+1 másik NATO ország és senki le nem szarja a NATO szabványra való áttérésünket (eddig se) illetve a lengyeleknek van egy csomagja a KUB-hoz amivel minden rendszere és elektronikája NATO rendszerű lesz, 2013-ban fel is ajánlották, nem vettük meg.
  De szerinted a többi ország örül ha nem a norvégokét vesszük mert akkor tőlük vehetjük, ez tiszta üzlet.
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem nezek tvt. /de az gomdolom nyilvanvalo hogy a mai vilagba nincs ingyen oenz meg a koldusnak se...
   
  BiancoGasto likes this.
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem az a lemyege egy konfrintalodasnak hogy te fuled farkad behuzva atulsz a pult madik felere....
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja ez a feltétele az EUval való együttműködésre. Ők a vállalt feltételeket teljesítik. Ha egy kormány a korábban lefektetett feltetelekkel nem fogadja el a pénzt, akkor megvonják a vállukat, és eggyet oldalra lépnek, majd szürcsölik tovább a "jávorszarvas" koktéljukat. :)
   
  krisss likes this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mi akartuk az ő terméküket és mi akartuk az üzlet mellé a norvég alapot is, mint feltételt. Nem fognak sírva fakadni ha a franciáktól veszünk lérak rendszert helyettük. Lényegében a pénzen kívül semmi tárgyalási alapunk nincs ebben az üzletben. És a norvégoknak az alap (Mint ahogy a kormánynak is mert amúgy kurvára aprópénz) arcvesztés kérdése.
   
  pöcshuszár likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hidd el a politika mar lejatszotta ezt a meccset... Magyarorszag norvegia 3-1... /de hagyjuk mert ezzel nagyon offba futhatunk es beszelhetunk marhasagokrol mig mac meg nem jelenik mert ha ebbe tobben becsatlakoznak gond lessz./
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Technikai segitseget kernek... Foleg nem a 120 as raketak erdekelnenek.... Par parameter jo lenne rolluk ar stb... /tovabbi lehetosegek hogy is rejlenek benne.../
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Közben amúgy a kül és biztpol szakértő titkosszolga ezredes aki minket tanított. sírva szaladna el a következtetésektől amiket itt levonsz :D
   
  Szittya, pöcshuszár and DINAMO like this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nekem aztán mindegy, hogy később több indítót vagy rakétát veszünk e. Ebben a körben ennyi rakétára tellett. Van egy olyan, hogy szükség és egy olyan, hogy lehetőség. Én abból indultam ki, hogy állítsuk fel minimális javadalmazással az egész szervezetet és később jöhet a több rakéta.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Paks nem, Budapest igen kis mértékben, Szolnok viszont nagyon, mert ott lesz az összes helikopterünk!
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha mástól veszel FDC-t, akkor azt mitől hívnák NASAMS-nak?
  Az a lényeg!
  Különben én is azt a vonalat tolnám, hogy minimum 3-4 FDC kellene, mellé minimum 20-25 indító, majd indítónként csak 4 AMRAAM kerülne, és mellé be lehetne tenni indítónként 2 AIM-9-et.
  A sok indító, sok szenzor adja a NASAMS értékét.
  A rendszerben a rakéták a fogyóeszközök.
  Ami pedig a tartalékolást illeti. Nem gondolom, hogy a HMben erre sokat adnának. Mert akkor nem 40 AMRAMmal toltuk volna le az elmúlt időszakot a Gripenekkel.:rolleyes:
   
 18. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Aztan altalaba megis bejon :D /meredek de ez van a masik mimdig rafinaltabb mint azt gondolnank rolla./ :)
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez a lényeg!
  Akkor már - Norvég részvétel híján - nem lehet "NASAMS"-nak hívni
  Elvileg lehetne a Norvég FDC nek mind EU.i mind USA alternatívája
  Eu: MBDA Platoon Command Post
  [​IMG]

  USA: IBCS - Engagement Control Station Vehicle
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása