1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Aztán ha mész föl a dombon ha meg van pakolva meg akar dögleni, jobban kopik az egész és a túlterhelt motor zabál mint az állat, ne legyél már hülye.
   
  alfa74, Ocses, arcas and 1 other person like this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Keresgéltem az adatok között kicsit.... jól látom, hogy senki sem vett még ennyi rakétát a NASAMS rendszeréhez mint amennyit Magyarországgal kapcsolatban emlegetnek? Még az arabok se. Se az ausztrálok. Ha tényleg 180 lesz, akkor egy része (40-60 db) szerintem a Gripeneké lesz vagy "közös raktárkészlet" lesz a földi légvédelemmel, és az használja fel, akinek kell.

  Egy repülőgépen használt AIM-120-asmak mennyi az élettartama?
  Ehhez képest a zárt dobozos indítóban álló légvédelmi változat kb. örök életű lehet?
  Van valakinek egy aktuális listája arról, hogy melyik ország mennyi AIM-120-szal rendelkezik?
   
  gacsat likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Mistralhoz is a beszerzett rakéta és indítók száma arányban van egymással, ahogy kell. 180 db rakéta esetén életképes mennyiségű SAM célra használható rakéta lesz. Természetesen semmi nem gátolja meg a közös használatot, de ez reálisan nézve 40 db-nál több nemigen lehet, mert a maradék 140 db rakéta az egy teljes rátöltést nézve kb. 11 + 1 tartalék indítóra elég.

  Kb. 17 éves adat, hogy volt már AIM-120 800 órát gépen.

  A konténeres rakétákra 10-től "végtelen" élettartamot adnak meg. Persze ezt nem úgy, hogy rá sem nézel sok évig, de csak nagyon indokolt esetben kell kiszedni.

  Ez legfeljebb becslés lehet, mert időközben olyan is szükségessé válhatott, hogy át kellett tervezni a rakétát pusztán képesség megtartásból, mert 30 éves alkatrészt már lehet, hogy senki nem gyárt. Hiába az X beszerzett rakéta, hogy abból mennyit lőttek el, mennyi veszett oda ilyen olyan balesetek vagy karbantartási hiba során azt nem teszik ki az ablakba. Az összes beszerzett mennyiséget bátor emberek kinyomozhatják (n+1-szer rendelt az USA) a bátrak, de hogy ebből menny a reális bevethető X időn belül...
   
 4. arcas

  arcas Well-Known Member

  Én úgy olvastam, hogy a "doboz" az nem tárolásra szolgál, hanem csak tűzkészen tartásra. Azaz ha kivetted a ládikóból és ráraktad valamire - legyen az vadászgép vagy földi indítóba pl. Nasams-ba - és felszerelted rá a kis szárnyakat, akkor az már használat és gondos ellenörzés követi mikor visszakerül. Sok elérhető videón rajta van a betárazás, nem véletlenül. Szórád is említette mennyi mindent mérnek és ellenőriznek a rakétán, hogy pl. az meg ne szoruljon stb. Szóval az indító dobozában csücsülve is ketyeg az óra szerintem, ha az élettartamról beszélgetünk..
   
  Terminator likes this.
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az R-77est pl inert gázban tartják a konténerében. Ahogy levegő éri, gyorsabban kezd el ketyegni az órája.
   
  arcas likes this.
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Szerintem is.
  Ha veszünk/lesz hozzá AMRAAM-ER, vagy ESSM Block 2 is, akkor jó lesz. Ha veszünk még más, nagyobb hatótávú rendszert is (nekem is a MEADS a kedvencem PAC-3 MSE+IRIS-T SL), akkor is. De ha a NASAMS+AMRAAM C7 lesz a max, amit légvédelemre költünk, akkor ez szerintem kevés.
   
  svajcibeka and zsolti like this.
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Az ilyen rakéták hajtóművének 15 éves élettartamot szokott megadni a gyártó. Hogy utána mi történik, vizsgálat és megfelelő állapot esetén élettartam-hosszabbítás, vagy pedig ezen időtartam lejárta után egyből kuka, azt nem tudom.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Tökéletesen megegyezik akkor a véleményünk most, 100%-ban.
   
  wolfram and Parapitecus like this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na ugye, csak építtetett a vezér akkor egy raklap dupla helikopterleszállót szerte az országban, azt ti meg sírtok állandóan.
  Még a Fradi is továbbjutott!
  Dupla helikopterleszállót mindenhova :D!!!
   
  anonim999, fip7, Parapitecus and 4 others like this.
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Fölfelé én már csak nagyon óvatosan bővíteném a C7-est. Legfeljebb AMRAAM-ER...
  Lefelé viszont AIM-9X és a Rheinmetall 35mm-es CIWS rendszere (és még több Mistral) szerintem mindenképp indokolt lenne.
  Indok: én nagyobb esélyt látok arra hogy szutyok kis drónok seregével kell hadakozni a jövőben mint ballisztikus rakétákkal. Ár / érték arányban
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  40db AIM-120C5 rakétánk van a Gripenekhez. Én húsz körüli hatos indítóállásra és négy FDC-re mindenképp tippelnék a NASAMS beszerzésünk kapcsán. A maradék pedig szerintem is közös tartalék lesz a légierővel.
   
  Python likes this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha szutyok kis drónokkal harcolunk majd, azokra a 2,7 milla Usd-s C7 sem rentábilis.. Arra AHEAD tech. kell. Ellenben ami levegőből indíthatja majd a szeretetet, arra valami nagyobb is kell mint egy C7 földről.
   
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha jól emlékszem a Mistral üzlet is 180 rakéta volt, 45 dupla indítóval...

  Az miért van hogy a többi ország, aki a NASAMS rendszert választotta, jellemzően 100-nál kevesebb rakétát rendelt hozzá?
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Hozzáteszem gyorsan, mert a lényeg lemaradt, az AMRAAM-ER, vagy ESSM2 hívjuk a felpimpelt tengeri verebeket ahogy akarjátok, már megnyugtatna engem is. Leírtam többször is, hogy az már jó, jobb lenne bőven mint egy légi-harc rakéta, amelyet arra találtak ki hogy harcászati repülőgépek dobálgassák el sok km magasból, hangsebesség közeli vektorokkal. Ez eszitek nem eszitek, a földről a C-7 Amraam, egy sufnituning barkács szükségmegoldás. Okos, ügyes, csak nem erre való.
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  ...és Rheinmetall 35mm-es CIWS rendszere pont ilyeneket lövöldöz. :)
  Azok ellen ott a Gripen - C7-tel
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha van belőle adott időben és helyen elég, akkor igen.
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egyetértünk!
  Abból a pénzből amit MEADS-ra vagy hasonló ABM képes földi telepítésű légvédelemre költenének inkább vegyenek még egy század használt Svéd Gripent + modernizáció.
   
  Python likes this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  svajcibeka and arcas like this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

Ezen oldal megosztása