1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ennek a mondatnak nincs jelentéstartalma.
  • Minden antenna nyalábot bocsát ki, csak a nyaláb formája és energiasűrűsége más.
  • Tudomásom szerint soha semmilyen zavaró nem körkörösen zavart, mert akkor labdába nem rúg a teljesítménye feladathoz képest. Lásd EF-111 és az ALQ-xxx konténereket.
  https://www.ausairpower.net/TE-Tacjammer.html

  Szép egyesével forgatható antennák.

  [​IMG]
  [​IMG]

  ALQ-131. Mivel oldalra nincs is antennája, nem tud zavarni, és effektíve 45 fokos oldalszögnél se nagyon már amennyire mesélték nekem, mert az antenna iránykaraktrisztikája olyan, amilyen...

  Az, hogy a gépeken az automatika hogyan dönti el, hogy több radar esetén mit és milyen időosztásban zavarjon, nos. Erről nem beszélt nekem még soha senki. Majd úgy talán 20-30 év múlva... Ha akkor lesz még, aki életben van, aki használta. Talán addigra nem lesz minősített...

  [​IMG]
   
  endre, fishbed, fip7 and 3 others like this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor most szépen leírtad a PESA technológián alapuló zavarót.
  Tudom, hogy tudod mi, és mekkora a különbség PESA és AESA radarok között.
  Most pedig akkor képzeld el, hogy hogyan működhet az AESA alapú, ráadásul GaN lapkákkal megtámogatott Arexis konténer.

  Most akkor képzeld el, hogy az Arexis
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor gondold végig a radarzavarás lényegét!
  Ugyebár a radar - amit zavarni akarsz - a jelet nem a radar-to-céltárgy távolságra kell, hogy kibocsájtsa. Hanem még az onnan visszaérkező jelszintnek is értelmezhetőnek kell legyen. Ehhez képest a radar zavaró jelének csak a géptől a radarig kell eljutnia, ráadásul a beérkező jelnek meg kell egyeznie a radar által kibocsátott, és a céltárgyról visszavert jellel (ellenkező esetben gyanússá válik). Na most a radar jel erőssége nem lineárisan csökken, hanem - asszem, de ezt radarokkal foglalkozók megcáfolják - logaritmikusan. Ráadásul a céltárgyakat a rohadt gyártók gyakran úgy alakítják ki, hogy szórja és elnyelje a radarjeleket.
  Ebből következik, hogy lehet, hogy a sima radarnak 4-5-6x akkora teljesítményt kell kibocsátania, mint egy zavarónak ugyan akkora céltárgy-radar távolságra.
  A modern zavarásban már nem az a fő csapás irány (de erre is van lehetőség), hogy brutál erős jellel gyakorlatilag "megvakítsuk" a radart, hanem az, hogy jóval szofisztikáltabban egy olyan ferekvencia és amplitúdó modulált jelet küldjünk vissza, ami vagy kioltja a repülőről érkező jelet, vagy módosíthatja olyan formán, hogy a radar kezelője/hardvere azt higyje, hogy nincs a levegőben semmi, vagy mondjuk jópár kilométerrel arrébb van, esetleg tök más repülési karakterisztikát mutasson. Erre a szoftware based AESA megoldások mind képesek.
  Ez egyben tudja az elnyomást, és a megtévesztést is. Gyakorlatilag egy szoftveres vontatott csaliként is működhet.

  Másrészt a "teljesítmény" az csak a kibocsátó oldal. A hatótávolságot nem csak a kibocsátó oldal teljesítménynövelésével tudod növelni, hanem az érzékelő oldal érzékenységének növelésével is. Hja meg a visszavert jel jelfeldolgozási kapacitásának növelésével.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Sorry!
  Telefonon szerkesztettem, és nem tudom, hogy hogy maradt benne az utolsó sor. :oops:
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minél nagyobb a zavarni kivánt radar kimenő teljesítmenye annál nagyobb teljesitmeny kell a zavaró részeről is.Ez attól független,hogy 6×kisebb teljesítmeny is elég a zavarashoz.Egyszerű pelda:amit zavarok annak 600 egység a teljesitménye és ehhez nekem elég a 100 egységnyi zavaró teljesitmeny.Viszont ha amit zavarni akarok annak 1200 egység a teljesítménye akkor már nekem 200 egységre lesz szükségem.
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mielőtt ide is elkezditek belinkelni a magyar NASAMS beszerzésről szóló híreket, nézzetek körül, hogy volt-e már... ---> [HUN] NASAMS topik ;)
   
  Hpasp likes this.

Ezen oldal megosztása