NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Omániak megkapták a NASAMS komplexumukat, illetve mellé az Avenger-eket; $1.248 billion

- 1 AN/MPQ-64F1 SENTINEL Radar
- 6 Guidance Sections
- 290 AIM-120C-7 Surface-Launched Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles
- 20 High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicles (HMMWVs)
- 20 S250 Shelters

- 18 AVENGER Fire Units
- 266 STINGER-Reprogrammable Micro-Processor (RMP) Block 1 Anti-Aircraft missiles
- 18 AN/VRC-92E exportable Single Channel Ground and Airborne Radio Systems (SINCGARS)

2018-10-24-18-27-40-Window.jpg

2018-10-24-18-27-31-Window.jpg

kis ország - kis lérak - sok pénzért ;)
Meg tudnád mondani, pl. nekünk ha ez a rendszer (Nasams) lenne mely elemek kellenének és kb. milyen nagyságrendben?

Meg tudnád mondani, pl. nekünk ha ez a rendszer (Nasams) lenne mely elemek kellenének és kb. milyen nagyságrendben?

Röviden - nem.
Hosszabban - Mit szeretnél vele védeni? (Kecskemét, Pápa, Paks, Százhalombatta, Budapest, Veszprém? Esetleg még Miskolc, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged-et is?)

Nem így működik.Hiába kerül annyiba egy motorkerékpár mint egy autó attól még nem lehet őket összehasonlítani.
Ha már tudományos módszertannál tartunk, hogy mit mivel hasonlíthatsz össze az a kontextustól is függ. Pl szokás mondani, hogy almát körtével nem hasonlítunk össze. Ez sok esetben nem igaz. Almát össze lehet hasonlítani körtével, ha az a cél, hogy megvizsgáljuk, hogy mi a "jobb" uzsonnára egy iskolásnak. Motort is összehasonlíthatunk autóval ha azt visgáljuk, hogy egy ember mivel jut el A-ból B-be egy forgalmi dugókkal sújtott városban.
Szóval két esetleg különböző kategóriájú légvédelmi rendszert is össze lehet hasonlítani, ha ugyanarra a feladatra szeretnénk felhasználni.

Ha már tudományos módszertannál tartunk, hogy mit mivel hasonlíthatsz össze az a kontextustól is függ. Pl szokás mondani, hogy almát körtével nem hasonlítunk össze. Ez sok esetben nem igaz. Almát össze lehet hasonlítani körtével, ha az a cél, hogy megvizsgáljuk, hogy mi a "jobb" uzsonnára egy iskolásnak. Motort is összehasonlíthatunk autóval ha azt visgáljuk, hogy egy ember mivel jut el A-ból B-be egy forgalmi dugókkal sújtott városban.
Szóval két esetleg különböző kategóriájú légvédelmi rendszert is össze lehet hasonlítani, ha ugyanarra a feladatra szeretnénk felhasználni.

Persze ha két hasonló dologról van szó de pl egy téglát meg egy almát már nem tudsz összehasonlítani pedig mind a kettőből lehet halomt rakni.

Persze ha két hasonló dologról van szó de pl egy téglát meg egy almát már nem tudsz összehasonlítani pedig mind a kettőből lehet halomt rakni.
Ha a feladat az, hogy mi jobb önvédelemre? Pl. fejbevágni egy támadót?
:D

Csak én nem találom ezt a Nasamst az összefoglalóban? Akartam egy jó kis összehasonlítást az Sz-400assal.
A XXI. századi fejezetben van a szovjet-orosz honi légvédelem után. NASAMS, Sz-350, SAMP/T és a végén az új Patriot változat.

Omániak megkapták a NASAMS komplexumukat, illetve mellé az Avenger-eket; $1.248 billion

- 6 Guidance Sections
- 20 S250 Shelters

- 18 AVENGER Fire Units
- 266 STINGER-Reprogrammable Micro-Processor (RMP) Block 1 Anti-Aircraft missiles
- 18 AN/VRC-92E exportable Single Channel Ground and Airborne Radio Systems (SINCGARS)

Valóban kicsit talán túl van árazva, de azért elég szép mennyiségű rakéta van hozzá.

Hát oroszrol sem fordit valami flottul a gugli.De ha jol silabizálim,akkor ez sem tisztán légvédelmi változat lett volna,hanem légiharcrakétaként és légvédelmi rakétaként eggyaránt felhasználhatóra tervezték.Kár,hogy nem sikerült nekik
A Vimpel árlistájában végig benne volt.

- 6 Guidance Sections
- 20 S250 Shelters

- 18 AVENGER Fire Units

2018-10-24-18-27-40-Window.jpg

2018-10-24-18-27-31-Window.jpg

Vmi ilyet tudnék elképzelni MOnak is, picit olcsobban, ESSMel. Sok szempontból eszményi rendszer, persze nem LR

• Tetszik
Reactions: arcas
Röviden - nem.
Hosszabban - Mit szeretnél vele védeni? (Kecskemét, Pápa, Paks, Százhalombatta, Budapest, Veszprém? Esetleg még Miskolc, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged-et is?)

Nem értek hozzá, de mondjuk Kecskemét, Pápa, Paks, Veszprém és Budapest mindenképp és jó lenne egy szabad kapacitás, amit a helyzetnek megfelelően mozgatnák. Úgyhogy kb. 6 kül. helyre történő telepítésnek látom értelmét. Tudom h. elméleti a dolog, igazából itt is az érdekelne ennek milyen reális anyagi vonzata van, és mi az a technika ami ehhez feltétlenül szükséges.

Ha jól figyeltem, minden városra kellene egy rendszer, Budapestre meg vagy négy. Olyan 15-40 km a hatótávolsága. Mindegyikhez külön radar.

Most hétvégén is túrázgattam egyet a budai hegyekben, ahol be szoktam járni a régi Volhov/Nyeva állások helyét, nyilván technikailag egy teljesen más tészta, de a szovjet eszközök is relatíve sűrűn voltak telepítve. Azért a főváros - az agglomerációt is beleszámítva - észak-dél irányban már az összenőtt települések miatt a 80-100 km-t is eléri, kelet-nyugati viszonylatban is legalább 50-60 km.
A jelentősége miatt szerintem nemcsak NASAMS kéne, de majd a szakik megmondják.
Annak idején a "soros" korszakban - 80-as évek eleje - kaptunk egy előképzést amely alapján a hazai légvédelem nekem elég komoly szervezetnek tűnt.

• Tetszik
Reactions: gacsat